Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Shrekowie nie chcę żebyście mnie ochrzcili mianem namolniaka :D ale kiedy możemy liczyć na jakieś fotki?

A ty miałeś nas odwiedzić i co? Pewnie teras się boisz że ci kota w worku wcisnę. :wink: Z tymi zdjęciami to jest tak że trzeba pamiętać żeby rano z domu wziąć aparat bo zaraz po pracy jadę od razu na budowę się wykańczać. Potem należy pamiętać o zrobieniu zdjęć itd. Ale mam dobrą wiadomość aparat wziąłem rano i zapewne jutro będą zdjęcia.

Widzę, że oboje pracujemy :wink: Witam. Odwiedziny cały czas w planie. Na 100% (no może 99,9%) będę służbowo w Warszawie 18-21 czerwca. Kombinuję, żeby się jakoś na chwilę "urwać" i Was odwiedzić. Dzięki za pamięć... :)

Co do zdjęć to oczywiście zdaje sobie sprawę, że trzeba je najpierw zrobić.......poczekam cierpliwie.............

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę, że oboje pracujemy :wink: Witam............

:oops: Wiesz ja wychodzę z założenia że niektórzy nie robiąc nic robią więcej niż ci co ....... :D Ale niestety wywołałeś wilka z lasu. Trzeba teras zarobić na powiększoną rodzinę. W najgorszym przypadku trzeba będzie jechać do Anglii pakować makaron. :cry:

Czarek

.....W najgorszym przypadku trzeba będzie jechać do Anglii pakować makaron. :cry:

Czarek

Nie strasz :o A co do pracy to w moim przypadku wysłanie kilku postów wcale nie oznacza, że się obijam........wręcz przeciwnie :lol:

Jak tam z pogodą w Polsce centralnej bo u mnie pochmurno i co chwilę pada, a po pracy chciałem uderzyć na działeczkę... :(

Jak tam z pogodą w Polsce centralnej bo u mnie pochmurno i co chwilę pada, ...(

Niestety pada. Ale za to pomysł z daszkiem nad tarasem jest jakże trafiony. Grill, browarek i fotel bujny i o to właśnie była ta walka.

...a po pracy chciałem uderzyć na działeczkę... :(

A po co może samo się zrobi :roll: :cry:

Witam Wszystkich Oliwkowiczów

Mam pytania do Czarka ,który jest najbardziej zaawansowanym Oliwkowiczem , moja Oliwka jest po elektryce ale przed tynkami

zdecydowałem się na tynki tradycyjne wapienno-cementowe ,proszę powiedz jakie tynki masz u siebie? i czy jesteś z nich zadowolony

drugie pytanie dotyczy instalacji wodno-kanalizacyjnej jak u Was wyglądała sprawa kosztów + ogrzewanie ,jestem właśnie po wycenie i chciałbym w przybliżeniu porównać ceny , fakt że jest to inny rejon kraju i inny czas ale może będę miał jakieś porównanie i rozeznanie

no i jeszcze czy zmieniłbyś coś w ogrzewaniu gdybyś robił to jeszcze raz :D może jakieś uwagi na co trzeba uważać.

Pozdrawiam

Jacek

Libka mam prośbe :)

Przeraża mnie bardzo przeprawa z bankiem odnośnie kredytu,wypłaty transzy i itd.

Jeśli to nie problem to prześlij mi na priv [email protected] projekt kosztorysu który złozyłaś w banku - porównam z cenami Śląskimi :( i rozpocznę batalię !!!

Z góry dziękuje :)

Pozdro dla Oliwkowiczów

Witam Starych i Nowych zwolenników Oliwki.

Dawno mnie nie było , ale może podziele się moimi ostatnimi postepami w budowie . Jak już ruszylismy to pełną parą . Mamy już położoną elektrykę i tynki . Dosłownie elektrycy kończyli , a tynkaże zaczynali . W weekend przez trzy dni sprzątaliśmy po tynkach . Moja rada , nie zróbcie takiego błedu jak ja. Po rozprowadzeniu kanaliacji pięknie wysprzataliśmy podłogi , aby elektryką miło się pracowało i nie było na podłodze bałagany i to był bład . Bo do czystych podłóg bardzo dobrze przyczepia się spadający tynk i i trzeba potem go ostro skrobać , a jak byłby kurz i pył to te placki tynku które zawsze gdzieś spadną przy obróbce scian nie przyczepiały by się tak do podłogi . ALe było mineło . Tynki mam gipsowe , fakt są miękie , ale jak trzeba coś zeskrobać to jednak okazuje się twarde . Zaskoczyła mnie struktura , są prawie tak gładkie jak gładz , maja delikatną strukturę ,ale prwaie niewidoczną , więc będę je odrazu już malował . W sobotę zrobiliśmy wszytkie przejścia w stropie , bo wcześniej nie zdązyłem (do centralnego odkurzacza i do DGP ) , oraz rozłożyliśmy papę na pierszej wylewce . Kolejny weekend już mamy zaplanowany w robatach bo musimy rozłożyć cześć styropianu tam gdzie będzie podłogówka oraz położyć cała instalacje pod odkurzacz . Wprzyszłym tygodniu ma przyjechać człowiek od podłogówki , a w sobotę mam mieć robione cześć wylewki . I musze wszysko zorganizować . Z jednej strony tysiące dylematów z drugiej strony czas goni . Dla porównania powiem ze przy budowie domu w sensie stawiana murów i dachu to kwestia podejmowania decyzji to było pikuś .

Ilość metrów otynkowanych to 464 m2 u mnie (bez garażu) trochę scian wyszło , a kabla w elektryce około 1000 m + 200 m alarmówka + 70 m antenówka (dosłownie na styk) . A spostrzezenie z zakupu kalba jeśli kupujecie w krążku po 100 m to za metr wychodzi np 1,44 , a jak na metry ten sam kabel to np 3,05 (w marketach budowlanych) ,ale polecam znaleźć lokalne hurtownie elektryczne u nich cena za 1m kupowany luzem jest tańsza .

Jak znajde chwile to podziele się jeszcze moimi postepami i spostrzeżeniami .

Bądzie dzielni i powodzenia w waszych inwestycjach .

pozdr

Jacek

Cześć. Niestety zadajesz chyba najtrudniejsze pytania. Ale cóż.

Witam Wszystkich Oliwkowiczów

.....zdecydowałem się na tynki tradycyjne wapienno-cementowe ,proszę powiedz jakie tynki masz u siebie? i czy jesteś z nich zadowolony

U nas w części pomieszczeń są cementowo-wapienne + potraktowane gładzą, a w większości tynki gipsowe z agregatu ok. 350m2. Zasadnicza różnica między nimi jest w równej powierzchni, twardości, i czasie realizacji. O gipsowych: 350m2 robili w 2 dni posprzątali w domu i w portfelu i pojechali. Równe ściany (nie ma wklęśnięć) kąty proste zachowane ale niestety dosyć miękkie. Cementowo wapienne: twarde i dodatkowo wzmacniają ściany (suporex). Trzeba je naprawdę umieć robić. W skrócie konstrukcja takiego tynku składa się z obrzutki, pierwszej warstwy i kolejnej wyrównującej na to można dopiero kłaść gładź gipsową. Skład – cement!!, zlasowane wapno, bardzo dobry piasek. Najistotniejsza jest obrzutka bo to ona właśnie trzyma cały tynk. Przykładowo u sąsiada facet dobrał zły skład obrzutki i za szybko naciągnął drugą warstwę efekt – po 1h pracy kominka spadło mu 2m2 tynku na dopiero co ułożone panele. Wydaje mi się że jeśli mieli by robić u mnie 350m2 ścian cementowo – wapiennych robili by to przez 1-1,5 m-ca. Kolejną rzeczą jaką należy wziąć pod uwagę to że głównym składnikiem niniejszego tynku jest cement i to zostawiam bez komentarza. W obecnych czasach doradzał bym tynk gipsowy pomimo że skłaniam się ku tynkom cementowo-wapiennym. Głupie zdanie ale prawdziwe.

Ogólne rzeczy. Jeśli puszki elektryczne występują w szeregu to należy IM zwrócić uwagę żeby były w poziomie (pionie). Przy tynkach gipsowych muszą zastosować grunt inny do ścian (u mnie zielony) inny do nadproży/betonu (u mnie czerwony).

drugie pytanie dotyczy instalacji wodno-kanalizacyjnej jak u Was wyglądała sprawa kosztów + ogrzewanie ,jestem właśnie po wycenie i chciałbym w przybliżeniu porównać ceny , fakt że jest to inny rejon kraju i inny czas ale może będę miał jakieś porównanie i rozeznanie

Wyśle ci kilka wycen ale nie licz na to że znajdziesz jakieś podobieństwa to po prostu jest temat rzeka. Niestety zbudowanie wiedzy na ten temat trochę niestety trwa. Ja z tym walczyłem jakieś 2 miesiące. W najbliższym czasie to co wiem postaram się przelać na forum ale to niestety trochę potrwa bo to będzie sporo tekstu.

no i jeszcze czy zmieniłbyś coś w ogrzewaniu gdybyś robił to jeszcze raz :D może jakieś uwagi na co trzeba uważać.

Ja niestety ogrzewałem tylko ok. 3 m-cy i z tego powodu znalazłem się na tym forum. I ciągle mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto już jest na podobnym etapie jak ja.

Co bym zmienił? Głupotą było zastosowanie podłogówki (RTL’u) w łazience gdyż położyliśmy tam parkiet o grubości 22mm a kolejną głupotą było to że nie zrobiłem jej odcięcia. Chyba dobrym pomysłem było przeniesienie kaloryfera spod dużego okna w salonie do jadalni, a w kuchni zastosowanie ogrzewania podłogowego (na RTL’u). Kolejnym dobrym pomysłem było zlikwidowanie kaloryfera w wiatrołapie i zastąpienie go podłogówką (na RTL’u). A największą Głupotą było to że nie zrobiłem najniższego punktu na z.w.u. z odejściem do jakiegoś odpływu. Pamiętać należy że jeśli już wybierzesz kogoś od pieca to zawczasu należy pomyśleć o glazurze w kotłowni, odpływie ze spadkami na podłodze, i kanalizacji odprowadzającej skropliny z pieca (kondensat)

Czeeeeść

Jak czytam twój tekst to aż mi ciarki przez plecy przeleciały. Dobrze że mam to za sobą.

Z jednej strony tysiące dylematów z drugiej strony czas goni . Dla porównania powiem ze przy budowie domu w sensie stawiana murów i dachu to kwestia podejmowania decyzji to było pikuś

Ooo tu masz zdecydowaną rację. Pikuś nad Pikusie. Pamiętaj tylko że odpoczynek to w przypadku budowy domu też praca.

Czarek

Dzięki Czarek za zdjęcia. Można polegać na Tobie jak na Zawiszy (oczywiście nie chodzi mi o posła PiS'u :wink: ). Wasza Olwika wygląda super....aż się człowiek rwie na budowę, żeby jak najszybciej dojść do takiego etapu.

Jacek witaj po dłuższej przerwie. Cieszą postępy na Twojej budowie......też liczymy na jakieś nowe wpisy i fotki w Twoim dzienniku budowy.

A ja zostawiłem sobie humus w fundamentach (ściany lałem w ziemię) i już trzecie popołudnie go usuwam. "Pomagało" mi już dwóch pracowników: jeden przerobił mnie w poniedziałek a drugi wczoraj :evil: ......... Dzisiaj ma przyjść kolejny......bo jak nie to padnę w tym fundamencie...........ale po co mi taki duży grobowiec ? :roll:

Pozdrawiam Wszystkich Oliwkowiczów

Wyśle ci kilka wycen ale nie licz na to że znajdziesz jakieś podobieństwa to po prostu jest temat rzeka. Niestety zbudowanie wiedzy na ten temat trochę niestety trwa.

Dzięki Czarku za odpowiedź , mam nadzieję że znajdę podobieństwo,w Twojej wycenie i bedę miał jakieś porównanie , ogrzewanie będę robił dopiero po urlopie więc mam troszkę czasu na przemyślenia , teraz tynki tradycyjne+gładź i urlop :D

Pozdrawiam

Jacek