miloszk 28.10.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Dzięki wandzik, poczytałem o tym kotle, zwłaszcza o wymiarach, specyfikacja mówi 115 szerokość x 61 głębokość. W kotłowni na ściance przylegającej do łazienki jest szeroko na 170 i na głęboko na 100, więc wygląda na to, że byłoby ok. Mam nadzieję, że nie potrzeba, aby zostało dookoła więcej przestrzeni na "nie wiem jeszcze co" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 30.10.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 powoli kończe tynki, powiedzcie czy z wykonawcą spisywaliście umowe?Kurcze wolabym miec na pismie w razie odpukac jakichkolwiek gwarancji.jak macie wzór to podeslicje na maila:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaryki 30.10.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 a propos tynków... właśnie skończyliśmy ten etap. W oliwce 2-st, z ścianą kolankową podniesioną o jeden pustak ekipa wyliczyła nam 760m2 tynków i za tyle zapłaciliśmy. Czy to nie lekka przesada?? Nie przypominam sobie, by ktoś z Oliwkowiczów miał podobne wartości. Załamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malina11 30.10.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Mam zamiar budować Oliwkę, czytam od jakiegoś czasu Forum i jestem pod wrażeniem tego jak Wy się wszyscy znacie na budowaniu. Mam kompleks, czy sobie poradzę.Byłabym wdzięczna gdyby udzielono mi informacji ile kosztuje postawienie Oliwki już pod klucz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martius 30.10.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witam wszystkich serdecznie ,nie udzielam się ale czytam. Chciałem Was prosić o pomoc w podjęciu decyzji czy zostawić dach tak jak jest , czy zrobić daszek taki na drewnianych kolumnach. Dach jest wypuszczony 120cm od muru więc dość dobrze chroni przed deszczem. Dach jest deskowany plus papa, potem będą wycinane okna dachowe.Z góry dziękuję za opinie.http://sklep_martius.fc.pl/figury/PIC_0072.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 30.10.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Mam zamiar budować Oliwkę, czytam od jakiegoś czasu Forum i jestem pod wrażeniem tego jak Wy się wszyscy znacie na budowaniu. Mam kompleks, czy sobie poradzę. Byłabym wdzięczna gdyby udzielono mi informacji ile kosztuje postawienie Oliwki już pod klucz? Ktoś kiedyś pisał, że wybudowanie Oliwki min. 450 tyś ale to zależy od tego czy wszystko zlecasz, czy będą jakieś prace, które sami wykonacie, z jakiego materiału itp. Ja mam już zrobione tynki, wylewki, hydraulikę, dom budowany z ytonga dachówka ceramiczna, okna plastikowe z roletami, brama na pilota, dom jest ocieplony styropianem 15 cm, piec na gaz podłączony już grzeje, wokół budynku wykonany drenaż opaskowy, studnia na deszczówkę, zrobiony podjazd z kostki brukowej do garażu i ścieżka do domu, sami wykonywaliśmy tylko elektrykę, brakuje jeszcze kominka, środek przygotowany do położenia płytek, wydatki jak do tej pory ok. 320 tyś, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martius 30.10.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie ,nie udzielam się ale czytam.Chciałem Was prosić o pomoc w podjęciu decyzji czy zostawić dach tak jak jest , czy zrobić daszek taki na drewnianych kolumnach. Dach jest wypuszczony 120cm od muru więc dość dobrze chroni przed deszczem. Dach jest deskowany plus papa, potem będą wycinane okna dachowe.Z góry dziękuję za opinie.http://sklep-martius.fc.pl/figury/PIC_0072.JPG Edytowane 30 Października 2011 przez Martius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martius 30.10.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Czekam na opinie robić daszek czy nie:)?http://sklep-martius.fc.pl/figury/PIC_0070.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabeata 30.10.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witajcie Oliwkowicze!Jestem kolejnym budującym Oliwkę i cieszę się,że mogę dołączyć do waszego grona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabeata 30.10.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Martius widzę,że już jest wszystko przygotowane do pokrycia dachu.Czym kryjesz? Bo mnie też to czeka za około miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 30.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Czekam na opinie robić daszek czy nie:)?http://sklep-martius.fc.pl/figury/PIC_0070.JPG Witaj Martius, to jest tylko Twoja własna decyzja co Ci się podoba. Ja osobiście mam daszek ale bez filarków, wstawię stare zdjęcie bo po nowemu to mam już ocieplone z klejem i zagruntowane. Może jutro zrobię w opcji na dziś i też wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabeata 30.10.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Martius ja będę robić daszek na murowanych kolumnach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malina11 31.10.2011 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dziękuję Wiesi1968 za odpowiedź, nie rozumiem tylko, dlaczego projektant podaje cenę aktualizowaną wybudowania Oiwki 240 000. Ja z tych naiwnych uwierzyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 31.10.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dziękuję Wiesi1968 za odpowiedź, nie rozumiem tylko, dlaczego projektant podaje cenę aktualizowaną wybudowania Oiwki 240 000. Ja z tych naiwnych uwierzyłam Oni tam podają orientacyjną cenę netto. Nam do dziś czyli stan podobny jak u Wiesi, brakuje tylko położonych kafli, paneli ( to już zakupione), białaego montażu i drzwi wewnętrznych. Przy podniesionej ściance o 3 Ytongi i poszerzonym garażu o 1m dodaniu 2 okien dachowych -wyniosło 280 tys. zł. I nam wszystkie instalacje robili fachowcy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kesja1 31.10.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Koszty budowy są bardzo różne.... Ceny w różnych hurtowniach potrafią różnić się kolosalnie. Sami byliśmy zdumieni... na 1 zakupie szukając w kilku miejscach można zaoszczędzić kilka tysięcy. Koszty zależą też od tego ile jesteście w stanie sami zrobić i jak jesteście zdeterminowani na poświęcenie czasu na szukanie najtańszych ale dobrych wykonawców i materiału. Powiem szczerze że my przed każdym zakupem dzwonimy w co najmniej 5 miejsc i wtedy dopiero dokonujemy zakupu tam, gdzie najtaniej. Hurtownie maja też różne rzeczy w różnych cenach więc jak znajdzie się hurtownie z tania papa to nie znaczy że będzie tam tania wełna mineralna Zabiera to niestety mnóstwo cennego czasu i energii. A wykonawców szukamy tu na forum oraz na stronie szukajfachowca-polecam Wybór każdego budującego. My mamy Oliwke podniesioną o 2 pustaki i garaż zrównany z tyłu z domem, mamy też bardzo poniesiony stan zero z powodu niskiego terenu i podmokłego więc koszty się znacząco podniosły. Mamy zrobiony stan surowy zamkniety z dachem z dachówką cementową ze specjalna powłoka, drzwiami drewnianymi, bramą segmentową na pilota, wylewkami, tynkami i wszystkimi instalacjami. Zmieściliśmy się spokojnie w kwocie 200 000zł . Materiały wybieraliśmy porządne, sami robiliśmy izolację i ocieplenie fundamentów i drenaż. Musimy z wszystkim zmieścić się w kwocie 320 000 i tak będzie:) Jest to całkiem realna cena na wybudowanie Oliwki. Sami planujemy zrobić jeszcze ocieplenie poddasza i karton-gipsy i malowanie domu. Łazienki i wszystkie kafelki w domu zrobi nam wujek za niewielką kwotę, ocieplenie domu zrobi mój mąż z wujkiem, jakaś firma płoży nam tylko tynk. Panele położymy sami. Wszystko zależy od was jakie będą koszty budowy... Pozdrawiamy gorąco i życzymy powodzenia. Edytowane 31 Października 2011 przez kesja1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 31.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Martius ja nie robiłam filarków i zabudowanego wejścia (które jest zapewne bardziej funkcjonalne i zdecydowanie lepiej chroni od deszczu) bo mi się po prostu nie podobają. Mam wysunięty nad schodami mały daszek. Jak sie będzie sprawować to się okaże z czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 31.10.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Oliwka dziś wygląta tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malina11 31.10.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dziękuję za dodanie otuchy. Napiszcie mi, czy zmiany, które wymyśliłam da się przeprowadzić. Fizycznie nie widzę domu a z rzutów nie wiem czy to da się zrobić;1 Wyrzucić drzwi z kuchni a do pomieszczenia po. zrobić drzwi wejściowe obok łazienki,2 Wyrzucić drzwi na strych z sypialni a zrobić wejście na strych z górnej łazienki i zrobić na strychu przyłącze do pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martius 31.10.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Brałem pod uwagę dachówkę ale aspekty ekonomiczne wygrały i daję blachę firmy Glinmet nowy wzór AFRODYTA, zastanawiam się nad kolorem. Jak zniszczeje to mogę wymienić na dachówkę bo deskowanie i papa jest.Martius widzę,że już jest wszystko przygotowane do pokrycia dachu.Czym kryjesz? Bo mnie też to czeka za około miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martius 31.10.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 INKA81 taki wariant też biorę pod uwagę, wszystkie rozwiązania mają swoje plusy i minusy więc trzeba jakoś wypośrodkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts