Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć,

jak nie planujesz nic montować na strychu to spokojnie możesz skosy i sufit ocieplać. My zrobiliśmy ocieplenie między krokowiami do samej kalenicy 20 cm wełny, potem jeszcze 10 cm na skosach i sufitach. Czasami się zastanawiam czy nie odkręcić płyt osb na strychu i jeszcze z 10 cm na sufty wełny dodać.

Na strychu mamy trochę elektroniki, router od netu, centralkę alarmu itp. Wszytko działa bez problemów już praktycznie 3 zimę.

Pozdrawiam - Daniel

Dzieki Daniel za informację, my też planujemy 20cm +5cm na górze i 20 cm na strychu. A czym ogrzewasz dom i ewentualnie jakie koszty z tym związane ponosisz miesięcznie, jeżeli mozesz mi powiedzieć to byłabym bardzo wdzięczna, my się zastanawiamy nad gazem i kominek z DPG.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki Daniel za informację, my też planujemy 20cm +5cm na górze i 20 cm na strychu. A czym ogrzewasz dom i ewentualnie jakie koszty z tym związane ponosisz miesięcznie, jeżeli mozesz mi powiedzieć to byłabym bardzo wdzięczna, my się zastanawiamy nad gazem i kominek z DPG.

cześć,

a już kiedyś opisywałem, nie mamy dostępu do gazu, więc jest pompa ciepła i wszędzie podłogówka. Kominek rekreacyjnie bez rozprowadzeń itp.

Nie mam podlicznika na pompę więc szacuję mniej więcej (wiem ile latem płacę za prąd, a ile zimą jak chodzi ogrzewanie). Zeszła zima to koszt w granicach 1500 zł. Większość zużycia w drugiej taryfie prądowej. Przy takich pogodach jak teraz, czyli w nocy może z -2 C w dzień z +2 C, pompa pracuje w granicach 6 godz. na dobę tylko w taniej taryfie, w domu ustawione 21,5-22 C. 6 godz. x 2,5 KW (tyle bierze pompa ciepła) to ok 15 KW x 32 gr ~4,80 zł x 30 dni = ok 144 zł na miesiąc. Oczywiście czym zimniej tym więcej pracuje, w praktyce największy rachunek jest za połowa grudnia do do połowy lutego.

Pozdrawiam - Daniel

Hmm zapewne ocielenie całego dachu zwiększy walory cieplne poddasza . Ociepliliśmy tylko skosy i strop poddasza dajac wełne 18 i na nią poprzecznie 10 w sumie 28cm - myślimy że to powinno wystarczyć a czy tak będzie przekonamy się niebawem :) poza tym kwestia finansów też gra istotną rolę ( no i mamy dobrze wentylowany strych ). W przyszłości z pewnością ocieplimy dach pod sam szczyt bo na stryszku jest sporo miejsca np na fajny pokój lub coś w tym guście :) .

U nas jest strych podzielony na dwie części i właśnie w jednej części- ocieplonej + malutki grzejniczek (nad pokojem bliźniaczym) jest tak zwana sypialnia syna. Na zdjęciu widać okrągłe okienko tam właśnie jest ta dziupla.

20111031_001.jpg

Witam, mam zapytanie a pro po ogrzewania w Oliwce. Nie mamy dostępu do gazu więc będzie piec na opał + kominek (ale tylko do przepalania dla klimatu ;) ), mąż upiera się przy podłogówce w całym domu, ja mam obawy czy to zda egzamin, czy da się w ten sposób ogrzać. Może ktoś ma tak zrobione i mógłby podpowiedzieć jak się sprawuje i jaki ma piec.

Witam, mam zapytanie a pro po ogrzewania w Oliwce. Nie mamy dostępu do gazu więc będzie piec na opał + kominek (ale tylko do przepalania dla klimatu ;) ), mąż upiera się przy podłogówce w całym domu, ja mam obawy czy to zda egzamin, czy da się w ten sposób ogrzać. Może ktoś ma tak zrobione i mógłby podpowiedzieć jak się sprawuje i jaki ma piec.

cześć,

da się bez najmniejszego problemu, rurki od podłogówki dość gęsto ułożyć (co 15-10 cm), przy piecu na paliwo stałe zawór mieszający z zimną wodą, żeby nie przegrzewać podłogi (do 40 C woda w rurki), wtedy podłoga nie jest gorąca a przyjemnie ciepła lub "nie zimna". Warto się tylko zastanowić nad drabinkami w łazience, czy robić je na jednym obwodzie z podłogą (35 C) do suszenia ręczników, czy może na osobnym zasilaniu bez zaworu mieszającego, wtedy woda pewnie z 60 C lub więcej będzie w nich miała.

Jak jest ktoś kto ma połączenie pieca na stałe paliwo i podłogówki to coś więcej podpowie.

Pozdrawiam - Daniel

Drabinki w łazience mają być na osobnym zasilaniu. Zastanawia mnie najbardziej czy da się dobrze nagrzać dom samą podłogówką, mam chyba jakiś starodawny model myślenia że brak grzejnika oznacza zimno ;)

Dziękuję za info

cześć,

poszperaj trochę po forum, jest sporo na temat podłogówki. Utarło się trochę błędnych opinii na temat takich rozwiązań, wynikają one również z błędnego wykonania takiego ogrzewania, np. grzanie podłogi wodą 60C powoduje bardzo mocne nagrzanie podłogi i faktycznie nie przyjemne odczucia. W firmie mamy kilka biur tak ogrzewanych elektrycznie (kable w podłodze) i jest masakra, ciepła podłoga i po kilku godzinach złe samopoczucie.

Dobra wodna podłogówa działa na niskich temperaturach i akumulacyjnie, czyli ogrzewasz wylewkę (6,5-7,5 cm betonu) a ta potem powoli oddaje ciepło do domu. Dlatego mogą być tak długie przerwy w dostarczaniu ciepłej wody do podłogi i w moim przypadku wykorzystanie drugiej taryfy prądowej.

Przy piecu na ekogroszek nie trzeba się tym przejmować, raczej jest inny problem najpierw grzejesz wodę do wysokiej temperatury, żeby potem mieszać ją z zimną czy chłodną z powrotu dla uzyskania tych 35 C (to tak jakby rozpędzać się do 100 km/h żeby jechać 60 km/h).

Musicie jeszcze pamiętać o dużej bezwładności takiego ogrzewania, czyli sporo czasu zajmuje np. podniesienie temperatury o 2 C, zanim się wygrzeje beton potem odda ciepło, może minąć nawet kilka godzin.

No dobra kończę się wymądrzać, teraz to jest mi łatwiej ale podczas budowy dla mniej największym problemem było wybranie sposobu ogrzewania domu...

Pozdrawiam - Daniel

dziękuję za odpowiedź w sprawie ocielenia :) zamówiliśmy 160 m2 wełny i mam nadzieję, ze wystarczy. Teraz mamy dylemat z wylewką! są przymrozki (dziś -6st.C) i czy to nie wpłynie na jakoś wylewki. Będą kładzione za tydzień. Mam nadzieję, że pogoda będzie jeszcze sprzyjała. Tynki też jeszcze nie doschnięte. Och tak to jest z tą budową....

Hej!!

INKA81 - u nas jest założone ogrzewanie podłogowe na całym dole za wyjatkiem małego pokoju gdzie jest grzejnik i na górze podłogówka w łazience a w pozostałych pokojach na górze są grzejniki. Dodatkowo w obu łazienkach są grzejniki drabinkowe w których sadodatkowe grzałki elektryczne ( alternatywnie). Jak to będzie funkcjonowało trudno powiedzieć ale gdy planowaliśmy to ogrzewanie to przy wycenie w chyba 4 róznych firmach instalatorskich wszyscy byli zgodni że ogrzewanie w takim układzie w oliwce jest wystarczajace i będzie skuteczne - zobaczymy :) acha piec mamy na ekogroszek 24kw

Hej!!

INKA81 - u nas jest założone ogrzewanie podłogowe na całym dole za wyjatkiem małego pokoju gdzie jest grzejnik i na górze podłogówka w łazience a w pozostałych pokojach na górze są grzejniki. Dodatkowo w obu łazienkach są grzejniki drabinkowe w których sadodatkowe grzałki elektryczne ( alternatywnie). Jak to będzie funkcjonowało trudno powiedzieć ale gdy planowaliśmy to ogrzewanie to przy wycenie w chyba 4 róznych firmach instalatorskich wszyscy byli zgodni że ogrzewanie w takim układzie w oliwce jest wystarczajace i będzie skuteczne - zobaczymy :) acha piec mamy na ekogroszek 24kw

mozna powiedziec ze my mamy identycznie za wyjatkie malego pokoju bo tam tez mamy podlogówke.caly dół jestw podlogowce za wyjatkiem garazu bo tam mamy grzejnik.na gore sa grzejniki i lazienka tak jak na dole w podlogowce +drabinka.Piec mamy heiztechnika na wszystko 25 kw-http://www.heiztechnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=11&lang=pl

Hej!

U nas podłogówka w całym domu, jedyny grzejnik w garażu (bedzie jescze drabinka w pralni, ale nie do grzania tylko do suszenia prania). Docelowo ogrzewanie bedzie gazem - piec kondensacyjny, a narazie, póki nie ma gazu ziemnego (będzie za rok) grzejemy głównie kominkiem z płaszczem wodnym i dodatkowo gazem z butli (takich 30-kilogramowych), gazem ogrzewamy tez wode użytkową. Na ogrzewanie podłogowe ja sie uparłam i po 2 tygodniach mieszkania jestem z tego zadowolona. Dla komfortu psychicznego mojego męża mamy jeszcze awarynie pociagnięte rury pod ewentualne grzejniki - są schowane w ścianach (nie widac ich) i w razie potrzeby można ew. je wykuć i powiesic grzejniki, ale nie sądzę, żeby to było kiedys potrzebne. Byłam zwolenniczką DGP, bo chciałam mieć alternatywne źródło ciepła niezależne od prądu, ale okazało sie, że nie da się tego zrobić bez turbiny, więc mój mąż zdecydował, że bedzie kominek z płaszczem wodnym i jestem mu wdzęczna za tę decyzję - to bardzo wygodne - jak jestesmy w domu to palimy, jak wychodzimy to automatycznie grzanie przejmuje kocioł gazowy.

Podłoga ma bardzo przyjemna temperaturę (mamy płytki wszędzie na dole) - nie jest zimna, ale tez nie jest gorąca - takie odczucie jak na drewnianej podłodze - w sam raz - można chodzić na boso i pozwolić na zabawę na podłodze dzieciom. Nie bałam się, że podłogówka nie da rady nagrzac mieszkania, bo to przecież taki duży grzejnik.

A koszty bedę mogła ocenić za parę miesięcy:) Narazie sa duże, ale podobno tak juz jest w nowym domu.

Takie schody to ciężko wycenić

- załeży jakie drzewo - najtańszy jest buk

- czy pełne kryte , czy z dziurami pod stopniami (różnica około 1000zł)

- jakie barierki czy z tralek czy z rurek

Robiliśmy już też wycenę i koszt ich to od 8000 - 11000 z montażem bez vatu

materiał jesion, pełne z podstopnicami, barierka z rurek -kwaski , malowane i lakierowane, wolnostojące, takie zwykłe raczej, bez szału

Takie schody to ciężko wycenić

- załeży jakie drzewo - najtańszy jest buk

- czy pełne kryte , czy z dziurami pod stopniami (różnica około 1000zł)

- jakie barierki czy z tralek czy z rurek

Robiliśmy już też wycenę i koszt ich to od 8000 - 11000 z montażem bez vatu

materiał jesion, pełne z podstopnicami, barierka z rurek -kwaski , malowane i lakierowane, wolnostojące, takie zwykłe raczej, bez szału

Tak mysleliśmy ze od 8 do 12 tys. Zobaczymy co powie stolarz jutro. My chcemy pierwsza cześć azurowa a druga od spoczynku w góre z podstopniem zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości...

Witam!

Czy ktos z oliwkowiczów przesuwał drzwi w kuchni na środek, tak aby zyskać miejsce po lewej stronie na szafki? My mamy jak w projekcie ale zastanawiamy sie czy ich nie przesunąć a miedzy schodami ( będą drewniane ) a kuchnią postawić działówkę. Jeżeli ktoś tak ma to bardzo proszę o zdjęcia.