ewabeata 03.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Proszę powiedzcie drodzy oliwkowicze czy bez okien dachowych w pokojach bliżniaczych jest odpowiednia ilość światła?Wyszło mi aż 8 okien dachowych i boję się że przegięłam z tą iloscią.Proszę o wasze (tak cenne) opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 04.12.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Proszę powiedzcie drodzy oliwkowicze czy bez okien dachowych w pokojach bliżniaczych jest odpowiednia ilość światła?Wyszło mi aż 8 okien dachowych i boję się że przegięłam z tą iloscią.Proszę o wasze (tak cenne) opinie. My w blizniaczych przy dachowych mamy tak jak w projekcie i musze powiedziec ze to dobra decyzja.Pokoj bez dachowego mamy centralnie od strony poludniowej i bez problemu wystarcza sama okno od szczytu. Jesli chodzi o drugi pokoj ten od strony wejścia to mamy tam dachowe i raczej jest u nas wskazane gdyz jest to strona nieco przyciemiona- mamy drzewa od tej strony a bedzie to pokoj corki wiec swiatlo tam jest bardziej potrzebne Edytowane 4 Grudnia 2011 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda04 04.12.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam serdecznie, mam pytanie do osób, które wybudowały już Oliwkę... Ile potrzeba drewna na wybudowanie dachu oczywiście z garażem dwu lub jednostanowiskowym? Interesowałyby mnie również koszta i rejon w jakim Państwo je zakupili. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 04.12.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Proszę powiedzcie drodzy oliwkowicze czy bez okien dachowych w pokojach bliżniaczych jest odpowiednia ilość światła?Wyszło mi aż 8 okien dachowych i boję się że przegięłam z tą iloscią.Proszę o wasze (tak cenne) opinie. Hej! W obu pokojach bliźniaczych mamy po jednym oknie dachowym.Okna na ścianach szczytowych są skierowane na zachód. Docelowo tam będą pokoje dla naszych brzdąców zatem postawiliśmy na doświetlenie - w sumie wychodzi 8 okien na cały dach. Czy dużo?? - na etapie planowania tak , teraz natomiast widzimy że to była jedna z wielu SŁUSZNYCH decyzji!! koszt pojedynczego okna dachowego veluxa ok. 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 04.12.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 U nas magdo dokladnie wzieliśmy tyle ile bylo w projekcie a tam jest cos około 9m/3.Troszke nam drewna zostało ale nie za duzo. Najlepiej jedz do tartaku i oni dokladnie Cie wylicza ile tego potrzebujesz. Ja zaplacilem za drewno zapłaciłem 9400 zł.Teraz załuje ze nie szukałem gdzies taniej-bez faktury vat bo niestety drewna nie mozna odliczyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaryki 04.12.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 U nas poszło 10m3 drewna po 750zł/m3. Mamy oliwkę dwustanowiskową z rozbudowanym tarasem; dom pokryty dachówką. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka1116 04.12.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam wszystkich Oliwkowiczow jakie macie systemy grzewcze i ile was kosztowalo? dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 04.12.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Proszę powiedzcie drodzy oliwkowicze czy bez okien dachowych w pokojach bliżniaczych jest odpowiednia ilość światła?Wyszło mi aż 8 okien dachowych i boję się że przegięłam z tą iloscią.Proszę o wasze (tak cenne) opinie. My w tych pokojach mamy zmniejszone okna - zamiast balkonowych sa okna 1200x1500 i uważam, że okna dachowe sa tam niezbedne. Te pokoje sa wielkie! U nas przez jakiś czas okna dachowe były zasłoniete czarna folią i było za ciemno przy samych oknach w scianie (które u nas wychodza na zachód). Edytowane 4 Grudnia 2011 przez buczynkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 05.12.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Witam wszystkich Oliwkowiczow jakie macie systemy grzewcze i ile was kosztowalo? dziekuje za odpowiedzi Co do ogrzewania to niestety kosztowało nas o wiele za duzo. My mamy na dole podlogówke+drabinke w łazience i grzejnik w garażu a na górze wszedzie mamy grzejniki+podłogówka w łazience.Sporo nas wyniosła sama kotłownia-wymiennik płytowy z pompami, piec+pomki i troche nas w ogolnym rozrachunku to przerosło bo za całość wod-kan wydalismy blisko 30 tyś. Edytowane 5 Grudnia 2011 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka1116 05.12.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Co do ogrzewania to niestety kosztowało nas o wiele za duzo. My mamy na dole podlogówke+drabinke w łazience i grzejnik w garażu a na górze wszedzie mamy grzejniki+podłogówka w łazience.Sporo nas wyniosła sama kotłownia-wymiennik płytowy z pompami, piec+pomki i troche nas w ogolnym rozrachunku to przerosło bo za całość wod-kan wydalismy blisko 30 tyś. 30tyz z robocizna juz tak? kurcze to i tak duuuzo :/ a powiedz mi co z kominkiem?bo planujemy dokladnie co Ty,ale niewiemy co zrobic wlasnie z kominkiem co by bylo tanie i dobre.... niechcemy zeby byl tylko dla ozdoby,klimatu... dziekuje za odp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 05.12.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 30tyz z robocizna juz tak? kurcze to i tak duuuzo :/ a powiedz mi co z kominkiem?bo planujemy dokladnie co Ty,ale niewiemy co zrobic wlasnie z kominkiem co by bylo tanie i dobre.... niechcemy zeby byl tylko dla ozdoby,klimatu... dziekuje za odp.pozdrawiam Tak z robocizna.Niestety poszlo sporo kasy mialo byc mniej ale hydraulik-kolega na namówil mnie na dołozenie do kotłowni- wymiennik w zestawie 30 płytowy z dwiema pompami, do tego jeszcze dwie pompki, dwa rozdzielacze w tym jeden na 10 obiegow i samej podlogówki blisko 700m bieżacych, piez heiztechnik, niby materiały z lepszej pólki zobaczymy jak sie bedzie to pozniej sprawdzac....i w tym robocizna 7 tys. Planowałem zmiescic sie w 20 i jest to realne ale jednak te dodatki ala rozdzielacze, wymiennik płytowy itp podniosły sporo koszty.Kominek planujemy nieduzej mocy cos okolo 12-16 kW tylko z rozprowadzeniem na pokoj, komunikacje i moze góre w sposób traycyjny.Obudowe bedziemy sami chyba robic-albo mamur albo kamień ale nazwy dzis Ci nie powiem bo nie pamietam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 05.12.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Co do ogrzewania to niestety kosztowało nas o wiele za duzo. My mamy na dole podlogówke+drabinke w łazience i grzejnik w garażu a na górze wszedzie mamy grzejniki+podłogówka w łazience.Sporo nas wyniosła sama kotłownia-wymiennik płytowy z pompami, piec+pomki i troche nas w ogolnym rozrachunku to przerosło bo za całość wod-kan wydalismy blisko 30 tyś. Witaj, nas też tyle wyniosło z tym że w tym jest również układ solarny (12000). Gdybyśmy nie zakładali SOLARÓW to o te 12tyś. było by mniej no i minus robocizna za nie, ale nie wiem ile bo my od początku tak planowaliśmy i wszystko jest razem policzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka1116 05.12.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Tak z robocizna.Niestety poszlo sporo kasy mialo byc mniej ale hydraulik-kolega na namówil mnie na dołozenie do kotłowni- wymiennik w zestawie 30 płytowy z dwiema pompami, do tego jeszcze dwie pompki, dwa rozdzielacze w tym jeden na 10 obiegow i samej podlogówki blisko 700m bieżacych, piez heiztechnik, niby materiały z lepszej pólki zobaczymy jak sie bedzie to pozniej sprawdzac....i w tym robocizna 7 tys. Planowałem zmiescic sie w 20 i jest to realne ale jednak te dodatki ala rozdzielacze, wymiennik płytowy itp podniosły sporo koszty.Kominek planujemy nieduzej mocy cos okolo 12-16 kW tylko z rozprowadzeniem na pokoj, komunikacje i moze góre w sposób traycyjny.Obudowe bedziemy sami chyba robic-albo mamur albo kamień ale nazwy dzis Ci nie powiem bo nie pamietam:) A ten kominek ktory planujecie o nieduzej mocy cos okolo 12-16 kW tylko z rozprowadzeniem na pokoj, komunikacje i moze góre w sposób traycyjny to znaczy jaki to ,,sposob tradycyjny'' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 05.12.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Tylko rozporowadzenie powietrza przez nawiewniki zamontowane w tych pomieszczeniach.Nie mamy płaszcza wodnego, rekuperacji tez nie mamy wiec nie wchodzimy juz w to.Kominke ma byc glownie mebelkiem, w ktorym czasmi przepalimy dla zmieniena aury salonu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 05.12.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 U nas ogrzewanie docelowo głównie gazowe - za rok ma być gaz ziemny. do tej pory gaz z butli (takich wymiennych, a nie takiej dużej na dworze) oraz kominek z płaszczem wodnym, ale z tego co widze po miesiacu gównie na komnek sie nastawimy, bo ten gaz wychodzi bardzo drogo (z butli). Trudno mi podac całosciowe koszty, bo np. cała hydraulike razem z podłączeniem płaszcza wodnego robił nam znajomy, nie wszystko tez pamietam, moge podac niektóre elemnty.Np. kocioł Vaillanta ze zbiornikiem 150 l i sterownikiem kosztował 8tys., z części hydraulicznej trudno wyodrebnić co było do ogrzewania a co do wody, ale mam fakturę na rozdzielacze, pompki, wymiennik i rury do podłogówki na ok. 10 tys. (mamy podłogówke w całym domu i tylko grzejnik w garażu). Wkład kominkowy z płaszczem wodnym i wężownicą z kratek Oliwia 22kW kosztował ok. 4200 (razem z podłaczeniem, przepustnicą ze sterownikiem i obudową ma byc 10 tys, ale obudowe zrobimy dopiero na wiosnę - chcemy popalic całą zimę, żeby wszystkie usterki które maja wyjśc wyszły przed obudowaniem - wałsnie jedna usterke mamy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 05.12.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 (edytowane) mi te prawie 30 tys wyszlo razem z instlacja wod-kan+ CObuczynka to prawda ze gazowe wychodzi drogawo...nasi znajomi, którzy tez mieszkaja w oliwce maja na gaz ziemny ale niestety kurek przykrecaja i pala w kominku bo krocie ich ogrzewanie kosztuje Edytowane 6 Grudnia 2011 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 06.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 no to mnie nie pocieszyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 06.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 cześć,odnośnie systemów ogrzewania w naszym domu to wydaje mi się, że jak w miarę dobrze dociepli się go i nie będzie błędów wykonwczych (mostków termicznych) to każdy rodzaj ogrzewania będzie ekonomiczny. Kwestia jakie zapotrzebowanie będzie miał dom na ciepło i jaki jest koszt pozyskania 1 Kw energii z danego źródła ciepła. Warto tą kwestię dobrze przemyśleć, każda złotówka zainwestowana w ocieplenie, reku itp. potem będzie się zwracać w rachunkach za ogrzewanie. Wiem że łatwo się tak mówi, ale w obecnych czasach energia nie będzie już tanieć i trzeba brać pod uwagę rosnące rachunki za utrzymanie domu.Co do kosztów systemów ogrzewania to u mnie wyszedł spory rachunek, ponad 50 tys., wszędzie podłogówka (coś ok. 1800 m rurek), pompa ciepła polskiego producenta (więcej niż o połowę tańsza od zachodnich produkcji), odwierty 240 m, kotłownia, zbiornik CWU. Liczyłem się z tym, że robiąc taką inwestycję braknie kasy na wykończenie i będzie trzeba trochę poczekać. W sumie to tylko koszt odwiertów powoduje znaczny wzrost inwestycji (coś ok. 14 tys.), reszta jest w podobnych cenach jak przy innych systemach ogrzewania. O kosztch grzania już kiedyś pisałem i dokładnie nie pamiętam ile wyszło za zeszłą zimę (z 1500 zł ???), obecnie aura jest dla nas łaskawa i po stanie licznika za dwa miesiące ogrzewania w granicach 200 zł powinno wyjść.Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest bezobsługowość, czyli ustawiam temperaturę i zapominam o ogrzewaniu.Mając dostęp do gazu pewnie miałbym piec kondensacyjny a zapas kasy z odwiertów poszedłby w dodatkowe ocieplenie chałupy (lepsza wełna, okna 3 szybowe, więcej styro, lepszy-sprawniejszy rekuperator itp.).Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 06.12.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Dodałam w stopce nowy album ze zdjeciami ze srodka. Zapraszam do obejrzenia naszego mocno niewykonczonego wnetrza, nie chciałam jeszcze za bardzo go pokazywać, bo przy innych pieknie powykanczanych nie bardzo jest sie czym chwalic, ale kilka osób prosiło o zdjęcia i sama wiem, że duzo daje podpatrzenie u innych róznych rozwiazań, więc proszę, korzystajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 07.12.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Buczynko nie przejmuj sie , ładny masz domek a duzo ludzi tak mieszka , wczoraj byłam u zajomych tez mieszkaja na kartonach , schodów nie mają, drzwi . powoli wszystko przyjdzie , my tez nie wiadomo jak wylądujemy bo robi sie straszni eciasno z kasą , ale na razie jestem dobrej myśli , nie moge teraz ogarnąć tych ościeznic czy każda wymierzac na szer ściany czy kupic tak jak leci ?? W sklepach tylko wzruszaja ramionami , rób pani co chcesz i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts