INKA81 07.12.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 buczynka super domek, wiele się zmieniło odkąd go widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 07.12.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Buczynko nie przejmuj sie , ładny masz domek a duzo ludzi tak mieszka , wczoraj byłam u zajomych tez mieszkaja na kartonach , schodów nie mają, drzwi . powoli wszystko przyjdzie , my tez nie wiadomo jak wylądujemy bo robi sie straszni eciasno z kasą , ale na razie jestem dobrej myśli , nie moge teraz ogarnąć tych ościeznic czy każda wymierzac na szer ściany czy kupic tak jak leci ?? W sklepach tylko wzruszaja ramionami , rób pani co chcesz i tyle . cześć, zmierz grubość każdej ściany pod ościeżnice regulowane razem z tynkiem czy płytkami itp. Najlepiej w różnych miejscach otworu na drzwi, bo tynkarze wiadomo jacy są i może być różnie. Ościeżnice mają zakresy regulacji i trzeba tak je dobrać by zmieścić się w tym zakresie z grubością ściany. Np. łazienka na dole ma pewnie z 26-27 cm grubości z płytkami? No to ościeżnica musi objąć tą grubość. Albo szukaj firmy, która zrobi montaż i wcześniej przyjedzie na pomiary. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 07.12.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Dodałam w stopce nowy album ze zdjeciami ze srodka. Zapraszam do obejrzenia naszego mocno niewykonczonego wnetrza, nie chciałam jeszcze za bardzo go pokazywać, bo przy innych pieknie powykanczanych nie bardzo jest sie czym chwalic, ale kilka osób prosiło o zdjęcia i sama wiem, że duzo daje podpatrzenie u innych róznych rozwiazań, więc proszę, korzystajcie. Cześć, ślicznie u Was się robi, my również tak zaczynaliśmy mieszkać i to najfajniejszy czas budowy W sumie jak bym jakimś cudem do Was trafił kiedyś to praktycznie czułbym się jak u siebie Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabeata 07.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Bardzo ,ale to bardzo dziękuję za wypowiedzi w sprawie okien dachowych.Buczynka naprawdę ładny domek.Jakiego koloru masz podbitkę i jakiej firmy ten impregnat albo lakierobejca?Bo fajnie pasuje do koloru okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 07.12.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 nie mam jeszcze podbitki, to surowe drewno wystaje spod dachu, ale rzeczywiscie przybrało kolor jaki bedzie miała podbitka:) - złoty dąb - tak jak okna. Bardzo wszystkim dziekuje za ciepłe słowa o moim domu. To bardzo budujace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 07.12.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Cześć, ślicznie u Was się robi, my również tak zaczynaliśmy mieszkać i to najfajniejszy czas budowy W sumie jak bym jakimś cudem do Was trafił kiedyś to praktycznie czułbym się jak u siebie Pozdrawiam - Daniel to jak będziesz jakims cudem w okolicy to drzwi beda dla Ciebie otwarte:) Ja tez myslę, że to miły czas - wyhamowaliśmy i teraz kazdy drobiazg bedzie cieszył, bo ostatnio to już machałam ręka na różne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 07.12.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Buczynko-super ! Powolutku i do przodu. Wiele osób wykańcza na raty- my pewnie też tak będziemy. Też chciałabym mieszkać a tu raz że jeszcze mediów brak (choć coś się zaczyna dziać) a dwa niania do maluchów miałaby za daleko do naszego domku- więc pewnie do wakacji nie będziemy się na dobre przenosić niestety....A wydaje mi się że łatwiej pewne rzeczy w domu porobić mieszkając w nim niż bywając w nim z doskoku. Jestem zachwycona kolorem Twojej elewacji-zdradzisz jaki to? Chciałabym taki sam!Ale te Oliwki to wielkie chałupy-a miały być małe domki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 07.12.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Buczynkaa dzięki za fotki, super domek.Pozdrawiamy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 07.12.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Buczynka, bardzo ładny domek i śliczny kolor elewacji. Macie piękny widok na drzewa z kuchni i salonu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kesja1 08.12.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Buczynka... Śliczny domek! Oglądałabym twoje zdjęcia godzinami Wyobraźnia działa i już nie mogę doczekać się wykańczania na wiosnę. Dzięki wielkie za zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 08.12.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Uszy do góry! Wiele osób wykańcza na raty (domek i siebie ). My jeszcze mamy przed sobą schody, pokój nad garażem, jeden z pokojów bliźniaczych, kominek, garaż, a mieszkamy już prawie 2 lata dopiero niedawno dorobiliśmy się łazienki na górze. Dom ma przynajmniej tę zaletę, że gdy mieszkasz w domu, to możesz spokojnie pomalować jedno, dwa pomieszczenia i nie czujesz tego zupełnie, bo masz się gdzie podziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trac 08.12.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam, kilka dni temu została odpalona moja kotłownia w Oliwce, chciałbym podzielić się kilkoma spostrzeżeniami i przestrogą dla innych forumowiczów. Długo szukałem jakiegoś kotła, jedynym pasującym okazał się Cichewicz Futura Econo mini (21kw). Po montażu mam jednak mieszane uczucia... Panowie z cichewicza zostawili w piecu pręt spawalniczy - to wykryli hydraulicy. Niestety przy produkcji pieca podczas ocieplania część tego materiału dostała się głęboko do rur co po odpaleniu zapchało instalację... 6 godzin była przedmuchiwana. Grubość ścianek pieca 5mm, w takim Defro od 8 do 12mm. Kocioł jako jeden z niewielu na rynku zasysa powietrze do wiatraka od dołu co skutkuje wciąganiem śmieci z podłogi. Jeden z kabelków łączących sterownik był uszkodzony co skutkowało alarmami przegrzania i wyłączaniem pieca. Pojemnik na popiół jest wysokości.... 3 cm . Długo można by tak wymieniać 'zalety' tego czegoś nazywanego piecem. Panowie z Cichewicza nie potrafili nawet poprawnie przykleić naklejki 'FUTURA' co widać na zdjęciu, do takich rzeczy używa się w każdej firmie produkcyjnej szablonów. Ilość wad sugeruje też, że nie istnieje coś takiego jak kontrola jakości. To że serwis praktycznie nie istnieje i robi sobie jaja z klienta to w każdym większym sklepie potwierdzą . Moja rada dla przyszłych oliwkowiczów: zamurować drzwi do kuchni albo nie planować ogrzewania ekogroszkiem w ostateczności zmienić projekt. Nie ma markowych alternatyw na rynku, pomijam firmy które robią jescze większa partactwa . http://img600.imageshack.us/img600/6373/dscn9363f.jpg http://img833.imageshack.us/img833/4906/dscn9364d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 08.12.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 dziekuję, dziekuje i jeszcze raz bardzo Wam dziekuję za wszystkie miłe komentarze i słowa otuchy. Ja sie okropnie cieszę, ze juz tu mieszkam, że nie musze dojeżdzac "na działke", tylko, że jestem tu " w domu" i że wreszcie troche zwolnilismy. To był bardzo trudny rok dla csałej naszej rodziny, ale warto było, a teraz zamierzam sie cieszyc każdym drobiazgiem, który przybywa (np. dziś powiesiłąm papierowe kulki na żarówach i od razu jest milej:)Życzę wszystkim budujacym szybkiej przeprowadzki, żadnych obsuw i samych solidnych fachowców. I dziekuje wszystkim, którzy odpowiadali na pytania i dzielili sie swoimi doswiadczeniami. a jesli komuś coś sie spodobało u mnie i chce ściągnąć pomysł to bedzie dla mnie zaszczyt Tynk zewnetrzny to Alpol, kolor z mieszalnika, chyba 4000, a ramki o 4-5 tonów ciemniejsze (troszke za ciemne wyszły, ale juz sie przyzwyczaiłam) - jak jest pełne słonce to ten kolor wyglada jak biały, ale teraz w pochmurne dni ma taki kolor jak chciałam - lekko kremowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 08.12.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam, dawno mnie tu nie było:-) i widzę wiele pięknych domków, a co do ogrzewania to od 4 lat mamy piec na eko groszek i jesteśmy zadowoleni, max koszt opału na rok (w lecie mamy ciepłą wodę z pieca) to ok.2tyś.-2,5 tyś. -mieszkamy na śląsku i mamy piec Ling duo. Jeżeli chodzi o kuchnię to teraz bym zabudowała wejście do kotłowni i rozplanowała ją inaczej:-) ale jesteśmy szczęśliwi w naszej Oliwce:-) >Pozdrawiam wszystkich http://www.jondak.fotosik.pl- stare zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trac 08.12.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 jondak - czy możesz podesłać zdjęcie kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 08.12.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Podeślę jak je zrobię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 08.12.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 U nas kotłownia działa niedługo ale na razie ok chyba....odpukaćFotki mąż wklei.Piec Viking duo-= czyli Lazar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 08.12.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 aaaa Fotki są w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 08.12.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Trac.... My też mamy kocioł Cichewicza. Wielokrotnie przed nim przestrzegałem tutaj na forum. Serwis? Serwis w tej firmie nie istnieje. U mnie przy czyszczeniu palnika trzeba odkręcić śrubę - uwierzysz, że ukręciłem to zwykłą grzechotką? Serwisant przyjechał i skasował (o ile pamiętam 300pln) za przyspawanie tego gówna. Zapytałem go dlaczego tak to rozwiązali, bo można to zrobić na parę innych (mniej usterkowych) sposobów, ale sam sobie odpowiedziałem na to pytanie, jak usłyszałem ile mam za przyspawanie śrubki zapłacić... Bzdury piszesz, w które sam do niedawna wierzyłem. Otóż Defro produkuje model kotła, który ma wyjście czopucha do góry i powinien się zmieścić w Oliwkowej kotłowni bez modyfikacji. Szczerze? Zamontowałbym wszystko byle tylko nie Cichewicza. Ta firma jest jak francuskie wkłady do kominków z supermarketów - do du... . Jeszcze bardziej szczerze? Dzisiaj jakbym miał do wyboru, wolałbym kocioł który zasłania mi te 20-30 cm światła drzwi niż kocioł Futura (piszę w tej formie, aby forumowa wyszukiwarka ludziom w przyszłości pomogła), która mieści mi się w kotłowni i zajmuje mniej miejsca. Ps. Też masz sterownik, w którym praktycznie nic nie możesz zmodyfikować bez menu serwisowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 09.12.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Pozwolę sobie nie zgodzić się z użytkownikiem Trac odnośnie zamurowania drzwi pomiedzy kuchnią a kotłownią- my mamy tam drzwi, piec na wegiel/drewno (czyli jeszcze bardziej kotlownia narazona jest na zabrudzenia)SAS NWT 23kw, mieszkamy już 1,5m-ca, grzejemy cały czas, w domu jest okolo 23 stopni - nie mamy jeszcze cieplenia zewnetrznego i nie narzekam na brud itp, kotlownia jest wyflizowana, wiec generalnie wystarczy po zapaleniu delikatnie podloge zmiesc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts