zbyszek1982 10.12.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 My niestety juz od dluzszego czasu (pażdziernika) stoimy w miejscu.Czekamy na prad:(jesli uda sie, stanie sie chyba cud i podlączą nam prad to odpalamy piec i kończymy w zimę...jesli nie to czekamy do wiosny a wlasciwie do momentu kiedy wsaniala energa nam postawi magiczna skrzynke:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda04 10.12.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Moi drodzy.... ile ma najdłuższy element dachu (chodzi mi o krokwie / belki..). Pytam bo mam możliwość otrzymania drewna na więźbę dachową za darmo jednak muszę ją najpierw sprowadzić i nie wiem jaki za długi muszę załatwić środek transportu Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 11.12.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Potrzebuje porady w temacie paneli na ogrzewaniu podłogowym (wodnym). Czy kupowaliście jakieś specjalne, czy ktoś ma takie w granicach 30 zł i jak sie sprawdzają. Różne juz rzeczy czytałam i każdy sprzedawca mówi co innego (że własciwie to nie znaczenia, jakie, wszystkie nie nadają, że tylko takie jakies lepsze, bo tańsze sie rozeschną, żeby koniecznie kłaść folie pod panele, żeby absolutnie nie kłaść folii....i badź tu mądry). Potrzbuje opinii uzytkowników, tego rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 11.12.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 I drugie pytanie - mamy problem z płaszczem wodnym. trzy tygodnie palilismy i było ok, a teraz zapowietrza nam się obieg wody od kominka do wymiennika. Wiem, że tu wiele szczegółów trzebaby podać, ale chodzi mi tylko o jakieś sugestie, może o czymś nie pomysleliśmy, bo nasz hydraulik juz rozkłada ręce. I dlaczego było dobrze, a potem nagle cos sie rypło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 11.12.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Moi drodzy.... ile ma najdłuższy element dachu (chodzi mi o krokwie / belki..). Pytam bo mam możliwość otrzymania drewna na więźbę dachową za darmo jednak muszę ją najpierw sprowadzić i nie wiem jaki za długi muszę załatwić środek transportu Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam Dokładnie Ci nie powiem, bo nie pamietam, ale wydaje mi sie, że najdłuzszy element miał długość krokwi (u nas plus 25 cm), ale chyba najlepiej sprawdzic to w projekcie. Niektórzy chyba zamieniali stalowego HEBa, na element drewniany, u nas w ogóle go nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 11.12.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Potrzebuje porady w temacie paneli na ogrzewaniu podłogowym (wodnym). Czy kupowaliście jakieś specjalne, czy ktoś ma takie w granicach 30 zł i jak sie sprawdzają. Różne juz rzeczy czytałam i każdy sprzedawca mówi co innego (że własciwie to nie znaczenia, jakie, wszystkie nie nadają, że tylko takie jakies lepsze, bo tańsze sie rozeschną, żeby koniecznie kłaść folie pod panele, żeby absolutnie nie kłaść folii....i badź tu mądry). Potrzbuje opinii uzytkowników, tego rozwiazania. Cześć, my mamy Krono Oryginal dąb Kolberg czy jakoś tak, 7 mm Ac4, podkład pianka pod panele na ogrzewanie podłogowe. Problemu nie widzę, wszystko OK, ogrzewanie działa, z panelami nic się nie dzieje. Kupiłem przez Allegro po 23 zł/m2 bo w sklepach ponad 30 zł kosztowały. Podkład Arbiton do podłogówki, taki niebieski z dziurkami, strasznie delikatne dziadostwo, spokojnie można również tekturę układać. Układałem sam, poszło sprawnie i bez większych problemów. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 12.12.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Potrzebuje porady w temacie paneli na ogrzewaniu podłogowym (wodnym). Czy kupowaliście jakieś specjalne, czy ktoś ma takie w granicach 30 zł i jak sie sprawdzają. Różne juz rzeczy czytałam i każdy sprzedawca mówi co innego (że własciwie to nie znaczenia, jakie, wszystkie nie nadają, że tylko takie jakies lepsze, bo tańsze sie rozeschną, żeby koniecznie kłaść folie pod panele, żeby absolutnie nie kłaść folii....i badź tu mądry). Potrzbuje opinii uzytkowników, tego rozwiazania. Witaj, jeśli chodzi o panele to wejdź na stronę KOMFORTU tam jest duży wybór i cenowy i twardości. Ja kupowałam właśnie tam najpierw zamawiałam przez internet do najbliższego sklepu (26km), ale najpierw oglądałam sobie na spokojnie. Można zamówić bezpośrednio do domku. Teraz są fajne promocje i naprawdę można coś wybrać. Na część salonu zamówiłam Dąb RIEFL- AC4 ten wiem, że jest napewno na podłogówkę bo można go położyć dosłownie wszędzie- w łazience też. Na całą górę kupiłam Dąb ANTYCZNY DESKA-AC3 za który dałam 26,99zł- zopaczę dzisiaj na paczkach czy można go kłaść na ogrzewanie podłogowe. Moja koleżanka ma ten sam panel już około 5lat dosłownie wszędzie po za łazienką i chodzi po nich pies i bardzo sobie chwali. Sama je widziałam na własne oczy i naprawdę warto. A jeśli chodzi o folię pod panel to na ogrzewanie podłogowe nie trzeba jej dawać bo ona ma zabezpieczać przed ewentualną wilgocią, czego w Waszym przypadku nie będzie bo podłoga będzie ciepła i nie ma takiej opcji żeby tam się utrzymała jakaś wilgoć. Po położeniu folii owszem będziesię pod nią blokowała i to po pewnym czasie możę stanowić problem. I tak jak napisał, chyba Daniel, dobrze żeby podkład miał diurki to wszystkie ciepło będzie swobodnie sobie wychodziło na zewnątrz. BĘDZIE OK! POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 12.12.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Cześć, my mamy Krono Oryginal dąb Kolberg czy jakoś tak, 7 mm Ac4, podkład pianka pod panele na ogrzewanie podłogowe. Problemu nie widzę, wszystko OK, ogrzewanie działa, z panelami nic się nie dzieje. Kupiłem przez Allegro po 23 zł/m2 bo w sklepach ponad 30 zł kosztowały. Podkład Arbiton do podłogówki, taki niebieski z dziurkami, strasznie delikatne dziadostwo, spokojnie można również tekturę układać. Układałem sam, poszło sprawnie i bez większych problemów. Pozdrawiam - Daniel Czyli folii nie kładłeś? Sama pianka? A jakiegos zdjecia byś nie podesłał? My też bedziemy układać sami, już cwiczylismy z panelami, tylko jeszcze klejonymi w poprzednim mieszkaniu, myslę, że to żadna filozofia (tzn. dla mojego meża, ja tylko pomocnikiem bedę, a na fachowców reaguję juz alergicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 12.12.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 A jeśli chodzi o folię pod panel to na ogrzewanie podłogowe nie trzeba jej dawać bo ona ma zabezpieczać przed ewentualną wilgocią, czego w Waszym przypadku nie będzie bo podłoga będzie ciepła i nie ma takiej opcji żeby tam się utrzymała jakaś wilgoć. No właśnie, też mi sie tak wydawało, to dość logiczne, ale w Komforcie pan sie upierał przy tej folii. Ale właśnie sprzedawcy sobie, a praktyka sobie, więc wszlkie rady forumowe są bardzo cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 12.12.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Czyli folii nie kładłeś? Sama pianka? A jakiegos zdjecia byś nie podesłał? My też bedziemy układać sami, już cwiczylismy z panelami, tylko jeszcze klejonymi w poprzednim mieszkaniu, myslę, że to żadna filozofia (tzn. dla mojego meża, ja tylko pomocnikiem bedę, a na fachowców reaguję juz alergicznie Cześć, foli nie kładłem, folia zabezpiecza przed wilgocią, u nas jest folia na chudziaku na poddaszu. Poszukam fotek po południu, chyba jakieś robiłem. Układanie jest proste i nie sprawia problemu, panele są łączone bezklejowo na klika. Warto kupić zestaw do montażu z dystansami, plastikowym dobijakiem i blachą do układania i dobijania ostatniego rzędu przy ścianie, w marketach są po 20-30 zł. Dodatkowo kupiłem za 120 zł gilotynę do cięcia paneli, przydaje się do skracania paneli i nie pyli. Cięcie po długości lepiej jednak wychodziło elektryczną wycinarką. Gilotyna strzępi brzegi, które i tak potem zakrywają listwy ścienne. Spokojnie jedno pomieszczenie dziennie można zrobić z lekką pomocą żony przy wkładaniu całego rzędu paneli. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 12.12.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 My kładliśmy panele tylko na górze, a tam nie mamy ogrzewania podłogowego. O ile się orientuję, jeśli kładziesz panele - nie ma problemu, one nie zablokują Ci ciepła, gorzej może być z pianką, ale ona chyba jest na tyle cienka, że nie powinno być problemu. Folię kładłem, ale nie tą do paneli, a zwykłą dachową (sporo tańsza, a to jest to samo). Piankę polecam w płatach, a nie rozwijaną - dużo wygodniejsze rozwiązanie. Kupiłem też zestaw do montażu z dystansami - dystanse zastępowałem czymś innym, jedynie dobijak mi się przydał (przy jednych panelach Eggera, bo przy drugich Classen'a był w zasadzie bezużyteczny) w efekcie - kupić zestaw i tak trzeba, chociaż nie jest niezbędny, to jednak wiele rzeczy ułatwia. Zdecydowanie warto kupić gilotynę. Naprawdę, koszt 120 czy nawet 200pln zwróci Ci się w braku zakwasów od cięcia paneli piłą, a tak jak pisze Typer - postrzępione końcówki zakrywają listwy. Gilotynę można też wypożyczyć. Jednak w Komforcie to koszt (o ile pamiętam) - 20pln/dobę. 2 pokoje, policzyłem po 2 dni = 2x2x20 = 80pln (pomijam koszt dojazdu do Komfortu, żeby oddać gilotynę oraz koszt własnego czasu). W przyszłości będę robił jeszcze 2 kolejne pokoje czyli licząc nawet po 1dzień na pokój to da ok 40pln. A gilotynkę już pożyczyłem rodzince do wykończenia ich mieszkania. Przydaje się Ja układałem pierwszy raz pokój na górze (jeden z bliźniaczych) oraz sypialnię (oba pokoje widoczne w naszych zdjęciach) - pierwszy pokój zajął mi jeden dzień + 2 piwka. Drugi trochę dłużej (niecałe 2 dni) sypialnia. Było więcej docinania i gorsze w układaniu panele z woskowanymi piórami i wpustami Classen'a. Co do samych paneli - niewoskowane, proste panele Egger - układało się błyskawicznie, łatwo, ale moim zdaniem ciut gorze wyglądają - to te w pokoju "fioletowym". Classen gorszy w układaniu, ale moim zdaniem ładniej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 12.12.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Cześć,jeżeli chodzi o gilotynkę to taką kupiłem: http://allegro.pl/wolfcraft-gilotyna-do-ciecia-paneli-210mm-lc-250-i1936696164.htmlSpokojnie daje radę, ale cięcie po długości średnio wychodziło, więc kupiłem jeszcze wycinarkę hitachi za 120 zł - zawsze w domu się przydaje jeszcze do innych zastosowań a ręczne cięcie piłką trochę męczy jak trzeba z 4 panele przyciąć po długości ponad 1m.Podkład pod panele na ogrzewanie podłogowe Arbitona różni się tylko dziurkowaniem od takiego na podłogę bez ogrzewania.Na poddaszu wyszło prawie 100 m2 (licząc pomieszczenie nad garażem jednostanowiskowym) więc jest co układać.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 12.12.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Typer - dokładnie taką samą my kupiliśmy. Była chyba wtedy na promocji w LeroyMerlin, tak mi się teraz przypomniało Cięcie wzdłuż faktycznie jest słabe, ja ciąłem płatnicą Te parę paneli przebolałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 12.12.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Cześć, kilka fotek paneli i mojej ściennej twórczości Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 12.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Zdjecia to jest to co tygrysy lubia najbardziej. Bardzo miło tam u Ciebie, bardzo mi sie podobaja takie cegły "na wierzchu", troche żeałuje, że u siebie takich nie zrobiłam, i ładne kolory w środku. A panele całkiem efektownie wygladają - nie widac praktycznie łączeń. Dzięki za zdjęcia i dziekuje wszystkim za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 13.12.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Zdjecia to jest to co tygrysy lubia najbardziej. Bardzo miło tam u Ciebie, bardzo mi sie podobaja takie cegły "na wierzchu", troche żeałuje, że u siebie takich nie zrobiłam, i ładne kolory w środku. A panele całkiem efektownie wygladają - nie widac praktycznie łączeń. Dzięki za zdjęcia i dziekuje wszystkim za rady Cześć, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić: http://www.elkaminodom.pl/ wybierasz, zamawiasz, kupujesz klej do płytek, kilka dni paprania się i klejenia do ściany, potem jeszcze fugownica i fugi do szerokiego spoinowania (są w różnych kolorach), impregnat i gotowe. Cegiełki mają ok 1,5-2 cm grubości. Pozdrawiam - Daniel Oczywiście na Allegro taniej: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=Stara+Ceg%C5%82a+Skalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 15.12.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Witam Wszystkich dziś lejemy strop i mam pytanie do fachowców w tej dziedzinie. Czy przy takiej pogodzie jaką mamy o tej porze roku czyli 5-7 stopni w dzień a w nocy koło zera lub na minusie czy trzeba polewać strop wodą?Strop się polewa żeby za szybko nie schnął i nie popękał teraz za szybko pewnie i tak nie będzie schnął a woda wieczorem może zamarzać.I jeszcze jedno po jakim czasie można zdjąć stemple, strop Teriva.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.12.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Woda napewno nie musisz przy tej pogodzie polewac:)Duza jest wilgotnosc powietrza a do tego deszcz nie raz go sam podleje.Bardziej martwił bym sie tym mrozem ale raczej tez nie bedzie za duzy wiec bez problemow powinno wszystko dochodzic. Co do stempli u mnie nie spieszylismy sie i chlopaki zdjeli po ponad miesiacu.Po zalaniu stropu nie wchodzili przez 4 tygodnie-kierowniczka zakazala przez 3 tyg działań...ale u brata wchodzili z szczytami juz po 4 dniach bo sie ekipa spieszyla i nie sie nie stało ale mial stemple tez ok. miesiaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczynkaa 15.12.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 u nas stemple też były ponad miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 16.12.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Znajomy z betoniarni której biorę beton powiedział mi to samo żeby nie polewać stropu wodą bo pogoda jest dobra żeby sobie powoli dojrzewał a dodatkowo żeby strop nakryć folią. No ale nie za bardzo mam czas bo w poniedziałek wchodzi ekipa na ściankę kolankowa i szczytowe przed świętami jeszcze lejemy górny wieniec i schody a potem niech sobie to przez święta schnie, mam nadzieję że mrozy tylko nie przyjdą zbyt szybko a najlepiej wcale A stemple zostawię do lutego niech dobrze zwiąże. No i małe porządki zrobiłem przed świętami przed domkiem niech jakoś wygląda Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Jaross Dopisanie dodatkowych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts