Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZDROWYCH, POGODNYCH ŚWIĄT, MIKOŁAJA Z DUUUUUUŻYM WOREM (prezentów oczywiście).

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2012 ROKU!!!!!

NO I ŻEBY SPEŁNIŁY SIĘ WAM NAJSKRYTSZE MARZENIA (a co, nam też się należy), TE ZWIĄZANE Z RODZINKĄ NO I JAK NAJ MNIEJ PROBLEMÓW Z NAJMŁODSZĄ CÓRKĄ "OLIWKĄ". TRAFNYCH DECYZJI I PRZYJEMNOŚCI ŻYCZĘ WAM JA.

Witam, na wstępie Wszystkim życzę Zdrowych, Spokojnych Świąt no i przede wszystkim wytrwałości podczas budowy i wykańczania swoich domków.

Mam jeszcze pytanko czym impregnowaliście wystające krokwie i nadbitkę.

Pozdrawiamy Wszystkich.

My impregnowaliśmy i nadbitkę, i widoczne części krokwi. Najpierw dawaliśmy impregnat - bazę, a potem impregnat barwiący. Nie ryzykowałabym braku impregnacji przy drewnie - szczególnie na zewnątrz. Są też preparaty kompleksowe, które jednocześnie barwią i impregnują bez konieczności dawania podkładu.

Życzę wszystkim Wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

Hej Drodzy Oliwkowicze świetujący już w swoich domkach i Ci co jeszcze to mają przed sobą- WSZYSTKIEGO DOBREGO-już prawie po świętach- oby droga do własnego domu była jak najprostsza i krótka a mieszkanie zrekompensowało wszelkie trudy.

Arras - mnie wydaje się że to duża chałupa- mam podwójny garaż- to dodaje efektu. A ściana kolankowa 2 pustaki w góre i nie żałuję.

Święta, Święta i po świętach. Ten rok niestety nie należał do udanych, choćby dlatego, że walczymy z papierami od połowy lipca :(. Bardzo liczyliśmy na to, że prezentem pod choinkę będzie "Pozwolenie na budowę", niestety marzenia ściętej głowy, okazało się, że są jeszcze braki w dokumentacji, co najgorsze powstałe przez urzędasów... W aktualnym Planie zagospodarowania przestrzennego okazło się bowiem, że potrzebne nam jest jeszcze uzgodnienie z Garnizonowym Węzłem Łączności :jawdrop:. bowiem w pobliżu tj. jakieś 2 km :p od nas jest Jednostka Wojskowa. Mamy tylko nadzieję, że poślizg w papierologii nie zawarzy na decyzji w sprawie uzyskania kredytu hipotecznego. Od nowego roku zmieniają się przepisy, a my chcielibyśmy go uzyskać jeszcze na starych zasadach. Przepiękne te Wasze OLIWKI: annaop, buczynka, wandzik, zbyszek itd. Śledzimy każdy krok z zapartym tchem i rozważamy różne opcje - i wciąż jedynie marzymy, a czas nieubłagalnie płynie...

Życzymy wszystkim forumowiczom Szczęśliwego i bogatego Nowego 2012 Roku, mniej stresu i spełnienia najskrytszych marzeń. Pozdrawiamy

Święta, Święta i po świętach. Ten rok niestety nie należał do udanych, choćby dlatego, że walczymy z papierami od połowy lipca :(. Bardzo liczyliśmy na to, że prezentem pod choinkę będzie "Pozwolenie na budowę", niestety marzenia ściętej głowy, okazało się, że są jeszcze braki w dokumentacji, co najgorsze powstałe przez urzędasów... W aktualnym Planie zagospodarowania przestrzennego okazło się bowiem, że potrzebne nam jest jeszcze uzgodnienie z Garnizonowym Węzłem Łączności :jawdrop:. bowiem w pobliżu tj. jakieś 2 km :p od nas jest Jednostka Wojskowa. Mamy tylko nadzieję, że poślizg w papierologii nie zawarzy na decyzji w sprawie uzyskania kredytu hipotecznego. Od nowego roku zmieniają się przepisy, a my chcielibyśmy go uzyskać jeszcze na starych zasadach. Przepiękne te Wasze OLIWKI: annaop, buczynka, wandzik, zbyszek itd. Śledzimy każdy krok z zapartym tchem i rozważamy różne opcje - i wciąż jedynie marzymy, a czas nieubłagalnie płynie...

Życzymy wszystkim forumowiczom Szczęśliwego i bogatego Nowego 2012 Roku, mniej stresu i spełnienia najskrytszych marzeń. Pozdrawiamy

Nam z papierologia sie fartnelo gdyz pozowlenie dostalismy 7 dni przed wejsciem specustawy w naszym rejonie....a to by nas wstrzymalo.Jak bedzieice cchieli kiedys zobaczyc oliwke to zapraszamy:)Nowy rok bedzie dla was napewno bardziej łaskawy:)Pozdrawiamy

Witam poświątecznie wszystkich oliwkowiczów. Mam prośbe, czy mogłbym liczyć na przesłanie na mail [email protected] kosztorysu do banku i tak przy okazji opierając się na własnym doświadczeniu jaki bank polecacie? Dodam iż interesuje mnie kredyt z dopłatą RODZINA NA SWOIM. Z góry dziękuję i pozdrawiam:-D

My impregnowaliśmy i nadbitkę, i widoczne części krokwi. Najpierw dawaliśmy impregnat - bazę, a potem impregnat barwiący. Nie ryzykowałabym braku impregnacji przy drewnie - szczególnie na zewnątrz. Są też preparaty kompleksowe, które jednocześnie barwią i impregnują bez konieczności dawania podkładu.

Życzę wszystkim Wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

Witam, rozważam kupno impregnatu: Aidol HK-Lasur lazura impregnująca Remmers. Podobno dobra tak twierdzi firma co nam buduje domek i będzie stawiać dach, oczywiście końcówki krokwi heblowane i podcinane dla ładniejszego efektu (budują górale zobaczymy na co ich stać)

Buczynka dziekuje za wyslanie warunkow odnosnie kredytu, prosilbym jednak jeszcze jak macie o kosztorys budowlany. Mi potzrebny jest taki jak na stronie biura nie wiecej niz 250 tys gdyz chce tylko tyle z banku wziasc, mam srodki wlasne ( nie przepisane mieszkanie by skorzystac z rodziny na swoim) ale nie moge tego w banku w zaden sposob udokumentowac a oni niestety chca albo akt wlasnosci tego mieszkania albo stan konta...Nie mozemy tego obejsc jedynie ze chyba wystawi mi jakis czlowiek z uprawieniami budowlanymi, ze wybuduje za 250 tys zł.Ciekawe czy to mozliwe.Najlepiej bylo by sprzedac mieszkanie a to bedzie ok 200 tys i na reszte wziasc kredyt ale niestety musimy gdzies mieszkac...:(

Haa. mnie to już całkiem poniosło :). Zrobiłem kosztorys do banku PKO BP na 217 000, he ciekawe czy przyjmą ??? Podobnie jest u mnie, środków brak, a mieszkanie nie na mnie ;) = Rodzina na swoim

Haa. mnie to już całkiem poniosło :). Zrobiłem kosztorys do banku PKO BP na 217 000, he ciekawe czy przyjmą ??? Podobnie jest u mnie, środków brak, a mieszkanie nie na mnie ;) = Rodzina na swoim

co pamietam to w bankach maja przelicznik,i na 1m/2 domu przysluguje jakas kwota na realne wybudowanie, ale nie pamietam ile.Co do PKO BP to tam niestety w naszym okresie mieli slaba oferte.Od razu odrzucilismy. W PKO SA jako wkald wlasny( w innych równiez) zaliczono nam dzialke i moglismy podac sami sume, nie patrzyli na akt notarialny.Do tego korzystniej bylo nam za swoje wybudowac fundamenty-mielismy pare zlotych drugie tyle porzyczylismy do I transzy...probujcie, jak im zalezy na kerdytoborcy to powiniscie z ta suma powlaczyc...

Może moglibyście polecić tani kominek 14KW z narożną szybą.

Cześć,

sprawdź na kratki.pl, powinni coś mieć, albo Uniflam Selenic 700. Mamy Selenica 700 z trzema szybami kupiony przez Allegro. Taki budżetowy kominek do okazyjnego palenia. Dość szybko kopcił szyby, więcej zastrzeżeń nie mam. Poszperałem w necie i sam zrobiłem system "nie okopconej szyby". Polegało to na wprowadzeniu szczeliny na górnej krawędzi szyby, tak żeby tam dostawało się powietrze z zewnątrz i teraz praktycznie przednia szyba czysta a i boczne mniej się brudzą.

Warto brać z wersję z szybrem. Chyba coś ok. 2600-2700 zł kosztował (dwie szybki coś ok. 2300 zł). Lepszych marek zaczynały się od 4500 zł...

Pozdrawiam - Daniel

Na kratkach Maja - prawa albo lewa

Edytowane przez TypeR

Witam Was wszystkich... śledzę ten blog od kilku ładnych miesięcy- z zachwytem oczywiście. Ja też oczywiście buduję z mężem oliwkę.... tyle, że z podpiwniczeniem... na dzień dzisiejszy nasza oliwka ma zalany strop i na wiosnę ruszamy dalej....tzn właśnie zaczęły się nam schody (kolejne oczywiście!!!) Chcieliśmy wziąć kredyt hipoteczny na kwotę ok. 150000-180000zł, niestety w 2 bankach powiedziano nam, że jest to za mała kwota ( bo za tyle ponoć nie dokończymy budowy), że musimy wziąć większą kwotę; co oczywiście odpada, gdyż nie mamy zdolności...a nawet jeśli mamy, to nie chcemy spłacać aż tak wysokich rat!!! Tak czy owak, potrzebny jest nam kosztorys. I pojęcia nie mam skąd go wziąć. Sama zapewne go nie stworzę... Czy musi go stworzyć osoba z uprawnieniami?a jesli tak, o jakimi?a jesli nie, to czy mogłabym prosić o przykładowy kosztorys na adres [email protected] Jak tylko znajdę chwilkę, to prześlę kilka zdjęć, by też pochwalić się moją oliwką...jednak widzę, że to nie takie proste!!!pozdrawiam wszystkich serdecznie

https://picasaweb.google.com/114524806012190576663/BudowaDomu

Edytowane przez danior