justynano 22.12.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Życze wszystkim OLiwkowiczom Zdrowych , wesołych oraz białych Świąt Bożego Narodzenia , mnóstwa trafionych prezentów oraz duuużo miłości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 23.12.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam, na wstępie Wszystkim życzę Zdrowych, Spokojnych Świąt no i przede wszystkim wytrwałości podczas budowy i wykańczania swoich domków.Mam jeszcze pytanko czym impregnowaliście wystające krokwie i nadbitkę.Pozdrawiamy Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 24.12.2011 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 ZDROWYCH, POGODNYCH ŚWIĄT, MIKOŁAJA Z DUUUUUUŻYM WOREM (prezentów oczywiście). SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2012 ROKU!!!!!NO I ŻEBY SPEŁNIŁY SIĘ WAM NAJSKRYTSZE MARZENIA (a co, nam też się należy), TE ZWIĄZANE Z RODZINKĄ NO I JAK NAJ MNIEJ PROBLEMÓW Z NAJMŁODSZĄ CÓRKĄ "OLIWKĄ". TRAFNYCH DECYZJI I PRZYJEMNOŚCI ŻYCZĘ WAM JA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 24.12.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Witam, na wstępie Wszystkim życzę Zdrowych, Spokojnych Świąt no i przede wszystkim wytrwałości podczas budowy i wykańczania swoich domków. Mam jeszcze pytanko czym impregnowaliście wystające krokwie i nadbitkę. Pozdrawiamy Wszystkich. My impregnowaliśmy i nadbitkę, i widoczne części krokwi. Najpierw dawaliśmy impregnat - bazę, a potem impregnat barwiący. Nie ryzykowałabym braku impregnacji przy drewnie - szczególnie na zewnątrz. Są też preparaty kompleksowe, które jednocześnie barwią i impregnują bez konieczności dawania podkładu. Życzę wszystkim Wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 26.12.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Hej Drodzy Oliwkowicze świetujący już w swoich domkach i Ci co jeszcze to mają przed sobą- WSZYSTKIEGO DOBREGO-już prawie po świętach- oby droga do własnego domu była jak najprostsza i krótka a mieszkanie zrekompensowało wszelkie trudy. Arras - mnie wydaje się że to duża chałupa- mam podwójny garaż- to dodaje efektu. A ściana kolankowa 2 pustaki w góre i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 26.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Święta, Święta i po świętach. Ten rok niestety nie należał do udanych, choćby dlatego, że walczymy z papierami od połowy lipca . Bardzo liczyliśmy na to, że prezentem pod choinkę będzie "Pozwolenie na budowę", niestety marzenia ściętej głowy, okazało się, że są jeszcze braki w dokumentacji, co najgorsze powstałe przez urzędasów... W aktualnym Planie zagospodarowania przestrzennego okazło się bowiem, że potrzebne nam jest jeszcze uzgodnienie z Garnizonowym Węzłem Łączności . bowiem w pobliżu tj. jakieś 2 km od nas jest Jednostka Wojskowa. Mamy tylko nadzieję, że poślizg w papierologii nie zawarzy na decyzji w sprawie uzyskania kredytu hipotecznego. Od nowego roku zmieniają się przepisy, a my chcielibyśmy go uzyskać jeszcze na starych zasadach. Przepiękne te Wasze OLIWKI: annaop, buczynka, wandzik, zbyszek itd. Śledzimy każdy krok z zapartym tchem i rozważamy różne opcje - i wciąż jedynie marzymy, a czas nieubłagalnie płynie... Życzymy wszystkim forumowiczom Szczęśliwego i bogatego Nowego 2012 Roku, mniej stresu i spełnienia najskrytszych marzeń. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 26.12.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Święta, Święta i po świętach. Ten rok niestety nie należał do udanych, choćby dlatego, że walczymy z papierami od połowy lipca . Bardzo liczyliśmy na to, że prezentem pod choinkę będzie "Pozwolenie na budowę", niestety marzenia ściętej głowy, okazało się, że są jeszcze braki w dokumentacji, co najgorsze powstałe przez urzędasów... W aktualnym Planie zagospodarowania przestrzennego okazło się bowiem, że potrzebne nam jest jeszcze uzgodnienie z Garnizonowym Węzłem Łączności . bowiem w pobliżu tj. jakieś 2 km od nas jest Jednostka Wojskowa. Mamy tylko nadzieję, że poślizg w papierologii nie zawarzy na decyzji w sprawie uzyskania kredytu hipotecznego. Od nowego roku zmieniają się przepisy, a my chcielibyśmy go uzyskać jeszcze na starych zasadach. Przepiękne te Wasze OLIWKI: annaop, buczynka, wandzik, zbyszek itd. Śledzimy każdy krok z zapartym tchem i rozważamy różne opcje - i wciąż jedynie marzymy, a czas nieubłagalnie płynie... Życzymy wszystkim forumowiczom Szczęśliwego i bogatego Nowego 2012 Roku, mniej stresu i spełnienia najskrytszych marzeń. Pozdrawiamy Nam z papierologia sie fartnelo gdyz pozowlenie dostalismy 7 dni przed wejsciem specustawy w naszym rejonie....a to by nas wstrzymalo.Jak bedzieice cchieli kiedys zobaczyc oliwke to zapraszamy:)Nowy rok bedzie dla was napewno bardziej łaskawy:)Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon31 27.12.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam poświątecznie wszystkich oliwkowiczów. Mam prośbe, czy mogłbym liczyć na przesłanie na mail [email protected] kosztorysu do banku i tak przy okazji opierając się na własnym doświadczeniu jaki bank polecacie? Dodam iż interesuje mnie kredyt z dopłatą RODZINA NA SWOIM. Z góry dziękuję i pozdrawiam:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 27.12.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 ja bralem w PKO S.A w rodzinie na swoim.Tylko paribas bank wiosna był bardziej konkurencyjny i milenium ale tam byl potrzebny wiekszy wklad wlasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 27.12.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 My impregnowaliśmy i nadbitkę, i widoczne części krokwi. Najpierw dawaliśmy impregnat - bazę, a potem impregnat barwiący. Nie ryzykowałabym braku impregnacji przy drewnie - szczególnie na zewnątrz. Są też preparaty kompleksowe, które jednocześnie barwią i impregnują bez konieczności dawania podkładu. Życzę wszystkim Wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt! Witam, rozważam kupno impregnatu: Aidol HK-Lasur lazura impregnująca Remmers. Podobno dobra tak twierdzi firma co nam buduje domek i będzie stawiać dach, oczywiście końcówki krokwi heblowane i podcinane dla ładniejszego efektu (budują górale zobaczymy na co ich stać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 27.12.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Buczynka dziekuje za wyslanie warunkow odnosnie kredytu, prosilbym jednak jeszcze jak macie o kosztorys budowlany. Mi potzrebny jest taki jak na stronie biura nie wiecej niz 250 tys gdyz chce tylko tyle z banku wziasc, mam srodki wlasne ( nie przepisane mieszkanie by skorzystac z rodziny na swoim) ale nie moge tego w banku w zaden sposob udokumentowac a oni niestety chca albo akt wlasnosci tego mieszkania albo stan konta...Nie mozemy tego obejsc jedynie ze chyba wystawi mi jakis czlowiek z uprawieniami budowlanymi, ze wybuduje za 250 tys zł.Ciekawe czy to mozliwe.Najlepiej bylo by sprzedac mieszkanie a to bedzie ok 200 tys i na reszte wziasc kredyt ale niestety musimy gdzies mieszkac... Haa. mnie to już całkiem poniosło . Zrobiłem kosztorys do banku PKO BP na 217 000, he ciekawe czy przyjmą ??? Podobnie jest u mnie, środków brak, a mieszkanie nie na mnie = Rodzina na swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewabeata 27.12.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Witajcie oliwkowicze w poświątecznym czasie,ale jeszcze Sylwester przed nami!Nam już prawie kończą dach,myślę,że do końca roku zdążą https://picasaweb.google.com/110863524884043967438/Ewa# Edytowane 7 Stycznia 2012 przez ewabeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 27.12.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Haa. mnie to już całkiem poniosło . Zrobiłem kosztorys do banku PKO BP na 217 000, he ciekawe czy przyjmą ??? Podobnie jest u mnie, środków brak, a mieszkanie nie na mnie = Rodzina na swoim co pamietam to w bankach maja przelicznik,i na 1m/2 domu przysluguje jakas kwota na realne wybudowanie, ale nie pamietam ile.Co do PKO BP to tam niestety w naszym okresie mieli slaba oferte.Od razu odrzucilismy. W PKO SA jako wkald wlasny( w innych równiez) zaliczono nam dzialke i moglismy podac sami sume, nie patrzyli na akt notarialny.Do tego korzystniej bylo nam za swoje wybudowac fundamenty-mielismy pare zlotych drugie tyle porzyczylismy do I transzy...probujcie, jak im zalezy na kerdytoborcy to powiniscie z ta suma powlaczyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 28.12.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ja mam w Pekao BP rodzinę na swoim, jako nieliczny z banków dał mi 200tys. bez marudzenia że nie biorę na całość - czyli budowę +wykończenie i zaznaczam że nie miałam wkładu własnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 28.12.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Działka którą posiadamy była jedynym wkładem własnym, bez posiadania dodatkowych środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 28.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Może moglibyście polecić tani kominek 14KW z narożną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 28.12.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Może moglibyście polecić tani kominek 14KW z narożną szybą. Cześć, sprawdź na kratki.pl, powinni coś mieć, albo Uniflam Selenic 700. Mamy Selenica 700 z trzema szybami kupiony przez Allegro. Taki budżetowy kominek do okazyjnego palenia. Dość szybko kopcił szyby, więcej zastrzeżeń nie mam. Poszperałem w necie i sam zrobiłem system "nie okopconej szyby". Polegało to na wprowadzeniu szczeliny na górnej krawędzi szyby, tak żeby tam dostawało się powietrze z zewnątrz i teraz praktycznie przednia szyba czysta a i boczne mniej się brudzą. Warto brać z wersję z szybrem. Chyba coś ok. 2600-2700 zł kosztował (dwie szybki coś ok. 2300 zł). Lepszych marek zaczynały się od 4500 zł... Pozdrawiam - Daniel Na kratkach Maja - prawa albo lewa Edytowane 28 Grudnia 2011 przez TypeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymon31 28.12.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam i ponawiam prośbę o kosztorys do banku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tup 28.12.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Jaross nam też budowali górale i jesteśmy zadowoleni, no i krokwie obowiązkowo heblowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danior 28.12.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Was wszystkich... śledzę ten blog od kilku ładnych miesięcy- z zachwytem oczywiście. Ja też oczywiście buduję z mężem oliwkę.... tyle, że z podpiwniczeniem... na dzień dzisiejszy nasza oliwka ma zalany strop i na wiosnę ruszamy dalej....tzn właśnie zaczęły się nam schody (kolejne oczywiście!!!) Chcieliśmy wziąć kredyt hipoteczny na kwotę ok. 150000-180000zł, niestety w 2 bankach powiedziano nam, że jest to za mała kwota ( bo za tyle ponoć nie dokończymy budowy), że musimy wziąć większą kwotę; co oczywiście odpada, gdyż nie mamy zdolności...a nawet jeśli mamy, to nie chcemy spłacać aż tak wysokich rat!!! Tak czy owak, potrzebny jest nam kosztorys. I pojęcia nie mam skąd go wziąć. Sama zapewne go nie stworzę... Czy musi go stworzyć osoba z uprawnieniami?a jesli tak, o jakimi?a jesli nie, to czy mogłabym prosić o przykładowy kosztorys na adres [email protected] Jak tylko znajdę chwilkę, to prześlę kilka zdjęć, by też pochwalić się moją oliwką...jednak widzę, że to nie takie proste!!!pozdrawiam wszystkich serdecznie https://picasaweb.google.com/114524806012190576663/BudowaDomu Edytowane 4 Stycznia 2012 przez danior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts