Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z życia budowy. Budowlany kotek o nazwie namolniak okazał być się kotką :o i przyniosła w zębach pod okno 2 - dniowego kotka :x :-? niemiłosiernie przy tym miaucząc. I ku uciesze córci, żony i chyba kotków został zameldowany :evil: I nie żeby w garażu mieszkał wśród urokliwego szumu szlifierki kontowej, ale w salonie w centralnym miejscu. :x :evil:

Czarek

Perypetii Namolniakowej i jej potomstwa ciąg dalszy. Byłem zmuszony spać na budowie i o 4 rano budzi mnie lizaniem w nos więc niewiele myśląc odwróciłem się i dalej poszedłem spać. Ok. 6 rano słyszę przenikliwe miauczenie małego kotka :o :roll: ? I wyobraźcie sobie złapała go za tyłek zębami i z salonu na górę transportuje go do mnie na materac rzucając mi go przed nos z głupawym wyrazem na pysku :x :evil: . Ciekaw czy może być jeszcze gorzej. :o

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To po co ja kupiłem 160 kg ? :roll: :roll: :roll:

Wyjścia są dwa twój majster również buduje Oliwkę :o :lol:

albo mój majster był nadgorliwy z oszczędnościach a w tym przypadku było to nad wyraz nieuzasadnione.

Przypomniało mi się coś z tymi czarnymi mazidłami. Jak byś miał ocieplać styropianem fundamenty (Co bardzo gorąco polecam) to styropian nie może się stykać z lepikiem i wtedy właśnie stosuje się chyba dysperbit jako izolację. Ty już kupiłeś te czarne „g” i pewnie to wiesz ale może inni nie wiedzą.

Inną rzecz jaką słyszałem a nie wiem czy to jest prawdą że jeśli się chce zastosować keramzyt jako budulec to ponoć każdą warstwę trzeba przezbrajać. Ciekawe czy to prawda bo ponoć nie jest drobi ale w połączeniu ze stalą...?

Czarek

Dopilnuje żeby zrobili ze trzy warstwy.......co sobie będę żałował..... :wink:

Czarek co do dysperbitu to sam liczyłem :oops: ..............

.......mam spadek na działce tak, że z przodu poziom wychodzi jakieś 80 cm nad gruntem........stąd powierzchnia fundamentów jest znacznie większa niż w projekcie......może nie aż dwukrotnie ale wziąłem z zapasem....kto wie, zostanie wiaderko, a za dwa miesiące będzie kosztować dwa razy tyle :lol: ......

Z życia budowy. Budowlany kotek o nazwie namolniak okazał być się kotką :o i przyniosła w zębach pod okno 2 - dniowego kotka :x :-? niemiłosiernie przy tym miaucząc. I ku uciesze córci, żony i chyba kotków został zameldowany :evil: I nie żeby w garażu mieszkał wśród urokliwego szumu szlifierki kontowej, ale w salonie w centralnym miejscu. :x :evil:

Czarek

Perypetii Namolniakowej i jej potomstwa ciąg dalszy. Byłem zmuszony spać na budowie i o 4 rano budzi mnie lizaniem w nos więc niewiele myśląc odwróciłem się i dalej poszedłem spać. Ok. 6 rano słyszę przenikliwe miauczenie małego kotka :o :roll: ? I wyobraźcie sobie złapała go za tyłek zębami i z salonu na górę transportuje go do mnie na materac rzucając mi go przed nos z głupawym wyrazem na pysku :x :evil: . Ciekaw czy może być jeszcze gorzej. :o

Uwierz mi że może, :(

Wprowadzac się do nowego, lśniącego domku razem z dwoma rozwydrzonymi psami, kotem i królikiem :o

A oto moje zdjecia. Juz prawie ze stropu. Tak wyglada keramzyt.

Mam pytanie, czy dozbrajaliście domek, czytałam na forum wymiany doświadczeń że dom z keramzytu dobrze jest dozbroić co trzecią warstę a już wręcz niezbędne jest dozbrojenie otworów okiennych, ze względu na kruchość materiału. Nasz materiał będzie na miejscu za 2-3 tygodnie i tez sie zacznie. Nasz majster niestety nie ma doświadczenia w budowaniu z keramzytu, wiec bedziemy sie uczyć razem :lol:

pozdrawiam

Czarek

Czarku, gratuluję elewacji, ślicznie Wam wyszła.

Co do koty - widać jest towarzyska i okazała Ci zaufanie, przynosząc małego... I musi Cię lubić. A dom bez kota jest tylko budynkiem, jak mawiają Anglicy. Więc gratuluję podwójnie!

Inną rzecz jaką słyszałem a nie wiem czy to jest prawdą że jeśli się chce zastosować keramzyt jako budulec to ponoć każdą warstwę trzeba przezbrajać. Ciekawe czy to prawda bo ponoć nie jest drobi ale w połączeniu ze stalą...?

Czarek

My mamy keramzyt Roosens producent twierdzi, że nie wymaga dozbrojenia, ale... no własnie nie wiemy, czy dozbrajać, czy nie, stąd ponawiam pytanie do Magdan1, czy to robili?

Koszt z tego co wiem bedzie niewielki bo ta sa jakies cienkie druciki, a gdzies doczytałam, że na domek nieco mniejszy od naszego poszło drutu za ok. 300, nawt licząc że było to 2 lata temu to w koszt nie bedzie wielki, a za keramzyt zapłaciliśmy coś koło 14 tys z transportem.

Ja na pewno upieram sie dozbroć w miejscach otworów.

Ponawiam prośbę

Mam pytanie do tych którzy przebrnęli już etap fundamentów.

Jaki jest orientacyjny ich koszt.(wersja z garażem oczywiście)

U nas koszt samych fundamentów z podwójnym garażem, robocizna + materiały ( nie licząc prac ziemnych przed czyli humus, a jedynie wykopy pod ławy) wyszło 8000+12000. Funadament mamy z bloczków betonowych.

Czarku to może ja poproszę tą wycenę dachu, wprawdzie my zastanawialiśmy się nad blachodachówką, ale jestem ciekawa jaka jest różnica

w kosztach pomiędzy pokryciem blachą a dachówką

Pozdrawiam

Nie jestem, co prawda, Czarkiem :lol: , ale powiem jaka my mamy wycenę dachu z IBF-dachówka cementowa, kompletny dach (a nie sama dachówka) wyceniono nam na 12500, dachówka podstawowa kolor ceglasty

Czarku to może ja poproszę tą wycenę dachu, wprawdzie my zastanawialiśmy się nad blachodachówką, ale jestem ciekawa jaka jest różnica

Pozdrawiam

Nie jestem, co prawda, Czarkiem :lol: , ale powiem jaka my mamy wycenę dachu z IBF-dachówka cementowa, kompletny dach (a nie sama dachówka) wyceniono nam na 12500, dachówka podstawowa kolor ceglasty

No a my : 18500 dachówka ceramiczna Koramik ze wszystkimi duperelami. + dzrewo, + 10000 robocizna ( ale z osadzaniem okien, podbitka itd. czyli kmpl.)

Pozdrawiam

No a my : 18500 dachówka ceramiczna Koramik ze wszystkimi duperelami. + dzrewo, + 10000 robocizna ( ale z osadzaniem okien, podbitka itd. czyli kmpl.)

Witam

Adar i magdan1 dzięki za odpowiedź

Rozważamy ciągle różne możliwości

narazie grzebiemy się jeszcze w papierkach

Mam jeszcze pytanie do Wszystkich Olliwkowiczów

Kto z Was zdecydował się podnieśc ściankę kolankową, a kto zostawił tak jak było w projekcie?

Pozdrawiam

Witam.

Tak podniosłem: od stropu jest 3x20 bloczek Ytong + wieniec 20 + murłata 14 - podłoga na stropie 7 do 10 cm. Dopiero po dociepleniu poddasza wyjdzie wysokość ścianki. Myślę, że jest to maksymalnie wysoko. Wyżej nie ma sensu, bo dom straci na sylwetce. Patrzę na dom i jestem w 100% pewny!

Teraz z zewnątrz wygląda trochę dużo, ale pomieszczenia są bardzo zgrabne. Liczę, że po dociepleniu z zewnątrz bryła nabierze lepszych proporcji.

Pozdrawiam Jan