INKA81 29.12.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 dzięki Daniel chyba właśnie Maja kratki będzie bo nic tańszego nie mogę znaleźć, a u nas też ma być taki okazyjny kominek do przepalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 29.12.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Witam Was wszystkich... śledzę ten blog od kilku ładnych miesięcy- z zachwytem oczywiście. Ja też oczywiście buduję z mężem oliwkę.... tyle, że z podpiwniczeniem... na dzień dzisiejszy nasza oliwka ma zalany strop i na wiosnę ruszamy dalej....tzn właśnie zaczęły się nam schody (kolejne oczywiście!!!) Chcieliśmy wziąć kredyt hipoteczny na kwotę ok. 150000-180000zł, niestety w 2 bankach powiedziano nam, że jest to za mała kwota ( bo za tyle ponoć nie dokończymy budowy), że musimy wziąć większą kwotę; co oczywiście odpada, gdyż nie mamy zdolności...a nawet jeśli mamy, to nie chcemy spłacać aż tak wysokich rat!!! Tak czy owak, potrzebny jest nam kosztorys. I pojęcia nie mam skąd go wziąć. Sama zapewne go nie stworzę... Czy musi go stworzyć osoba z uprawnieniami?a jesli tak, o jakimi?a jesli nie, to czy mogłabym prosić o przykładowy kosztorys na adres [email protected] Jak tylko znajdę chwilkę, to prześlę kilka zdjęć, by też pochwalić się moją oliwką...jednak widzę, że to nie takie proste!!!pozdrawiam wszystkich serdecznie https://picasaweb.google.com/114524806012190576663/BudowaDomu Witaj, jeśli chodzi o przykładowy kosztorys to na stronie projektantki OLIWKI były dwa - minimalny i maksymalny. Strona to http://www.hbstudio.pl, co jest ważne do pobrania za darmo. Myślę że do przerobienia na potrzeby własne i banku wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 29.12.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dawno nie pisałam nic na temat naszej budowy, troszkę aktualnych info. : drzwi do OLIWY zamówione, drewniane- jesionowe, schody też. Łazienki- prawie gotowe , brakuje tylko szafek baterii no i na górze umywalek. Do łazienki na parterze mam wszystko tylko zamontować trzeba. Już pierwszy kolor się pojawił ( w sypialni). Aaa... nie pochwaliłam się że piec chodzi i przy tych temperaturach na dworze (10-11 stopni) poprostu gdy nie ma pracowników na budowie nie palimy bo nie można wytrzymać UFF JAK GORĄCO. Przez okres świąteczny chłopaki mają wolne, a po nowym roku ruszają prace w szybszym tempie. Malowanie ścian (bo sufity już są pomalowane) kolory już stoją wymieszane w wiaderkach. Kładzenie paneli- góra i zejście na dół, no i kafle, kolor. Plan jest taki, że już MAX w połowie marca sprzątamy. Tak na prawdę im bliżej końca tym bardziej nie mogę w to uwierzyć. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 29.12.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 jak macie rozwiązaną wentylację garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danior 29.12.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Witaj, jeśli chodzi o przykładowy kosztorys to na stronie projektantki OLIWKI były dwa - minimalny i maksymalny. Strona to http://www.hbstudio.pl, co jest ważne do pobrania za darmo. Myślę że do przerobienia na potrzeby własne i banku wystarczy. Dziękuję! że też wcześniej na to nie wpadłam... co dwie głowy... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 29.12.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ja mam w Pekao BP rodzinę na swoim, jako nieliczny z banków dał mi 200tys. bez marudzenia że nie biorę na całość - czyli budowę +wykończenie i zaznaczam że nie miałam wkładu własnego. A czy zewsząd nie słyszałaś - ZA TAKĄ KWOTĘ SIĘ NIE WYBUDUJESZ, MUSISZ MIEĆ JAKIEŚ ŚRODKI WŁASNE, PONIEWAŻ NIE ZAKOŃCZYSZ INWESTYCJI I BĘDĄ KLOPOTY W BANKU itp. - mnie już to spotyka, nawet architekt stwierdził, że te 217 tyś. to za mało, ale pieczątkę przystawił Ps. Doczekałem się pozwolenia na budowę , co prawda jeszcze nieprawomocne, ale wydane z datą grudniową... tylko nie wiem, czy cieszyć się, czy płakać. Macie może typy liczb na losowanie LOTTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 29.12.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dawno nie pisałam nic na temat naszej budowy, troszkę aktualnych info. : drzwi do OLIWY zamówione, drewniane- jesionowe, schody też. Łazienki- prawie gotowe , brakuje tylko szafek baterii no i na górze umywalek. Do łazienki na parterze mam wszystko tylko zamontować trzeba. Już pierwszy kolor się pojawił ( w sypialni). Aaa... nie pochwaliłam się że piec chodzi i przy tych temperaturach na dworze (10-11 stopni) poprostu gdy nie ma pracowników na budowie nie palimy bo nie można wytrzymać UFF JAK GORĄCO. Przez okres świąteczny chłopaki mają wolne, a po nowym roku ruszają prace w szybszym tempie. Malowanie ścian (bo sufity już są pomalowane) kolory już stoją wymieszane w wiaderkach. Kładzenie paneli- góra i zejście na dół, no i kafle, kolor. Plan jest taki, że już MAX w połowie marca sprzątamy. Tak na prawdę im bliżej końca tym bardziej nie mogę w to uwierzyć. POZDRAWIAM. Jaki koszt schodów i z czego robicie, bo my mamy różne opcje myślimy o drewnie albo o kamieniu, schody mamy wylewane i teraz kwestia obłożenia, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrass 29.12.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) No właśnie- schody..czy ktoś z was ma w oliwce metalowe schody? Widziałam no forum jedne ażurowe drewniane, myślę o podobnych ale z metalu w połączeniu z drzewem. Ciągle też zastanawiam się czy stawiać ściankę pomiędzy schodami a kuchnią.Chyba z niej zrezygnuję a w tym miejscu postawię małą wyspę. Chciałabym żeby było w mniej miejsce na jakieś kuchenne rzeczy a poza tym miałaby pełnić rolę stolika "śniadaniowego."Co Wy na to? Szalony pomysł? chciałabym dodać zdj, zeby Wam to zobrazować, podpowiedzcie jak to zrobić, czy zdjęcia które chcę dodać muszą znajdować się na str int??? Edytowane 29 Grudnia 2011 przez arrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 29.12.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) A czy zewsząd nie słyszałaś - ZA TAKĄ KWOTĘ SIĘ NIE WYBUDUJESZ, MUSISZ MIEĆ JAKIEŚ ŚRODKI WŁASNE, PONIEWAŻ NIE ZAKOŃCZYSZ INWESTYCJI I BĘDĄ KLOPOTY W BANKU itp. - mnie już to spotyka, nawet architekt stwierdził, że te 217 tyś. to za mało, ale pieczątkę przystawił Ps. Doczekałem się pozwolenia na budowę , co prawda jeszcze nieprawomocne, ale wydane z datą grudniową... tylko nie wiem, czy cieszyć się, czy płakać. Macie może typy liczb na losowanie LOTTO Powiedz za ile chcielibyscie sie wybudowac-realnie:).Nam liczymy ze 300-320 tys powinno wystraczyc, na chwile obecna poszlo nam 220 tys -jestesmy na etapie przed gruntowaniem tynków, po schodach, parapetach...zostana jeszcze gładzie, kafle, panele, lazienki.... arras tez zmyslelismy by nie wstawiac tam scianki bo ja wyrzucilismy ale jednak bedziemy robic ja z kart-gips. Chcemy ja wykorzystac na lodowke i piekarnik a pod schodami jest jednak sporo miejsca. Jutro jedziemy podpisac umowe z stolarzem na ich wykonanie- 9 tys za debowe. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 29.12.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Dostałem dzisiaj najkorzystniejszą ofertę za SSO Płatność etapami: 1 Ławy fundamentowe, ściany fundamentowe, izolacja 7500zł. 2 ściany parteru 8000zł. 3 strop, ściany kolankowe, wieniec, ściany szczytowe 8000zł. 4 więźba dachowa, pokrycie dachu 6000zł. Łącznie 29500 netto - Materiał do wyboru: tradycyjny bądź Ytong/klej Powiedz za ile chcielibyscie sie wybudowac-realnie:). Wybudować 260-280 tys., a wnętrza aranżować z czasem Edytowane 29 Grudnia 2011 przez Sylwia&Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 29.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 u nas jak w projekcie- zetka w ścianie z brama i wywiew w ścianie bocznej.Ciekawe co na to kominiarz, a masz jakieś wiadomości jak to jest z wymogami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 29.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 no i u nas stopniowy postęp w wykańczaniu chociaż brak mediów skutecznie podcina nam skrzydła. Zapraszamy do galerii - kilka nowych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 29.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jaki koszt schodów i z czego robicie, bo my mamy różne opcje myślimy o drewnie albo o kamieniu, schody mamy wylewane i teraz kwestia obłożenia, pozdrawiam Schody policzkowe 1/2 zabiegu drewniane, samonośne z jesiona. Naturalny 7500 same, 8000 z podświetleniem LED. Drzwi również jesionowe z futrynami, zawiasami wpuszczanymi(nie widać ich po zamknięciu i nie ma możliwości trzaśnięcia), klamkami itd. kompletne- pełne 1600zł/szt. My od początku planowaliśmy schody drewniane ażurowe i tak będzie. Wiesiu- ja, może pomyślisz że się mondruję- to nie tak, ale bym obłożyła schody drewnem bo to daje ciepło. Kamień też mi się podoba ale wydaje mi się, że dobrze wygląda w dużych pomieszczeniach i na dużych przestrzeniach, czego nie można powiedzieć o naszej klatce schodowej. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 29.12.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dostałem dzisiaj najkorzystniejszą ofertę za SSO Płatność etapami: 1 Ławy fundamentowe, ściany fundamentowe, izolacja 7500zł. 2 ściany parteru 8000zł. 3 strop, ściany kolankowe, wieniec, ściany szczytowe 8000zł. 4 więźba dachowa, pokrycie dachu 6000zł. Łącznie 29500 netto - Materiał do wyboru: tradycyjny bądź Ytong/klej Wybudować 260-280 tys., a wnętrza aranżować z czasem To co piszesz to dobra cena my płaciliśmy od wykopu po położenie dachu + okna dachowe i orynnowanie 40000zł co uważam za bardzo dobrą cenę. I my nie budujemy się na kredyt więc nic nas nie goni i trwa to już dwa lata (będzie w marcu) i chłopaki pracują u nas nadal. Bo jesteśmy zadowoleni. Jeszcze jedno z własnego doświadczenia- radziła bym YTONG 36cm- nie trzeba ocieplać, daje się tylko klej i tynk i to WSIO (tak ma mój brat), ja mam 24cm YTONG+ styro 12cm(mniej nie można)+ klej+ wiosną tynk wydatek podobny za materiał ale robociznę trzeba opłacić x3.Więc myśl godna zastanowienia, przeliczenia itd. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 30.12.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dziękuję Wandzik za odpowiedź i pytanie do wszystkich, którzy niedawno obkładali drewnem schody o koszt w jakim przedziale cenowym, buduję się w dolnośląskim tam gdzie ceny są wygórowane, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 30.12.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dziękuję Wandzik za odpowiedź i pytanie do wszystkich, którzy niedawno obkładali drewnem schody o koszt w jakim przedziale cenowym, buduję się w dolnośląskim tam gdzie ceny są wygórowane, pozdrawiam Nasze schody ( a jest ich troszke) wyceniono na 6500 w tej cenie robocizna + stopnice debowe gr. 4cm .Podstopnice będa z gresu ( arcesia beige 30/60 IIgat cena ok. 56zł/m2 i do tego robocizna ok. 500zł . Balustrady będą kute ale tu już inna bajka ( i cenowa też ) . Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 30.12.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Ciągle też zastanawiam się czy stawiać ściankę pomiędzy schodami a kuchnią. Chyba z niej zrezygnuję a w tym miejscu postawię małą wyspę. Chciałabym żeby było w mniej miejsce na jakieś kuchenne rzeczy a poza tym miałaby pełnić rolę stolika "śniadaniowego." Co Wy na to? Szalony pomysł? Wydaje mi się to logiczne ponieważ sam zrezygnowalem z tej ścianki, a w to miejsce planuję albo blat na stelażu metalowym, albo blat na ceglanej podmurówce. Schody również zaplanowałem drewniane. Zwiększa to moim zdaniem przestrzeń. Podoba mi się również pomysł Tup nad zmniejszeniem ścianki kominkowej, tyle, że to najlepiej widziałbym w klinkierze... ale to tylko moje sugestie. Zbyszku, czy możesz podać ile Tobie wyszło m2 ścian zewnętrznych. Chciałbym zamówić bloczki (na jeden transport wychodzi 122,93 m2, tj. 32 palety) Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Sylwia&Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 31.12.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Budowałem z H+H one sa nieco dłuższe-24cmx24cmx62,5 cm. Zuzyłem 1177 sztuk a na jeden m/2 wchodzi ich co pamietam 7 szt wiec niecałe 170m/2 wyszlo na calosc.Zapłacilem za to 10600 zł czyli kropla w morzu co do calosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrass 31.12.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Sylwia&Piotr myślałam o tym samym, klinkier na kominku:) ale to daleko przed nami ... tymczasem więźba już prawie skończona no i rzeczywiście wydaje mi się, że pozbycie się tej ścianki daje duzo więcej przestrzeni i będzie wyglądać ciekawiej, oryginalnie. Udanej zabawy sylwestrowej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 01.01.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Nasze schody ( a jest ich troszke) wyceniono na 6500 w tej cenie robocizna + stopnice debowe gr. 4cm .Podstopnice będa z gresu ( arcesia beige 30/60 IIgat cena ok. 56zł/m2 i do tego robocizna ok. 500zł . Balustrady będą kute ale tu już inna bajka ( i cenowa też ) . Pozdrawiamy Dziękuję za odpowiedź i gratuluję wspaniałej wykończeniówki- bardzo ładnie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts