Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wandzik - "dziwne rzeczy" - masz pęknięcia na myśli? Cóż, zależy kiedy, na czym i czym budujesz, i jak długo. Ja budowałem od wbicia łopaty (4.07) do wprowadzenia (1.03) 9 miesięcy. Z czego dwie dłuższe przerwy technologiczne i jedna na schnięcie tynków. Nie ma opcji, żeby wszystko było wtedy idealnie, chociaż narzekać mogę jedynie na siebie, swoje błędy i narzucone tempo prac, wynikające z tego, że budowaliśmy na kredyt i brak mieszkania "w zapasie", gdzie moglibyśmy mieszkać podczas budowy.

Mleczajka - bardzo ładna łazienka! Podobne białe płytki chcieliśmy u siebie, ale zostaliśmy przy kwadratach. No i my zdecydowaliśmy się jednak dorzucić do białych płytek jakiś kolor. Poza tym my płytki ułożyliśmy na równo ze ścianą (vide zdjęcia).

Wielke dzięki za ekspresowe wysłanie kosztorusu bankowego.

Ja dziś odwidziłem kolejna ekipe budowlana i rozbierzność cen kolsalna od około 33tys do ponad 50tys za stan surowy otwarty.

Teraz planuję pojeździć po składach popatrzeć gdzie opłaci się kupować i porównać trochę ceny może ktoś z okolic Krakowa ma jakieś typy??

Jeszcze kilka:

Hej Wandzik, ale u Was już domowo :) Fajnie.

Dojrzałam, że masz kwadratową kabinę :) Czekam z niecierpliwością na fotki łazienki. Muszę najpóźniej do jutra zdecydować o wyborze brodzika i kabiny. Nie bardzo mi się widzi półokrągła... chciałbym taką ze ścianką boczną od strony umywalki i z otwieranymi drzwiami od strony miski wc. Nie wiem, czy takie rozwiązanie będzie wygodne. Ty chyba masz chyba wejście "z narożnika"?

Wandzik, bardzo ładne schody (u nas takie same tralki :)). Ciekawa jestem, jak sie pomieściłaś w kuchni, bo schody masz ażurowe i nie wykorzystałąś wneki.

Ladnie już pomalowana góra (u nas wciąz gołe tynki i betony, więc miło popatrzeć, jak bedzie)

Mleczajka, bardzo przyjemna ta Twoja łazienka.

U mnie na dole jest brodzik i kabina kwadrtowe, ścianka od strony sedesu i drzwi na drugim boku, ale przesunęliśmy umywalkę na ścianę po prawej stronie - zajrzyj do naszej galerii, jest zdjęcie (jeszcze surowe, teraz ścany sa już pomalowane) - korzystamy, to rozwiazanie jest wygodne.

Hej Wandzik, ale u Was już domowo :) Fajnie.

Dojrzałam, że masz kwadratową kabinę :) Czekam z niecierpliwością na fotki łazienki. Muszę najpóźniej do jutra zdecydować o wyborze brodzika i kabiny. Nie bardzo mi się widzi półokrągła... chciałbym taką ze ścianką boczną od strony umywalki i z otwieranymi drzwiami od strony miski wc. Nie wiem, czy takie rozwiązanie będzie wygodne. Ty chyba masz chyba wejście "z narożnika"?

Dokładnie tak jak piszesz, mam kwadratową kabinę taką 90x90 i otwierają się całe dwa płaty, jest mocowana bezpośrednio do ściany. U nas też będziemy bardziej używać ściankę od strony kibelka, brodzik mam 15cm . Jest cała szklana bo nie chciałam zabierać miejsca w łazience, którą pomniejszałam o 50cm żeby zwiększyć pomieszczenie gospodarcze które zostało podzielone na 2 pomieszczenia. Za kuchnią mam takie 2,2mx1,5m z przejściem do kotłowni. Więc nie wchodzimy bezpośrednio do kotłowni tylko kuchnię i kotłownię dzielą dwie pary drzwi.

No dobrze jutro zrobię zdjęcia i wkleję. POZDRAWIAM.

Wandzik, bardzo ładne schody (u nas takie same tralki :)). Ciekawa jestem, jak sie pomieściłaś w kuchni, bo schody masz ażurowe i nie wykorzystałąś wneki.

Ladnie już pomalowana góra (u nas wciąz gołe tynki i betony, więc miło popatrzeć, jak bedzie)

Mleczajka, bardzo przyjemna ta Twoja łazienka.

U mnie na dole jest brodzik i kabina kwadrtowe, ścianka od strony sedesu i drzwi na drugim boku, ale przesunęliśmy umywalkę na ścianę po prawej stronie - zajrzyj do naszej galerii, jest zdjęcie (jeszcze surowe, teraz ścany sa już pomalowane) - korzystamy, to rozwiazanie jest wygodne.

Dziękuję, zauważ że wcale nie trzeba mieć kuchni tylko po stronie okna. Ja akurat mebli jeszcze nie mam ale będą na ścianie od strony schodów i ścianie z oknem , a tę możliwość daje mi to że drzwi do pom. gospodarczego są przesunięte w stronę okna. i kuchnia będzie wystarczająca prawie 10m2. Kuchnię będę robiła na końcu. Więc zdjęć tak szybko nie będzie- mogę wstawić puste ściany. POZDRAWIAM.

Wandzik - "dziwne rzeczy" - masz pęknięcia na myśli? Cóż, zależy kiedy, na czym i czym budujesz, i jak długo. Ja budowałem od wbicia łopaty (4.07) do wprowadzenia (1.03) 9 miesięcy. Z czego dwie dłuższe przerwy technologiczne i jedna na schnięcie tynków. Nie ma opcji, żeby wszystko było wtedy idealnie, chociaż narzekać mogę jedynie na siebie, swoje błędy i narzucone tempo prac, wynikające z tego, że budowaliśmy na kredyt i brak mieszkania "w zapasie", gdzie moglibyśmy mieszkać podczas budowy.

Mleczajka - bardzo ładna łazienka! Podobne białe płytki chcieliśmy u siebie, ale zostaliśmy przy kwadratach. No i my zdecydowaliśmy się jednak dorzucić do białych płytek jakiś kolor. Poza tym my płytki ułożyliśmy na równo ze ścianą (vide zdjęcia).

Nie wiem czy zauważyłeś/aś, od kiedy jestem na forum i może dla tego mogło mnie parę "dziwnych rzeczy" ominąć. A poza tym szwagier dał gładź, a ja nie i u mnie nie ma pęknięć, były dosłownie mikro ale po zaklejeniu wyschło porządnie, już jakiś czas jest farba i na razie nic się nie dzieje, a u szwagra każde mikro wygląda teraz jak makro bo odpada najpierw gips zanim pokarze się pęknięcie.

A to że mam gdzie mieszkać to nie jest nic strasznego- zdarza się. I wierz mi, że gipsy przy takim tempie jak Twoje jak sam wiesz to błąd. Z tym, że ja się nie mądruję tylko uczyłam się na swoich wcześniejszych błędach i innych ludzi również, a ktoś wcześniej na forum napisał że takie moje budowanie to " MÓJ DOM MOJE HOBBY" pamiętasz? POZDRAWIAM.

Podpowiedzcie co robić, jak robić - żeby nie pękały ???

Dużo osób wspomina o pęknięciach, da się ich uniknąć?

z tego co wandzik pisze - się da :)

Ja poprostu długo się buduję(od 2009) i na twardym gruncie, szwagier buduje się razem znami i gdzieś pod jego częścia jest mokry kawałek i ściany pękają w jednym miejscu, a na acryl-putzu bardzo widać

Dlatego ja się upierałam przy tynkach c-w zatartych pod farbę i bez gładzi(nawet acryl-putz nie pomoże) bo teraz mieszkam w domku gdzie robiliśmy gładzie i też jaka kolwiek wilgoć gdziekolwiek i od razu widać wszystko, co mnie dobija i nienawidzę tego domu. Nienawidzę mojej łazienki itd. więc wytrzymam jeszcze troszkę ale chcę zrobić wszystko tak żeby nie bawić się później. Bo po jakimś czasie człowiek się przyzwyczaja i ma wszystko gdzieś. A i w pewnym momencie poprostu ręce opadają....Ja poprostu kiedyś remontowałam sobie stary dom w którym teraz mieszkam własnymi łapkami i wiem ile wysiłku, czasu i pieniędzy mnie to kosztowało. Mam doświadczenie w tej materii i teraz robią mi ludzie ale pod moim nadzorem i razem wymyślamy co można ulepszyć, co zmienić albo zmodernizować. Ja teraz robię wszystko tak żeby mieć wygodnie i żeby za chwilę nie ganiać ekipy, że coś spieprzyła bo wiem jak to jest. Jak to mówią PIERWSZY DOM DLA WROGA, DRÓGI DLA PRZYJACIELA, A TRZECI DLA SIEBIE. Więc wszystko przed nami. POZDRAWIAM!

Edytowane przez wandzik

z nieba mi spadłaś :)

Czy to geo 6? Właśnie o niej rozmyślam :) Masz 90 czy 80? Buczynko, mam do Ciebie prośbę. Jako, że przenieść umywalki już nie mogę, chciałam ściankę stałą dać od strony umywalki a wchodzić pod prysznic od strony wc. Myślisz, że tak się da? Ile miejsca zajmują otwarte drzwi, tak aby wygodnie wejść?

Wandzik, czekam na fotki. Jeśli nie masz nic na przeciw, napisz jaką masz kabinę. Dzięki.

Edytowane przez mleczajka

@Wandzik - nie zrozumieliśmy się co do "dziwnych rzeczy", myślałem, że masz coś konkretnego na myśli ;) Co do gipsu - pewnie. My mamy cementowo-wapienne, póki co nie narzekam, mamy kilka mikropęknięć tak jak piszesz, ale czekam jeszcze rok, dwa, żeby wszystko ładnie pozaklejać... Gładzie też sobie odpuściliśmy.

@Arrass - uchronić się? Moim zdaniem to w zasadzie nie możliwe. Można to jedynie ograniczyć. Jak słyszysz - Wandzik pisze, że buduje długo i na twardym gruncie a i tak parę pęknięć było. Generalnie co można w tej sytuacji doradzić to to, co pisze Wandzik - bez pośpiechu, odpuścić sobie gładzie, każdy domek musi osiąść nie ma chyba siły, żeby nie było ani jednego pęknięcia w domu. Po 2-3 latach od wprowadzenia się - pęknięcia naprawić i luz :)

@Wandzik - nie zrozumieliśmy się co do "dziwnych rzeczy", myślałem, że masz coś konkretnego na myśli ;) Co do gipsu - pewnie. My mamy cementowo-wapienne, póki co nie narzekam, mamy kilka mikropęknięć tak jak piszesz, ale czekam jeszcze rok, dwa, żeby wszystko ładnie pozaklejać... Gładzie też sobie odpuściliśmy.

@Arrass - uchronić się? Moim zdaniem to w zasadzie nie możliwe. Można to jedynie ograniczyć. Jak słyszysz - Wandzik pisze, że buduje długo i na twardym gruncie a i tak parę pęknięć było. Generalnie co można w tej sytuacji doradzić to to, co pisze Wandzik - bez pośpiechu, odpuścić sobie gładzie, każdy domek musi osiąść nie ma chyba siły, żeby nie było ani jednego pęknięcia w domu. Po 2-3 latach od wprowadzenia się - pęknięcia naprawić i luz :)

Arras-Dokładnie tak jak pisze Mataj, wiadomo że pośpiech jest złym doradcą. Ale jak ktoś nie ma takiej możliwości to niestety będzie się denerwował więc jest dobrze sobie wszystko przemyśleć kilka razy, żeby nie pomnażać kosztów. POZDRAWIAM

Teraz dopiero wstawiam zdjęcia łazienki dolnej,nie widać dobrze koloru kafelek bo robione telefonem. KABINA NAZYWA SIĘ EASY SPACE 90 TRANS+ BRODZIK PERFEKT SPASE 90 EG06 razem 919zł

Super kabinka! Powiedz, czy jesteś zadowolona z jakości kabiny? Przymierzamy się do kupna i szukam opinii osób, które kupiły bezramowe kabiny. Pozdrawiam