Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

redif napisał:
Witam,

na pewno już padały te pytania i to pewnie kilkakrotnie, więc ewentualnie proszę o namiar numery stron z forum. Chciałbym się dowiedzieć, ile m3 betonu poszło Wam na ławy w oliwce bez garażu. Czy poszerzaliście ławy?

Pozdrawiam Rodi

U mnie weszło prawie 13m^3 z garażem 1-stanow. dłuższym o 1,5 metra - krótkie wyliczenia i wyjdzie Ci ile trzeba betonu bez garażu :)

Jaross napisał:
Witam, po krótkiej przerwie w końcu pogoda pozwala ruszyć z budową dalej.

Mam pytanie jakiej firmy dawaliście okna dachowe i ile kosztowały tak orientacyjnie.

Pozdrawiam Jarek.

Okna firmy fakro w zaleznosci jakie-(pcv troszke drozsze) kompletne( z kolnierzem) kosztowaly nas ok. 1 tys zł dodatkowo do kazdego okna zwracali od 50 do 150 zl w bonach na zakupy w ich sklepie internetowym

Edytowane przez zbyszek1982

"zbyszek1982", "kesja1" dzięki za szybką odpowiedz ja jadę jutro do hurtowni i będę wybierał między Fakro a Velux. I jeszcze jedno zastanawiam się czym wykończyć wystającą część komina żeby było szybko i w miarę tanio-kominy systemowe. Myślałem żeby okleić styropianem 2cm na to siatka, klej i co na wierzch, zastanawiam się nad tą okładzina co się nazywa chyba dobrze napiszę: płytki struktonitowe.

Jaross napisał:
"zbyszek1982", "kesja1" dzięki za szybką odpowiedz ja jadę jutro do hurtowni i będę wybierał między Fakro a Velux. I jeszcze jedno zastanawiam się czym wykończyć wystającą część komina żeby było szybko i w miarę tanio-kominy systemowe. Myślałem żeby okleić styropianem 2cm na to siatka, klej i co na wierzch, zastanawiam się nad tą okładzina co się nazywa chyba dobrze napiszę: płytki struktonitowe.

ja zrobilem tak jak ty planujesz za wyjatkiem tej płytki....ja dalem klinkier

Jaross napisał:

My mamy marmolit

Witam po dłuższej przerwie :)

Tych, co zdążyłem już kiedyś męczyć w szczególności. Jak widzę, wiele Oliwek jest już wybudowanych bądź w baaardzo zaawansowanej budowie. Mam pytanko (cóż by innego). Trochę się już pogubiłem, zapomniałem, temat ma ponad 6000 postów, ciężko się doszukać. Kto podniósł ścianę kolankową o 2 pustaki i może pochwalić się zdjęciami elewacji ( i ewentualnie wnętrze na piętrze). Widzę w kilku realizacjach, że Oliwka trochę traci na wyglądzie przy tym manewrze.

Ci co podnosili o 2 pustaki (ewentualnie 1) - jak poradziliście sobie ze zmianą proporcji bryły? mocno wydłużaliście krokwie/okap? zmienialiście kąt nachylenia dachu?

Podnioslam o 1 pustak (krokwie wydluzone o 25cm w moim wypadku) za namowa wykonawców! była to dobra decyzja :)

NIE podoba mi sie oliwka podniesiona o 2 pustaki lub wiecej (dla mnie osobiście traci sens kupowanie projektu malego domku i przerabianie go na większy tzn podnoszenie scianki itd.) Oliwka wygląda wtedy zupełnie inaczej! ma inny klimat!

DOM traci swoj urok !!!!! przy podniesieniu wiecej niz o 1 pustak moim skromnym zdaniem (gust nie podlega dyskusji)

MARZYŁ mi sie maly, ergonomiczny domek dla rodziny 2+2 no i taki mamy - prawie

ZAKOCHAŁAM sie w projekcie oliwki i nie chcialam wielu zmian. (domek stoi i nadal bardzo mi sie podoba!!!@!!)

Wszystkim zaczynajacym budowe radzę :rolleyes:nieśmiale (nie z wielkiego doswiadcznienia - bo takiego nie mam) nie wybierajcie projektu zeby go zmieniac!!!!!!!!!zmiany nie wychodzą na dobre - powinnam napisać, ale uważam , że nie zawsze... na najlepsze:)... co widać po niektórych przerobionych oliwkach :(

Edytowane przez arrass

juz wstawialam kilka zdj stanu surowego, ale podaj adres to wysle ci kilka zdjec.

Stan surowy zamknięty, elektryka , podwieszenie sufitów, ocieplenie - prawie gotowe:0

Poza tym projekt kuchni gotowy, parapety i hydraulika początki...

i oliwka coraz bardziej mi sie podoba :)

Edytowane przez arrass

Aha - i jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś wykonał układ wentylacji mechanicznej oraz dystrybucji gorącego powietrza z kominka? Zastanawiam się jak to rozgryźć... kilka firm poleca łączenie systemów nawiewnych (czyli dopinamy się do nitki nawiewnej went. mechanicznej) a część zdecydowanie odradza...

mrxaoo napisał:
Aha - i jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś wykonał układ wentylacji mechanicznej oraz dystrybucji gorącego powietrza z kominka? Zastanawiam się jak to rozgryźć... kilka firm poleca łączenie systemów nawiewnych (czyli dopinamy się do nitki nawiewnej went. mechanicznej) a część zdecydowanie odradza...

Hej! w poniższym linku do galerii znajdziesz to o co pytasz za wyjątkiem wentylacji mechanicznej. Pozdrawiamy