Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W celu wyliczenia mocy grzejników używałem programiku ze strony Purmo. Podajesz dane budynku, parametry instalacji , pomieszczeń i wylicza jakie powinny być grzejniki. Przyjęcie jakiegoś przelicznika od kogoś innego nie jest właściwe bo są różne budynki (materiały, temp zasilania itd...).

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jedni się cieszą, że szybko udało się zamieszkać...

inni twierdzą, że to kiepski pomysł. Budowa potrzebuje czasu. Potem skarżymy się na pęknięcia itp...

w mojej oliwce elektryka gotowa, jutro podam jakieś szczegóły

była pierwsza próba kominka:) będzie dogrzewał też pokoje bliźniacze i górną łazienkę

w kolejce czeka podbitka i daszek nad wejściem potem tynki

Arras moja oliwka powstanie w niecały rok i mam to gdzieś ze może coś popękać --- waże że na własnym!!!!! . Ile ludzi , tyle zdań . JA narzekam na epikę , miałem ze 6 prześwitów między pustakami ( mostki ja cholera ) i nie mam już do tych gamoni sił ( gdybym mógł wziąć urlop na 6 miechów sam z pomocą rodziny bym szybciej ten dom wybudował i co ważne lepiej , teraz już wiem że warto było dać innej ekipie z 20 tysia więcej. 

Witam, wiem że było już na temat C.O. setki razy pisane ale nie umiem teraz znaleźć tego tematu. Więc moje pytanie brzmi jaki koszt całego ogrzewania, wody, kanalizacji robocizna plus materiał jeśli ktoś pamięta to byłbym wdzięczny. Ja czekam na wycenę C.O. dół podłogówka i łazienka na poddaszu reszta poddasza grzejniki panelowe rozprowadzone w Aluplex cała woda w plastiku klejonym no i kanalizacja standardowo. A i piec do C.O. SAS na ekogroszek z podajnikiem tłokowym.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jak poznam Wycenę to zaraz napisze.

Pozdrawiam Jarek.

Witam, wiem że było już na temat C.O. setki razy pisane ale nie umiem teraz znaleźć tego tematu. Więc moje pytanie brzmi jaki koszt całego ogrzewania, wody, kanalizacji robocizna plus materiał jeśli ktoś pamięta to byłbym wdzięczny. Ja czekam na wycenę C.O. dół podłogówka i łazienka na poddaszu reszta poddasza grzejniki panelowe rozprowadzone w Aluplex cała woda w plastiku klejonym no i kanalizacja standardowo. A i piec do C.O. SAS na ekogroszek z podajnikiem tłokowym.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jak poznam Wycenę to zaraz napisze.

Pozdrawiam Jarek.

Nas podobne rozwiązanie kosztowało w całosci 24,000 materiał + robocizna . grzejniki Purmo kupowane w sklepie przez neta , piec z podajnikiem Witkowski 22 KW

Arras moja oliwka powstanie w niecały rok i mam to gdzieś ze może coś popękać --- waże że na własnym!!!!! . Ile ludzi , tyle zdań . JA narzekam na epikę , miałem ze 6 prześwitów między pustakami ( mostki ja cholera ) i nie mam już do tych gamoni sił ( gdybym mógł wziąć urlop na 6 miechów sam z pomocą rodziny bym szybciej ten dom wybudował i co ważne lepiej , teraz już wiem że warto było dać innej ekipie z 20 tysia więcej. 

Dokładnie , najważniejsze , ze juz na swoim a nie w wynajmowanym mieszkaniu , gdzize czynsz tez nie był za tani a i metraż dopowadzał nas juz do białej gorączki . Jeżeli chodzi o ekpie , to sie nie przejmuj czy dasz wiecej czy mniej ludzie sa wszedzie podobni , tu ci spartolą i tam spartola , budowa kosztuje wiele nerwów ale jest tego warta:) . Pamietam jak my sie denerwowalismy ze sa przeswity czy jak nam zle wyczystke w kominku zrobili , ale w końcu zobaczysz wszyskto musi sie dobrze skończyc :) . Powodzenia życze !

A pytanko takie mam , ktoś biegły w tym temacie jaki piec gazowy??

mam 2 do wyboru:

1. http://www.kotlownie.com/Vitodens-100-W-9-0-26-0kW-2-funkcyjny-GZ-50(3,12936,10821).aspx

2. http://ths.pl/product-pol-871-Gazowy-kociol-kondensacyjny-1f-VAILLANT-VC-ecoTec-plus-186-3-5-moc-19-5-kw-nr-kat-0010002751-.html

Jakieś opienie co do kociołków?

Witaj, ja akurat nie mam pieca gazowego ale szwagier owszem i ma VITODENS 100 i nie pobiera dużo gazu, a nagrzewa dobrze. Chodzi cichutko....wydaje mi się, że jest to dobry wybór.

Ciężko sama podłogówkę wyodrębnić, u mnie całość materiału na hydraulikę-wod-kan, podłogówka dół +łazienka, grzejniki góra+ garaż+ wyposażenie kotłowni z piecem ok 20 tys zł.Wszystko zależy od zestawienia, zaliczenia co wchodzi w podłogówkę a co nie techniki montażu. U mnie wyszło 700 m podłogówki ale ceny Ci nie podam bo do tego doszła u mnie rozdzielnia z termostatami na każdy obieg, do tego reszta badziewia (drogiego) wymiennik, pompy, zawory ale to raczej kotłownia...

Pewnie te pytanie padało milon razy --- Ile orientacyjnie koszot podłogłówki parter + łazienka góra sam materiał .

Jestem ciekawy ile u Was wyszło - robicizny nie licze mam dom po klucz.

Ja mam cały dół( salon w 2/3)+ pom. gospodarcze za kuchnią + łazienka górna to= około 5500zł(zeszły rok, dobrej jakości). Mam nadzieję, że to pomogło. POZDRAWIAM (Całość ogólnie bez pieca kosztowała jakieś 12tys. zł +12500 solary+7300 piec na ekogroszek+grzejniki aluminiowe od prod.2500. Czyli ogólnie dość sporo)

A ja mam pytanie do tych co już ogrzewają Oliwkę ekogroszkiem, czy możecie podać przybliżone koszty ogrzania Oliwki?

my grzejemy od listopada spalilismy 3,5 tony ekogroszku i mozna powiedziec nie oszczedzalismy w domu było ciepło i nadal jest ciepło , bo grzejemy nadal , myśle , ze w 4 tonach sie zmkniemy.

kuchnia-kotlowania-garaz.jpglazienka gora1.jpglazienka dol.jpgsalon1.jpgsalon5.jpgKafle położone!Salon, garaz i łazienki już wyfugowane:)!Schody zamówione-jesionowe z podstopniem. Udało nam się zejść z cena na 7 tys wiec chyba nie najgorzej. Zostaje nam jeszcze biały montaż i położenie drewna ale to już chyba niestety poczeka do lata- brak funduszy:(

Czy możecie podzielić się spostrzeżeniami na temat drzwi wewnętrznych, jakie wybraliście, jak się sprawdzają- czy polecacie, jakich unikać i jak to z cenami:) bo przy 12 sztukach to chyba ma duże znaczenie.

Edytowane przez zbyszek1982