Darek_D 19.03.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 W celu wyliczenia mocy grzejników używałem programiku ze strony Purmo. Podajesz dane budynku, parametry instalacji , pomieszczeń i wylicza jakie powinny być grzejniki. Przyjęcie jakiegoś przelicznika od kogoś innego nie jest właściwe bo są różne budynki (materiały, temp zasilania itd...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acer11 19.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 jedni się cieszą, że szybko udało się zamieszkać... inni twierdzą, że to kiepski pomysł. Budowa potrzebuje czasu. Potem skarżymy się na pęknięcia itp... w mojej oliwce elektryka gotowa, jutro podam jakieś szczegóły była pierwsza próba kominka:) będzie dogrzewał też pokoje bliźniacze i górną łazienkę w kolejce czeka podbitka i daszek nad wejściem potem tynki Arras moja oliwka powstanie w niecały rok i mam to gdzieś ze może coś popękać --- waże że na własnym!!!!! . Ile ludzi , tyle zdań . JA narzekam na epikę , miałem ze 6 prześwitów między pustakami ( mostki ja cholera ) i nie mam już do tych gamoni sił ( gdybym mógł wziąć urlop na 6 miechów sam z pomocą rodziny bym szybciej ten dom wybudował i co ważne lepiej , teraz już wiem że warto było dać innej ekipie z 20 tysia więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acer11 19.03.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 A pytanko takie mam , ktoś biegły w tym temacie jaki piec gazowy?? mam 2 do wyboru: 1. http://www.kotlownie.com/Vitodens-100-W-9-0-26-0kW-2-funkcyjny-GZ-50(3,12936,10821).aspx2. http://ths.pl/product-pol-871-Gazowy-kociol-kondensacyjny-1f-VAILLANT-VC-ecoTec-plus-186-3-5-moc-19-5-kw-nr-kat-0010002751-.html Jakieś opienie co do kociołków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 20.03.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam, wiem że było już na temat C.O. setki razy pisane ale nie umiem teraz znaleźć tego tematu. Więc moje pytanie brzmi jaki koszt całego ogrzewania, wody, kanalizacji robocizna plus materiał jeśli ktoś pamięta to byłbym wdzięczny. Ja czekam na wycenę C.O. dół podłogówka i łazienka na poddaszu reszta poddasza grzejniki panelowe rozprowadzone w Aluplex cała woda w plastiku klejonym no i kanalizacja standardowo. A i piec do C.O. SAS na ekogroszek z podajnikiem tłokowym. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jak poznam Wycenę to zaraz napisze.Pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 20.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam, wiem że było już na temat C.O. setki razy pisane ale nie umiem teraz znaleźć tego tematu. Więc moje pytanie brzmi jaki koszt całego ogrzewania, wody, kanalizacji robocizna plus materiał jeśli ktoś pamięta to byłbym wdzięczny. Ja czekam na wycenę C.O. dół podłogówka i łazienka na poddaszu reszta poddasza grzejniki panelowe rozprowadzone w Aluplex cała woda w plastiku klejonym no i kanalizacja standardowo. A i piec do C.O. SAS na ekogroszek z podajnikiem tłokowym. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jak poznam Wycenę to zaraz napisze. Pozdrawiam Jarek. Nas podobne rozwiązanie kosztowało w całosci 24,000 materiał + robocizna . grzejniki Purmo kupowane w sklepie przez neta , piec z podajnikiem Witkowski 22 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 20.03.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Arras moja oliwka powstanie w niecały rok i mam to gdzieś ze może coś popękać --- waże że na własnym!!!!! . Ile ludzi , tyle zdań . JA narzekam na epikę , miałem ze 6 prześwitów między pustakami ( mostki ja cholera ) i nie mam już do tych gamoni sił ( gdybym mógł wziąć urlop na 6 miechów sam z pomocą rodziny bym szybciej ten dom wybudował i co ważne lepiej , teraz już wiem że warto było dać innej ekipie z 20 tysia więcej. Dokładnie , najważniejsze , ze juz na swoim a nie w wynajmowanym mieszkaniu , gdzize czynsz tez nie był za tani a i metraż dopowadzał nas juz do białej gorączki . Jeżeli chodzi o ekpie , to sie nie przejmuj czy dasz wiecej czy mniej ludzie sa wszedzie podobni , tu ci spartolą i tam spartola , budowa kosztuje wiele nerwów ale jest tego warta:) . Pamietam jak my sie denerwowalismy ze sa przeswity czy jak nam zle wyczystke w kominku zrobili , ale w końcu zobaczysz wszyskto musi sie dobrze skończyc . Powodzenia życze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 22.03.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 A pytanko takie mam , ktoś biegły w tym temacie jaki piec gazowy?? mam 2 do wyboru: 1. http://www.kotlownie.com/Vitodens-100-W-9-0-26-0kW-2-funkcyjny-GZ-50(3,12936,10821).aspx 2. http://ths.pl/product-pol-871-Gazowy-kociol-kondensacyjny-1f-VAILLANT-VC-ecoTec-plus-186-3-5-moc-19-5-kw-nr-kat-0010002751-.html Jakieś opienie co do kociołków? Witaj, ja akurat nie mam pieca gazowego ale szwagier owszem i ma VITODENS 100 i nie pobiera dużo gazu, a nagrzewa dobrze. Chodzi cichutko....wydaje mi się, że jest to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acer11 24.03.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Witaj, ja akurat nie mam pieca gazowego ale szwagier owszem i ma VITODENS 100 i nie pobiera dużo gazu, a nagrzewa dobrze. Chodzi cichutko....wydaje mi się, że jest to dobry wybór. Dzięki Wandziu za odpowiedź !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acer11 24.03.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Pewnie te pytanie padało milon razy --- Ile orientacyjnie koszot podłogłówki parter + łazienka góra sam materiał . Jestem ciekawy ile u Was wyszło - robicizny nie licze mam dom po klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 24.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Ciężko sama podłogówkę wyodrębnić, u mnie całość materiału na hydraulikę-wod-kan, podłogówka dół +łazienka, grzejniki góra+ garaż+ wyposażenie kotłowni z piecem ok 20 tys zł.Wszystko zależy od zestawienia, zaliczenia co wchodzi w podłogówkę a co nie techniki montażu. U mnie wyszło 700 m podłogówki ale ceny Ci nie podam bo do tego doszła u mnie rozdzielnia z termostatami na każdy obieg, do tego reszta badziewia (drogiego) wymiennik, pompy, zawory ale to raczej kotłownia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 26.03.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Pewnie te pytanie padało milon razy --- Ile orientacyjnie koszot podłogłówki parter + łazienka góra sam materiał . Jestem ciekawy ile u Was wyszło - robicizny nie licze mam dom po klucz. Ja mam cały dół( salon w 2/3)+ pom. gospodarcze za kuchnią + łazienka górna to= około 5500zł(zeszły rok, dobrej jakości). Mam nadzieję, że to pomogło. POZDRAWIAM (Całość ogólnie bez pieca kosztowała jakieś 12tys. zł +12500 solary+7300 piec na ekogroszek+grzejniki aluminiowe od prod.2500. Czyli ogólnie dość sporo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 27.03.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 A ja mam pytanie do tych co już ogrzewają Oliwkę ekogroszkiem, czy możecie podać przybliżone koszty ogrzania Oliwki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 27.03.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 A ja mam pytanie do tych co już ogrzewają Oliwkę ekogroszkiem, czy możecie podać przybliżone koszty ogrzania Oliwki? my grzejemy od listopada spalilismy 3,5 tony ekogroszku i mozna powiedziec nie oszczedzalismy w domu było ciepło i nadal jest ciepło , bo grzejemy nadal , myśle , ze w 4 tonach sie zmkniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 27.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 my grzejemy od listopada spalilismy 3,5 tony ekogroszku i mozna powiedziec nie oszczedzalismy w domu było ciepło i nadal jest ciepło , bo grzejemy nadal , myśle , ze w 4 tonach sie zmkniemy. dzięki za informację a jakiej firmy macie piec? jesteście zadowoleni z niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 27.03.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 WitamPamięta ktoś ile metrów ścian trzeba było kupić? Ja obliczyłem u siebie 150m 24cm i 50m działówek. Ścianka kolankowa podniesiona o 2 pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 28.03.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 dzięki za informację a jakiej firmy macie piec? jesteście zadowoleni z niego? Piec Witkowski 22 kw z dodatkowym rusztem i na razie jestesmy zadowoleni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 28.03.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Piec Witkowski 22 kw z dodatkowym rusztem i na razie jestesmy zadowoleni . dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 28.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 (edytowane) Ja mam kocioł Sekom Skam P Premium 12 kW z rusztem żeliwnym i możliwością przełożenia go na dół ( wtedy to zwykły "śmieciuch" ) - sterownik PID "COBRA" -- pinknie sie pali Edytowane 28 Marca 2012 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 29.03.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Ja mam kocioł Sekom Skam P Premium 12 kW z rusztem żeliwnym i możliwością przełożenia go na dół ( wtedy to zwykły "śmieciuch" ) - sterownik PID "COBRA" -- pinknie sie pali 12KW nie za mało? nam doradzają 25KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 29.03.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Kafle położone!Salon, garaz i łazienki już wyfugowane:)!Schody zamówione-jesionowe z podstopniem. Udało nam się zejść z cena na 7 tys wiec chyba nie najgorzej. Zostaje nam jeszcze biały montaż i położenie drewna ale to już chyba niestety poczeka do lata- brak funduszy:( Czy możecie podzielić się spostrzeżeniami na temat drzwi wewnętrznych, jakie wybraliście, jak się sprawdzają- czy polecacie, jakich unikać i jak to z cenami:) bo przy 12 sztukach to chyba ma duże znaczenie. Edytowane 29 Marca 2012 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts