Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wandzik moja koleznka placila w gminie debnica kaszubska 2,2 tys zł reszte pokrywala gmina. Ona ma zestaw z dwoama kolektorami plaskimi, ktory ma dostarczac wode dla rodziny 4-5 osobowej -standard, calosc była warta troche ponad 10 tys zł

OK zwracam honor. To się im udało- pięknie ;) U nas nad morzem są "trochę" droższe rzeczy i u nas ten standard kosztował 12600 (też rodzina 4os)

OK zwracam honor. To się im udało- pięknie ;) U nas nad morzem są "trochę" droższe rzeczy i u nas ten standard kosztował 12600 (też rodzina 4os)

My tez blisko morza 25 km...tak taniej wyszło gdyż był przetarg i kilka firm do niego przystąpiło a były to grube pieniądze blisko 3 mln złotych-150 gospodarstw i 14 budynków użyteczności publicznej ....sporo gmin w to powchodziło moja jak mówiłem nie i się nie zapowiada...warto popytać w swoich urzędach

My tez blisko morza 25 km...tak taniej wyszło gdyż był przetarg i kilka firm do niego przystąpiło a były to grube pieniądze blisko 3 mln złotych-150 gospodarstw i 14 budynków użyteczności publicznej ....sporo gmin w to powchodziło moja jak mówiłem nie i się nie zapowiada...warto popytać w swoich urzędach

Nic z tego, u nas też jest dotacja co prawda do POŚ ale dla każdego niezależnie od ilości osób w rodzinie należy się 5000zł i ani złotówki więcej. A mój rejon to Kołobrzeg, Rewal, Pobierowo i tu niestety bardziej inwestuje się w samo wybrzeże niż miejscowości ościenne-10km.

POZDRAWIAM :)

Dziękuję Tomek za odpowiedź jeżeli możesz to napisz coś o poręczach, z jakiego materiału i gdzie kupowałeś no i cena, pozdrawiam

Wiesia poręcze są z nierdzewki. O ile dobrze pamiętam za wykonanie i materiał wyszło 1800zł ale po ostrym targowaniu bo jeszcze był robiony balkon z tego samego mater

pozdrawiam

Edytowane przez TomekC73
pomyłka

My też na czerwca mamy umówione schody, dębowe stopnie w kolorze ciemny orzech jak okna, a podstopnie (czy jak to sie prawidłowo nazywa ;) ) białe lakierowane, barierka drewniana za 7tys., czy to rozsądna cena?

Bardziej rozsądna niż moja, bo ja ugadałam się na 8 tyś też dębowe a drzwi za 1500 szt na razie robimy na dole 4 szt, pozdrawiam

My też na czerwca mamy umówione schody, dębowe stopnie w kolorze ciemny orzech jak okna, a podstopnie (czy jak to sie prawidłowo nazywa ;) ) białe lakierowane, barierka drewniana za 7tys., czy to rozsądna cena?

My tez czekamy na schody cene mamy identyczna- 7 tys tylko ze akurat wybralismy jesion.

mam wrażenie ze u nas w okolicy najczęściej z jesionu robią schody ...stolarze co wyceniali mimowili ze jesion jest jednym z najtwardszych na naszym rynku z czym mnie zdziwili bo zawsze jakoś myślałem ze buk-dab są najtwardsze.Wyszukałem jednak fachowego, obiektywnego źródła i wklejam:

Klasy twardości drewna wg JankiKlasa

Twardość Zakres kG/cm2 Zakres MPa

Przykładowe gatunki

I----- drewno bardzo miękkie- poniżej 350 poniżej 34,3---- balsa, osika, topola, wierzba, świerk, jodła, limba

II---- drewno miękkie- 350-500 34,3-49,0---- lipa, sosna, modrzew, jałowiec

III--- drewno średnio- twarde 500-650 49-63,7---- dąb szypułkowy ,sosna czarna, wiąz, orzech

IV--- drewno twarde- 650-1000 63,7-98,1----- jesion, jatoba, teak, majau

V---- drewno bardzo twarde- 1000-1500 98,1-147,1---- grab, grochodrzew (robinia), palisander, cis,

VI--- drewno twarde jak kość- powyżej 1500 powyżej 147,1--- quebracho, heban, kokos, gwajak

te ceny 7tys za schody to za robocizne tylko?

przy okazji, mam mozliwosc kupna drzwi sosnowych, ocieplanych z przeszkleniem za okolo 1400pln z calym kompletem - nowe. dobra cena? czy moze metalowe?

czy drewniane drzwi maja jakies konkretne zalety w stosunku do metalowych?

te 7 tys to juz jest robocizna z materialem

te ceny 7tys za schody to za robocizne tylko?

przy okazji, mam mozliwosc kupna drzwi sosnowych, ocieplanych z przeszkleniem za okolo 1400pln z calym kompletem - nowe. dobra cena? czy moze metalowe?

czy drewniane drzwi maja jakies konkretne zalety w stosunku do metalowych?

u mnie też cena za robociznę + materiał

zbyszek1982 i wiesia1691 czy Wy macie ceny za całe schody dębowe czy tak jak u mnie mają być że tylko stopnie dębowe, a podstopnie lakierowane z innego materiału?

U mnie w cenie 8 tyś są gotowe schody (stopnice, podstopnice i poręcze) wszystko ma być w kolorze orzech na gotowo, pozdrawiam

Proszę o podpowiedź: co powinnam mieć wybierając się do geodety lub inaczej na jakich dokumentach pracę swą opiera geodeta? Póki co mam wypis i wyrys i nie wiem co powinnam mieć jeszcze zanim się do niego wybiorę. Z góry dziękuję za pomoc.