mrxaoo 20.04.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Proszę o podpowiedź: co powinnam mieć wybierając się do geodety lub inaczej na jakich dokumentach pracę swą opiera geodeta? Póki co mam wypis i wyrys i nie wiem co powinnam mieć jeszcze zanim się do niego wybiorę. A w jakim celu wybierasz się do geodety? Bo jeśli chcesz zamówić mapkę do celów projektowych, to powinnaś mieć jakieś 600 pln w kieszeni no i numer działki, jaką dysponujesz. No chyba że mówisz o czymś innym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 22.04.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam, kto pamięta ile wyszło Wam metrów tynku na parterze i na poddaszu i ile poszło piachu jeśli robiliście tynki cementowo-wapienne ręczne.I to samo tylko wylewki i jakie grube robiliście.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 22.04.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam, kto pamięta ile wyszło Wam metrów tynku na parterze i na poddaszu i ile poszło piachu jeśli robiliście tynki cementowo-wapienne ręczne. I to samo tylko wylewki i jakie grube robiliście. Pozdrawiam. Juz dawno nie słyszalem by ktoś robił recznie ale zdarza sie...moim zdaniem nie wielka to oszczedność a do tego trzeba dokladnie pilnowac wszystkich proporcji, sprawdzać by był odpowiedni piach itp. Tynk maszynowy jest gotowy i tylko woreczki wsypujemy...u mnie wyszlo 550 m/2 z powieksoznym o 1m garazem i sciana podniesiona o jeden pustak. Wylewki na posadzki miałem 200 m/2 a grubość to ok 7-8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 24.04.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 U mnie w garażu były robione ręcznie tynki i rzeczywiście oszczędność niewielka, a różnica ogromna. Zdecydowanie odradzam. Ja znów z pytaniem z serii ile was kosztowało a dokładnie mowa o meblach kuchennych ile was kosztowały. Najbardziej interesują mnie lakierowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 24.04.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam odnośnie tynków ręcznych ja nie patrzyłem na koszty bo nawet nie wiem czy ręczne nie są droższe dla informacji za metr tynków płacę 16 zł za robociznę tylko na jakość tynków po jutrze kończą poddasze i schodzą na parter a mogę napisać że tynki wykonane rewelacyjnie równe i twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 25.04.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jakość tynków ręcznych jest wyższa?nie sadze. Maszynowo tylko maszyna miesza i narzuca na ściany tynk a resztę wykonuje się ręcznie, wyrównuje,dokłada itp. do tego u mnie używali dużych kół do gładzenia na 220V-zacieraczki, świetna sprawa fajnie to zacierało...moim zdaniem jakoś może być co najwyżej identyczna chodź tylko przy tym, ze tynk będzie kładziony w obu przypadkach z gotowych mieszanek bo tak jak pisałem wcześniej tynki na gotowo z worka maja odpowiednio dobrane produkty i proporcje. Wszystko zależy od ekipy bo i maszynowo mogą spartolić ale jednak ja bym obstawał przy maszynowym ze zwiazku na szybkość, pewność proporcji, utrzymania dobrej konsystencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 25.04.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jeżeli już jesteśmy przy tynkach, podsumujmy: Ok. 550 m2, tynki maszynowe, cementowo - wapienne na ściany i gipsowe na sufity, cena: materiał + robocizna od 21-24 zł/m2 Czy coś przeoczyłem? Jak prezentują się ściany po takim zabiegu, czy konieczne jest jeszcze położenie gładzi? Jak to u Was wygląda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 25.04.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jakość tynków ręcznych jest wyższa?nie sadze. Maszynowo tylko maszyna miesza i narzuca na ściany tynk a resztę wykonuje się ręcznie, wyrównuje,dokłada itp. do tego u mnie używali dużych kół do gładzenia na 220V-zacieraczki, świetna sprawa fajnie to zacierało...moim zdaniem jakoś może być co najwyżej identyczna chodź tylko przy tym, ze tynk będzie kładziony w obu przypadkach z gotowych mieszanek bo tak jak pisałem wcześniej tynki na gotowo z worka maja odpowiednio dobrane produkty i proporcje. Wszystko zależy od ekipy bo i maszynowo mogą spartolić ale jednak ja bym obstawał przy maszynowym ze zwiazku na szybkość, pewność proporcji, utrzymania dobrej konsystencji... Zgadzam się z tym że jeśli ciulata ekipa to czy ręcznie czy maszynowo mogą spartolić. Co do jakości zaprawy to pewnie się okaże po latach użytkowania jaka jest lepsza czy z worka czy namieszana przez tynkarza najważniejsze żebyśmy byli Wszyscy zadowoleni z naszych firm i prac jakie wykonują przy naszych domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 28.04.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Oliwkowicze, Dwa pytanka: 1. Czy ktoś zmieniał strop na monolit ? Na jakim etapie można to zrobić i jakie formalności wykonać? Mój kierbud twierdzi, że to musi ktoś określić dokładnie: grubość, średnice zbrojeń - więc musi się ktoś pod tym podpisać. Jak to u was wyglądało?2. Czy wzywaliście na etapie zero hydraulika? Moi murarze tweirdzą, że zrobią mi mury, ale hydraulika to już nie ich działka, i przy stanie zero musi się pojawić hydraulik do wykonania poziomego rozprowadzenia kanalizacji - z wyprowadzeniem do poziomu posadzki... Robią mnie w lewo, czy faktycznie tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 28.04.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Oliwkowicze, Dwa pytanka: 1. Czy ktoś zmieniał strop na monolit ? Na jakim etapie można to zrobić i jakie formalności wykonać? Mój kierbud twierdzi, że to musi ktoś określić dokładnie: grubość, średnice zbrojeń - więc musi się ktoś pod tym podpisać. Jak to u was wyglądało? 2. Czy wzywaliście na etapie zero hydraulika? Moi murarze tweirdzą, że zrobią mi mury, ale hydraulika to już nie ich działka, i przy stanie zero musi się pojawić hydraulik do wykonania poziomego rozprowadzenia kanalizacji - z wyprowadzeniem do poziomu posadzki... Robią mnie w lewo, czy faktycznie tak ma być? My wzywaliśmy hydraulika na tym etapie, bo tu musi faktycznie być fachowiec, ( za podłączenie mediów płaciliśmy mu 1250+ 100zł za rurę na kabel do prądu) gdy jeszcze nie mieliśmy zasypanych fundamentów to hydraulik robił nam też drenaż opaskowy i studnie do deszczówki i za to osobno płaciliśmy 13440 razem z robotą, jeżeli macie teren podmokły np gliniasty to lepiej na tym etapie robić drenaż, bo późniejsze odkopanie fundamentów to dodatkowy i drogi koszt, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara1 28.04.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Oliwkowicze, Dwa pytanka: 1. Czy ktoś zmieniał strop na monolit ? Na jakim etapie można to zrobić i jakie formalności wykonać? Mój kierbud twierdzi, że to musi ktoś określić dokładnie: grubość, średnice zbrojeń - więc musi się ktoś pod tym podpisać. Jak to u was wyglądało? 2. Czy wzywaliście na etapie zero hydraulika? Moi murarze tweirdzą, że zrobią mi mury, ale hydraulika to już nie ich działka, i przy stanie zero musi się pojawić hydraulik do wykonania poziomego rozprowadzenia kanalizacji - z wyprowadzeniem do poziomu posadzki... Robią mnie w lewo, czy faktycznie tak ma być? Ja mam monolit...zatwierdził to architekt, który robił adaptację projektu, zmienił to na etapie adaptacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 28.04.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Tamaro, a czy masz w takim razie w swoim projekcie "rozrysowany" nowy strop? Grubość, ilość prętów, średnice, ich rozmieszczenie? Masz możliwość zeskanowania/zrobienia zdjęcia takiej zmiany? Kurde mi Architekt mowił, że na budowie to sobie budowlańcy sami to zrobią, ale mój kierbud mówi co innego... on musi mieć podstawę, na której może się oprzeć odbierając taką budowlę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.04.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 mraxaoo masz dobrego kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 28.04.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Tynki na poddaszu wykonane, wyszło 220 m2 razem z klatką schodową (ściana kolankowa podniesiona o 2 pustaki), teraz tynkują parter do przyszłej soboty mają być gotowe razem z posadzką w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara1 28.04.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Tamaro, a czy masz w takim razie w swoim projekcie "rozrysowany" nowy strop? Grubość, ilość prętów, średnice, ich rozmieszczenie? Masz możliwość zeskanowania/zrobienia zdjęcia takiej zmiany? Kurde mi Architekt mowił, że na budowie to sobie budowlańcy sami to zrobią, ale mój kierbud mówi co innego... on musi mieć podstawę, na której może się oprzeć odbierając taką budowlę.... Tak mam, ale mój budowlaniec, zresztą z wieloletnią tradycją sam zdecydował o grubości, bo jego zdaniem ten z projektu był za gruby:)...a tak się składa, że kierbudem jest właściciel biura projektowego, które to robiło mi adaptację i po wnikliwym sprawdzeniu kierbud się z nim zgodził i zmianę podpisał w dzienniku, a powiem , że jest niezłym fachowcem, jak będziesz chciał to w poniedziałek będę miała dostęp do projektu to zajrzę wnikliwiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 28.04.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Tamaro, to bardzo bym prosił. Jak coś to możesz wysłać mi na maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara1 29.04.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Tamaro, to bardzo bym prosił. Jak coś to możesz wysłać mi na maila: [email protected] jutro postaram się przesłać na maila skan, ale nie wiem czy to coś Ci pomoże, dlatego, że mój małż mówi, że musi być projekt zrobiony i tego nie przeskoczysz...bez tego ani rusz i kierbud na pewno bez projektu tego nie podpisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 29.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Tak tak, Tamaro. Nie będę z tego korzystał jako gotowca - mój kierbud jest nieubłagany ale po prostu chcę zobaczyć jak to wygląda... bo znów mój architekt wprowadzi mnie w błąd, albo się nie dogadamy... Wolę być w miarę możliwości świadomy. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 03.05.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 (edytowane) ... ale cisza przez ten weekend majowy Aby nie było zbyt nudno, to ... kolejne pytanie. Tym razem do tych, co budowali z porothermu. W projekcie właśnie doczytałem, iż projektowano pustak o grubości 30cm ale o klasie "10" (a nie 15). Czy faktycznie kupowaliście ten mniej wytrzymały, "10MPa" ? I druga sprawa, kupowaliście pustaki połówkowe/narożnikowe/uzupełniające ? Edytowane 3 Maja 2012 przez mrxaoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 04.05.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Witam, tynki już skończone więc mogę napisać ile wyszło.tynki cementowo-wapienne nakładane ręcznie.220m2 - poddasze350m2 - parter (ściany+sufity)Ściana kolankowa podniesiona o 2 pustaki, garaż jednostanowiskowykoszt robocizny: 9200zlMateriał: piasek Szczakowa około 25 ton: 1400złcement i wapno będę wiedział po niedzieli jak się rozliczę z hurtownią.Zdecydowaliśmy z żoną że całość przeciągniemy raz gładzią (ale to już będę robił sam więc koszt będzie tylko materiału)Teraz kolej na C.O. i wylewki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts