Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.czy ktoś moze mi odpowiedziec z jakim kosztem musze się liczyc stawiajac Oliwke pod klucz w srednim standrdzie...Mamy ograniczony budzet a budowa domu w naszym przypadku jest po prostu koniecznoscia...pozdrawiam wszystkich oszczednych;)

Kris, nie wiem co rozumiesz pod pojęciem średni standard ;). My także mamy ograniczony budżet i dom jest koniecznością, ale... Mimo ograniczonych środków pewne elementy "na lata" zostały / będą wykonane z dobrych materiałów. Mam na myśli mury, dach i izolacje oraz drzwi i okna. Wnętrza będziemy robić stopniowo. W naszym przypadku SSZ zamknie się w 170 tyś. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.czy ktoś moze mi odpowiedziec z jakim kosztem musze się liczyc stawiajac Oliwke pod klucz w srednim standrdzie...Mamy ograniczony budzet a budowa domu w naszym przypadku jest po prostu koniecznością...pozdrawiam wszystkich oszczednych;)

Trudno stwierdzić co to jest standard średni, niski wysoki:), my liczymy, budujemy w standardzie średnim albo i niższym :)ale znajoma, która zaczyna się budować mówi ze dla niej to wysoki standard natomiast brat buduje dom w średnim standardzie a moim zdaniem jest on dużo wyższy niż mój...standard pojecie względne.

My obecnie wydaliśmy coś około 270 tyś, zostało nam ocieplenie z elewacja, drzwi wewnetrzne i panele do zamieszkania ale niestety do tego dojdzie robota dookoła domu i tu sporo pójdzie:( w calosci chemy nie przekroczyc 350 tys

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

A i jeszcze od Teka mamy piecyk taki retro, zlew z targanitu i baterię w kuchni. Wszytko działa dobrze i złego słowa powiezieć nie mogę na sprzęt tej firmy.

Do kris2668 - myślę że 350 tys. trzeba liczyć tak żeby prawie wszystko było zrobione.

Sporo zależy również od regionu kraju - są różnice w cenie robocizny.

A zobaczysz że czasami ciężko zrezygnować z czegoś lepszego (droższego) i niestety przekracza się budżet, dotyczy to zwłaszcza wykończenia..... (domu i siebie ;) )

Pozdrawiam - Daniel

Edytowane przez TypeR

;)Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie wersja 170 tys.SSZ.:)ale tak zupełnie powaznie na koszt SSZ nie mam wielkiego wpływu poniewaz jest mi do tego potrzebny fachowiec z ekipa więc na tym nie dam rady zaoszczedzic jednak jazeli chodzi o wykonczeniowke tu licze na jakies oszczednosci poniewaz w najblizszej rodzinie sami fachowcy od tynkow,płytek itp.chetni do pomocy. mnie samej fantazji nie brakuje ,gładzie i malowanie tez nie sa mi obce wiec jestem pełna optymizmu.MAM NADZIEJE ZE SIE NIE PRZELICZE:(

;)Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie wersja 170 tys.SSZ.:)ale tak zupełnie powaznie na koszt SSZ nie mam wielkiego wpływu poniewaz jest mi do tego potrzebny fachowiec z ekipa więc na tym nie dam rady zaoszczedzic jednak jazeli chodzi o wykonczeniowke tu licze na jakies oszczednosci poniewaz w najblizszej rodzinie sami fachowcy od tynkow,płytek itp.chetni do pomocy. mnie samej fantazji nie brakuje ,gładzie i malowanie tez nie sa mi obce wiec jestem pełna optymizmu.MAM NADZIEJE ZE SIE NIE PRZELICZE:(

U mnie stan surowy zamknięty zamknął się w sumie ok 135-140 tys zł

zbyszek1982,Jestes WIELKI...:)Poprosze wiecej takich optymistycznych wersji.jestem na samym poczatku ( kazdy z was z pewnoscia wie o czym mowie)i na razie cała kasa idzie w ziemie(płyta fundamentowa),nic nie widac a kasy ubywa.to chyba najbardziej frustrujacy moment budowy:(

kris2668 koszty zależą od tego czy i co jesteście w stanie zrobić sami. U mnie mąż i teść to dwie złote rączki i bardzo dużo sami robią dom kończymy w standardzie średnim i niższym, na liczniku mamy jakieś 240tys. Mamy okna, dach, ocieplenie bez elewacji, wszystkie instalacje, wylewki, gipsy, kominek, prawie cały dom wymalowany i dolną łazienkę bez prysznica, płytki w wejściu kuchni i korytarzu.

Optymiz optymizmem ale 350-400tys. trzeba liczyć.

zgodze sie z inka ze 350 trzeba liczyc.u mnie wykonczenia sporo pociagnely mniej wiecej tyle samo co stan surowy.w moim przypadku niestety wszystko robi wykonawca gdyz nie mamy takich zdolnych w rodzinie ale w wykonczeniu jednak u mnie glownym obciazeniem jest kwestia materialu tak ok 70%pozostale to robocizna Wykonczeniowki Edytowane przez zbyszek1982

Nas cały domek na gotowo wyjdzie kolo 300-310 tys.

Podstawowe elementy na lata bardzo dobrej jakości.

Budujemy raczej oszczednie, zanim jakis wydatek zostanie poniesiony zawsze sprawdzamy ceny w co najmniej 3 miejscach :)

Wrzuce jakieś zdjątka jak będzie chwilka ( sami malujemy, kladziemy panele itd...)

A w ta środe przeprowadzka!!!!!

Strasznie sie cieszymy. Ten etap tak niesamowicie cieszy!!!

Pozdrawiamy serdecznie i życzymy wytrwania.

(Łzy radości ze swojego własnego domu wynagradzaja cale zmęcznie :)

Budujemy raczej oszczednie, zanim jakis wydatek zostanie poniesiony zawsze sprawdzamy ceny w co najmniej 3 miejscach :)

Wrzuce jakieś zdjątka jak będzie chwilka ( sami malujemy, kladziemy panele itd...)

Gratulacje z okazji przeprowadzki. Z tego co widziałem w Waszej galerii ciekaw jestem wykończenia schodów i drzwi z nimi sąsiadujących. Jeśli można to proszę o fotkę bo jestem właśnie na etapie wykończeniówki. Pozdrawiam

Witam i gratuluję!!!! My tak na dobrą sprawę mogli byśmy już mieszkać od miesiąca. Wszystko wykończone tylko wstrzymuje nas kuchnia, która będzie w przyszłym tygodniu (drewniana na zamówienie) sprzęt już czeka, żerandole wiszą(na razie bez kloszy) jak będzie kuchnia to wchodzimy i TADAM....Ja już wydałam 340tys nie licząc wykończenia. Ale to mój 2 dom (pierwszy stary własnoręcznie remontowany) i dla tego tu tylko pokazywałam paluszkiem....JESZCZE RAZ GRATULUJĘ, DUŻO RADOŚCI Z WŁASNEGO DOMKU....i jak to mówią "w każdym kątku po dzieciątku"

Witam.Ciesze sie z tymi wszystkimi, którzy juz sie wprowadzaja szczerze zazdroszcze.Ja jestem jeszcze na samym poczatku na etapie frustrujacych fundamentów, podejmowanie decyzji co do zmian konstrukcyjnych,oswajania sie z mysla o kredycie itd.wiec na razie LIPA! wszystkie moje marzenia okupione sa gigantycznym stresem i pytaniami czy postepuje słusznie...nigdy w zyciu nie sadziłam ze tyle bedzie mnie to kosztowac.pewnie gdyby nie moj maz chyba bym odpusciła.dobra dosyc tych smutaskow, powiedzcie mi ile wzieły u was ekipy za sciany konstrukcyjne parter ,strop,sciany góra i kominy.my czekamy na wycene.buzka.

Wiadomo,każdy przezywa stresuje się ale najważniejsze jest ruszyć...nam obecnie brakuje kasy i niestety stoimy, nie możemy sprzedać starego domu:( i to nas niestety trzyma a co do robocizny za stan surowy to tak mieliśmy rozbita: fundamenty-9 tys, ściany konstrukcyjne i działowe+ strop-12 tys zł, komplet dachu-10 tys zl, razem 32 tys zł

Trudno dziś o dobrą cenę za wykonawstwo SSO, Zbyszek miał naprawdę farta, o ile wszystko poszło po Jego myśli. Jeżeli ktoś jest "tani" zawsze istnieje niepeność, czy sprosta naszym oczekiwaniom (czy wiedza technologiczna i umiejętności są adekwatne do żądanej kwoty za usługę). Na tym forum kwoty za SSO są tak rozbieżne jak ceny pokoi hotelowych :rolleyes: w standardzie od * - ***** ;). Naszą Oliwkę w stan SSO budowała jedna ekipa. Całość zamknęła się w kwocie 40 tyś, dodatkowo rozprowadzili kanalizację na etapie fundamentów, daszek nad drzwiami frontowymi i zadaszenie tarasu wg mojego życzenia. Płatności przedstawiają się następująco:

1) Ławy fundamentowe, ściany fundamentowe, izolacja, płyta - 8.000zł.

2) Ściany parteru - 7.000zł.

3) Strop, ściany kolankowe, wieniec, ściany szczytowe - 10.000zł.

4) Więźba dachowa, dachówka, okna dachowe, rynny - 15.000zł.

Dodam, że nie interesowala mnie zarówno zagęszczarka, jak i deski szalunkowe czy też stemple - wszystko od ekipy

Teraz oczekujemy na stolarkę otworową (terminy już mocno nagięte ;) ). Aktualnie ocieplam styropianem. Niebawem wchodzi elektryk, a od 18 czerwca powinien już zacząć swoją pracę tynkarz. Pozdrawiam