TypeR 14.06.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Ja tak z innej beczki, chciałem pokazać Wam jak w inny sposób można zagospodarować miejsce na kominek, na jego miejsce mamy zamiar umieścić akwarium, a ma to wyglądać mniej więcej tak: Cześć, a może warto tak zrobić konstrukcję pod akwarium żeby od strony salonu również było widoczne, tzn. z trzech stron? Echh u nas były plany na minimum 300 L, ale jak na razie pozostajemy przy starych 120 L Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 14.06.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Czaryki - GRATULACJE ! - Piękny domek, potwierdzam, że ujęcie z paproci kapitalne . Drodzy oliwkowicze, mam gorącą prośbę: Czy możecie podesłać jakieś rozwiązania odnośnie rozmieszczenia elektryki. Nie chcemy sygerować się projektem, mamy co prawda swoje przemyślenia (czyt.potrzeby) jednakże od przybytku głowa nie boli i z chęcią będziemy papugować cosik oryginalnego od Was. Pozdrawiamy !!! Ps. My na dobre zakończyliśmy SSZ ! Cześć, za radą naszego elektryka - kolorowa kreda w dłoń spędzamy kilka dni chodząc po domu i zaznaczamy włączniki, gniazdka itp. My sugerowaliśmy się projektem i potem własnymi odczuciami i przemyśleniami i ....malowaliśmy po ścianach... Z takich oczywistych podpowiedzi to włączniki schodowe w kuchni z trzech miejsc są wygodne czyli wyjście do kotłowni, ściana kominowa i ściana od strony tarasu od salonu. W sypialni również włącznik schodowy przy łóżku dla wygody wyłączenia światła bez wstawania Oświetlenie LED w podbitkę z frontu domu i od tarasu? Kable do głośników np. kina domowego żeby potem nie ciągnąć po podłogach. Doprowadzenie siły do kuchni bo może płyta być na 3 fazy..... Gniazdko siłowe np. garażu na potrzeby ciężkiego sprzętu..... Gniazdka na zewnątrz budynku po obu stronach..... Kabel do furtki pod domofon minimum z 6 przewodów żelowany do zakopania.... Prąd do sterownika bramy kabel żelowany do zakopania..... Może kable do oświetlenia ogrodu..... Instalacja TV-sat, kilka kabli bo może być talerz na 2 konwertery i jeszcze zwykła antena dla naziemnej cyfrowej..... Podświetlenie stopni schodowych led....... To tak na szybko co mi do głowy przychodzi......a i na dzwonek przy drzwiach bo my zapomnieliśmy o tak banalnej sprawie, domofon jest przy furtce a nie ma dzwonka przy drzwiach wejściowych - czasami by się przydał jak sąsiedzi wchodzą przez otwartą bramę itp. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 14.06.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Ja tak z innej beczki, chciałem pokazać Wam jak w inny sposób można zagospodarować miejsce na kominek, na jego miejsce mamy zamiar umieścić akwarium, a ma to wyglądać mniej więcej tak: http://img6.imageshack.us/img6/2417/34329096.jpg http://img805.imageshack.us/img805/742/34418062.jpg świetna aranżacja, bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 14.06.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Cześć, już kilka razy pisałem, u nas jest 10 KW mocy grzewczej i wszędzie podłogówka, daje radę bez problemu nawet w największe mrozy. Faktycznie 25 KW to bardzo dużo, pytanie jest czy kiedykolwiek taka moc zostanie wykorzystana tzn. czy sprzedawcy nie wciskają większych mocy żeby więcej zarobić? Wiadomo że każdy domek jest inaczej ocieplony i zbudowany ale takie wielkie różnice to chyba nie występują. No i ciekawe czy duży nadmiar mocy nie powoduje większego zużycia opału...... Pewnie najlepszym rozwiązaniem pewnie by było policzyć OZC dla konkretnych warunków budowanego domu i do otrzymanego wyniku dobrać piec. U nas wyszło zapotrzebowanie na poziomie 8 KW, dodaliśmy 2 KW zapasu i na lepsze wykorzystanie 2 taryfy prądowej. Pozdrawiam - Daniel Zdziwiłeś mnie tym 10 kW ale domyślam się ze jest to kocioł elektryczny a te maja bardzo wysoką sprawność wręcz 100%!Kotły na paliwo stale maja dużo niższa sprawność i tak mój ma sprawność do ok. 80% i tak jak pisalemzakres mocy jest od 8kW , 25 kW to tak jak piszesz zapewne za duzo, nie wykorzystalbym tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 14.06.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 W zupełności potwierdzam to co napisał Daniel odnośnie dostosowania systemu grzewczego do zapotrzebowania konkretnego budynku. W moim przypadku (przy znacznie przesadzonym zimą założeniu 1 wymiany powietrza na godzinę) zapotrzebowanie to wynosi 3,9 kW. Zastosowałem kocioł elektryczny z automatyczną modulacją mocy do 12kW, który zapewni pracę wyłącznie w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 14.06.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Cześć, a może warto tak zrobić konstrukcję pod akwarium żeby od strony salonu również było widoczne, tzn. z trzech stron? Echh u nas były plany na minimum 300 L, ale jak na razie pozostajemy przy starych 120 L Pozdrawiam - Daniel Cześć Akwarium będzie widoczne od strony salonu, ale od strony jadalni będzie ściana. Konstrukcja zabudowy musi być zrobiona tak, by umożliwiała wejście za akwarium, za którym między ścianą a akwarium będzie 0,5m przejścia w celu wygodnego dostępu do akwarium i całego sprzętu. Doprowadzony jest już tam prąd, a we wrześniu przy instalacji pieca CO będzie doprowadzona woda tak żebym nie musiał ganiać z wiadrami. Spuszczanie wody z akwarium będzie przy pomocy węża, który umieszczę w kanałach napowietrzających, które miały być pod kominek . Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie, na razie tylko mam plan, do konca jeszcze daleko, akwa wejdzie o rozmiarach 120x50x50 czyli takie jak Ty chciałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaryki 14.06.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 dziękuję za miłe komentarze Oliwka jest niezwykle funkcjonalna - bez większych zmian i poprawek mieszka się świetnie. Nawet malutka garderoba spisuje się świetnie. Kwestia właściwej organizacji. Pozdrawiam wszystkich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 14.06.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Czaryki prześliczna ta wasza Oliwka gratuluję, pięknie tam u was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 14.06.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam po przerwie szanownych Oliwkowiczów mam do was pytanie czy ktoś ma kocioł CO na paliwo stałe, i jaki macie model kotła oraz jaką macie średnicę komina. Pozdrawiam Witam, u nas będzie montowany w lipcu kocioł z podajnikiem tłokowym SAS ECO 17 kW, instalacja już zrobiona na parterze podłogówka + poddasze łazienka i korytarz reszta poddasza grzejniki panelowe dodatkowo w obydwu łazienkach grzejniki drabinkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara1 14.06.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Czaryki ładniutko w tej Waszej oliwce:)...gratulacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 15.06.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Dziękuję za odpowiedzi w sprawie kotła, teraz mam pytanie z innej beczki czy ktoś zmieniał wysokość okien w Oliwce czy zostawialiście jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 16.06.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 My większość okien mamy jak w projekcie. Zmiany dotyczyły jedynie okien balkonowych w pokojach bliźniaczych. Są węższe (z 1200 na 950), natomiast okno garażowe mamy większe, wymiar identyczny jak w kotłowni. Jeżeli chodzi o część dzienną, tj. cały dół nie warto zmniejszać otworów - kapitalnie doświetlają pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uraski 16.06.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Pozdrowienia dla wszystkich Oliwkowiczów!!Jesteście niesamowici, to forum to kopalnia wiedzy , świetne zdjecia z budowy i wnętrz. Jesteśmy przed ostatecznym wyborem projektu i dzięki Waszym wpisom i zdjęciom to już chyba wszystko jasne:) Mielibyśmy jednak baardzo wielką prośbę do kogoś z Was kto wybudował domek w okolicach Krakowa albo w małopolsce o pozwolenie na zobaczenie domku. Zależy nam przede wszystkim na zobaczeniu wielkości pomieszczeń. Jednak w realu to zawsze inaczej:) My chcielibysmy Oliwkę z garażem 2 stanowiskowym oraz na paliwo stałe. Bardzo chce mieć spiżarnie i nie wiem czy można wygospodarować miejsce pod schodami pod spiżarnie? jak to widzicie? większość z Was ( przeczytałam wpisy od konca 2010 roku )robi spiżarkę kosztem pom.gospodarczego ale jak my chcemy na paliwo stałe to muszę mieć to pomieszczenie duże. Na pewno też będzie przejście do pom.gosp. przez garaż .Zastanawiamy sie jeszcze nad Olimpią 2m ale wydaje nam się że Oliwka będzie tańsza i to przesądza sprawę Z góry bardzo dziękuję za podpowiedź w sprawie spiżarki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kesja1 18.06.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 My mamy lane betonowe schody i od strony kuchni pod schodami jest spiżarka.Można do niej spokojnie wejść, weszły tam 2 duże drewniane regały i jest jeszcze bardzo dużo miejsca.Bardzo polecam i nie wyobrażam dobie domu bez spiżarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uraski 19.06.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 My mamy lane betonowe schody i od strony kuchni pod schodami jest spiżarka. Można do niej spokojnie wejść, weszły tam 2 duże drewniane regały i jest jeszcze bardzo dużo miejsca. Bardzo polecam i nie wyobrażam dobie domu bez spiżarki. bardzo dziękuję kesja1, też tak zrobimy:yes:, widziałam spiżarkę naszych znajomych (wprowadzili się do nowego domu w zeszłym roku , tylko że to inny projekt )i stwierdzam, że to jest super sprawa, tyle rzeczy tam się mieści. Pomaga to utrzymać porządek w kuchni:D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 20.06.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Oliwkowicze! Ma ktoś w miarę aktualny kosztorys przygotowywany i zaakceptowany przez BANK? Idealnie był by z BGŻ'u, ale każdy inny też będzie dobry. Możecie mi coś podesłac na maila? [email protected] Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-bc 25.06.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 a ja bym się chciała pochwalić moją Oliwką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 25.06.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Kolejne piękne oliwki rosną!Powiedzcie jak wygląd u was kwestia drzwi kotłownia-garaż czy macie takie same jak w całym domu czy może jakies techniczne...?Ja cały czas zastanawiam się nad technicznymi gdyż będę palił głownie drewnem i sie boje ze tradycyjne drzwi z mdf mogą być za delikatne...jak Wy to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 25.06.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jeżeli chodzi o drzwi kuchnia-kotłownia od początku stawiam na białe ppoż, dlatego też szukałem oliwkowicza, który w swojej kuchni świetnie "zakamuflował" je za przesuwanym blatem w kolorze mebli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 25.06.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jeżeli chodzi o drzwi kuchnia-kotłownia od początku stawiam na białe ppoż, dlatego też szukałem oliwkowicza, który w swojej kuchni świetnie "zakamuflował" je za przesuwanym blatem w kolorze mebli My mamy schowane za drzwiami przesuwnymi, metalowe z kotłowni wykorzystujemy jako tablicę na rysunki dzieci pozdrawiam. Zdjęcia trochę nieaktualne na http://www.jondak.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts