zbyszek1982 16.07.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Ogrzewanie na prąd w granicach 2500 zl dla domu o powierzchni blisko 170m/2 to świetny wynik, pogratulować tylko! U mnie wyjdzie podobnie ale przy paleniu drewnem :(No troszkę zainwestowałeś w ocieplenie, 35 cm zmieściłeś w skosy- dużo, ja ledwo co zmieściłem 20 cm:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 16.07.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 U mnie od czerwca 2011 do czerwca 2012 6000 zł za prąd (taryfa niestety C) za wszystko ile w tym ogrzewania nie mam pojęcia. Ocieplenie bardzo podobne ściany 25 (styro 0,031 w skokach 36 wełny o,032, rekuperator itp). Musisz mieć duże zyski że zszedles poniżej 20w/m2. Mam nadzieje ze następne sezony dom będzie lepiej wygrzany i taryfa G zaowocuje niższym rachunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 16.07.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Czy może ktoś podesłać fotki z hydrauliki na etapie rozkładania. Szczególnie interesują mnie łazienki, jak rozplanować kanalizę, żeby nie tworzyć niepotrzebnych węzłów i nie tracić na powierzchni. Z góry dzięki... [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 21.07.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Poszukuje jakiś inspiracji kominkowych w naszej oliwce, wchodziłem na stronkę biura hb studio, maja tam wizualizacje a jak zobaczyłem cenę kominka to głowa mnie zabolała, idy i jacka nam się podoba kominek chyba obłożyli marmurem i my tez się zastanawiamy nad tym gdyż mamy marmurowe parapety i w podobnych kolorach kafle.Pochwalcie się swoimi, pamiętam, ze grazi miał coś ciekawego ale nie mogę odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 21.07.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Poszukuje jakiś inspiracji kominkowych w naszej oliwce .. . dla mnie inspiracją jest kominek usera TOMEKC73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 21.07.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Możecie przypomnieć, ile w waszych wykonaniach kosztował surowy stan otwarty? SSO (z pokryciem czy bez)i ewentualnie ile na gotowo (bez wykończeniówki, ale z instalacjami)? te 7000 postów jest nie do ogarnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 21.07.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 dla mnie inspiracją jest kominek usera TOMEKC73 A gdzie można go zobaczyć bo niestety nie mogę znaleźć A co do SSZ -komplet z dachem to niecałe 125 tys zł, obecnie jestem na etapie wykończeń i liczę, że 320-330 wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 22.07.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 A gdzie można go zobaczyć bo niestety nie mogę znaleźć Nie wiem, czy kolega forumowicz nie będzie miał nic przeciwko, ale co tam - chyba ładnymi rzeczami warto się chwalić. Mi osobiście bardzo się podoba jego wykonanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 22.07.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 prawda, jest świetny!nam tez sie on bardzo podoba i zaplanowaliśmy podobny rozklad, marmur napoleon gdyz mamy takie parapety i podobne kafle, jedyna różnicą i chyba najbardziej istotną to będzie niestety wkład- takie sa ok 3500 zł a my upatrzyliśmy sobie zuzie 16 kW- http://www.kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-zuzia-16-kw-prawy_zuziap z szprosem bo bez szprosa nas niestety nie stac:(:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 22.07.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 A słuchajcie, jak rozwiązaliście kwestię belki stalowej w więźbie HEB 200? Mówię do tych z garażem dwustanowiskowym - bo to chyba tylko nas dotyczy.Kupowaliście to żelastwo? Ile was kosztowało? Przecież to jakaś fortuna... 400kg pałąk.... kto to wtarga na dach? Aha, no i przypominam się o koszty stanu surowego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 23.07.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Witam !!! Właśnie kupiliśmy z żoną działkę i wybór padł na projekt Oliwka. Mamy taką prośbę, czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów przesłać nam na maila [email protected] rzuty z wymiarami abyśmy mogli popatrzeć przed kupnem projektu co i jak Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 23.07.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Poszło na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 23.07.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Czarek a w jakim miejscu Pasłeka sie budujesz bo moze bedziesz sasiadem mojego brata , ktory wlasnie kończy sie budowac w Pasleku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 23.07.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 mrxaoo dzięki za podesłanie rzutów teraz będziemy siedzieć i dumać nad zmianami zbyszek1982 jeszcze się nie buduję ale myślę, że w tym roku zacznę załatwiać wszystkie niezbędne dokumenty, a co do usytuowania działki to za torami na ul. Dworcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 26.07.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam,jakiś czas temu trochę pisałam na forum, a w końcu mamy pozwolenie na budowę i ruszamy z Oliwką. Mam pytanie: na poczatek mamy ok. 70000zł, jak sądzicie ile jestesmy w stanie za to zrobic? Mąż będzie wszystko robił sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 26.07.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 u mnie z firmą( 32 tys za robotę całości) za 70 tyś miałem zrobiony strop i kilka bloczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 26.07.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Majka, powiem Ci, że nie jest możliwe określenie ile wydasz na jaki etap. Możesz iść po najtańszych materiałach oraz rozwiązaniach, a możesz "szaleć". Możesz też mieć dobre warunki gruntowe - wtedy wydasz mniej, możesz mieć (tak jak ja) ciężkie warunki (mokro, wysoki poziom wody gruntowej) - wtedy wydasz więcej. Zależy też, czy chcecie budować na lata, czy wystarczy wam opcja: po co budować na bogato, kiedyś budowało się na zwykłej cegle i papie i domy stoją do dziś.Bo jeśli to drugie, to wydacie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 26.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Majka, powiem Ci, że nie jest możliwe określenie ile wydasz na jaki etap. Możesz iść po najtańszych materiałach oraz rozwiązaniach, a możesz "szaleć". Możesz też mieć dobre warunki gruntowe - wtedy wydasz mniej, możesz mieć (tak jak ja) ciężkie warunki (mokro, wysoki poziom wody gruntowej) - wtedy wydasz więcej. Zależy też, czy chcecie budować na lata, czy wystarczy wam opcja: po co budować na bogato, kiedyś budowało się na zwykłej cegle i papie i domy stoją do dziś.Bo jeśli to drugie, to wydacie mniej To prawda co pisze mraxo, koszty zalezą od wielu czynników, ja starałem się liczyć każda złotówkę, bynajmniej sam jeździłem szukać materiałów bo wolałem sam wszystkiego dopilnować a po drugie mnie nie było stać na np. tak jak mojego brata, który się buduje równocześnie na wynajęcie firmy, która wreczyla mu klucze do domu...koszty ogromne poniósł a materiały wcale nie najlepsze-zwykły suporeks, dachówka narzucona z góry,...itp, wygodna sprawa ale kosztowna.wiem, ze tomasch, ktory buduje sie blisko mnie był bardziej skrupulatny w doborze materiałów i zapewne mu to sie opłaciło...Moim zdaniem oliwka jest projektem przeciętnym, dla ludzi przeciętnych bez przepychów architektonicznych...to sprawia ze jest to dom "niedrogi" w budowie, w stanie surowym nie ma wielu roznic i tu nie rozumiem mraxoo o co chodzi na bogato...w materialach wiele nie zaoszczędzisz-ytong, h+h, silka na metrze np. od taniego suporexu roznia sie w graniach-5 zł..to dużo raczej nie jest, dachówka podobnie...na surówce nie poszalejesz za wiele no chyba, ze bedziesz mial wszytsko gdzies tak jak moj brat i wtedy to odczujesz...jesli masz reke na pulsie, interesujesz sie budowa to naprawde mozesz ten domek postawic w miare przystepnych cenach "na bogato" a w Twoim przypadku, gdzie maż jest budowlancem napewno masz duzo wieksze mozliwosci:) Wreszcie doczekałem się schodów, bynajmniej początku biegu, opóźnienie stolarz miał duże ale mam nadzieje ze się zrehabilituje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 27.07.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. We wrześniu ruszamy i zobaczymy, co uda się zrobic do zimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 27.07.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Zbyszek ile wyniosła Ciebie instalacja sanitarna i grzewca, tj, materiał + rozobcizna + piec Heiz'a ??? Dostałem wycenę materiału bez pieca na 24 tys. ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts