Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bradzo pilne pytanie czy ktos budowal z: POROTON 24 WEINERBERGER

373x240x238 jesli tak to ile tego potrzeba zakladajac ze projekt jest prkt bez zmian w obrysie czyli garaz na jedno stanowisko budynek nie jest przedluzany ani poszerzany ani tez podnoszony sprawa jest o tyle pilna ze z pewnego zródla wiem że w tym tygodniu materialy ida o kolejne 30% w gore i musze natychmiast zakupic aby miec je jeszcze w starych cenach.

Zakladajac murowanie z cemetu ile potrzeba piasku i ile cementu? Pytam dlatego że jest opcja zakupu materialu razem z specjalna zaprawa patentu wenerbergera nieco drozej ale jako komplet.

Witaj!

My będziemy budowac dokładnie z tej cegiełki poroton 24 sprowadzony z Niemiec

( miał byc poroterm ale przy rozładunku okazało się że to poroton)

A Ty kupiłeś już swoją cegiełkę? Ile palet jeżeli można wiedziec?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nas robocizna stan surowy otwarty bez dachu wyniesie ok 15 tyś

Rewelacyjna cena.

I za te 15 tys bedziecie mieli wszystko ??? Czyli roboty ziemne, posadzki, sciany zewnetrzne i wewnetrzne ?

Bo w kosztorysie mam podaną liczbę roboczo godzin ok. 4300 na stan surowy - odliczajac dach to niech bedzie 3300 godzin.

To u was murarz będzie pracował za 4,5 zł/godz. - w Poznaniu to stawka nierealna :(

Bradzo pilne pytanie czy ktos budowal z: POROTON 24 WEINERBERGER

373x240x238 jesli tak to ile tego potrzeba zakladajac ze projekt jest prkt bez zmian w obrysie czyli garaz na jedno stanowisko budynek nie jest przedluzany ani poszerzany ani tez podnoszony sprawa jest o tyle pilna ze z pewnego zródla wiem że w tym tygodniu materialy ida o kolejne 30% w gore i musze natychmiast zakupic aby miec je jeszcze w starych cenach.

Zakladajac murowanie z cemetu ile potrzeba piasku i ile cementu? Pytam dlatego że jest opcja zakupu materialu razem z specjalna zaprawa patentu wenerbergera nieco drozej ale jako komplet.

Witaj!

My będziemy budowac dokładnie z tej cegiełki poroton 24 sprowadzony z Niemiec

( miał byc poroterm ale przy rozładunku okazało się że to poroton)

A Ty kupiłeś już swoją cegiełkę? Ile palet jeżeli można wiedziec?

Pozdrawiam

nie jeszcze nie kupowalem ale nie bede mial z tym klopotu bo zajmuje sie od niedawna sprzedaza materialow budowlanych na prosbe kolegi ktory je sprowadza z niemiec czekam bo po niedzieli poroton idzie w gore a mam za to miec lepsze ceny na suporex i ytonga jesli nie beda satysfakcjonujace to mam zblokowane 2 tiry porotonu po starej cenie :)

JA BUDUKĘ Z GAZOBETONU

NA DZIEŃ DZISIEJSZY KOSZT BUDOWY PARTERU Z WYLANYM STROPEM ŚCIANAMI DZIAŁOWYMI I KOMINAMI NA WYSOKOŚĆ STROPU ORAZ WYLANYM CHUDZIAKIEM Z ROBOCIZNĄ TO OK. 60.000ZŁ

GDYBYM MIAŁA PŁACIĆ TAKIE PIENIĄDZE TO BYM SIĘ ZAŁAMAŁA

JA ZAMIERZAM WYBUDOWAĆ STAN SUROWY OTWARTY

ZA OK. 100.000ZŁ.

MIMO, ŻE W MOJEJ MIEJSCOWOŚCI NIE JEST TANIO JEŚLI CHODZI O MATERIAŁY I EKIPY BUDOWLANE TO UDAŁO MI SIĘ ZAŁATWIĆ EKIPĘ AŻ Z KALISK ZA 50% CENY I NIE MOGĘ NARZEKAĆ.

JA BUDUKĘ Z GAZOBETONU

NA DZIEŃ DZISIEJSZY KOSZT BUDOWY PARTERU Z WYLANYM STROPEM ŚCIANAMI DZIAŁOWYMI I KOMINAMI NA WYSOKOŚĆ STROPU ORAZ WYLANYM CHUDZIAKIEM Z ROBOCIZNĄ TO OK. 60.000ZŁ

GDYBYM MIAŁA PŁACIĆ TAKIE PIENIĄDZE TO BYM SIĘ ZAŁAMAŁA

JA ZAMIERZAM WYBUDOWAĆ STAN SUROWY OTWARTY

ZA OK. 100.000ZŁ.

MIMO, ŻE W MOJEJ MIEJSCOWOŚCI NIE JEST TANIO JEŚLI CHODZI O MATERIAŁY I EKIPY BUDOWLANE TO UDAŁO MI SIĘ ZAŁATWIĆ EKIPĘ AŻ Z KALISK ZA 50% CENY I NIE MOGĘ NARZEKAĆ.

Witam

Ambitny budżet no owe czasy. Trzymam kciuki.

Czarek

Czarek łuk nad drzwiami wejściowymi masz robiony styropianem?

Tak miałem robione ze styropianu ale jest to wynik opieszałości taniej ekipy. Powinno to być wylane z betonu i potem dopiero obłożone styropianem. Prawdopodobnie za kilka lat ten łuk się rozsypie i będę musiał znowu powrócić do tego tematu niestety

Czarek

W niedzielę podpisaliśmy umowę z wykonawcą na stan surowy otwarty - koszt 30 000 złotych. Budować będziemy z pustaków cermicznych Thermopor: ściany zewnętrzne 30 cm, a działowe 25 cm. Za pustaki zapłaciliśmy 23 000 zł (w kwietniu). Mamy już złożony wniosek o pozwolenie na budowę. Teraz musimy tylko czekać.

Pozdrawiam Kasia

nas robocizna stan surowy otwarty bez dachu wyniesie ok 15 tyś

Rewelacyjna cena.

I za te 15 tys bedziecie mieli wszystko ??? Czyli roboty ziemne, posadzki, sciany zewnetrzne i wewnetrzne ?

Bo w kosztorysie mam podaną liczbę roboczo godzin ok. 4300 na stan surowy - odliczajac dach to niech bedzie 3300 godzin.

To u was murarz będzie pracował za 4,5 zł/godz. - w Poznaniu to stawka nierealna :(

Widzisz cuda się zdarzją :D

Widocznie nasz murarz nie przelicza swojej pracy na godziny.

Oczywiście zgromadzenie materiałów to nasze zadanie.

Pozdrawiam

TO NIE AMBITNY BUDŻET TYLKO REALIA - WYKOŃCZONY CAŁKOWICIE STAN SUROWY PARTERU ZE STROPEM, NA PODDASZE KUPIONE MAM JUŻ MATERIAŁY, WLICZAM NIEPRZEWIDZIANE KOSZTY ORAZ KOSZTY EKIPY, I EWENTUALNE DODATKOWE POTRZEB.

TO JA SIĘ DZIWIĘ SKĄD NIEKTÓRZY BIORĄ TAKIE CENY. JEŚLI SIĘ POŚWIĘCI TROCHĘ CZASU PODZWONI PO HURTOWNIACH, CZASMI NAWET W PROMILU 60 KM MOŻNA DUŻO ZAOSZCZĘDZIĆ, ALE ROZUMIEM ŻE NIEKTÓRZY NIE MAJĄ NA TO CZASU, A MAJĄ PIENIĄDZE I NIE MUSZĄ SOBIE ZAPRZĄTAĆ TYM GŁOWY.

:lol: DLA CHCĄCEGO NIC TRUDNGO

• 2 weeks później...

Nikt z Oliwkowiczów nie pisze :roll: ...Wszyscy pewnie budują :lol:

Ja też nie leżę....kilka fotek........

..widok z ogródka...

http://foto1.m.onet.pl/_m/6f656232d2bde383a599a912e62f2e51,21,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/7a918b24f83cf047c9602d47c4c3cef8,21,19,0.jpg

....i w "salonie" :wink: .....

http://foto0.m.onet.pl/_m/f0373b5f2c36f502ab0e0ba4145e6f14,21,19,0.jpg

Pozdrawiam Wszystkich......

Wreszcie jakieś nowe fotki na forum!

Mac Iek - widzę, że jako jeden z niewielu zostawiłeś bez zmian potrójne okno w salonie.

Że potrójne to się zgadza ale nieco je obniżyłem..... Z tym oknem to cała historia bo do chwili murowania byłem pewny, że będzie to jedno duże okno :oops: Ale na szczęście efekt nam się podoba :)

A rozmiar okna kuchennego też masz taki jak w projekcie?

Jest węższe o 30 cm.....

Pozdrawiam

Mama wielka prośbę o przesłanie zdjęć kuchni, najlepiej z zagospodarowaną wnęka pod schodami.

U mnie bez zmian. Dalej nie mam zezwolenie na budowę ale kiedyś w końcu ją dostanę . Przynajmniej mam taką nadzieję.

Pozdrawiam wszystkich Mirek

Witaj!

Kilka stronek wcześniej ktoś zamieszczał animację komp. kuchni z zabudowaną wnęką pod schodami.