mrxaoo 09.08.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 teren u nas niestety nie jest zbyt dobry w większości przeważa podłoże gliniaste średnio przepuszczalne wodę więc chyba konieczny będzie też drenaż co do betonu sam się zastanawiałem tylko że ponad ławami też mam zaplanowane że beton a nie pustaki lub bloczki. No to spoko, też fajnie. Z moich doświadczeń wynika, że słusznym jest dołożenie 10 pln na m3 za beton wodoszczelny. Podpytaj swojego kierbuda, powinien potwierdzić. Jak będziesz szukał betonu, to dopytuj, jaka dopłata za wersję wodoszczelną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 10.08.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Może teraz już nie ma różnicy tak w cenie okien. Jakie wymiary masz tych okien w pokojach i tego tarasowego ? Tarasowe mam bez łuku 2100x2050 a w pokojach blizniaczych 1500x1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 10.08.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Dzisiaj praktycznie nie ma czegoś takiego jak okno typowe. Każde okno jest produkowane na konkretny wymiar. W pokojach na górze przy wystawie południowo-zachodniej mam okna 1,5 x 1,5 metra co pozwala dobrze doświetlić pokoje bez stosowania okien połaciowych. Poza tym okno 2,4 x 1,5 w salonie mam jako jednoskrzydłową witrynę i efekt krajobrazowy jest bezcenny. Odnośnie trudnych warunków gruntowych, to dobrze wykonać badania geotechniczne, które czarno na białym pokażą na czym stoimy (a dokładniej nasz dom). Kilkaset złotych, a konstruktor adaptujący projekt ma czarno na białym warunki wejściowe. Jeśli tylko jest możliwość odprowadzenia wód deszczowych to na pewno warto zrobić drenaż. Koszt w 4 tysiącach można zamknąć, a jest to rozwiązanie pewne i faktycznie działające. A pamiętać trzeba, że wilgoć to nie tylko ta pojawiająca się na ścianach w niezbyt estetycznej postaci, ale także ta niewidoczna wilgoć w warstwie ocieplenia podłogi na gruncie, a to już są konkretne pieniądze tracone w sezonie grzewczym, bo wilgotny styropian to kiepski izolator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 10.08.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Jesli chodzi o okna w pokojach na górze to nawet zastanawiam się nad oknami 1800x1500 żeby dobrze doświetlić. czy ktoś z ma schody wylewane żelbetowe takie jak w projekcie bo podobno jest jakiś problem z nimi, szkoda że Ida i Jacek juz nie mają swojej galerii wszystko tam było dokładnie widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesia1961 11.08.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 teren u nas niestety nie jest zbyt dobry w większości przeważa podłoże gliniaste średnio przepuszczalne wodę więc chyba konieczny będzie też drenaż co do betonu sam się zastanawiałem tylko że ponad ławami też mam zaplanowane że beton a nie pustaki lub bloczki. U mnie też jest taki teren i robiliśmy drenaż opaskowy, najlepiej robić jeszcze przed zasypaniem fundamentów, bo potem jest o wiele drożej (mam na myśli ponowne odkopywanie) nie żałujemy, że go zrobiliśmy bo ci co nie robili zalewa im dom szczególnie podczas deszczu, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 11.08.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Jesli chodzi o okna w pokojach na górze to nawet zastanawiam się nad oknami 1800x1500 żeby dobrze doświetlić. czy ktoś z ma schody wylewane żelbetowe takie jak w projekcie bo podobno jest jakiś problem z nimi, szkoda że Ida i Jacek juz nie mają swojej galerii wszystko tam było dokładnie widoczne. U Idy i Jacka ze zdjęcia wynika, że mają 14 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 11.08.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Hej, Poprawiłam link do naszych zdjęć. Powinno być teraz ok. Co do schodów to mamy 16 stopni wliczając w to ostatni schodek będący wejściem na podłogę na pietrze. pozdrawiam Ida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 12.08.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Mam prośbę do osób które zamurowały przejście między kuchnią a kotłownią i zrobiły korytarz przy łazience do garażu, jak po zmianach wygląda u was łazienka ??. Mógłby ktoś podesłać skan rzutu parteru na [email protected] lub wkleić na forum. Pozdrawiam Czarek. PS Buduje ktoś może w okolicach Elbląga i chce zaprosić gapiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian.natalia 13.08.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) U mnie też jest taki teren i robiliśmy drenaż opaskowy, najlepiej robić jeszcze przed zasypaniem fundamentów, bo potem jest o wiele drożej (mam na myśli ponowne odkopywanie) nie żałujemy, że go zrobiliśmy bo ci co nie robili zalewa im dom szczególnie podczas deszczu, pozdrawiam Dzieki za odpowiedz drenaż też bedziemy robic napewno z odporwadzeniem spod domu by temat niechcianej wody się zmył dodałem kilka fotek z naszego lania fundamentu. Dziś już jest rozszalowany pomalowany przeciwwilgociowym preparatem zasypany od środka + wyprowadzenie rur wod-kan jak wszystko pójdzie dobrze jutro koło południa lejemy beton http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=130997&d=1344882246 Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez adrian.natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 14.08.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Jaka jest w projekcie szerokośc ław (60 cm na całości??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 15.08.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam ! Mam pytania do wszystkich którzy podnieśli ściankę kolankową o 1 lub 2 pustaki. 1. Czy mając podniesioną o 1 pustak podnieślibyście na 2 czy zostawilibyście tak jak jest, a do tych co mają podniesioną o 2 pustaki czy jest ok czy jednak 1 pustak by wystarczył ? 2. O ile przedłużyliście krokwie na dachu i garażu ? Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 15.08.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Podłączę się do pytania o więźbę - jak wykonywaliście konstrukcję więżby po podniesieniu ścianki o 1 lub 2 pustaki? obniżaliście punkt zamocowanie jętek, czy nie robiliście żadnych zmian w więźbie, i po prostu macie wyżej jętki w stosunku do podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 15.08.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam ! Mam pytania do wszystkich którzy podnieśli ściankę kolankową o 1 lub 2 pustaki. 1. Czy mając podniesioną o 1 pustak podnieślibyście na 2 czy zostawilibyście tak jak jest, a do tych co mają podniesioną o 2 pustaki czy jest ok czy jednak 1 pustak by wystarczył ? 2. O ile przedłużyliście krokwie na dachu i garażu ? Pozdrawiam Czarek Ja wprawdzie jestem na początku budowy (przed więźbą), ale byłem w paru gotowych Olwikach (dzięki uprzejmoście właśnie forumowiczów) i powiem tyle: jeśli wolisz funkcjonalność od wyglądu zewnęntrznego, to podwyższaj o 2 pustaki. Nikt nie żałuje. Ale jeśli nie zrobisz zmian w więźbie (przedłużenie krokwi, wysoka deska okapowa, itp, itd) to zmieniasz proporcje zewnętrzne domu - i tutaj musisz się liczyć ze zmianami proporcji. Czy to źle wygląda? Zależy od wykonania, stylu, gustu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.08.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam ! Mam pytania do wszystkich którzy podnieśli ściankę kolankową o 1 lub 2 pustaki. 1. Czy mając podniesioną o 1 pustak podnieślibyście na 2 czy zostawilibyście tak jak jest, a do tych co mają podniesioną o 2 pustaki czy jest ok czy jednak 1 pustak by wystarczył ? 2. O ile przedłużyliście krokwie na dachu i garażu ? Pozdrawiam Czarek Ja mam o jeden pustak i dla nas jest wystarczająca wysokość, oczywiście gdyby podnieść o 2 to coś tam więcej upchasz, można podnosić i nawet o 3 ale to kwestia osobistych upodobań. My jesteśmy na etapie umeblowania i muszę przyznać, że ciężko jest "zapchać"pokoje meblami, nawet nie myśleliśmy ze jest w oliwce tyle miejsca. U nas ścianka kolankowa jest 90 cm i pod nią mamy jedynie biurko, reszty kolankowej poza garderoba nie meblowaliśmy, nie ma potrzeby u nas gdyż pokoje są naprawdę spore:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaross 16.08.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam ! Mam pytania do wszystkich którzy podnieśli ściankę kolankową o 1 lub 2 pustaki. 1. Czy mając podniesioną o 1 pustak podnieślibyście na 2 czy zostawilibyście tak jak jest, a do tych co mają podniesioną o 2 pustaki czy jest ok czy jednak 1 pustak by wystarczył ? 2. O ile przedłużyliście krokwie na dachu i garażu ? Pozdrawiam Czarek Witam po krótkiej przerwie ale pochłonięty byłem budową i nie było nawet czasu posiedzieć na forum. Możemy powiedzieć że domek prawie gotowy jeszcze drobne wykończenia nam zostały, we wrześniu przyjadą mebelki do kuchni i bierzemy się za docieplenie naszej oliwki. A odnośnie pytania to my mamy podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki i jesteśmy zadowoleni pokoje naprawdę wyszły duże. Nasz projektant wydłużył krokwie o 40 cm i tartak dołożył jeszcze 5 cm od siebie i w sumie przyjechały krokwie na dom o długości 8,10m a nad garaż 6,15m. Dach został wydłużony i nie widać za bardzo że ściana kolankowa jest wysoka jedynie my chyba odczuliśmy to finansowo bo dach chyba jest najdroższym elementem domu a im większy tym droższy Parę nowych fotek w linku poniżej. Pozdrawiamy Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 16.08.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 No i mam zagwózdkę o jeden czy dwa pustaki ? Dziś zadzwonię do projektanta co adaptuje projekt może coś poradzi. Dzięki wszystkim za odpowiedź.Zbyszek a a o ile przedłużałeś krokwie przy jednym pustaku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 16.08.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 KEPUC: Poszukaj ludzi blisko Ciebie i po prostu podjedź do ludzi, co już mają Oliwkę wybudowaną. Bo projektant to powie Ci zgodnie ze swoim światopoglądem. Ja byłem w oliwce co ma 2 pustaki podniesione - i jest bardzo spoko, sam tak zrobiłem. Byłem w Oliwce z podniesieniem o 1 pustak - i było mi nisko. Mojej małżonce też. A oboje jesteśmy z metra cięci, mój wzrost nie powala Jeśli walory estetyczne z zewnątrz są dla Ciebie bardzo, bardzo ważne - to 1 pustak jest jeszcze ok. Jeśli wolisz mieć duże, ustawne pokoje i nie mieć problemu z meblowaniem, wstawaniem z łóżka w sypialni małżeńskiej - to o 2 pustaki zdecydowanie. Ja jestem zdania, że z zewnątrz to sąsiedzi tylko patrzą, a ja żyję w środku i wolę mięć środek wygodniejszy. A z tym wyglądem zewnętrznym, to jak przedłużysz krokwie i pokombinujesz z daszkiem - to będzie bardzo spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 16.08.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 no dobra, teraz nie wiem, czy nie popełnię grzechu, ale czy ktoś może kojarzy czyja jest ta Oliwka? Nie mogę tego ustalić, a zależy mi na kontakcie... chyba to z tego forum było, albo z linka do albumu, ale 7000 postów, z nieaktualnymi linkami nie daje rady :/ więc: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - czyja to Oliwka i proszę o pilny kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 16.08.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 no dobra, teraz nie wiem, czy nie popełnię grzechu, ale czy ktoś może kojarzy czyja jest ta Oliwka? Nie mogę tego ustalić, a zależy mi na kontakcie... chyba to z tego forum było, albo z linka do albumu, ale 7000 postów, z nieaktualnymi linkami nie daje rady :/ więc: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - czyja to Oliwka i proszę o pilny kontakt Wydaje mi się, że to nie jest oliwka z tego forum. W którymś z postów było już wklejone to zdjęcie i ktoś poszukiwał autora z innego forum ale który to post to też nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 16.08.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Tak to zdjecie jest z innej stronki-ktos załozył stronke o naszej oliwce ale bylo tam slabe zainteresowanie...nie pamietam loginu własciciela tego zdjecia cos chyba na litere "k", my troszke go podgladalismy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts