Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ok, dzięki, w takim razie źle coś zrozumiałem, bo wydawało mi się, że chodzi o te 3 okna na ścianie szczytowej.

Ja mam w planach zrobić tam jedno duże nieotwierane, takie 240 albo 270. Co o tym myślicie?

Ja zamiast tych 3 okien (te słupki między nimi to nielichy mostek termiczny swoją drogą) mam przeniesione drzwi tarasowe o szer. 210 cm, a na miejsce drzwi tarasowych wstawiony jest kolejny fix o wymiarach 150 x 130 (identycznie jak sąsiednie okno kuchenne). Ja bym te trzy okna na jedno zamienił, ale jeśli będziesz robił, to pamiętaj, żeby ci konstruktor odpowiednie nadproże zaprojektował.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zamiast tych 3 okien (te słupki między nimi to nielichy mostek termiczny swoją drogą) mam przeniesione drzwi tarasowe o szer. 210 cm, a na miejsce drzwi tarasowych wstawiony jest kolejny fix o wymiarach 150 x 130 (identycznie jak sąsiednie okno kuchenne). Ja bym te trzy okna na jedno zamienił, ale jeśli będziesz robił, to pamiętaj, żeby ci konstruktor odpowiednie nadproże zaprojektował.

Tu bym sie troszke posprzaczał gdyż na tym słupku znajduje sie styropian którego współczynnik ciepła jest dużo wyższy od okna i suma sumarum nie wiem czy nie wyjdzie to w ogolnym rozrachunku "cieplej". To moim zdaniem bardziej wchodzi w rachubę kwestia gustu -jeden woli mieć 3 okna a jeden woli mieć jedno większe...:)

Tu bym sie troszke posprzaczał gdyż na tym słupku znajduje sie styropian którego współczynnik ciepła jest dużo wyższy od okna i suma sumarum nie wiem czy nie wyjdzie to w ogolnym rozrachunku "cieplej". To moim zdaniem bardziej wchodzi w rachubę kwestia gustu -jeden woli mieć 3 okna a jeden woli mieć jedno większe...:)

Zbyszku, mostek termiczny w oknie nie jest na szybie (przy wystawie południowo- zachodniej czy zachodniej w zasadzie szyba powinna wyjść na plus), ale na styku okna i ściany. To jest (jeśli nie montujesz w warstwie ocieplenia) miejsce newralgiczne chronione - przy zlicowaniu z murem tylko przez odrobinę piany, węgarek (dobrze jeśli jest). Przy trzech oknach stosujesz konstrukcje żelbetowe połączone z fundamentem i nadprożem, których przewodność cieplna jest znakomita, a długość styku jest znacznie większa niż przy jednym oknie. Widać to na Twoim zdjęciu.

https://plus.google.com/photos/109075937481976563400/albums/5693457933398067937/5694217525704476130?banner=pwa

Oczywiście nie są to kwestie drastyczne, ale mostek cieplny powstaje niewątpliwie. Piszę ze swojej perspektywy 75m3 styropianu w podłogach i ścianach, gdzie walka z mostkami to chleb powszedni :D

Tom_ash czy już jakaś zima za tobą czy na razie tylko obliczenia, z tego co pamietam to zszedles do domu pasywnego w ozc. Daj znać jak tam u ciebie porównamy.

Nie, do pasywnego to mi bardzo daleko i nawet nie próbowałem się zbliżać (decyduje głównie wygoda - życie w bunkrze w cyklu dopasowanym do oszczędności energii, brak garażu w bryle nie dla mnie, do tego wjazd na działkę od południa). Parametry są dobrane tak, aby zmieścić się z ogrzewaniem czystym prądem w 3 - 3,5k zł. Z wyliczeń wynika, że efekt będzie osiągnięty ze znaczącą nawiązką. Zresztą duża w tym zasługa nie tylko ocieplenia, ale i łagodnego nadmorskiego klimatu.

Tom_ash pisałeś o zapotrzebowaniu poniżej 20, jeżeli uznamy ze pasywny poniżej 15 to jesteś bardzo bardzo blisko. Mamy podobne ocieplenie dlatego fajnie by było jakbyśmy wymienili się faktycznymi kosztami wtedy ocenimy czy jest to koszt podobny czy ktoś z nas ma coś spartolone

Tylko, że te 20 to jest 20W zapotrzebowania chwilowego, pasywność, energooszczędność i tym podobne fetysze liczymy w kWh/m2/rok, a tutaj wychodzi u mnie 35 czyli bardzo daleko od pasywności. Jak będę miał konkretne zużycia to się podzielę, ale u mnie odczyt będzie zafałszowany przez kominek (pama diablo lp 10kw, niestety ten 8kw to nieestetyczny mikrus), który będzie chodził raczej często z racji przyzwyczajenia i dostępu do drewna.