Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kesja1 dziękuję za info o podłodze :) ja cały czas biję się z myślami jaki kolor wybrać i czy panele czy deski ? ciemnej obawiam się że będzie widać każde zabrudzenie, jasna znów nie wiem jaki kolor i tak w kółko :/

Mataj ja jestem bardzo zadowolona ze schodów, nie zmieniłabym na całe dębowe,bo tak jak piszesz dla mnie takie są właśnie za "ciężkie" . Ja zainspirowałam się schodami Idy i Jacka (nie wiem jaki mają materiał na podstopniach). Zamiast mdf możesz położyć płytki, gdzieś widziałam też takie rozwiązanie. Czy mdf zda egzamin to okaże się przy użytkowaniu, ale stolarz robił już nie pierwsze takie schody i klienci podobno nie narzekają ;) Jedynie bardziej podobają mi się barierki metalowe, ale ze względu na jej koszt zostaliśmy przy dębowej bo była w cenie. Foto mogę wrzucić dopiero w weekend jak je zrobię ;)

Wkład Maja 12kw zamontowaliśmy jesienia zeszłego roku, używany nie raz i nie mam mu nic do zarzucenia. Ozdobny, bo pewnie z braku czasu będzie tylko w weekendy używany, ale jak się w nim porządnie napali to w salonie można zrobić sobie saunę ;) My mamy zrobiony w formie słupa bez żadnych półek i gzymsów.

Naciaa ja tez mam na środku, po prostu murarze tak poprzesuwali mi belbi jak robili więźbę, żeby wypośrodkować je według korytarza.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do schodów - nic bym nie zmieniła. Są śliczne i funkcjonalne :) Też chciałam podstopnice z kafelek aby schody nie były ciężkie. Nasz stolarz proponowął też położenie specjalnego tynku. Ale koniec końców okazało się, że cena za schody z podstopnicami drewnianymi jest taka sama jakby ich nie było. Więc zostały drewniane (koszt kafelek, kafelkarza itd. byłby wyższy).

Co do kosztów - pełna zgoda, też się spodziewam podobnej ceny. Jednak podstopnice chcemy zrobić z całą pewnością jasne lub wręcz białe. Zastanawiam się czy barierka drewniana może być stabilna, nawet po latach, czy lepiej zrobić drewno+metal.

gotowe bok.jpgschody gotowe.jpg

Drodzy Oliwkowicze, szukamy kogoś kto zrealizowałby u nas zabudowę schodów + balustradę.

Ile zapłaciliście za schody u siebie? Jak wyglądają te schody? Z jakiego są materiału? (celujemy w buk parzony)

Oczywiście jeśli istnieje taka możliwość - prosilibyśmy o kontakt do zaufanych specjalistów na PM.

Przy okazji - ile szacunkowo kosztował was kominek? Chcemy zrobić kominek z wkładem. Nie chcemy nim grzać, a co najwyżej podgrzewać. Myślimy o wkładzie ok 12-14KW i jakiejś dość prostej zbudowie. Możecie coś w tej kwestii doradzić? Na coś zwrócić uwagę? Podobnie jak wyżej - jeśli macie jakiś dobrych, godnych zaufania ludzi - prosimy o kontakty.

Ps. Robota - okolice na wschód od Warszawy.

Moje schody jesionowe wyniosły 7 tys zl, kominka jeszcze nie mam ale mam wycenę od fachowca i jestem zalamany-11 tys zl materiał + robocizna, kominek maja z kratki z szyba boczna bez szprosu obłożony marmurem dookoła na wysokości około 50 cm wzdłuż szyb. Niestety jak na razie jest to poza naszym zasięgiem:(

Czy ma ktoś zestawienie więźby pod zamówienie? Zeskanowałem to co w projekcie a tartaki mówią, że mało.

Chcą przekroje, długości i ilości elementów. Na moje oko to jest w projekcie?

Kto w ogóle powinien się zająć takim zestawieniem konkretnym? Wykonawca dachu czy inwestor, czy projektant?

miloszk - u nas tartak poprosił o zestawienie, wysłaliśmy to z projektu, nie mieli problemów z realizacją zamówienia. Moim zdaniem takie zestawienie bezapelacyjnie robi projektant. Przecież gdybyś Ty to robił - skąd wiedziałbyś jaki przekrój ma mieć twoja więźba? Z doświadczenia swojego wiem, że wykonawca często jest "mądrzejszy" i stwierdza - "Co pan! bunkier budujesz? Tu można mniejsze przekroje dać, tu urwać, tam pocieniować i ... (magiczne stwierdzenie każdego wykonawcy) BĘDZIE PAN ZADOWOLOOONY!". Później stawiasz domek, przychodzi wichurka i pyyyk, dach leży obok domu, a ty zastanawiasz się "przecież taki ładny domek postawiłem".

zbyszek1982 - Kominkiem się nie przejmuj - u nas jeden z wstępnych wykonawców wyliczył obudowę kominka na właśnie 11k, ale wiem, że ani gość nie jest dobry, ani wycena racjonalna (raczej sufitologia). Myślę, że spokojnie można zrobić to taniej. Na rzecz ceny w waszym przypadku przemawia ten marmur - drooooogi materiał...

Schody b. ładne. Nie boicie się, że jesion będzie zbyt miękkim tworzywem? W sumie jest niewiele bardziej miękki od dąbu czy buku, ale zawsze. Właśnie - czym kierować się przy wyborze materiału? My myśleliśmy o buku, bo jest tańszy od dębu, a nadal twardy, ale może w naszym rozumowaniu jest jakiś błąd lub inne haczyki?

[ATTACH=CONFIG]138579[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]138580[/ATTACH]

Moje schody jesionowe wyniosły 7 tys zl, kominka jeszcze nie mam ale mam wycenę od fachowca i jestem zalamany-11 tys zl materiał + robocizna, kominek maja z kratki z szyba boczna bez szprosu obłożony marmurem dookoła na wysokości około 50 cm wzdłuż szyb. Niestety jak na razie jest to poza naszym zasięgiem:(

Cześć,

z tym kominkiem to kwestia jaki macie pomysł na zabudowę... :)

Ile wkład kosztuje wiesz, na stronie ceny są.

Obudowa....to już sprawa indywidualna, tak zwana zimna obudowa nie powinna być zbyt droga, tzn. góra stelarz, wełna mineralna do kominków, karton gips i wykończenie. Dolna część to jakaś podstawa pod wkład (u nas stojak zrobił sąsiad, można również kupić gotowy) i znowu zabudowa według upodobań.

Można również zrobić obudowę ze specjalnych płyt krzemianowo-wapniowych np. http://kominki-market.pl/pl/izolacje-kominkowe/323-plyty-krzemianowo-wapniowe-super-isol-varmsen-100x61x3cm.html, myślę że również zbyt drogo nie wyjdzie, potem możne je już indywidualnie wykończyć.

A ostatnio robi się tak zwane ciepłe obudowy, czyli z materiałów, które dobrze "zbierają" ciepło, np. tak http://www.kominki-unico.pl/kominki-cieple,szamotowe.html

Zawsze lepiej trochę tego ciepła zakumulować niż ma iść w komin. Te rozwiązania pewnie trochę kosztują.....

Ogólnie zimne działają tak że jak palisz to ogrzane powietrze zasuwa gratkami na salon, wypali się drzewo i koniec grzania.

W ciepłych obudowa jeszcze przez długi czas oddaje ciepełko do salonu zebrane w szamotowej zabudowie.

Tak więc trzeba się zastanowić co chcemy mieć na wkładzie i potem szukamy wykonawcy, który nie będzie zbyt pazerny a zrobi wszystko zgodnie ze sztuką.

Pozdrawiam - Daniel

Odnośnie podłogi.

Ciemna podłoga jest piękna, ale to prawda że bardzo szybko widać na niej kurz i brud.

Mam dwa labradory więc wiem co mówię:)

Ale przekonałam się że na jasnej też widać zabrudzenia, może nie aż tak bardzo...

Ja wybrałam marzenie - ciemna podłoga i teraz codziennie biegam z odkurzaczem :D

Co do drewna na podłodze - u nas odpadło.

Jest miększe niż panele i widać na nim wszelkie zadrapania np. pazurków :)

Co do zestawienia więźby... u nas wykonawca robił na podstawie projektu.

Chciał pozmniejszać przekroje ale się nie zgodziliśmy.

Wykonawca dachówki natomiast i tak mówił, że nigdy jeszcze nie widział tak cienkich krokwi...

Ale przekonałam się już że wykonawcy marudzą jeden na drugiego.

Trzeba zachować zdrowy rozsądek i często być mądrzejszym do nich.

Kurcze zapomniałem o krokwiach tzn. o ich długości w przypadku podniesienia ścianki kolankowej o 2 pustaki. Miał ktoś taki przypadek (podniesiony o 2 Pustaki) i ile przedłużaliście krokwie, jesli można to poprosiłbym również zdjęcie gotowego domku na priv jeśli to nie problem. Pozdrawiam

czy inni posiadacze desek i paneli mogliby się wypowiedzieć co do plusów i minusów tych podłóg, byłabym wdzięczna :)

Moge sie wypowiedziec jedynie na temat paneli, bo na dole mamy gres, a na gorze tylko panele. Panele to... tylko panele. U cory zrobilismy panele, bo... byly tanie i jak podrosnie i zmieni koncepcje pokoju to sie zerwie, polozy cos innego. Sa ciemne, matowe, wiec nie widac specjalnie kurzu, bo wygladaja na lekko przykurzone. Niespecjalnie mi sie to podoba, ale nie wygladaja zle. (zwlaszcza, ze dalismy za nie grosze, polozylem sam). U nas w sypialni jest panel debowy, kilka osob sprawdzalo, czy to panel. Syfu nie widac, a z cala pewnoscia mniej niz na ciemnych. Zreszta widac to na zdjeciach w fotodzienniku. Pierwsza sa egger, drugie classen. Pierwsze kladlo sie swietnie, drugie gorzej. Pierwsze tansze, drugie troche drozsze. Ja bym bral cos na wzor tych debowych. Debina robi ladny szum na podlodze, dzieki czemu nie widac tak ew. zabrudzen.