Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ŚLICZNE! Właśnie chcemy coś w podobie! ;)

Acer, Miloszk - a bierzecie pod uwagę, że wydłużając krokwie zmienia wam się rozkład sił oraz ich wartość? Dłuższe krokwie = cięższe krokwie = większy nacisk na pozostałe elementy dachu. Poważnie bym się nad takimi zmianami zastanowił.

Miloszk - my podnosiliśmy o jeden bloczek, krokwie standardowe, efekt czy ładny czy nie - nie wiem, nie mi to oceniać ;)

Acer - to kolektor słoneczny? Czy ogniwa fotowoltaiczne? Na zdjęciach nie widać, a sam zacząłem się zastanawiać nad ogniwem fotowoltaicznym do podgrzewania wody latem.

Co do kominka - my chcemy coś podobnego do tego: http://www.kratki.com/images/szablon/n_ramka_maja_p.jpg tyle, że ustawione krótszym bokiem do komina, z szybami na salon (wkład też dwu-szybowy).

My również uwzięliśmy się na kominek boczny bez szprosu ale tak jak mataj-maja z kratki, wychodzi sporo taniej jednak na razie musimy na niego troszkę funduszy uzbierać...obudowa marmurowa + wszelkie badziewia sporo kasy generują...Acer jeśli można również bym prosił wymiary projektowe Twojego cudenka na maila:[email protected]

Dziś tak radośnie ekipa oznajmiła mi , ze za miesiąc mogę się wprowadzać :) - musiałem sie podzielić tą radością , 12 miechów i dom skończony:)

Oczywiście bez struktury na elewacji :) , kuchnia zamwiona , drzwi za 3 tygodnie będa od poniedziałku malowanie . Co za radość tylko jak znaleść czas na wybranie farb ? może ktoś wrzuci jakieś zdjęcia salonów.

ŚLICZNE! Właśnie chcemy coś w podobie! ;)

Acer, Miloszk - a bierzecie pod uwagę, że wydłużając krokwie zmienia wam się rozkład sił oraz ich wartość? Dłuższe krokwie = cięższe krokwie = większy nacisk na pozostałe elementy dachu. Poważnie bym się nad takimi zmianami zastanowił.

Miloszk - my podnosiliśmy o jeden bloczek, krokwie standardowe, efekt czy ładny czy nie - nie wiem, nie mi to oceniać ;)

Acer - to kolektor słoneczny? Czy ogniwa fotowoltaiczne? Na zdjęciach nie widać, a sam zacząłem się zastanawiać nad ogniwem fotowoltaicznym do podgrzewania wody latem.

Co do kominka - my chcemy coś podobnego do tego: http://www.kratki.com/images/szablon/n_ramka_maja_p.jpg tyle, że ustawione krótszym bokiem do komina, z szybami na salon (wkład też dwu-szybowy).

Kolektory z Hewalexu , jakieś nowe , ale nawet wczoraj miałem 64 stopnie w zbiorniku :) , braliśmy kredyt z dopłatą na to. Kolektory mamy już w rodzienie sprawdzone więc wybór padł właśnie na to rozwiązanie. Co do wydłużenia krokwi u mnie architekt to wyliczał i pogrubiłem je troche.

Kolektory z Hewalexu , jakieś nowe , ale nawet wczoraj miałem 64 stopnie w zbiorniku :) , braliśmy kredyt z dopłatą na to. Kolektory mamy już w rodzienie sprawdzone więc wybór padł właśnie na to rozwiązanie.

Moglbys mi cos wiecej o tym napisac? Jak prezentuja sie koszty? Jak wyglada kwestia doplat etc.... (tu albo na priv, chciaz im wiecej informacji w watku tym lepiej) Ja myslalem nad ogniwami fotowoltaicznymi do zasilania bojlera, nie wiem jednak jak dlugo to sie zwraca, w przypadku kolektora z moich wyliczen wynikalo, ze ok 10lat, a to zdecydowanie za dlugo :) masz inne doswiadczenia? Jak zima?

Co do wydłużenia krokwi u mnie architekt to wyliczał i pogrubiłem je troche.

Warto o tym wspomniec, bo wielu u nas na budowach takich co "wiedza najlepiej" (nawet od Newtona) :p

Cześć to wygląda tak , cały zestaw po rabacie , koszt 10200 zł , w boś bank składasz papiery , i zawyżasz koszt kolektorów z robocizną , u mnie zakładała ekipa od budowy domu ale same panele na dach , a instalacje odpala hydraulik , co ważne instalator musi mieć do banku certyfikat jak kolektory Hewalex to certyfikat też hewalex, dokończę teraz finanse zawyżyłem do 13500 zł bo max na 1 m2 kolektora koszt może wynieść 2500 zł , dopłacają po wszelkich prowizjach 40% co daje 5400 , ( za co kupiłem piec gazowy) reszta jest kredytowana na 4 lata:). Papierów jest więcej niż przy kredycie hipoteczny , ale ja się nie boję takich rzeczy. Co do działania , zwrot przy dopłacie , jak ktoś ma gaz lekko po 5 latach:) . Zima sprawność do 15% co daje 21 stopni w zbiorniku , ogólnie zimą kolektory nie działają. Ale u nasz są trzy tafle co jest za dużo aż na ( w przyszłości 4 osoby w domu) , wiec mamy na jesienne dni podpięte pod 2 kaloryfery:) , Jak coś jeszcze chycesz wiedzieć pisz.

Acer - to musze jeszcze policzyc. Z moich obliczen wynika, ze instalacja oparta o ogniwa fotowoltaiczne, ktora pozwolilaby na ogrzewanie wody uzytkowej kosztowalaby max 5k pln...

Miloszk - spoko, kalenice mam z dwoch elementow. Wazne, zeby elementy polaczyc "na zakladke", a zakladka nie wypadala na slupku.

Miloszk - spoko, kalenice mam z dwoch elementow. Wazne, zeby elementy polaczyc "na zakladke", a zakladka nie wypadala na slupku.

Fajnie, potwierdzę to jeszcze u kierbuda, a już straszyłem wykonawców że będą ręcznie wnosić te 12 metrowe :)

Edytowane przez miloszk

Acer - to musze jeszcze policzyc. Z moich obliczen wynika, ze instalacja oparta o ogniwa fotowoltaiczne, ktora pozwolilaby na ogrzewanie wody uzytkowej kosztowalaby max 5k pln...

No tak ale ja kupowałem zestaw ze zbiornikiem 300 litrów , wieszakami oraz całą ałtomatyką, ale na twoim miejscu bym się dokładnie zastanowił i rozejrzał nawet w swojej okolicy , czy coś takiego jest zamontowane , co do ogniw , na takiej samej zasadzie działa kolektor , gdy kupisz do nich specjlny wymiennik ciepła to możesz zamienić to też w energie elektryczną, mi było naprawe łatwiej z wyborem bo kilkuletnie doswiadczenia brata przeważyły, co do goniw , zapytam się sasiada brata jak mu się to sprawuje , z tego co wiem to sprawność jest 30-40,procent mniejsza.

A jeszcze co do ogniw , to temat dla mnie rzeka , dużo info masz na elektrodzie tam są maniacy wiec poczytaj , co do prądu ze słońca myślę , że potrzebujesz bardzo dużo tych ogniw to raz , 2 tylko sa 3 firmy które produkują porządne ogniwa , 3 grad = po ogniwach!!!!!!, wylicz sobie zapotrzebowanie na wodę , policz ile potrzebujesz prądu do ogrzania takiej ilości i pomnóż przykładowo przez 8 miechów , ogniwa tez nie dają skuteczności zimą. Sam temat mnie bardzo zainteresował , ale na dziś dzień moje stanowisko jest takie , że to bardziej punkt ekologiczny niz finansowy użycie ogniw.

Fajnie, potwierdzę to jeszcze u kierbuda, a już straszyłem wykonawców że będą ręcznie wnosić te 12 metrowe :)

Milosz - ja z bratem cala wiezbe znosilismy na budowe we dwoch przed praca, a ze obaj jestesmy biurowymi pracownikami, to lekko nie bylo, zwlaszcza, ze w deszczu. Dzisiaj wspominam z usmiechem, wtedy przeklinalem dzien, w ktorym wbilismy pierwszy raz lopate...

Acer - A widzisz! bez zbiornika, hakow etc koszta wyraznie maleja! Ja chcialem z kolega sciagac ogniwa z zagramanicy, podpinac je samemu pod elektronike i akumulatory, z bardzo pobieznych wyliczen wyszlo nam, ze zestaw typowo na lato spokojnie mozna zmiescic w 3000pln do grzania wody dla 4osob... Na kilka domow koszty bylyby mniejsze... Czy wyliczenia sa racjonalne, a projekt do wykonania - czas pokaze...

Btw. Biorac pod uwage proces technologiczny wytwarzania i utylizacji, to ogniwa fotowoltaiczne z ekologia wiele wspolnego nie maja :p coz, kazde rozwiazanie ma swoje zalety i wady...

Poki co skupiam sie na schodach i kominku. (dzisiaj przekonywalem sie do kominka z jedna, szyba zamiast dwoch i chyba skutecznie - bylbym wdzieczny za zdjecia oliwkowych kominkow!)

Witam,

Zastanawiam się nad tym projektem, ktoś napisał że realne koszty budowy tego domku to 300tys zł, jednak ja chciałbym na razie zrezygnować z górki, może kiedyś się nią zajmę, więc chciałbym mieć jeden pokój więcej na dole kosztem salonu, tradycyjnego kominka nie chcę, zamierzam postawić kozę (bardziej mi się podobają), zmniejszenie trzech okien w salonie na jedno podwójne oraz drzwi tarasowych z potrójnych na podwójne czy w tego typu koncepcji dużo cena budowy by się obniżyła, poniżej podaję wygląd mojej modyfikacji:

19272_rzuty1_hb_oliwka_z_garazem_dwustanowiskowym_mod.jpg

Witam,

Zastanawiam się nad tym projektem, ktoś napisał że realne koszty budowy tego domku to 300tys zł, jednak ja chciałbym na razie zrezygnować z górki, może kiedyś się nią zajmę, więc chciałbym mieć jeden pokój więcej na dole kosztem salonu, tradycyjnego kominka nie chcę, zamierzam postawić kozę (bardziej mi się podobają), zmniejszenie trzech okien w salonie na jedno podwójne oraz drzwi tarasowych z potrójnych na podwójne czy w tego typu koncepcji dużo cena budowy by się obniżyła, poniżej podaję wygląd mojej modyfikacji:

Choć jeszcze nie wybudowałem wypowiem się choć trochę. Mam podobny plan nie wprowadzać się na górę od razu. Na dole salon przejmie pewnie rolę pokoju mieszkalnego i będzie czymś przedzielony, a może i nie. Okna na dole będą podobne, choć one akurat większego wpływu na koszty nie mają, większe znaczenie ma jakość okien. Kominek będzie i... z tym wszystkim mam zamiar wprowadzić się za około 200tys...

Najwięcej można oszczędzić robiąc wykończeniówkę samemu, bo tam kasa leci mocno, a zazwyczaj to w miarę proste rzeczy (tylko trzeba mieć czas). No i zależy co to znaczy że rezygnujesz z górki. Chcesz gołe mury zostawić? Gołe mury mogą być - ale dach i tak wypada docieplić, potem tylko będzie trzeba sporo bałaganu narobić. Jednak da się. :) Pozdrawiam i powodzenia życzę.

nie chcę rezygnować z górki, tylko zostawić ją na kiedyś, także mimo wszystko ocieplenie dachu od razu, tylko wykończenie zostawić na później. Schodów też nie chcę murowanych tylko drewniane z prześwitem. Jeśli chodzi o wykończenie we własnym zakresie to owszem z kolegą do pomocy popołudniami mam zamiar robić sam, przez to rozumiem szpachlowanie, malowanie, panele, płytki. Nie wiem jaka dokładnie różnica jest w cenie między kozą a kominkiem zabudowanym, ktoś mi kiedyś powiedział że różnica to ok 6 tys - koza wychodzi ok 3 tys, kominek zabudowany ok 9 tys

Witam,

[ATTACH=CONFIG]140760[/ATTACH]

Moim zdaniem kiedy przedzielisz salon dużo stracisz, dużym atutem tego domu jest salon,oliwka po prostu przestanie być oliwka. Skłoniłbym się w stronę innego projektu z bez góry albo np z 1-2 pokojami na górze na drewnianym stropie, który jest dużo tańszy a wcale mu nic nie brakuje.U mnie bez podjazdu- kostki, która czeka niestety raczej na wiosnę bo aura nie sprzyja wyszło ok 330 tyś, do zrobienia mam jeszcze kominek.