josh3 28.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dawno nie byłem na forum...ostatnie 18 miesiecy było hardcore'owe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 29.10.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 prośba czy macie w wordzie zrobiony audyt energetyczny, jeśli tak to proszę o przesłanie na maila:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 01.11.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 bylismy w oliwce pod Slupskiem i tam maja gaz i niestety kurek przykrecali bo ponoc astronomicznie drogo wychodzilo im ogrzewanie a dogrzewali sie kominkiem a ja osobiście nie chciałbym w salonie kotłowni...ciekawe jak to w rzeczywistości wygląda, jak koszty na gaz, może niech ktoś się wypowie kto ma bo ja pale drewnem niestety Dziekuję za odpowiedź. My w sobotę mamy się spotkać z architektem adaptującym projekt. Chcielibyśmy wiosną zacząć budowę. Miejmy nadzieję, że nam się uda. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 02.11.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Dzieki Mataj za odpowiedź...Proszę powiedz dlaczego rekomendujesz GAZ? Zapotrzebowanie na energię, to zapotrzebowanie na energię. Jak nie ocieplisz to i tak będziesz bulić za ogrzanie krocie, bez względu czy będziecie grzać prądem, węglem, czy zbudujecie reaktorek atomowy w garażu Gaz jest bez porównania wygodniejszy, a reszta to sprawa ocieplenia, likwidacji tych pseudo balkonów, które nic nie dają, a są idealnymi mostkami termicznymi oraz paru innych świadomych decyzji. Pytanie było ogólne, więc i odpowiedź ogólna, w zasadzie ograniczająca się do "wygody" obu typów ogrzewania. Moim zdaniem nie ma sensu porównywać Oliwek. Różne materiały budowlane (inne parametry uzyskasz na betonie komórkowych, zupełnie inne na porothermie), ocieplenie, co więcej temperatura w ciągu roku - Ja wolę mieć 20-21st., a mój znajomy nie wyobraża sobie mieszkania w temperaturze poniżej 26 stopni, a te 5 stopni różnicy da Ci BARDZO duże różnice w kosztach w skali roku, dogrzewanie kominkiem w okresie przejściowym (wiosna, jesień) również, a nie każdy Ci je wykaże w kosztach ogrzewania, jeden stosuje regulatory pokojowe, drugi nie, jeden będzie korzystał z niego z głową (chociażby umiejscowienie regulatora), drugi nie i tak dalej, i tak dalej... Z tego co (zupełnie czysto teoretycznie) udało mi się zorientować, to różnica w kosztach nie powinna być horrendalna, śmiem twierdzić, że znikoma. Każde z rozwiązań ma swoje zalety i wady. Dla mnie gaz jest: 1. Czystszy 2. Lepiej pozwala dostosować ilość podawanego paliwa do potrzeb. 3. Zmniejszyć koszty podgrzania wody latem. Jednak moja ocena jest obarczona negatywnymi doświadczeniami z moim kotłem na ekogroszek, brakiem dostępu do gazu i paroma innymi kwestiami, które powodują, że z lekką zazdrością zerkam na tych, co mogą grzać gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 02.11.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Ja gdybym miała dostęp do gazu to na 100% bym tak ogrzewała Oliwkę! Czy moglibyście wrzucić foto waszych wiatrołapów urządzonych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 02.11.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Gorąco dziękujemy za obszerną odpowiedź. My dopiero starujemy z Oliwką, i niestety, początki są trudne. Z podziwem i nutką zazdrości przeglądamy fotodzienniki już wybudowanych domków. Pozdrawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 03.11.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Jesteście przed budowa więc jeszcze wszystko możecie przemyśleć, wybudujcie tak oliwke żeby poszła na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 03.11.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Ja gdybym miała dostęp do gazu to na 100% bym tak ogrzewała Oliwkę! Czy moglibyście wrzucić foto waszych wiatrołapów urządzonych? Mój wiatrołap jest już mniej więcej urządzony, kilka fotek jest w galerii, jak będę miał chwilkę to postaram się jakieś dorzucić z lepszej perspektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 04.11.2012 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Pytanko do tych, co już są na dalszych etapach , albo wręcz po budowie Jak rozwiązaliście kwestie ocieplenia garażu na zewnątrz/wewnątrz? 1. W projekcie jest ocieplenie zewnętrzne, w garażu 6 cm na stopie garażu. Czy to wystarcza? 2. Czy ogrzewacie garaż? 3. Jeśli nie, to czy stosowaliście jakieś większe ocieplenie garażu wewnątrz? np. ściankę pomiędzy garażem a częścią mieszkalną? 3. Co do kładzenia styropiau na stropie w garażu - czy kładliście to przed tynkami wenętrznymi i tynkując wnętrze domu potynkowaliście ten styro? Jak to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 04.11.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 U mnie garaż z zewnątrz ocieplony tak samo jak cały budynek - 20 cm styropianu grafitowego 031, wewnątrz ściana od strony budynku oraz sufit ocieplone 10 cm styropianu grafitowego 032, podłoga ocieplona na 0,5 m wokół ścian, pozostała część podłogi nieocieplona - działa jako naturalny, darmowy grzejnik pozwalający zachować zawsze dodatnią temperaturę w pomieszczeniu. Podłoga w pomieszczeniu nad garażem ocieplona 20 cm styropianu podłogowego (jest tam ogrzewanie podłogowe). Styropian przyklejałem po tynkowaniu, na niego normalnie siatka zatopiona w kleju i na to gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 04.11.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Styropian przyklejałem po tynkowaniu, na niego normalnie siatka zatopiona w kleju i na to gładź. Ale nie tynkowałeś ściany pod styropianem w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acer11 04.11.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Zapotrzebowanie na energię, to zapotrzebowanie na energię. Jak nie ocieplisz to i tak będziesz bulić za ogrzanie krocie, bez względu czy będziecie grzać prądem, węglem, czy zbudujecie reaktorek atomowy w garażu Gaz jest bez porównania wygodniejszy, a reszta to sprawa ocieplenia, likwidacji tych pseudo balkonów, które nic nie dają, a są idealnymi mostkami termicznymi oraz paru innych świadomych decyzji. Pytanie było ogólne, więc i odpowiedź ogólna, w zasadzie ograniczająca się do "wygody" obu typów ogrzewania. Moim zdaniem nie ma sensu porównywać Oliwek. Różne materiały budowlane (inne parametry uzyskasz na betonie komórkowych, zupełnie inne na porothermie), ocieplenie, co więcej temperatura w ciągu roku - Ja wolę mieć 20-21st., a mój znajomy nie wyobraża sobie mieszkania w temperaturze poniżej 26 stopni, a te 5 stopni różnicy da Ci BARDZO duże różnice w kosztach w skali roku, dogrzewanie kominkiem w okresie przejściowym (wiosna, jesień) również, a nie każdy Ci je wykaże w kosztach ogrzewania, jeden stosuje regulatory pokojowe, drugi nie, jeden będzie korzystał z niego z głową (chociażby umiejscowienie regulatora), drugi nie i tak dalej, i tak dalej... Z tego co (zupełnie czysto teoretycznie) udało mi się zorientować, to różnica w kosztach nie powinna być horrendalna, śmiem twierdzić, że znikoma. Każde z rozwiązań ma swoje zalety i wady. Dla mnie gaz jest: 1. Czystszy 2. Lepiej pozwala dostosować ilość podawanego paliwa do potrzeb. 3. Zmniejszyć koszty podgrzania wody latem. Jednak moja ocena jest obarczona negatywnymi doświadczeniami z moim kotłem na ekogroszek, brakiem dostępu do gazu i paroma innymi kwestiami, które powodują, że z lekką zazdrością zerkam na tych, co mogą grzać gazem. Ja też jestem za gazem , a mity ze zużywa się go dużo do troche przesada, tylko dobrze ocieplić pddasze i ściany. Gaz jest bardzo wygodny. Edytowane 4 Listopada 2012 przez acer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 04.11.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Ale nie tynkowałeś ściany pod styropianem w garażu? Ocieplałem już po tynkach, więc tam zrobiłem tynk cienkowarstwowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 04.11.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Ja też jestem za gazem , a mity ze zużywa się go dużo do troche przesada, tylko dobrze ocieplić pddasze i ściany. Gaz jest bardzo wygodny. Witam, ostatecznie zdecydowalismy się na gaz, nasz architekt tez nam tak rekomendował. Zwłaszcza, że w drodze przed naszą działeczką "biegnie" nowy rurociąg. Projekt oddaliśmy do architekta, który dokona adaptacji i naniesie kilka naszych zmian, między innymi poszerzamy garaż, powiększamy wiatrołap, dzielimy strych na dwa pomieszczenia, itp. Obiecał, że do końca roku dostaniemy PnB, i w marcu jeśli pogoda dopisze wkopiemy pierwszą łopatę. Zadanie na ten rok - to zakup stali. Może ktoś pamięta, ile tej stali należy kupić. Coprawda w projekcie jest podana ilość, ale zastanawiamy się, czy to faktycznie wystarczy. Pozdrawiamy i raz jeszcze dziękujemy za odpowiedzi - niezmiernie pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 04.11.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witajcie gdybym miała wybór to wybrałabym gaz . aby miec więcej miejsca w kotłowni. Mamy piec Klimosza Ling duo użytkowany przez 4 lata i nie możemy narzekać. W zimie węgiel dosypywany jest raz na tydz. nie jest strasznie brudno( sprzątam tam raz na tydz.) , a kotłownia służy mi również za pralnię - mam ukrytą w zabudowie pralkę. Nadto koszty węgla to 2500 zł na cały sezon grzewczy, latem użytkujemy wodę podgrzewaną na prąd ale rachunki za prąd nie podskoczyły drastycznie- o ok.7 zł co drugi miesiąc. W domu mamy bardzo ciepło temp. dochodzi do 26 stopni, a dom z ytonga i bez ocieplenia jedynie tynk. Tydzień temu włączyliśmy piec i na razie chodzi tylko podłogówka w kuchni i w 2 łazienkach i w domu temp.23 stopnie. Pozdrawiam Wszystkich z Forum i trochę żałuję iż nie było ono tak rozbudowane jak myśmy zaczynali budowę- bo trochę bym w tej mojej Oliwce pozmieniała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 04.11.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 oraz kominek i zmieniona dolna łazienka, pralka będzie stała odwrotnie A czemu w łazience pralka? Przecież to nie blok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 05.11.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A czemu w łazience pralka? Przecież to nie blok a gdzie ma być - w salonie? jak widać mam pierwotne pom. gospodarcze połączone z łazienką i będzie to pralnia i łazienka w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 06.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witajcie gdybym miała wybór to wybrałabym gaz . aby miec więcej miejsca w kotłowni. Mamy piec Klimosza Ling duo użytkowany przez 4 lata i nie możemy narzekać. W zimie węgiel dosypywany jest raz na tydz. nie jest strasznie brudno( sprzątam tam raz na tydz.) , a kotłownia służy mi również za pralnię - mam ukrytą w zabudowie pralkę. Nadto koszty węgla to 2500 zł na cały sezon grzewczy, latem użytkujemy wodę podgrzewaną na prąd ale rachunki za prąd nie podskoczyły drastycznie- o ok.7 zł co drugi miesiąc. W domu mamy bardzo ciepło temp. dochodzi do 26 stopni, a dom z ytonga i bez ocieplenia jedynie tynk. Tydzień temu włączyliśmy piec i na razie chodzi tylko podłogówka w kuchni i w 2 łazienkach i w domu temp.23 stopnie. Pozdrawiam Wszystkich z Forum i trochę żałuję iż nie było ono tak rozbudowane jak myśmy zaczynali budowę- bo trochę bym w tej mojej Oliwce pozmieniała Ja mam podobne temperatury 23-25 stopni ale niestety muszę podkładać do mojego śmieciucha częściej-raz na 5-7 godzin,co do kosztów to liczę ze nie powinno mi pójść więcej niż ok 2 tys zł na cały rok z grzaniem latem wody, ale to się dopiero okaże po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.11.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Czy macie może zrobiony audyt energetyczny domu?Potrzebuje pilnie bo chce oddac domek do uzytkowania,Pieczatkę do przystawienia mam, jedynie sam papierek...nawet skan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 09.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Zbyszek1982 nie audyt tylko certyfikat energetyczny:)Jak jesteś dalej zainteresowany to dawaj na priv [email protected] Edytowane 9 Listopada 2012 przez Bobiszon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts