Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

w końcu dostaliśmy pozwolenie na budowę ( po 2 latach od złożenia wniosku o warunki zabudowy...) i ruszyliśmy. Udało się zrobic stan zero i przyszła zima. Na wiosnę ruszamy dalej, a teraz czekają nas różne decyzje. I stąd moje pytania:

- Jakie schody lepiej sprawdzają się w Oliwce: lane czy podwieszane?

- Czy warto robic ogrzewanie podłogowe w całym domu?- nie mam doświadczenia i nie wiem, czy mając podłogówkę można regulowac temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach? Nie będziemy miec kominka, więc nie ma możliwości dogrzewania...

Witam, ja mam lane i chyba na podwieszane nie zdecydowałabym się. Najlepiej zobacz u kogoś w realu.

My mamy podłogówkę (na ekogroszek) w całym domu + grzejniki drabinki w łazience. Ruszyliśmy tydzień temu jest cieplutko a piec skręcony i podłogówka również. Na razie uważam że to była dobra decyzja, ale jeszcze nie mieszkam więc bliżej o plusach i minusach mogę wypowiedzieć się za jakiś czas.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy wszystkich użytkowników.

Jesteśmy tu nowi i bardzo chcielibyśmy złapać kontakt z osobą, która budowała Oliwkę z ytonga lub solbetu. Stoimy przed wyborem kupna materiału i chcielibyśmy się poradzić, wysłuchać opinii. Chodzi nam głównie o ścianę jednowarstwową.

A może jest ktoś kto buduje lub wybudował Oliwkę w zachodniopomorskim? Będziemy bardzo wdzięczni za kontakt, nasz e-mail [email protected]

Witamy wszystkich użytkowników.

Jesteśmy tu nowi i bardzo chcielibyśmy złapać kontakt z osobą, która budowała Oliwkę z ytonga lub solbetu. Stoimy przed wyborem kupna materiału i chcielibyśmy się poradzić, wysłuchać opinii. Chodzi nam głównie o ścianę jednowarstwową.

A może jest ktoś kto buduje lub wybudował Oliwkę w zachodniopomorskim? Będziemy bardzo wdzięczni za kontakt, nasz e-mail [email protected]

Cześć,

u nas jest Oliwka z Ytonga 40 cm, zaczynaliśmy w 2008 roku, nie było jeszcze tego energo czy jakoś tak.

Jeżeli ściana 1W to musicie pamiętać, że trzeba raczej całość budowy dostosować do tej technologii oraz ekipa budowlana musi być dobrze oblatana z tą technologią.

Tu jest mało miejsca na błędy ekipy, a są takie co nie do końca wiedzą jak się powinno docieplić wieńce, nadproża, murłatę, zrobić podlewkę pod stropy, murować na klej cienką spoiną itp.

Odnośnie już gotowego domu to jest ciepły, nie ma problemów z dogrzaniem itp. Mamy standardowe okna dwuszybowe, w dachu 30 cm wełny, wszędzie podłogówka (dodatkowe drabinki w łazienkach do ręczników itp.), w podłodze na parterze ...zapomniałem ale chyba z 17 cm styro, między garażem a domem ściana również 40 cm, garaż nie ogrzewany. Dom ogrzewamy pompą ciepła, jest też reku z odzyskiem ciepła, kominek rekreacyjnie bez rozprowadzeń itp.

Nie mam podlicznika na pc, więc koszty ogrzewania orientacyjnie mogę podać, ze zeszły sezon grzewczy wyszło w granicach 2000 zł.

Na zewnątrz położony zwykły tynk cementowo wapienny i pomalowany dom farbą silikonową. Tu mam wpadkę tynkarzy, pojawiają się ryski skurczowe na tynku, myślę że jak za kilka lat trzeba będzie odnawiać alewację to będzie trzeba coś z tym zrobić.

Co tu tak na szybko jeszcze....materiał na ściany dość delikatny więc ekipa powinna ostrożnie się z nim obchodzić, z wieszaniem potem szafek itp. nie ma problemu, uczulać ekipy żeby przy wierceniach wyłączali udar :). Jeżeli działowe ściany również z ytonga to należy pamiętać że dość słabo tłumi akustykę i dzwięki rozchodzę się po domu trochę mocniej niż przez np. silkę.

No dobra to tyle, jak masz pytania to pisz w miarę możliwości odpowiem.

Pozdrawiam - Daniel

Cześć,

u nas jest Oliwka z Ytonga 40 cm, zaczynaliśmy w 2008 roku, nie było jeszcze tego energo czy jakoś tak.

Jeżeli ściana 1W to musicie pamiętać, że trzeba raczej całość budowy dostosować do tej technologii oraz ekipa budowlana musi być dobrze oblatana z tą technologią.

Tu jest mało miejsca na błędy ekipy, a są takie co nie do końca wiedzą jak się powinno docieplić wieńce, nadproża, murłatę, zrobić podlewkę pod stropy, murować na klej cienką spoiną itp.

Odnośnie już gotowego domu to jest ciepły, nie ma problemów z dogrzaniem itp. Mamy standardowe okna dwuszybowe, w dachu 30 cm wełny, wszędzie podłogówka (dodatkowe drabinki w łazienkach do ręczników itp.), w podłodze na parterze ...zapomniałem ale chyba z 17 cm styro, między garażem a domem ściana również 40 cm, garaż nie ogrzewany. Dom ogrzewamy pompą ciepła, jest też reku z odzyskiem ciepła, kominek rekreacyjnie bez rozprowadzeń itp.

Nie mam podlicznika na pc, więc koszty ogrzewania orientacyjnie mogę podać, ze zeszły sezon grzewczy wyszło w granicach 2000 zł.

Na zewnątrz położony zwykły tynk cementowo wapienny i pomalowany dom farbą silikonową. Tu mam wpadkę tynkarzy, pojawiają się ryski skurczowe na tynku, myślę że jak za kilka lat trzeba będzie odnawiać alewację to będzie trzeba coś z tym zrobić.

Co tu tak na szybko jeszcze....materiał na ściany dość delikatny więc ekipa powinna ostrożnie się z nim obchodzić, z wieszaniem potem szafek itp. nie ma problemu, uczulać ekipy żeby przy wierceniach wyłączali udar :). Jeżeli działowe ściany również z ytonga to należy pamiętać że dość słabo tłumi akustykę i dzwięki rozchodzę się po domu trochę mocniej niż przez np. silkę.

No dobra to tyle, jak masz pytania to pisz w miarę możliwości odpowiem.

Pozdrawiam - Daniel

U nas również ytong i mieszkamy od 5.2008r. dom bardzo ciepły, nie ocieplony na ytongu tylko tynk silikatowy. Potwierdzam opinię TypeR dom akustyczny :-) my ekipę mieliśmy sprawdzoną, ale znajomi mieli budowlańców którzy nie mieli pojęcia o ytongu i efekt końcowy gdzie nie wyszło połatali pianką montażową- jednym słowem masakra i u znajomych przeciąg :-)

Witamy,

serdecznie dziekujemy za podzielenie sie doswiadczeniami. Generlanie jestesmy zdecydowani na budowe sciany jednowarstwowej. Zrobilismy wstepne wyliczenia co do ilosci materialu, ale bylibysmy wdzieczni jeszcze za informacje od strony praktycznej ile palet ytonga Pan zuzyl na sciany konstrukcyjne ile na nosne wewnetrzne (bo pewno byly mniejszej grubosci) oraz ile na scianki działowe ?

Witamy,

serdecznie dziekujemy za podzielenie sie doswiadczeniami. Generlanie jestesmy zdecydowani na budowe sciany jednowarstwowej. Zrobilismy wstepne wyliczenia co do ilosci materialu, ale bylibysmy wdzieczni jeszcze za informacje od strony praktycznej ile palet ytonga Pan zuzyl na sciany konstrukcyjne ile na nosne wewnetrzne (bo pewno byly mniejszej grubosci) oraz ile na scianki działowe ?

Cześć,

ja już gdzieś te zstawienia zagubiłem (2008 rok) ale chyba kiedyś tu na grupie oliwkowej podawałem ilości, poszukam i podam.

Daniel

Hej TypeR, byli bysmy bardzo wdzieczni za informacje o ilosci materialu... W wolnym czasie sprobujemy tez odszukac Twoj post. Pozdrawiamy

Cześć,

"szukaczka" na forum jest tragiczna, na szczęście google radzi sobie lepiej :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51630-projekt-OLIWKA-pracownia-HB-STUDIO&p=3411454

A i tam nie ma jeszcze w zestawienuiu kształek U na nadproża, oraz bloczków na wieniec i murłatę.

Pozdrawiam - Daniel

Edytowane przez TypeR

Witam i o komin kominkowy pytam. Jak najlepiej ustawić wentylacje z lewej czy z prawej strony komina? Gdzie macie umieszczoną wyczystkę? Z tyłu? Tam jest ściana przecież, dziurę w niej macie?

u mnie ta dziura z tyłu jest zakryta takimi metalowymi drzwiczkami które były w komplecie, nie umiem fachowo tego wytłumaczyć ;)

A teraz znów pytanko o koszty. Ile płaciliście, albo ile aktualnie widzicie że kosztuje, ocieplenie elewacji zewnętrznej? Chodzi o robociznę, oddzielnie materiały, bo materiały to w zależności od widzimisię mogą być drogie lub bardzo drogie...

Ile elewacji wam wyszło m2 elewacji zewnętrznej? najchętniej garaż podwójny, ale jak macie pojedynczy też pochwalcie się.

Witam Wszystkich budujących Oliwkę my z mężem właśnie jesteśmy na etapie ostatecznej decyzji co chodzi o wybór projektu. No i padło na Oliwkę z małymi zmianami, jednak zanim zapadnie klamka chcieli byśmy ZOBACZYĆ JA NA ŻYWO. I z ta ogromna prośba kieruje się do Was czy ktokolwiek mógłby pokazać nam domek, byśmy byli bardzo wdzięczni, bo nie mamy za dużo czasu na podniecie ostatecznej decyzji. Zamieszkujemy w okolicach Zielonej Góry, ale jesteśmy w stanie udać się dużo dalej,o ile ktoś by nas zaprosił, tym bardziej, ze po nowym roku jedziemy w odwiedzinki do rodzimki w okolice Zakopanego, wiec jeśli ktokolwiek na tej długiej trasie by mógł, byśmy byli BAAARDZO WDZIĘCZNI. Kasia i Grzesiek

kasia @ starykisielin.pl