zbyszek1982 17.01.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Oliwkowiczów przybywa...ciekawe ile juz oliwek powstało?Czy ktos robi statystyki:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uraski 19.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Przybywa Słuchajcie, jestem dopiero na początku a już zaczynam mieć mętlik. Rozpoczęliśmy wybór architekta do adaptacji. Mamy zamiar wprowadzić kilka zmian. Na razie rozmawiamy z dwoma biurami i tu moje pytanie - spostrzeżenie że się te biura różnią w ocenie tych zmian i co za tym idzie w wycenie adaptacji. Chcemy wydłużyć garaż, przedzielić ścianką i w tej nowej części mieć faktyczną kotłownię, podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki, cale posadowienie podnieść o do jakichś 60 cm, oraz najprawdopodobniej zrobić stropy lane. Biuro A twierdzi argumentując : "Wie pan projekty typowe ..., hehe, w nich nikomu nie chce się liczyć i dają Terrive... hehe - trzeba zaprojektować, obliczyć - wie pan będzie kosztowało", Biuro B - "zmiana nieistotna,na strop lany, nie ma problemu, majstry wiedza jakie zbrojenie a jak nie wiedzą to kierownik powie a jak nie kierownik to zawsze się mogą konsultować"/ Przyznacie że to dwa rożne podejscia do moim zdaniem ważnej sprawy. Z przyjemnością poznam wasze doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chyba dam rade 20.01.2013 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Dzięki temu forum wybrałam projekt marzeń i podpatrzyłam rozwiązania poprawiające jego funkcjonalność. Mam Oliwkę w stanie surowym zamkniętym w Toruniu. Jeśli ktoś niezdecydowany chciałby obejrzeć ten stan, a wiem, jak to ważne- zapraszam:) Mój mail- [email protected] . Pozdrawiam wszystkich "oliwkowiczów", a szczególnie Idę i Jacka, dzięki pomysłom których mogłam udoskonalić projekt:) Edytowane 20 Stycznia 2013 przez chyba dam rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 20.01.2013 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Przybywa Słuchajcie, jestem dopiero na początku a już zaczynam mieć mętlik. Rozpoczęliśmy wybór architekta do adaptacji. Mamy zamiar wprowadzić kilka zmian. Na razie rozmawiamy z dwoma biurami i tu moje pytanie - spostrzeżenie że się te biura różnią w ocenie tych zmian i co za tym idzie w wycenie adaptacji. Chcemy wydłużyć garaż, przedzielić ścianką i w tej nowej części mieć faktyczną kotłownię, podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki, cale posadowienie podnieść o do jakichś 60 cm, oraz najprawdopodobniej zrobić stropy lane. Biuro A twierdzi argumentując : "Wie pan projekty typowe ..., hehe, w nich nikomu nie chce się liczyć i dają Terrive... hehe - trzeba zaprojektować, obliczyć - wie pan będzie kosztowało", Biuro B - "zmiana nieistotna,na strop lany, nie ma problemu, majstry wiedza jakie zbrojenie a jak nie wiedzą to kierownik powie a jak nie kierownik to zawsze się mogą konsultować"/ Przyznacie że to dwa rożne podejscia do moim zdaniem ważnej sprawy. Z przyjemnością poznam wasze doświadczenia Podniosłem ścianę kolankową o 2 pustaki. Projektantka przerysowała rysunki bez problemu. Zmieniłem stropy z terivy na monolit (czyli lane, jak mówisz). Projektantka powiedziała podobnie jak biuro B - wydam ogólne zalecenia bez przeliczeń. Majstry wiedzą jak i co. I tak zrobiłem. Kierownik trochę się czepiał (młokosa mam), ale nie było w końcu problemu. I tutaj moja uwaga przy stropie. Podpytaj tutaj na forum, ktoś pisał, że miał PRZELICZANY strop na monolicie. Wtedy porównasz wyliczony strop - czyli ile stali i ile betonu trzeba dać na taki strop, a ile stali i betonu pójdzie na taki strop ZALECANY przez biuro B. Może się okazać, że warto dołożyć konstruktorowi za PRZELICZENIE stropu - bo będzie dobrze i taniej. Biuro B (tak, jak moja p. projektant) zabezpieczy się i da spod grubego palca - 12/15 cm betonu zbrojonego podwójną kratownicą itp itd. Oczywiście strop będzie wtedy jak schron hehe, ale co wydasz na beton i stal to majstry będą się śmieli, że "do przesady Panie, do przesady Pan ten dom robi..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 20.01.2013 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Przybywa Słuchajcie, jestem dopiero na początku a już zaczynam mieć mętlik. Rozpoczęliśmy wybór architekta do adaptacji. Mamy zamiar wprowadzić kilka zmian. Na razie rozmawiamy z dwoma biurami i tu moje pytanie - spostrzeżenie że się te biura różnią w ocenie tych zmian i co za tym idzie w wycenie adaptacji. Chcemy wydłużyć garaż, przedzielić ścianką i w tej nowej części mieć faktyczną kotłownię, podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki, cale posadowienie podnieść o do jakichś 60 cm, oraz najprawdopodobniej zrobić stropy lane. Biuro A twierdzi argumentując : "Wie pan projekty typowe ..., hehe, w nich nikomu nie chce się liczyć i dają Terrive... hehe - trzeba zaprojektować, obliczyć - wie pan będzie kosztowało", Biuro B - "zmiana nieistotna,na strop lany, nie ma problemu, majstry wiedza jakie zbrojenie a jak nie wiedzą to kierownik powie a jak nie kierownik to zawsze się mogą konsultować"/ Przyznacie że to dwa rożne podejscia do moim zdaniem ważnej sprawy. Z przyjemnością poznam wasze doświadczenia Podniosłem ścianę kolankową o 2 pustaki. Projektantka przerysowała rysunki bez problemu. Zmieniłem stropy z terivy na monolit (czyli lane, jak mówisz). Projektantka powiedziała podobnie jak biuro B - wydam ogólne zalecenia bez przeliczeń. Majstry wiedzą jak i co. I tak zrobiłem. Kierownik trochę się czepiał (młokosa mam), ale nie było w końcu problemu. I tutaj moja uwaga przy stropie. Podpytaj tutaj na forum, ktoś pisał, że miał PRZELICZANY strop na monolicie. Wtedy porównasz wyliczony strop - czyli ile stali i ile betonu trzeba dać na taki strop, a ile stali i betonu pójdzie na taki strop ZALECANY przez biuro B. Może się okazać, że warto dołożyć konstruktorowi za PRZELICZENIE stropu - bo będzie dobrze i taniej. Biuro B (tak, jak moja p. projektant) zabezpieczy się i da spod grubego palca - 12/15 cm betonu zbrojonego podwójną kratownicą itp itd. Oczywiście strop będzie wtedy jak schron hehe, ale co wydasz na beton i stal to majstry będą się śmieli, że "do przesady Panie, do przesady Pan ten dom robi..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 20.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Podniosłem ścianę kolankową o 2 pustaki. Projektantka przerysowała rysunki bez problemu. Zmieniłem stropy z terivy na monolit (czyli lane, jak mówisz). Projektantka powiedziała podobnie jak biuro B - wydam ogólne zalecenia bez przeliczeń. Majstry wiedzą jak i co. I tak zrobiłem. Kierownik trochę się czepiał (młokosa mam), ale nie było w końcu problemu. I tutaj moja uwaga przy stropie. Podpytaj tutaj na forum, ktoś pisał, że miał PRZELICZANY strop na monolicie. Wtedy porównasz wyliczony strop - czyli ile stali i ile betonu trzeba dać na taki strop, a ile stali i betonu pójdzie na taki strop ZALECANY przez biuro B. Może się okazać, że warto dołożyć konstruktorowi za PRZELICZENIE stropu - bo będzie dobrze i taniej. Biuro B (tak, jak moja p. projektant) zabezpieczy się i da spod grubego palca - 12/15 cm betonu zbrojonego podwójną kratownicą itp itd. Oczywiście strop będzie wtedy jak schron hehe, ale co wydasz na beton i stal to majstry będą się śmieli, że "do przesady Panie, do przesady Pan ten dom robi..." To prawda, ze co projektant to inna bajka. Ja na początku byłem przerażony jak 2 lata temu biegałem by znaleźć kogoś do adaptacji w Słupsku. Dwa pierwsze spotkania i wyceny oscylujące 3500-4000 tys zł!!!Cena jak dla mnie kosmiczna za kosmetyczne zmiany- wydłużenie garażu, podniesienie ścianki, likwidacja okien balkonowych, schodów lanych, reszta zmian w środku nieistotna- przesunięcia ścianek, okna dachowe itp!Udało mi sie "rzutem na tamę" znależć kobietę za 2000 zł!Gotowe zmiany, adaptacja projektu, do tego wszystkie branżowe projekty-przyłącza, zagospodarowanie przestrzeni...mam wrażenie, iż im mniejsze miasto to ceny windują z powodu braku konkurencji-co tam budujesz sie to płac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 25.01.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 My mamy indukcje i jesteśmy zadowoleni obiadek szybko a i na rachunek za prąd tez nie mozna narzekac . Miałm juz gaz , miłam tez płyte ceramiczna ale teraz z indukcji jestem w 100 % zadowolona , szczególnie polecam z funkcja Buster ( tzw. szybkie gotwanie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 28.01.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 ja w końcu wybrałam indukcję, czy będę zadowolona okaże się jak zacznę gotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 28.01.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Przybywa Słuchajcie, jestem dopiero na początku a już zaczynam mieć mętlik. Rozpoczęliśmy wybór architekta do adaptacji. Mamy zamiar wprowadzić kilka zmian. Na razie rozmawiamy z dwoma biurami i tu moje pytanie - spostrzeżenie że się te biura różnią w ocenie tych zmian i co za tym idzie w wycenie adaptacji. Chcemy wydłużyć garaż, przedzielić ścianką i w tej nowej części mieć faktyczną kotłownię, podnieść ściankę kolankową o dwa pustaki, cale posadowienie podnieść o do jakichś 60 cm, oraz najprawdopodobniej zrobić stropy lane. Biuro A twierdzi argumentując : "Wie pan projekty typowe ..., hehe, w nich nikomu nie chce się liczyć i dają Terrive... hehe - trzeba zaprojektować, obliczyć - wie pan będzie kosztowało", Biuro B - "zmiana nieistotna,na strop lany, nie ma problemu, majstry wiedza jakie zbrojenie a jak nie wiedzą to kierownik powie a jak nie kierownik to zawsze się mogą konsultować"/ Przyznacie że to dwa rożne podejscia do moim zdaniem ważnej sprawy. Z przyjemnością poznam wasze doświadczenia u Nas to wygladało tak , majstry zmieniali a potem kierownik nanosił zmiany w projecie , zapytajcie najpierw kier bud co on o tym sadzi bo to duzo od niego zalezy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 29.01.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Chciałam zapytać Oliwkowiczów, którzy już mieszkają, czy macie w jakichś pomieszczeniach montowane tylko grzejniki jeśli tak to jakiej mocy i czy zgodne z tym co jest w projekcie. I najważniejsze czy wielkości grzejników zalecane w projekcie wystarczają aby wystarczająco ogrzać poszczególne pomieszczenia. Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 29.01.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Chciałam zapytać Oliwkowiczów, którzy już mieszkają, czy macie w jakichś pomieszczeniach montowane tylko grzejniki jeśli tak to jakiej mocy i czy zgodne z tym co jest w projekcie. I najważniejsze czy wielkości grzejników zalecane w projekcie wystarczają aby wystarczająco ogrzać poszczególne pomieszczenia. Pozdrawiam:bye: Ja na dole mam podlogowke a grzejniki mam na górze, hydraulik dałc iutke wieksze niz w projekcie, nie mam pod reka projektu wiec nie powiem o ile...musze przyznac odosnie ogrzewania, ze ta zima-pierwszaw domu dla nas jest o dziwo bardzo łagodna, w domu nie mam problemu z utrzymaniem temp. 21-24, w zaleznosci od pory dnia i temperatury. Jak na na razie spaliłem 7 m/3 drewna od wrzesnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 30.01.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ja miałem zrobioną ocenę zapotrzebowania cieplnego poszczególnych pomieszczeń i projektant ogrzewania dostosował do niego zainstalowaną moc ogrzewania (uwzględniając dodatkowo kwestię pracy wyłącznie w drugiej taryfie). Ale tak naprawdę, to Oliwka jest na tyle 'ciepłym' domem, że każdy w miarę doświadczony hydraulik katastrofy nie spowoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irryd 13.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 hej, jako że było ostatnio o schodach, pokażę fragment naszych Witam bardzo ladne schody , z czego masz zrobione podstopnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 13.02.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Cześć . Jakoś nic się nie dzieje - to wrzucę prawie aktualne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 14.02.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 tatrzan super pomysł z tym tarasem, bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga30 14.02.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Witam!Po długiej nieobecności melduję, że my już tez mieszkamy od stycznia , jak będę miała sprawny aparat to cyknę parę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 15.02.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 dzisiaj kuchania jes prawie gotowa jak będzie okazja zrobie zdjecie tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 15.02.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Witam bardzo ladne schody , z czego masz zrobione podstopnie ? hej, dzięki. Całe schody są drewniane, elementy białe są z drewna bukowego, a reszta to jesion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 17.02.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Tatrzan, super to wygląda, podoba mi się taras,zwłaszcza meble - ekstra. Schody też bardzo ładne. Już niedługo będzie można się wprowadzać My się pochwalimy zdjęciami schodów w marcu, jak wszystko pójdzie dobrze i stolarz nas nie zawiedzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 17.02.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 dzisiaj kuchania jes prawie gotowa jak będzie okazja zrobie zdjecie tarasu Pięknie, to w kuchni można już gotować! To kiedy się przeprowadzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts