Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, a jaki osprzęt dodatkowy jest konieczny? Jak mam wentylacje grawitacyjną, to ile kominków na wentylacje? Jakieś drabinki itp? Co jest niezbędne?

Gąsiorów wyliczyłem 18 metrów, chyba nie więcej. Skrajnych nie daję - będzie obite blachą.

Co do wymiarów, to daję daszek z przodu jak w projekcie, z tyłu chyba nic nie będzie, oraz dach wydłużony o jedną dachówkę. Sądzę że 230 m2 powinno starczyć. Chyba wybiorę Robena Piemont, albo jak w projekcie.

Dzięki, a jaki osprzęt dodatkowy jest konieczny? Jak mam wentylacje grawitacyjną, to ile kominków na wentylacje? Jakieś drabinki itp? Co jest niezbędne?

Gąsiorów wyliczyłem 18 metrów, chyba nie więcej. Skrajnych nie daję - będzie obite blachą.

Co do wymiarów, to daję daszek z przodu jak w projekcie, z tyłu chyba nic nie będzie, oraz dach wydłużony o jedną dachówkę. Sądzę że 230 m2 powinno starczyć. Chyba wybiorę Robena Piemont, albo jak w projekcie.

A nie dawałeś firmą sprzedającym dachy do wyceny i wyliczeń?Co kojarzę to wszystkie podobnie wyliczyły zestawienie materiałów, w jednej chyba walnęli mi się z orynnowaniem i wiatrownica. Jeśli nie bierzesz bocznych to trochę zaoszczędzisz:) bo w moim przypadku troche one kosztowały, dużo więcej niż podstawowa. Ja wentylacje mam puszczona w kominach, drabinek nie dawałem jedynie wyłaz i ławeczkę by było dojście do kominów,

Edytowane przez zbyszek1982

A jak planujesz rozwiązać brak dachówek krawędziowych?

Witam, no pisałem wyżej, będzie obite blachą.

Miloszk, nie potrafię sobie tego wyobrazić. Skąd ten pomysł, ktoś w ten sposób Tobie doradzał, czy też widziałeś gdzieś taki montaż. Czy mógłbyś nam zobrazować?

Jeżeli chodzi o cenę skrajnych dachówek Robena (Piemont, MonzaPlus) w porównaniu z blachą to może zaoszczędzisz 200-300 zł. ale estetyka zapewne ucierpni najbardziej, dobra rada przemyśl to rozwiązanie raz jeszcze. Pozdrawiam

Miloszk, nie potrafię sobie tego wyobrazić. Skąd ten pomysł, ktoś w ten sposób Tobie doradzał, czy też widziałeś gdzieś taki montaż. Czy mógłbyś nam zobrazować?

Jeżeli chodzi o cenę skrajnych dachówek Robena (Piemont, MonzaPlus) w porównaniu z blachą to może zaoszczędzisz 200-300 zł. ale estetyka zapewne ucierpni najbardziej, dobra rada przemyśl to rozwiązanie raz jeszcze. Pozdrawiam

Ja podobnie nie wyobrażam sobie tego na naszych domkach...blachy tez jest duzo wyginania i tez ma ona swoja cene, wiadomo, z epare złotych zaoszczedzisz ale czy warto?

dzięki, zaoszczędzę około 1500pln, dekarze robili tak u siąsiada u mnie ci sami beda robic dach :)

ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa

może ktoś z was przesłałby mi wycenę dachówki? bo nie zdążę juz pochodzić po składach, a miałbym porównanie

Edytowane przez miloszk

Miłosz, z całym szacunkiem, ale chcesz zamawiać dachówkę na podstawie własnych wyliczeń? tak się raczej nie robi... idziesz do wybranego składu, mówisz Panu wymiary dachu i koleś robi Ci kalkulację/listę wszystkich koniecznych rzeczy. Wyrzucasz zbędne bajery (włazy, drabinki, stopnie kominiarskie i wszystko co uważasz za zbędne) i tyle. Jak bardzi nie chcesz krańcowych dachówek, to powiesz Panu: bez lewych i prawych dachówek! i w to miejsce i tak wejdą Ci normalne dachówki. Porównasz ceny i będziesz wiedział, co i jak...

A jak naprawdę chcesz rozbijać gówno na atomy, to chyba tutaj będziesz miał wycenę co do sztuki:

http://www.wycenadachu.pl/

Ale naprawdę... szkoda czasu na takie zabawy, na każdym składzie budowlanym z dachami zrobią Ci taką kalkulację w 10 minut, jak podjedziesz...

dzięki, zaoszczędzę około 1500pln, dekarze robili tak u siąsiada u mnie ci sami beda robic dach :)

ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa

może ktoś z was przesłałby mi wycenę dachówki? bo nie zdążę juz pochodzić po składach, a miałbym porównanie

U mnie wyszło coś około 100 dachówek bocznych po 32 zł za sztukę czyli cos okolo 3 tys zł, za sztukę podstawowej płaciłem 3,3 zł czyli różnica jest spora:(ale cos za cos...akurat w nelskampie ceramicznym dodatki- dachowki boczne i gasiory były nieproporcjonalnie drozsze od podstawowej...podzielma zdanie mraxo pochodź po składach z dachami, 2-3 godziny i będziesz miał z 5 wycen!Wyceny mogą Ci podesłać firmy na maila...