Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Shrekowie

GRATULUJEMY, GATULUJEMY i .... jeszcze raz GRATULUJEMY !!!!!!!!!!!!!!

Cieszymy sie razem z Wami, jednoczesnie zazdrościmy Wam ogromnie!

U nas jak na razie do końca jeszcze bardzo daleko....

Wczoraj wreszcie doczekaliśmy się cieśli i mamy nadzieję, że naszą Oliwkę w przyszłym tygodniu przyozdobi juz dach. Wtedy na pewno zamieścimy jakieś fotki. Tymczasem pozdrawiamy wszystkich tych, którym blisko i również tych, którym jeszcze daleko do finiszu!

Aga i Artur

Witam serdecznie wszystkich,

moj pierwszy post na tym forum i w watku dotyczacym domu Oliwka;-) Tez nas ten projekt urzekl no i tak sie zlozylo, ze wlasnie budujemy sobie taka Oliwke pod Krakowem. Aby stalo sie za dosc tradycji to powiem, ze nasza Oliwka jest w pelni podpiwniczona (zmusilo nas do tego uksztaltowanie terenu - dosc spory spadek na dzialce) czego na obecnym etapie w ogole nie zalujemy ;-)

Przegladnalem te ponad 700 maili w tym watku i powiem, ze jestem pod wrazeniem ;) Fajna sprawa taka wymiana doswiadczen a co za tym idzie wzajemne wsparcie.

Sluchajcie, w tym watku pare razy pojawia sie temat DGP (dystrybucji goracego powietrza) z kominka. Nigdzie nie znalazlem odpowiedzi lub pelnej odpowiedzi jak to zrobiliscie u siebie (jezeli naturalnie wzieliscie pod uwage DGP). Czy ktos moze ma plany jak taki system zaimplementowac w Oliwce - jak polozyc rury/ksztaltki, gdzie umiescic turbinke itp ? Ma ktos gotowy projekt i moze sie podzielic ? ;-) Ktos to konsultowal z jakas firma branzowa w tym temacie ? Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Pawel P.

Shrekowie SZCZERZE GRATULUJĘ! Patrząc na moją "surowiznę" to obawiam się, że u mnie tak szybko to nie nastąpi.

ashman też przerabiam ten temat. Jeszcze nie rozmawiałem z żadnym "fachowcem" ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce na ewentualną turbinę i rozdzielacz będzie zaraz za kominkiem na przeciwko schodów. Ze względu na belki konstrukcyjne (mam strop monolityczny) planuję tam sufit podwieszany.

Pozdrawiam Wszystkich Oliwkowiczów.........

Shrekowie SZCZERZE GRATULUJĘ! Patrząc na moją "surowiznę" to obawiam się, że u mnie tak szybko to nie nastąpi.

ashman też przerabiam ten temat. Jeszcze nie rozmawiałem z żadnym "fachowcem" ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce na ewentualną turbinę i rozdzielacz będzie zaraz za kominkiem na przeciwko schodów. Ze względu na belki konstrukcyjne (mam strop monolityczny) planuję tam sufit podwieszany.

Pozdrawiam Wszystkich Oliwkowiczów.........

Dzieki Mac Iek za odpowiedz. Moze jednak ktos z bardziej zaawansowanych Bobow Budowniczych ;-) nam sie tutaj objawi i co nieco podpowie. Liczymy na Was. A gotowy projekt rozprowadzenie DGP bylby tutaj cudem ;-)

Pozdrowienia,

Ashman

Jesteśmy zainteresowani a właściwie już zdecydowani na zakup projektu Oliwka. Jednakże bardzo chciałabym zobaczyć domek w realu ze ściankami działowymi . Mieszkamy w woj. podkarpackim .Jeżeli ktoś z oliwkowiczów byłby tak uprzejmy i umożliwił nam oglądnięcie domku bylibyśmy bardzo wdzięczni . Z góry dziękujemy Beata i Mirek.

[email protected] :)

Gdzie Wszystkich wywiało? :roll: Straszna cisza na naszym forum :wink:

Czarek pamiętasz ile poszło Ci klinkieru na kominy?

....

Czy planujecie robić jakieś "dojście" do kominów? W projekcie są stopnie kominiarskie przy wyjściu z jednego okna dachowego. Tam gdzie zamówiłem pokrycie dachowe powiedzieli, że są strasznie drogie i lepiej robić dodatkowy właz między kominami (ok. 350 PLN). Coś mi się ten się właz nie widzi.............i tak już będę miał siedem okien dachowych.......

Co o tym myślicie? Jak planujecie to rozwiązać u siebie? :roll:

Czy planujecie robić jakieś "dojście" do kominów? W projekcie są stopnie kominiarskie przy wyjściu z jednego okna dachowego. Tam gdzie zamówiłem pokrycie dachowe powiedzieli, że są strasznie drogie i lepiej robić dodatkowy właz między kominami (ok. 350 PLN). Coś mi się ten się właz nie widzi.............i tak już będę miał siedem okien dachowych.......

U nas też w sumie jest 7 okien dachowych + wyłaz... :) Jeśli chodzi o względy estetyczne to wydaje się nam, że jest ok :) - Na ostatnim zdjęciu w naszym dzienniku jest widoczny wyłaz - i w sumie troszkę ginie między kominami :)

Czerku gratulacje , ja własnie swój urlop 2 tygodniowy spędziłem na budowie .

Prace posuwja się cały czas do przodu . Mam zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku . Ale czy się uda czas pokaże . Własnie zaczynam obudowe kominka.

pozdrowienia dla wszyskich Oliwkowiczów ,

życzę wytrwałości

Dzieki Mac Iek za odpowiedz. Moze jednak ktos z bardziej zaawansowanych Bobow Budowniczych ;-) nam sie tutaj objawi i co nieco podpowie. Liczymy na Was. A gotowy projekt rozprowadzenie DGP bylby tutaj cudem ;-)

Pozdrowienia,

Ashman

....

Mam w zwiazku z tym pytanko do Ciebie, jak zaprojektowales system

DGP z kominka ? Jaka technologie wybrac, jak to sensownie

rozprowadzic, gdzie umiescic

turbine itp. Jakbys chcial podyskutowac na ten temat to chetnie sie przylacze.

Czy dysponujesz moze jakims planem rozprowadzenia rur, usytuowania

turbinki itp. ? Czy konsultowales z kims jak to wszystko dobrze

"pozenic" w Oliwce ? Bylbym wdzieczny za kazda rade. Niezaleznie od

tego wrzucilem ten temat na forum muratora - moze kogos natchnie glebiej

do "zwierzen" ;-)

Odpowiadam na maila za pośrednictwem forum

My mamy rozprowadzone ciepło z kominka grawitacyjnie i do tego jest to typowy przykład jak tego nie należy robić. Mamy ogrzewanie gazowe a dodatkowo planowaliśmy zamontowanie kominka z płaszczem wodnym. W temacie pieców gazowych i kominka z płaszczem wodnym mam niewielkie doświadczenia, ale o DGP wiem bardzo niewiele.

Sam z chęcią bym podyskutował o ogrzewaniu w Oliwce, ale przypominałoby to raczej monolog gdyż z tego, co wiem my jako pierwsi mamy zaszczyt zapłacić rachunek za ogrzewanie gazowe :o :evil: 8) . Ponawiam apel bardzo proszę budujcie się szybciej i uruchamiajcie piece to pogadamy, co... :cry: :roll:

Czarek

Czerku gratulacje , ja własnie swój urlop 2 tygodniowy spędziłem na budowie .

Prace posuwja się cały czas do przodu . Mam zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku . Ale czy się uda czas pokaże . Własnie zaczynam obudowe kominka.

pozdrowienia dla wszyskich Oliwkowiczów ,

życzę wytrwałości

Dziękujemy tym bardziej że jest czego gratulować. Wiesz mi Wasz Wysiłek będzie wynagrodzony po stokroć. :D A te postępy w pracach byś jakoś udokumentował co bo Ci nie wierzymy. :o :lol:

Czarek