Oli-wka 14.08.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Gratulacje! Ja codziennie wyobrażam sobie pierwsze dni w nowym domu po przeprowadzce... Oj, jak Wam zazdroszczę!!! Proszę chociaż o jakieś fotki żebym mogła zobaczyć Wasze szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 15.08.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 ShrekowieGRATULUJEMY, GATULUJEMY i .... jeszcze raz GRATULUJEMY !!!!!!!!!!!!!!Cieszymy sie razem z Wami, jednoczesnie zazdrościmy Wam ogromnie!U nas jak na razie do końca jeszcze bardzo daleko....Wczoraj wreszcie doczekaliśmy się cieśli i mamy nadzieję, że naszą Oliwkę w przyszłym tygodniu przyozdobi juz dach. Wtedy na pewno zamieścimy jakieś fotki. Tymczasem pozdrawiamy wszystkich tych, którym blisko i również tych, którym jeszcze daleko do finiszu!Aga i Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashman 15.08.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witam serdecznie wszystkich, moj pierwszy post na tym forum i w watku dotyczacym domu Oliwka;-) Tez nas ten projekt urzekl no i tak sie zlozylo, ze wlasnie budujemy sobie taka Oliwke pod Krakowem. Aby stalo sie za dosc tradycji to powiem, ze nasza Oliwka jest w pelni podpiwniczona (zmusilo nas do tego uksztaltowanie terenu - dosc spory spadek na dzialce) czego na obecnym etapie w ogole nie zalujemy Przegladnalem te ponad 700 maili w tym watku i powiem, ze jestem pod wrazeniem Fajna sprawa taka wymiana doswiadczen a co za tym idzie wzajemne wsparcie. Sluchajcie, w tym watku pare razy pojawia sie temat DGP (dystrybucji goracego powietrza) z kominka. Nigdzie nie znalazlem odpowiedzi lub pelnej odpowiedzi jak to zrobiliscie u siebie (jezeli naturalnie wzieliscie pod uwage DGP). Czy ktos moze ma plany jak taki system zaimplementowac w Oliwce - jak polozyc rury/ksztaltki, gdzie umiescic turbinke itp ? Ma ktos gotowy projekt i moze sie podzielic ? Ktos to konsultowal z jakas firma branzowa w tym temacie ? Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam, Pawel P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 16.08.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Shrekowie SZCZERZE GRATULUJĘ! Patrząc na moją "surowiznę" to obawiam się, że u mnie tak szybko to nie nastąpi. ashman też przerabiam ten temat. Jeszcze nie rozmawiałem z żadnym "fachowcem" ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce na ewentualną turbinę i rozdzielacz będzie zaraz za kominkiem na przeciwko schodów. Ze względu na belki konstrukcyjne (mam strop monolityczny) planuję tam sufit podwieszany. Pozdrawiam Wszystkich Oliwkowiczów......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashman 16.08.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Shrekowie SZCZERZE GRATULUJĘ! Patrząc na moją "surowiznę" to obawiam się, że u mnie tak szybko to nie nastąpi. ashman też przerabiam ten temat. Jeszcze nie rozmawiałem z żadnym "fachowcem" ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce na ewentualną turbinę i rozdzielacz będzie zaraz za kominkiem na przeciwko schodów. Ze względu na belki konstrukcyjne (mam strop monolityczny) planuję tam sufit podwieszany. Pozdrawiam Wszystkich Oliwkowiczów......... Dzieki Mac Iek za odpowiedz. Moze jednak ktos z bardziej zaawansowanych Bobow Budowniczych nam sie tutaj objawi i co nieco podpowie. Liczymy na Was. A gotowy projekt rozprowadzenie DGP bylby tutaj cudem Pozdrowienia, Ashman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 19.08.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 http://img250.imageshack.us/img250/1701/stansurwichahz6.jpg Moje pierwsze zdjątko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 19.08.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Ewa7506 - no taki domek to już ma swoje właściwe kształty... Gratulacje! U nas to jeszcze ciągle bunkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata-122 24.08.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jesteśmy zainteresowani a właściwie już zdecydowani na zakup projektu Oliwka. Jednakże bardzo chciałabym zobaczyć domek w realu ze ściankami działowymi . Mieszkamy w woj. podkarpackim .Jeżeli ktoś z oliwkowiczów byłby tak uprzejmy i umożliwił nam oglądnięcie domku bylibyśmy bardzo wdzięczni . Z góry dziękujemy Beata i Mirek. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 24.08.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Podaję link forum o Oliwce:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64044 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 28.08.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Gdzie Wszystkich wywiało? Straszna cisza na naszym forum Czarek pamiętasz ile poszło Ci klinkieru na kominy? .... Czy planujecie robić jakieś "dojście" do kominów? W projekcie są stopnie kominiarskie przy wyjściu z jednego okna dachowego. Tam gdzie zamówiłem pokrycie dachowe powiedzieli, że są strasznie drogie i lepiej robić dodatkowy właz między kominami (ok. 350 PLN). Coś mi się ten się właz nie widzi.............i tak już będę miał siedem okien dachowych....... Co o tym myślicie? Jak planujecie to rozwiązać u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 28.08.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Klinkieru poszła paleta (420 sztuk)+ 6 sztukn na obydwa kominy. Ja mam wyłaz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 28.08.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czy planujecie robić jakieś "dojście" do kominów? W projekcie są stopnie kominiarskie przy wyjściu z jednego okna dachowego. Tam gdzie zamówiłem pokrycie dachowe powiedzieli, że są strasznie drogie i lepiej robić dodatkowy właz między kominami (ok. 350 PLN). Coś mi się ten się właz nie widzi.............i tak już będę miał siedem okien dachowych....... U nas też w sumie jest 7 okien dachowych + wyłaz... Jeśli chodzi o względy estetyczne to wydaje się nam, że jest ok - Na ostatnim zdjęciu w naszym dzienniku jest widoczny wyłaz - i w sumie troszkę ginie między kominami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 29.08.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Ewa7506 i anusik dzięki za szybki odzew. Na ostatnim zdjęciu w naszym dzienniku jest widoczny wyłaz....... Co tam wyłaz......jaka tęcza ....... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 31.08.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 kochani prosze o pomoc, nie mam projektu, mój kierownik ma urlop a ja mam propzycje stropu teriva 20cm w bardzo dobrej cenie. JAKI POWINIEN BYĆ I CZY 20 BEDZIE DOBRY???SPRAWA PILNAZ góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 31.08.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 kochani prosze o pomoc, nie mam projektu, mój kierownik ma urlop a ja mam propzycje stropu teriva 20cm w bardzo dobrej cenie. JAKI POWINIEN BYĆ I CZY 20 BEDZIE DOBRY??? SPRAWA PILNA Z góry dzięki za odpowiedzi W projekcie jest 24cm Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 31.08.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Czerku gratulacje , ja własnie swój urlop 2 tygodniowy spędziłem na budowie .Prace posuwja się cały czas do przodu . Mam zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku . Ale czy się uda czas pokaże . Własnie zaczynam obudowe kominka. pozdrowienia dla wszyskich Oliwkowiczów , życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 31.08.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Dzieki Mac Iek za odpowiedz. Moze jednak ktos z bardziej zaawansowanych Bobow Budowniczych nam sie tutaj objawi i co nieco podpowie. Liczymy na Was. A gotowy projekt rozprowadzenie DGP bylby tutaj cudem Pozdrowienia, Ashman .... Mam w zwiazku z tym pytanko do Ciebie, jak zaprojektowales system DGP z kominka ? Jaka technologie wybrac, jak to sensownie rozprowadzic, gdzie umiescic turbine itp. Jakbys chcial podyskutowac na ten temat to chetnie sie przylacze. Czy dysponujesz moze jakims planem rozprowadzenia rur, usytuowania turbinki itp. ? Czy konsultowales z kims jak to wszystko dobrze "pozenic" w Oliwce ? Bylbym wdzieczny za kazda rade. Niezaleznie od tego wrzucilem ten temat na forum muratora - moze kogos natchnie glebiej do "zwierzen" Odpowiadam na maila za pośrednictwem forum My mamy rozprowadzone ciepło z kominka grawitacyjnie i do tego jest to typowy przykład jak tego nie należy robić. Mamy ogrzewanie gazowe a dodatkowo planowaliśmy zamontowanie kominka z płaszczem wodnym. W temacie pieców gazowych i kominka z płaszczem wodnym mam niewielkie doświadczenia, ale o DGP wiem bardzo niewiele. Sam z chęcią bym podyskutował o ogrzewaniu w Oliwce, ale przypominałoby to raczej monolog gdyż z tego, co wiem my jako pierwsi mamy zaszczyt zapłacić rachunek za ogrzewanie gazowe . Ponawiam apel bardzo proszę budujcie się szybciej i uruchamiajcie piece to pogadamy, co... Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 31.08.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Czerku gratulacje , ja własnie swój urlop 2 tygodniowy spędziłem na budowie . Prace posuwja się cały czas do przodu . Mam zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku . Ale czy się uda czas pokaże . Własnie zaczynam obudowe kominka. pozdrowienia dla wszyskich Oliwkowiczów , życzę wytrwałości Dziękujemy tym bardziej że jest czego gratulować. Wiesz mi Wasz Wysiłek będzie wynagrodzony po stokroć. A te postępy w pracach byś jakoś udokumentował co bo Ci nie wierzymy. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 31.08.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 W projekcie jest 24cm Pozdrawiam Czarek bardzo dziękuję I przyłączam się do wszystkich GRATULACJI !!!! i życzę sielankowego (po)życia w Oliwce!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Jan 03.09.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Pustak ma 19,5 cm (~20) + 4 cm nadbetonu razem 24cmpozdrawiam Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts