Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witam serdecznie wszystkich Oliwkowiczów. Jestem na etapie wykończenia domu. Lada moment ekipa wchodzi z tynkami, ogrzewaniem i wylewkami, potem oczywiście ta przyjemniejsza część czyli płytki, ściany i umeblowanie. W związku z tym powstało dużo dylematów czy podłoga jasna czy ciemna itd i tu moja prośba byłabym wdzięczna gdybyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami i radami odnośnie podłogi na dole.Bardzo podobają mi się duże białe polerowane kafle.Chciałam częściowo w salonie dać ciemne panele i w części jadalnej, kuchni i korytarzu właśnie takie białe błyszczące kafle 60x60 ale obawiam się czy nie będę żałowała tej decyzji,bo ponoć wszystko widać na takich kaflach i cały czas będę musiała biegać ze szmatą.Miałoby to wyglądać mniej więcej tak(chodzi oczywiście o zestawienie kolorystyczne podłogi ) salon-z-kuchnią-2.jpg lub tak wnętrze1.jpg bardzo proszę o rady jak to u was wygląda? czy ma ktoś z was takie kafle mile widziane zdjęcia również z ciemnymi płytkami serdeczne dzięki

Witam serdecznie wszystkich Oliwkowiczów. Jestem na etapie wykończenia domu. Lada moment ekipa wchodzi z tynkami, ogrzewaniem i wylewkami, potem oczywiście ta przyjemniejsza część czyli płytki, ściany i umeblowanie. W związku z tym powstało dużo dylematów czy podłoga jasna czy ciemna itd i tu moja prośba byłabym wdzięczna gdybyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami i radami odnośnie podłogi na dole.Bardzo podobają mi się duże białe polerowane kafle.Chciałam częściowo w salonie dać ciemne panele i w części jadalnej, kuchni i korytarzu właśnie takie białe błyszczące kafle 60x60 ale obawiam się czy nie będę żałowała tej decyzji,bo ponoć wszystko widać na takich kaflach i cały czas będę musiała biegać ze szmatą.Miałoby to wyglądać mniej więcej tak(chodzi oczywiście o zestawienie kolorystyczne podłogi ) [ATTACH=CONFIG]178972[/ATTACH] lub tak [ATTACH=CONFIG]178973[/ATTACH] bardzo proszę o rady jak to u was wygląda? czy ma ktoś z was takie kafle mile widziane zdjęcia również z ciemnymi płytkami serdeczne dzięki

Ja mam kremowe kafle w kuchni tzw. lapisowane - nie na wysoki połysk i muszę stwierdzić że przy dzieciach i normalnym gotowaniu- mop na zawsze zostanie moim przyjacielem :-). Pozdrawiam

Ja mam w kuchni, hallu i wejściu szare w salonie drewnopodobne woodentic brown, nie mieszkam jeszcze ale wydaje mi się że nie będzie źle. Forumowiczka Buczynkaa ma właśnie woodentic brown na całym parterze i pisała że jest zadowolona. To link do zdjęć Buczynki (mam nadzieję, że się nie obrazi ;) )

https://picasaweb.google.com/buczynskasia/OliwkaBuczynkiIJejRodzinki?authkey=Gv1sRgCLOZq5q2_-WlyAE

Dziękuję za rady i niestety potwierdzają się moje obawy. Może ma ktoś z was ciemne kafle w części jadalnej, korytarzu i kuchni byłabym wdzięczna za jakieś fotki pozdrawiam

Hej Naciaa,-tu żona szczudlo - my mamy ciemne płytki w wiatrołapie,przedpokoju i części jadalnej salonu, są to płytki Perseo Brown, w kuchni mamy położone jasne Perseo Ecrue.

niestety nie mogę Ci powiedzieć Jak się spisują bo jeszcze nie mieszkamy:(

zdjęcia poniżej

2012-09-24 17.01.12.jpg

2012-09-24 17.01.26.jpg

Witaj Neciaa, ja tez odradzam płytki polerowane, ale odradzam też bardzo ciemne, nawet w macie. na nich tez będzie bardzo wszystko widać.

Ja w holu, sieni i kuchni mam bardzo jasne płytki, ale nie poler i jestem bardzo zadowolona. Zobacz, jak wyglądają w połączeniu z ciemną podłogą w salonie.

IMG_0536.JPG

IMG_0538.JPG

Dziękuję Wam kochani Oliwkowicze za wszystkie rady i zdjęcia. My niestety nadal stoimy z robotą bo zima nie chce odpuścić. Mieliśmy tynkarzy zamówionych na 14 marca i musieliśmy ich przesunąć jak tylko zrobi się cieplej ruszamy z dalszymi pracami.Pozdrawiam a oto link do galerii zdjęć naszej Oliwki (nie mogę wrzucić na tutejszą stronę zdjęć gdyż ich rozdzielczość jest za duża)

http://www.naciaa87.mojabudowa.pl/galeria.php#1,1

Edytowane przez Naciaa

Dziękuję Wam kochani Oliwkowicze za wszystkie rady i zdjęcia. My niestety nadal stoimy z robotą bo zima nie chce odpuścić. Mieliśmy tynkarzy zamówionych na 14 marca i musieliśmy ich przesunąć jak tylko zrobi się cieplej ruszamy z dalszymi pracami.Pozdrawiam a oto link do galerii zdjęć naszej Oliwki (nie mogę wrzucić na tutejszą stronę zdjęć gdyż ich rozdzielczość jest za duża)

http://www.naciaa87.mojabudowa.pl/galeria.php#1,1

Eleganckie okna, takie właśnie mamy zmówione :)

A jaką macie wysokość pomieszczeń na dole?

Jak macie rozwiązany kwestie "kabelkowe" ? Mam na myśli kable internetowe, telefonowe, kablówka, satelita?

1. kable do przewodowego internetu w każdym pokoju - skrętka z

gniazdkiem. Czy tutaj wszystko sprowadzać do jednego miejsca, gdzie

spiąć to routerem?

- kable do "kablówki", konentryk - chociaż nie wiem czy koniecznie, bo

zadupie takie, że klasyczna kablówka tam nie dojdzie. Ale może przyda

się? Dialog, netia, czy tam tepsa korzystają z takich kabli? Czy tutaj

też wszystko doprowadzić do jednogeo, centralnego miejsca, do którego

może podpiąć się "wejście"?

- kabel telefoniczny do telefonu/faxu - no tutaj to nie wiem, co i

jak. Potrzeba w 2 pokojach conajmniej...

- kabel skrętka do anteny satelitarnej - tutaj też brak mi

doświadczenia. antena - na dachu. Odbiornik typu "polsat/canal+" w

salonie - a jak chciałbym jakiegoś multirooma? albo naziemną telewizję

cyfrową? też wszystko do punktu centralnego i tam łączyć/dzielić? Jak

tutaj działa multiroom?

Kable te (zwłaszcza konentryki) prowadzić peszlami, czy olać to i pod

tynkiem?

mrxaoo, ja mam tak:

telewizja - 9 kabli (zewnętrzny triset) od anten (1 naziemny + 8 satelitarnych) do multiswitcha, stąd kable (wewnętrzny triset) do pomieszczeń, tam gdzie są tunery dwugłowicowe po dwa kable, aby nagrywać niezależnie od oglądania;

internet - skrętka do wszystkich pomieszczeń, tam gdzie telewizory intensywniej użytkowane dwa kable - jeden na wysokości telewizora, drugi przy tunerze dodatkowy kabel na parter do ewentualnego drugiego access pointa wifi, ale nie jest potrzebny;

kabel telekomunikacyjny wprowadzony do domu do pomieszczenia techniczego i stamtąd do miejsc instalacji telefonów;

wszystko bezpośrednio pod tynkiem

W którym miejscu (dokładnie) macie umieszczoną rozdzielnice?

Planuje w wiatrołapie po lewej, tylko czy to potem funkcjonalne będzie jak będę chciał jakąś szafę postawić

Zależy gdzie masz główną skrzynkę od energetyki. W moim przypadku mam przed domem, więc rozdzielnica jest w garażu na ścianie od gabinetu. Mniej kopania i mniejszy koszt kabla, który jest najdroższy ze wszystkich elementów. Pozdrawiam

DSC01791.jpg