Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My też początkowo chcieliśmy umieścić skrzynkę w wiatrołapie na ścianie od salonu.Biorąc jednak pod uwagę fakt ,że ma być tam szafa wnękowa mogłoby być to trochę nie wygodne wyjście. W ostateczności umieściliśmy ją w garażu na ścianie,na której jest zamontowana brama od strony małego pokoiku i to była bardzo dobra decyzja. Dostęp bardzo dobry i nie szpeci mi ściany nigdzie w mieszkaniu duża skrzynka, a w garażu to sobie może być.Dodatkowo mąż zrobił sobie niedaleko niej gniazdo siłowe a taki kabel też jest dużo droższy niż normalny no i wiadomo ,że nie potrzeba go aż tak dużo niż jakby był ciągnięty aż z wiatrołapu :)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja tam nie wiem. Drzwi są chyba dobre - lepiej mieć za wysoki otwór drzwiowy, niż za niski. Na tym etapie się nie przejmuj - zapamiętaj tylko, żeby uzgodnić to z murarzami. I moja uwaga: niech otwór drzwiowy zrobią 5 cm wyższy, jak sobie zrobisz wylewkę, to żeby nie było, że musisz dawać mało styropianu na dole.

Zgadza się lepiej trochę wyższy otwór niż miałby potem okazać się za mały.W między czasie może okazać się, że planowałeś niższą wylewkę a wyjdzie wyższa (u mnie tak jest)i już problem a jak zostanie ci trochę za duży otwór to zapiankujesz go i rególowana futryna potem wszystko zakryje.Lepiej dobrze zastanów się nad tą zmianą.

U nas zrobili 5cm za duże otwory i ich zmniejszanie było dość czasochłonne. Najlepiej ustalić wysokość wylewki, styropianu i co będzie na podłodze kładzione. To samo tyczy się schodów wewnętrznych lanych, jeśli źle wyliczone będzie to później np. pierwszy schodek wychodzi za wysoki w stosunku do innych. Ja bym radziła dokładne obliczenia ;)

ja osobiście wole spokojnie wypełnić pianka 3-5 cm niż kuć później albo przycinac drzwi-od razu trace gwarancje niestety tak miałem z para drzwi:(a wiadomo nalepiej wszystko dokladnie przeliczyc...:)tylko nie zawsze tak sie da bo nagle mojej zonie gres sie spodobał grubszy i juz roznica...:) Edytowane przez zbyszek1982

Również zgadzam się z tym iż ciężko od razu wszystko zaplanować. Sama wiem na swoim przykładzie mieliśmy nie robić na dole podłogówki a teraqz się na nią zdecydowaliśmy co już podniosło nam wylewki na dole o jakieś 2 cm. Poza tym też nie wiem jeszcze jaki gres i czy gres czy jednak panele. Naprawdę ciężko z góry tak wszystko zaplanować. Tak jak wcześniej napisałam lepiej troszkę luzu zawsze zostawić:yes:

Witam,

udało nam się ściągnąć humus. Niestety nasza ogromna radość, że coś się zaczyna dziać, szybko przeminęła. okazało się na drugi dzień, że w miejscu gdzie ściągnęliśmy wyszła woda. Nie wiem co teraz robić? czy założenie opaski drenażowej wystarczy? czy lepiej drenować całą działkę? brak pomysłu....:-(

Kopia IMG20130427_001.jpgWP_20130426_015.jpg

MOże ktoś ma jakiś pomysł? bardzo proszę pomóżcie :-)

Lekko nie jest. Masz kierownika budowy ? Oczywiście. że jakiegoś masz. Ale czy masz kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia? Niech się pojawi na budowie i zobaczy co się dzieje. Może być to woda opadowa (to malutki problem) albo woda gruntowa, której poziom jest na tyle wysoki, że już podeszła (to większy problem). Wykop gdzieś obok dziurę i zobacz, czy podchodzi woda. Ale to wszystko twój kierownik budowy MUSI Ci wyjaśnić i podpowiedzieć co teraz.

Robiłaś badania gruntu? Jeśli tak, to kierbud obejrzy je i powie co i jak ( a jeśli nie powie, to zmień kierbuda).

Jeśli nie robiłaś badań gruntu, to warto zainwestować te 700-800 pln.

Zima była długa, może masz mokro po zimie, ale to badania rozjaśnią wiele.

Ja miałem bardzo mokro w momencie rozpoczęcia budowy, zrobiłem budowy i kierownik podjął decyzję co do głębokości posadowienia fundamentów oraz poszerzenia fundamentów. Teraz sobie nie wyobrażam, co by się działo na mojej gliniastej, mokrej działce bez poszerzenia fundamentów!

Jeśli woda będzie podchodziła, to też nie problem, można wodę odpompowywać do momentu zalania betonu. Ale koniecznie porozmawiaj z kierbudem i zrób badania grutnu!!!

PS - nie wiem czemu, że piszący to kobieta. Przepraszam, jeśli to błąd.

kurcze po ściągnięciu humusu woda?To przeciez zadna glebokośc, dziwne- moze w nocy w tej okolicy padało?W mojej okolicy jest sporo poniemieckich drenarzy, które sa bardzo plytko, po ich uszkodzeniu szybko pojawiała sie woda-wystarczylo tylko jak rolnicy za gleboko pług opuszczali...ja na szczescie na 3 metrach nie mialem wody, w tym tyg ciagneli do mojej studzienki kanalizę sąsiadowi i na 2,7 m nie było wody.

dziękuję za odpowiedź,

tak piszący to płeć źeńska,

witam, na imię mam Monika....

z tego co sprawdziliśmy z mężem, to są pozrywane drenaże...

oczywiście mamy kier bud, kontaktowalismy się z nim i kazał się nie martwić...powiedział, że to po zimowych roztopach i wszędzie utrzymuje się wysoki poziom wód gruntowych.

Sąsiedzi na przeciwko nas kopali fundamenty w sierpniu 2012 i nie mieli wody...Dziś nie wiadomo jakby to było..:-(

A badania robiliscie? wysoki poziom wod po zimie to normalka. Do tego dodaj wodę opadową - i już MOŻE być to, co u Ciebie. Ale ja śpię spokojniej od czasu zrobienia tych nadań i wykonaniu sugerowanych wzmocnień. W projekcie ławy mam 40cm szerokie, a po badaniach i po tym co zobaczylem kopiąc fundamenty, decyzja z kierownikiem: szerokość 60-80 (wyszło 80) z poszerzeniami na narożnikach 1mx1m. Także ławy mam solidne. I śpię spokojnie.