Naciaa 11.04.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 My też początkowo chcieliśmy umieścić skrzynkę w wiatrołapie na ścianie od salonu.Biorąc jednak pod uwagę fakt ,że ma być tam szafa wnękowa mogłoby być to trochę nie wygodne wyjście. W ostateczności umieściliśmy ją w garażu na ścianie,na której jest zamontowana brama od strony małego pokoiku i to była bardzo dobra decyzja. Dostęp bardzo dobry i nie szpeci mi ściany nigdzie w mieszkaniu duża skrzynka, a w garażu to sobie może być.Dodatkowo mąż zrobił sobie niedaleko niej gniazdo siłowe a taki kabel też jest dużo droższy niż normalny no i wiadomo ,że nie potrzeba go aż tak dużo niż jakby był ciągnięty aż z wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 11.04.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Naciaa masz podobnie jak u mnie (jak na załączonym obrazku), kabel do siły też jest, dodatkowo obok skrzynki prądowej jest skrzyneczka do kablówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 13.04.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 z tym kablem od siły to fajny argument, jednak u mnie jest już w wiatrołapie, bo skrzynkę z prądem mam nie od strony garażu. Kabel ziemny 5x10 jednak droższy niż ten od siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TyjesteśBasia 14.04.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Mam pytanie do osób budujących oliwkę? Czy nie mieliście problemów z drzwiami? Nasza projektant stwierdziła, że drzwi są niestandardowe i na projekcie zmienia nam na 90X200 zamiast 205. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 14.04.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 ja tam nie wiem. Drzwi są chyba dobre - lepiej mieć za wysoki otwór drzwiowy, niż za niski. Na tym etapie się nie przejmuj - zapamiętaj tylko, żeby uzgodnić to z murarzami. I moja uwaga: niech otwór drzwiowy zrobią 5 cm wyższy, jak sobie zrobisz wylewkę, to żeby nie było, że musisz dawać mało styropianu na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Naciaa 14.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Zgadza się lepiej trochę wyższy otwór niż miałby potem okazać się za mały.W między czasie może okazać się, że planowałeś niższą wylewkę a wyjdzie wyższa (u mnie tak jest)i już problem a jak zostanie ci trochę za duży otwór to zapiankujesz go i rególowana futryna potem wszystko zakryje.Lepiej dobrze zastanów się nad tą zmianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.04.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 najlepiej wszystkie otwory robić wyższe, drzwi wewnętrzne również, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 16.04.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 U nas zrobili 5cm za duże otwory i ich zmniejszanie było dość czasochłonne. Najlepiej ustalić wysokość wylewki, styropianu i co będzie na podłodze kładzione. To samo tyczy się schodów wewnętrznych lanych, jeśli źle wyliczone będzie to później np. pierwszy schodek wychodzi za wysoki w stosunku do innych. Ja bym radziła dokładne obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 16.04.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) ja osobiście wole spokojnie wypełnić pianka 3-5 cm niż kuć później albo przycinac drzwi-od razu trace gwarancje niestety tak miałem z para drzwi:(a wiadomo nalepiej wszystko dokladnie przeliczyc...:)tylko nie zawsze tak sie da bo nagle mojej zonie gres sie spodobał grubszy i juz roznica... Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.04.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 z tym planowaniem z góry to się prosto mówi, ale zaplanować w czasie prac wcale nie jest tak łatwo, chyba że słucha się tylko siebie i nikogo innego, bo u mnie np. jeden mówi nie dawać wylewki 3,5cm ze zbrojeniem, tylko 7cm bez zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Naciaa 17.04.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Również zgadzam się z tym iż ciężko od razu wszystko zaplanować. Sama wiem na swoim przykładzie mieliśmy nie robić na dole podłogówki a teraqz się na nią zdecydowaliśmy co już podniosło nam wylewki na dole o jakieś 2 cm. Poza tym też nie wiem jeszcze jaki gres i czy gres czy jednak panele. Naprawdę ciężko z góry tak wszystko zaplanować. Tak jak wcześniej napisałam lepiej troszkę luzu zawsze zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 23.04.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam i informuję że mieszkamy w naszej oliwce Jeszcze dużo rzeczy do zrobienia, ale najważniejsze ogarnięte. Wrzucam kilka zdjęć salonu. Dziękuję bardzo Forumowiczom za wszelkie porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Naciaa 23.04.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Super że już mieszkacie też chciałabym już być po wszystkim a mnie dopiero czeka cała wykończeniówka.Bardzo ładne wnętrze pochwal się jeszcze kuchnią, schodami, łazienką i całą resztą jestem bardzo ciekawa jak to wykończyliście pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 24.04.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Naciaa dziękuję za miłe słowa , fajnie już mieszkać w oliwce, ale przed nami jeszcze góra do zrobienia, na razie mamy tylko wykładzinę w sypialni i łóżko Na stronie 357 są zdjęcia schodów i dolnej łazienki, a na 371 trochę kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 28.04.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam, udało nam się ściągnąć humus. Niestety nasza ogromna radość, że coś się zaczyna dziać, szybko przeminęła. okazało się na drugi dzień, że w miejscu gdzie ściągnęliśmy wyszła woda. Nie wiem co teraz robić? czy założenie opaski drenażowej wystarczy? czy lepiej drenować całą działkę? brak pomysłu.... MOże ktoś ma jakiś pomysł? bardzo proszę pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 28.04.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Lekko nie jest. Masz kierownika budowy ? Oczywiście. że jakiegoś masz. Ale czy masz kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia? Niech się pojawi na budowie i zobaczy co się dzieje. Może być to woda opadowa (to malutki problem) albo woda gruntowa, której poziom jest na tyle wysoki, że już podeszła (to większy problem). Wykop gdzieś obok dziurę i zobacz, czy podchodzi woda. Ale to wszystko twój kierownik budowy MUSI Ci wyjaśnić i podpowiedzieć co teraz. Robiłaś badania gruntu? Jeśli tak, to kierbud obejrzy je i powie co i jak ( a jeśli nie powie, to zmień kierbuda).Jeśli nie robiłaś badań gruntu, to warto zainwestować te 700-800 pln.Zima była długa, może masz mokro po zimie, ale to badania rozjaśnią wiele. Ja miałem bardzo mokro w momencie rozpoczęcia budowy, zrobiłem budowy i kierownik podjął decyzję co do głębokości posadowienia fundamentów oraz poszerzenia fundamentów. Teraz sobie nie wyobrażam, co by się działo na mojej gliniastej, mokrej działce bez poszerzenia fundamentów! Jeśli woda będzie podchodziła, to też nie problem, można wodę odpompowywać do momentu zalania betonu. Ale koniecznie porozmawiaj z kierbudem i zrób badania grutnu!!! PS - nie wiem czemu, że piszący to kobieta. Przepraszam, jeśli to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 28.04.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 kurcze po ściągnięciu humusu woda?To przeciez zadna glebokośc, dziwne- moze w nocy w tej okolicy padało?W mojej okolicy jest sporo poniemieckich drenarzy, które sa bardzo plytko, po ich uszkodzeniu szybko pojawiała sie woda-wystarczylo tylko jak rolnicy za gleboko pług opuszczali...ja na szczescie na 3 metrach nie mialem wody, w tym tyg ciagneli do mojej studzienki kanalizę sąsiadowi i na 2,7 m nie było wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 28.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 dziękuję za odpowiedź, tak piszący to płeć źeńska, witam, na imię mam Monika.... z tego co sprawdziliśmy z mężem, to są pozrywane drenaże... oczywiście mamy kier bud, kontaktowalismy się z nim i kazał się nie martwić...powiedział, że to po zimowych roztopach i wszędzie utrzymuje się wysoki poziom wód gruntowych. Sąsiedzi na przeciwko nas kopali fundamenty w sierpniu 2012 i nie mieli wody...Dziś nie wiadomo jakby to było.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 28.04.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 A badania robiliscie? wysoki poziom wod po zimie to normalka. Do tego dodaj wodę opadową - i już MOŻE być to, co u Ciebie. Ale ja śpię spokojniej od czasu zrobienia tych nadań i wykonaniu sugerowanych wzmocnień. W projekcie ławy mam 40cm szerokie, a po badaniach i po tym co zobaczylem kopiąc fundamenty, decyzja z kierownikiem: szerokość 60-80 (wyszło 80) z poszerzeniami na narożnikach 1mx1m. Także ławy mam solidne. I śpię spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 29.04.2013 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 badań nie robiliśmy..dzisiaj wybieram się do Gminnej Spółki Wodnej z prośbą o wyczyszczenie rowów, ponieważ za naszą działką znajduje się jeden nie czyszczony od X lat. Może to coś pomoże. Ławy fundamentowe już i tak poszerzyliśmy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts