Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i jak zwykle pytam ;) czy ktoś z was ma może brązowe (orzech) okna i do tego grafitowy dach i grafitowe parapety zewnętrzne? Jeśli tak to proszę o fotki, a może ktoś gdzieś widział takie połączenie to byłabym wdzięczna za zdjęcia.

Cześć,

dawno nie zaglądałem na forum.....oj dawno..... :)

U nas grafitowy dach i parapety, okna, drzwi i podbitka orzech i tak to wygląda (fotka z budowy schodów)

Pozdrawiam - Daniel

oliwka.jpg

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej szczudlo

my jestesmy na etapie adaptacji i jak zobaczylismy Waszą Oliwkę to chcemy zrobic bardzo podobnie tylko proszę napisz czy podnieśliście scianke kolankową ? jezeli tak to o ile? też chcemy zrobic zadaszenie nad tarasem i nad wejsciem ( tylko nad wejsciem taki przy scianie) i boje sie ze jak podnosimy o 2 pustaki scianke kolankową i dach się podniesie to czy tych daszków też nie umieścić wyżej ?o ile podniesliście fundamenty?

Hej Uraski,

Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki i ma ona teraz wysokość 1 metra. Nie żałujemy, więcej miejsca w łazience na poddaszu na wannę, pokoje zrobiły się duże i przestronne. Pomieszczenie nad garażem zrobiło się również bardzo duże i zdecydowaliśmy, że tam będzie nasz sypialnia. Pokoje dziecinne to dwa pokoje bliźniacze, z tej sypialni co miała być dla nas zrobiłam pralnio-suszarnie-prasowalnie.

Fundamenty musieliśmy podnieść z jednej strony, bo działka jest ze spadem, tam gdzie nie ma spadu fundament jest tej wysokości co miał być, tam gdzie jest spad jest o wiele więcej podniesiony. Z tego powodu, że mamy spad podpiwniczyliśmy sobie pół salonu i mamy piwnicę a bardziej kotłownie, gdzie jest piec na eko groszek. Tym sposobem zyskaliśmy dodatkowe pomieszczenie gospodarcze- spiżarkę koło kuchni, tam gdzie na planach jest kotłownia.

Cześć,

dawno nie zaglądałem na forum.....oj dawno..... :)

U nas grafitowy dach i parapety, okna, drzwi i podbitka orzech i tak to wygląda (fotka z budowy schodów)

Pozdrawiam - Daniel

witam Danielu,

czy mógłbyś wrzucić więcej fotek Waszej Oliwki?

bardzo spodobała nam się kolorystyka.

Ślicznie się prezentuje,

pozdrawiam,

Monika

Dzięki Szczudlo, ale Wam fajnie z tym podpiwniczeniem, u nas sie nie da, dlatego spiżarkę przeniosłam pod schody i już sie martwie że to bedzie mało miejsca:( ktoś powiedział że spiżarka musi miec min 2 m a tam pod schodami jest jeszcze skos . Dodatkowo to środek domu a dobrze żeby było chlodno . Czy ktoś z Oliwkowiczów ma spiżarkę pod schodami i podzieli się jak to w rzeczywistości wyszło?

Witam wszystkich Oliwkowiczów. Widzę że troszkę się tu ożywiło-super. My jesteśmy na etapie ogrzewania a właściwie to oczekujemy na prace z tym związane, gdyż nasi fachowcy mają jeszcze trochę pracy gdzie indziej.Tynki gipsowe sobie pięknie schną:rolleyes: Uraski ja mam zrobione pomieszczenie gospodarcze pod schodami nie jest zbyt duże ale takie całkiem malutkie też nie, myślę że podręczne i najpotrzebniejsze rzeczy się zmieszczą kwestia dobrej organizacji.Jednak jeszcze nie mieszkamy i jak naprawdę jest i będzie nie mogę stwierdzić. Planujemy wprowadzić się jesienią jak wszystko pójdzie po naszej myśli. Proszę was drodzy oliwkowicze o zdjęcia waszych pięknych domków. Wasze wnętrza a także zdjęcia z zewnątrz inspiracje inspiracje i jeszcze raz inspiracje bo pomysły są tylko duże wahania co do ich realizacji pozdrawiam

Witam wszystkich Oliwkowiczów. Widzę że troszkę się tu ożywiło-super. My jesteśmy na etapie ogrzewania a właściwie to oczekujemy na prace z tym związane, gdyż nasi fachowcy mają jeszcze trochę pracy gdzie indziej.Tynki gipsowe sobie pięknie schną:rolleyes: Uraski ja mam zrobione pomieszczenie gospodarcze pod schodami nie jest zbyt duże ale takie całkiem malutkie też nie, myślę że podręczne i najpotrzebniejsze rzeczy się zmieszczą kwestia dobrej organizacji.Jednak jeszcze nie mieszkamy i jak naprawdę jest i będzie nie mogę stwierdzić. Planujemy wprowadzić się jesienią jak wszystko pójdzie po naszej myśli. Proszę was drodzy oliwkowicze o zdjęcia waszych pięknych domków. Wasze wnętrza a także zdjęcia z zewnątrz inspiracje inspiracje i jeszcze raz inspiracje bo pomysły są tylko duże wahania co do ich realizacji pozdrawiam

Dzięki Naciaa, pocieszyłaś mnie z tą spiżarką pod schodami, jak będziesz miała jakieś zdjęcia tej spiżarki to proszę wrzuć na forum, nawet tak jak to teraz wygląda. Będe na prawdę bardzo wdzięczna. My ciągle na etapie papierów :cry: a już myślałam że przejdzie ta zmiana prawa o pozwoleniach na budowe, a tu zrobili nadzieje ludziom i cisza.

Dzięki Naciaa, pocieszyłaś mnie z tą spiżarką pod schodami, jak będziesz miała jakieś zdjęcia tej spiżarki to proszę wrzuć na forum, nawet tak jak to teraz wygląda. Będe na prawdę bardzo wdzięczna. My ciągle na etapie papierów :cry: a już myślałam że przejdzie ta zmiana prawa o pozwoleniach na budowe, a tu zrobili nadzieje ludziom i cisza.

My też pod schodami mamy spiżarko-schowek, za dni kilka wrzucę parę fotek,. Po 6 latach mieszkania był maly remont :-) podpowiedzcie mi tylko jak się wrzuca foty na forum bo nigdy tego nie robiłam i udostępniałam tylko na fotosiku.

My też pod schodami mamy spiżarko-schowek, za dni kilka wrzucę parę fotek,. Po 6 latach mieszkania był maly remont :-) podpowiedzcie mi tylko jak się wrzuca foty na forum bo nigdy tego nie robiłam i udostępniałam tylko na fotosiku.

Jondak musisz tutaj w edytorze odpowiedzi na pasku masz ikonkę "dodaj zdjęcie" i pozniej to już normalnie musisz z jakiegoś miejsca u Ciebie na komputerze załączyć. Ja bardzo proszę o spiżarkę:D

Witam, u nas właśnie wylali wieniec i stawiają ścianki działowe na parterze. Mam pytanie, w jaki sposób otwierają się u Was drzwi wejściowe: na zewnątrz czy do wewnątrz? W projekcie jest na zewnątrz, ale coś nie bardzo to do mnie przemawia. Z kolei obawiam się, że jeżeli zrobimy do wewnątrz, to w przedpokoju będzie bardzo mało miejsca... Jak to wygląda w Waszych Oliwkach?

Witam, u nas właśnie wylali wieniec i stawiają ścianki działowe na parterze. Mam pytanie, w jaki sposób otwierają się u Was drzwi wejściowe: na zewnątrz czy do wewnątrz? W projekcie jest na zewnątrz, ale coś nie bardzo to do mnie przemawia. Z kolei obawiam się, że jeżeli zrobimy do wewnątrz, to w przedpokoju będzie bardzo mało miejsca... Jak to wygląda w Waszych Oliwkach?

Hej!

Drzwi w domach powinny otwierać sie na zewnątrz w mieszkaniach do wewnątrz. Nie wyobrażam sobie opcji w Oliwce do wewnatrz, na zewnatrz jest wygodniej a poza tym jest więcej miejsca w wiatrołapie.

Hej!

Drzwi w domach powinny otwierać sie na zewnątrz w mieszkaniach do wewnątrz. Nie wyobrażam sobie opcji w Oliwce do wewnatrz, na zewnatrz jest wygodniej a poza tym jest więcej miejsca w wiatrołapie.

Ja jestem innego zdania, drzwi powinny otwierać się do środka, niestety w oliwce jest tak mały wiatrołap, że wymusza montowanie drzwi z otwieraniem na zewnątrz. Szwagier ma drzwi otwierane w ten sposób i niestety ale już kilka razy drzwi zostały wyrwane przez mocny wiatr, już nie mówię o ostrożnym powolnym otwieraniu gdy goście przyjdą, po prostu boi się żeby nikogo nie uderzyć.

Wychodzi na to, że najlepiej zrobić zasuwane albo roletę ;) Ja też mam powiększony wiatrołap i drzwi otwierane do środka. Pamiętajcie, że producenci drzwi w razie jakichkolwiek problemów, w przypadku reklamacji pierwsze co robią to pytają czy jest zadaszenie nad drzwiami i jak duże. Jeśli im się coś nie spodoba to mają pretekst żeby nie uznać reklamacji bo daszek za krótki...

Dziękuję za opinie. My niestety nie powiększyliśmy wiatrołapu, więc pewnie skończy się na drzwiach otwieranych na zewnątrz...:o

Majka2 tu żona szczudło -jeżeli jesteś na etapie stawiania ścianek działowych to teraz jest odpowiedni moment na powiększenie wiatrołapu, przesuń ściankę działową do przodu, w stronę przedpokoju na wysokość pokoju, który jest koło wiatrołapu. Tym sposobem zyskasz więcej miejsca. My tak mamy zrobione, dobrze to wygląda. Na początku zrobiliśmy ściankę działową tak jak jest na planie, ale ten wiatrołap był maleńki, zdecydowaliśmy się ja wyburzyć i przesunąć tak jak napisałam wyżej. Pomyśl nad tym.

Pozdrawiam