Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ścianki mam już postawione, a w wiatrołapie chcę zrobić szafę wnękową, a właściwie tylko zabudować wnękę, czyli wstawić szynę i drzwi- oszczędności... Nad drzwiami wejściowymi mamy daszek ( opuszczony, bo dom podniesiony o 2 pustaki) wysunięty na 180 cm i oparty na słupach. Po odbiorze budynku chcemy go zabudować i zrobić ganek. Mam nadzieję, że w ten sposób rozwiąże się problem małego wiatrołapu. Ale to plany na przyszłość, teraz mamy przerwę aż do sierpnia i ruszamy z dachem:yes:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam . Proszę o kontakt osoby budujące lub mające domek Oliwka z garażem . Szukam rozwiązania dotyczącego powiększenia kuchni, jakieś fotki, podpowiedzi w tej kwestii . Zastanawiam się również nad powiększeniem wiatrołapu kosztem przedpokoju.

Czekam na odpowiedzi . Pozdrawiam

My mamy kuchnię powiększoną o kotłownię. Przedłużyliśmy garaż ( jest węższy tylko po 50 cm od bryły domu) i kotłownię umieściliśmy z tyłu. Wchodzi się do niej bezpośrednio z garażu. Zmniejszyliśmy również łazienkę na dole i wygospodarowaliśmy spiżarnię pomiędzy kuchnią a łazienką. Z kuchni przechodzi się do spiżarni, dalej do garażu i do kotłowni. Mam nadzieję, że jasno to przedstawiłam:)

Fachowcem nie jestem, ja bym dał czujkę na górze w korytarzu, na dole w salonie, wiatrołapie, pokoiku, kuchni, kotłowni, garażu. Kabelki od centralki w doł do garażu i jedną ścianą do kotłowni i kuchni, drugą ścianą do małego pokoiku, przez wiatrołap do salonu. Kable koło 30cm od sufitu.

• 2 weeks później...
A my mieszkamy od 2 tygodni w naszej Oliwce. Fotki na blogu. Na razie mamy tylko dół wykończony.

Mamy między innymi powiększoną kuchnie. I kilka innych ciekawych zmian :).

A co do oświetlenia salonu, oprócz 2 żyrandoli jeszcze zrobiliśmy kinkiety nad narożnikiem.

Piśka piekna Oliwka, bardzo mi się podoba! Kuchnia bardzo duża- zlikwidowaliście kotłownie?- podobają mi się meble. Powiedz mi co to za cegłę macie na ścianie, my tez właśnie chcielibyśmy taką ścianę zrobić. Robił to wam jakiś fachowiec? Czekamy na dalsze zdjęcia

Pozdrawiam

zona szczudlo

Piśka piekna Oliwka, bardzo mi się podoba! Kuchnia bardzo duża- zlikwidowaliście kotłownie?- podobają mi się meble. Powiedz mi co to za cegłę macie na ścianie, my tez właśnie chcielibyśmy taką ścianę zrobić. Robił to wam jakiś fachowiec? Czekamy na dalsze zdjęcia

Pozdrawiam

zona szczudlo

Hmm, kotłownie dobudowaliśmy za garażem, a w miejscu kotłowni z projektu mamy spiżarnię. Spiżarnia jest minimalnie zwężona na rzecz kuchni, no i kuchnia jest wysunięta o metr. Dzięki temu wyszła duża, tak jak chciałam.

Cegła na ścianach to Milano Sahara z białą fugą, tzn w kuchni fuga jeszcze nie położona :D. Robił nam to nasz glazurnik, i chyba nie miał zbyt wielkiego doświadczenia w kamieniu ale wyszło bardzo ładnie.

Piśka, piękny domek. Kuchnia rewelacja- gdzie kupowaliście meble? W pierwszej chwili pomyślałam, że to zdjęcie z jakiejś gazety:yes: A drzwi tarasowe w salonie- marzenie...

Kuchnia jest robiona na wymiar przez zaprzyjaźnionego stolarza. Kanap w salonie z Agata meble, reszta to ikea przeniesiona z mieszkania. Tak drzwi w salonie bardzo wygodne/przesuwane i wcale nie były kosmicznie drogie.

Pytanie odnośnie elektryki. Czy robiliście jakiś projekt przyłącza? Mam skrzynkę w linii ogrodzenia - ale muszę jakoś kabel wprowadzić do domu. Czy muszę na to mieć jakiś papier? projekt? zgłoszenie?

Z tego co wiem, to prad w w domu podlacza elektryk i w skrzynce przy drodze takze. Najlepiej zadzwon do energetyki i zapytaj czy oni musza o tym wiedziec. Ja sam sobie wykopalem dziure pod kabel, polozylem go, zakopalem przygotowalem rozdzielnie, a elektryk przyjechal i tylko podlaczyl kabelki z dwoch stron, wczesniej mowiac mi co mam kupic - jakie zabezpieczenia, jaki kabel itp.

Pytanie odnośnie elektryki. Czy robiliście jakiś projekt przyłącza? Mam skrzynkę w linii ogrodzenia - ale muszę jakoś kabel wprowadzić do domu. Czy muszę na to mieć jakiś papier? projekt? zgłoszenie?

jeśli dobrze pamiętam to było coś takiego jak projekt przyłącza elektrycznego, robi to ktoś z uprawnieniami elektrycznymi-projektowymi tzn. ustalenie położenia kabla od skrzynki elektrycznej do budynku. Później geodeta musi nanieść ten przewód na mapę sytuacyjną.