majka2 14.06.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ścianki mam już postawione, a w wiatrołapie chcę zrobić szafę wnękową, a właściwie tylko zabudować wnękę, czyli wstawić szynę i drzwi- oszczędności... Nad drzwiami wejściowymi mamy daszek ( opuszczony, bo dom podniesiony o 2 pustaki) wysunięty na 180 cm i oparty na słupach. Po odbiorze budynku chcemy go zabudować i zrobić ganek. Mam nadzieję, że w ten sposób rozwiąże się problem małego wiatrołapu. Ale to plany na przyszłość, teraz mamy przerwę aż do sierpnia i ruszamy z dachem:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris65 14.06.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witam . Proszę o kontakt osoby budujące lub mające domek Oliwka z garażem . Szukam rozwiązania dotyczącego powiększenia kuchni, jakieś fotki, podpowiedzi w tej kwestii . Zastanawiam się również nad powiększeniem wiatrołapu kosztem przedpokoju.Czekam na odpowiedzi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 15.06.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 My mamy kuchnię powiększoną o kotłownię. Przedłużyliśmy garaż ( jest węższy tylko po 50 cm od bryły domu) i kotłownię umieściliśmy z tyłu. Wchodzi się do niej bezpośrednio z garażu. Zmniejszyliśmy również łazienkę na dole i wygospodarowaliśmy spiżarnię pomiędzy kuchnią a łazienką. Z kuchni przechodzi się do spiżarni, dalej do garażu i do kotłowni. Mam nadzieję, że jasno to przedstawiłam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 15.06.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Mam pytanie o oświetlenie, głównie salonu. Nad stołem w jadalni będzie schodzić lampa z sufitu, natomiast nie mam w ogóle pomysłu na pozostałe oświetlenie salonu. Gdzie macie kinkiety i inne źródła świtała? Jakieś wady/zalety i przemyślenia na temat miejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 15.06.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Czy ktoś z Oliwkowiczów ma instalację alarmową w Oliwce, ja właśnie jestem na etapie instalacji i zastanawiam się nad rozmieszczeniem przewodów do czujek PIR, może ktoś doradzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.06.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Czy ktoś z Oliwkowiczów ma instalację alarmową w Oliwce, ja właśnie jestem na etapie instalacji i zastanawiam się nad rozmieszczeniem przewodów do czujek PIR, może ktoś doradzi??? A gdzie masz centralę alarmową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 16.06.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Centralka alarmowa będzie w tym małym pomieszczeniu bez okna na poddaszu (garderobie) natomiast sterowanie (klawiatura) tj. uzbrajanie alarmu w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.06.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Fachowcem nie jestem, ja bym dał czujkę na górze w korytarzu, na dole w salonie, wiatrołapie, pokoiku, kuchni, kotłowni, garażu. Kabelki od centralki w doł do garażu i jedną ścianą do kotłowni i kuchni, drugą ścianą do małego pokoiku, przez wiatrołap do salonu. Kable koło 30cm od sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piśka 25.06.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A my mieszkamy od 2 tygodni w naszej Oliwce. Fotki na blogu. Na razie mamy tylko dół wykończony. Mamy między innymi powiększoną kuchnie. I kilka innych ciekawych zmian . A co do oświetlenia salonu, oprócz 2 żyrandoli jeszcze zrobiliśmy kinkiety nad narożnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 25.06.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A my mieszkamy od 2 tygodni w naszej Oliwce. Fotki na blogu. Na razie mamy tylko dół wykończony. Mamy między innymi powiększoną kuchnie. I kilka innych ciekawych zmian . A co do oświetlenia salonu, oprócz 2 żyrandoli jeszcze zrobiliśmy kinkiety nad narożnikiem. Piśka piekna Oliwka, bardzo mi się podoba! Kuchnia bardzo duża- zlikwidowaliście kotłownie?- podobają mi się meble. Powiedz mi co to za cegłę macie na ścianie, my tez właśnie chcielibyśmy taką ścianę zrobić. Robił to wam jakiś fachowiec? Czekamy na dalsze zdjęcia Pozdrawiam zona szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka2 25.06.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Piśka, piękny domek. Kuchnia rewelacja- gdzie kupowaliście meble? W pierwszej chwili pomyślałam, że to zdjęcie z jakiejś gazety:yes: A drzwi tarasowe w salonie- marzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piśka 25.06.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Piśka piekna Oliwka, bardzo mi się podoba! Kuchnia bardzo duża- zlikwidowaliście kotłownie?- podobają mi się meble. Powiedz mi co to za cegłę macie na ścianie, my tez właśnie chcielibyśmy taką ścianę zrobić. Robił to wam jakiś fachowiec? Czekamy na dalsze zdjęcia Pozdrawiam zona szczudlo Hmm, kotłownie dobudowaliśmy za garażem, a w miejscu kotłowni z projektu mamy spiżarnię. Spiżarnia jest minimalnie zwężona na rzecz kuchni, no i kuchnia jest wysunięta o metr. Dzięki temu wyszła duża, tak jak chciałam. Cegła na ścianach to Milano Sahara z białą fugą, tzn w kuchni fuga jeszcze nie położona . Robił nam to nasz glazurnik, i chyba nie miał zbyt wielkiego doświadczenia w kamieniu ale wyszło bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piśka 25.06.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Piśka, piękny domek. Kuchnia rewelacja- gdzie kupowaliście meble? W pierwszej chwili pomyślałam, że to zdjęcie z jakiejś gazety:yes: A drzwi tarasowe w salonie- marzenie... Kuchnia jest robiona na wymiar przez zaprzyjaźnionego stolarza. Kanap w salonie z Agata meble, reszta to ikea przeniesiona z mieszkania. Tak drzwi w salonie bardzo wygodne/przesuwane i wcale nie były kosmicznie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 26.06.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Pytanie odnośnie elektryki. Czy robiliście jakiś projekt przyłącza? Mam skrzynkę w linii ogrodzenia - ale muszę jakoś kabel wprowadzić do domu. Czy muszę na to mieć jakiś papier? projekt? zgłoszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 27.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Pytanie odnośnie elektryki. Czy robiliście jakiś projekt przyłącza? Mam skrzynkę w linii ogrodzenia - ale muszę jakoś kabel wprowadzić do domu. Czy muszę na to mieć jakiś papier? projekt? zgłoszenie? Z tego co wiem, to prad w w domu podlacza elektryk i w skrzynce przy drodze takze. Najlepiej zadzwon do energetyki i zapytaj czy oni musza o tym wiedziec. Ja sam sobie wykopalem dziure pod kabel, polozylem go, zakopalem przygotowalem rozdzielnie, a elektryk przyjechal i tylko podlaczyl kabelki z dwoch stron, wczesniej mowiac mi co mam kupic - jakie zabezpieczenia, jaki kabel itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 28.06.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Może ktoś się podzieli informacja ile mniej więcej mb rury PEX wchodzi na podlogowke na dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 01.07.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Witam wszystkich, Mam pytanie z innej beczki, zastanawiam się jaką kuchnię wybrać: indukcyjną czy ceramiczną i szczerze mówiąc jestem w rozterce Proszę o opinie użytkowników. Wielkie dzięki. Zona szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 01.07.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Pytanie odnośnie elektryki. Czy robiliście jakiś projekt przyłącza? Mam skrzynkę w linii ogrodzenia - ale muszę jakoś kabel wprowadzić do domu. Czy muszę na to mieć jakiś papier? projekt? zgłoszenie? jeśli dobrze pamiętam to było coś takiego jak projekt przyłącza elektrycznego, robi to ktoś z uprawnieniami elektrycznymi-projektowymi tzn. ustalenie położenia kabla od skrzynki elektrycznej do budynku. Później geodeta musi nanieść ten przewód na mapę sytuacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 01.07.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Jeszcze mam takie pytanie jaką szerokość ma przejście do kuchni to między ścianką schodów a tą ścianką z kominkiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 04.07.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 ja scianki miedzy schodami a kominkiem nie stawialem, mam schody drewniane i robilem zabudowe z kart-gip. U mnie jest 1,5 metra. Wreszcie mam skonczony kominek i koncze ogrodzenie z budynkeim gospodarczym. Od poniedziałku zabawa z kostka przed domem i mam nadzieje ze to juz koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts