szczudlo 01.09.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Hej Zbyszek1982,my sialismy trawe w zeszlym tygodniu, pytalam w sklepie do kiedy mozna siac, podobno najlepszy okres do siania to koniec sierpnia poczatek wrzesnia.Pochwal sie jak wyglada kostka jak juz skoncza ci ukladac. Powodzenia w sianiu.zona szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 01.09.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Hej Andrzej & Grazyna, my mamy ogrzewanie podlogowe w obu lazienkach, w salonie, kuchni, jadalni i w holu. Wszedzie indziej sa grzejniki. Ogrzewamy dom od zeszlego roku, ale jeszcze nie mieszkamy. A o co chodzi?Pozdrawiamzona szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 01.09.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Arrass widze ze oliwka juz gotowa do zamieszkania jest, wprowadziliscie sie juz? Piekne schody macie i w ogole wszystko fajnie wyglada. W pokoju blizniaczym macie tylko to jedno okno, wystarcza? pozdrawiam zona szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 01.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Hej Andrzej & Grazyna, my mamy ogrzewanie podlogowe w obu lazienkach, w salonie, kuchni, jadalni i w holu. Wszedzie indziej sa grzejniki. Ogrzewamy dom od zeszlego roku, ale jeszcze nie mieszkamy. A o co chodzi?Pozdrawiam zona szczudlo Też planujemy grzejniki w większości i zastanawiam się nad mocą poszczególnych grzejników czy stosowaliście zgodnie z zaleceniami projektu czy coś zmienialiście?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 02.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Też planujemy grzejniki w większości i zastanawiam się nad mocą poszczególnych grzejników czy stosowaliście zgodnie z zaleceniami projektu czy coś zmienialiście?? Uhhh, tu to nam zabiłeś ćwieka;( Przyznam Ci się, że nie patrzyliśmy się na plan, zaufaliśmy w tej kwestii naszym hydraulikom i teraz widzimy, że grzejniki mamy przewymiarowane, mogłyby być ze 2 razy mniejsze:). Tyle dobrze, że w kwestii pieca ich nie posłuchaliśmy. Kazali nam zakupić o mocy 25kw. Mąż się interesował piecem,dużo czytał i zakupiliśmy o mocy 11 kw to kazali nam się w głowę postukać. Chyba Ci nie pomogę w tym temacie, żałujemy tylko, ze się kaloryferami bardziej nie zainteresowaliśmy. Sprawdzaliśmy marki a nie rozmiary:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 02.09.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Uhhh, tu to nam zabiłeś ćwieka;( Przyznam Ci się, że nie patrzyliśmy się na plan, zaufaliśmy w tej kwestii naszym hydraulikom i teraz widzimy, że grzejniki mamy przewymiarowane, mogłyby być ze 2 razy mniejsze:). Tyle dobrze, że w kwestii pieca ich nie posłuchaliśmy. Kazali nam zakupić o mocy 25kw. Mąż się interesował piecem,dużo czytał i zakupiliśmy o mocy 11 kw to kazali nam się w głowę postukać. Chyba Ci nie pomogę w tym temacie, żałujemy tylko, ze się kaloryferami bardziej nie zainteresowaliśmy. Sprawdzaliśmy marki a nie rozmiary:( A jaką moc macie na górze? tzn jaka powinna byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 04.09.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Uhhh, tu to nam zabiłeś ćwieka;( Przyznam Ci się, że nie patrzyliśmy się na plan, zaufaliśmy w tej kwestii naszym hydraulikom i teraz widzimy, że grzejniki mamy przewymiarowane, mogłyby być ze 2 razy mniejsze:). Tyle dobrze, że w kwestii pieca ich nie posłuchaliśmy. Kazali nam zakupić o mocy 25kw. Mąż się interesował piecem,dużo czytał i zakupiliśmy o mocy 11 kw to kazali nam się w głowę postukać. Chyba Ci nie pomogę w tym temacie, żałujemy tylko, ze się kaloryferami bardziej nie zainteresowaliśmy. Sprawdzaliśmy marki a nie rozmiary:( Przewymiarowane grzejniki to chyba nie problem poza większą bezwładnością całej instalacji (więcej czynnika) tylko szkoda pieniędzy na takie pomyłki dlatego wolę zapytać. miloszk Zgodnie z projektem na górze w pokojach powinno być ok 800W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 04.09.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Sprawdzilam fakture, w pokojach na gorze mamy grzejniki Kermi o rozmiarze 600x1200 V22, ponizej parametry techniczne tych grzejnikow: Parametry techniczne: Moc 70/55/20*: 1606 Watt Moc 55/45/20*: 1024 Watt Wysokość: 600 mm Długość: 1200 mm Grubość: 100 mm Rozstaw przyłączy: 50 mm czyli jednak przewymiarowane ten, ktory mamy w malym pokoju na dole bylby oki Kermi 600x1000 Parametry techniczne: Moc 70/55/20*: 1338 Watt Moc 55/45/20*: 853 Watt Wysokość: 600 mm Długość: 1000 mm Grubość: 100 mm Rozstaw przyłączy: 50 mm jak to sie mowi: pierwszy dom buduje sie dla wroga dopiero drugi dla siebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 06.09.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 jak to sie mowi: pierwszy dom buduje sie dla wroga dopiero drugi dla siebie??? Prawie tak. Drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_i_pawel 16.09.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 huhu ha huhu ha nasza zima zla )) temat powracajacy jak bumerang - jakiej mocy braliscie piec gazowy z jakim zasobnikiem ? ) Ma ktos z was taki zestaw ? viessmann vitodens 100 + Vitocell 100-W (100L) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynano 17.09.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Prawie tak. Drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie hehe pierwszy dla wroga , drugi dla teściowej a trzeci dla siebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.09.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 huhu ha huhu ha nasza zima zla )) temat powracajacy jak bumerang - jakiej mocy braliscie piec gazowy z jakim zasobnikiem ? ) Ma ktos z was taki zestaw ? viessmann vitodens 100 + Vitocell 100-W (100L) ? Witajcie Wszyscy OLIWKOWICZE my już mieszkamy ponad rok (minęło w lipcu). A teraz odpowiedź na pytanko Asi i Pawła. Ja akurat mam piec na eko-groszek z rusztem wodnym + solary + grzałka elektryczna w zborniku Vitocell 100/300l gaz mam tylko doprowadzony na wrazie gdybyśmy na starość znudzili się paleniem w piecu. Ale szwagier(mój sąsiad) posiada również zestaw Viessmann Vtodens 100+ Vitocel 100 ze zbornikem 300l i przy podwyższonej ściance kolankowej o 60cm, tak że nie możemy wyglądać przez okna dachowe co zwiększyło kubaturę. Ten zestaw się sprawdza i to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 17.09.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jeśli chodzi o moce kotła. Wszystko zależy od: 0. Grubości izolacji poddasza, oraz materiału użytego do tej izolacji (im grubiej, tym lepiej, im mniejsza lambda, tym lepiej) 1. Grubości izolacji zewnętrznej, oraz materiału użytego do tej izolacji (im grubiej, tym lepiej, im mniejsza lambda, tym lepiej) 2. Ilości okien i ich parametrów (im mniejszy współczynnik przenikania ciepła dla całego okna - tym lepiej) 3. Sposobu wentylacji - rekuperacja czy grawitacja. Dlatego też mówiąc o mocy kotła niezbędnej do komfortowego mieszkania trzeba znać powyższe. U mnie, dla grubości elewacji zew. 18cm, grafit, 30 cm porotherm, okna U<0,9 W/m2K, rekuperacja (teoretycznie do 90% sprawności hehe) wyszło w OZC (obliczeniowe zapotrzebowania ciepła) coś grubo poniżej 9kW.... To jeśli chodzi o ogrzewanie - ale jeśli chodzi o ciepłą wodę użytkową CWU, to 9kW może być również wystarczające, ale przy dużej rodzince, bądź lubiącej dłuuuugie prysznice oraz wannę 200litrów, to trzeba się rozejrzeć albo za sporym zbiornikiem CWU, albo pokusić się (jak ja) na zasobnik warstwowy. Teoretycznie - świetna sprawa. Praktycznie - zobaczę za parę miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 17.09.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Prośbę mam - czy możecie pochwalić się elewacjami? Zwłaszcza chodzi mi o wykonanie z boniami... żonie się podoba i szukamy inspiracji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.09.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jeśli chodzi o moce kotła. Wszystko zależy od: 0. Grubości izolacji poddasza, oraz materiału użytego do tej izolacji (im grubiej, tym lepiej, im mniejsza lambda, tym lepiej) 1. Grubości izolacji zewnętrznej, oraz materiału użytego do tej izolacji (im grubiej, tym lepiej, im mniejsza lambda, tym lepiej) 2. Ilości okien i ich parametrów (im mniejszy współczynnik przenikania ciepła dla całego okna - tym lepiej) 3. Sposobu wentylacji - rekuperacja czy grawitacja. Dlatego też mówiąc o mocy kotła niezbędnej do komfortowego mieszkania trzeba znać powyższe. U mnie, dla grubości elewacji zew. 18cm, grafit, 30 cm porotherm, okna U<0,9 W/m2K, rekuperacja (teoretycznie do 90% sprawności hehe) wyszło w OZC (obliczeniowe zapotrzebowania ciepła) coś grubo poniżej 9kW.... To jeśli chodzi o ogrzewanie - ale jeśli chodzi o ciepłą wodę użytkową CWU, to 9kW może być również wystarczające, ale przy dużej rodzince, bądź lubiącej dłuuuugie prysznice oraz wannę 200litrów, to trzeba się rozejrzeć albo za sporym zbiornikiem CWU, albo pokusić się (jak ja) na zasobnik warstwowy. Teoretycznie - świetna sprawa. Praktycznie - zobaczę za parę miesięcy Może i hehe...ale zeszły sezon zimowy około 1przyczepa drewna i 300kg eko groszku, 7 okien dachowych, 1-3metrowe, 1-240cm, 1-180cm, 1-150cm, taras-180cm, 1-90cm w pom. gospodarczym, dwa balkonowe i pokój dziupla powstały z części strychu gdzie jest okno okrągłe, strych małe dachowe(wyłaz). Strych ocieplony+ podłoga(strop pokój strych też ocieplone), każda podłoga ma izolację nawet parter/ piętro ma 10cm styro.Budowane z YTONG 24C + styro 15 cm i jest ciepło jak cholera. Piec Heinztechnik RED 15-17kW. Średni rachunek za prąd 200zł / 2 m-ce, przy braku instalacji gazowej, tylko prąd i płyta indukcyjna(gotuję codziennie), zmywarka, 2 pralki, grzałka w zbiorniku(+solary +piec zimą), dwoje dzieci siedzących na komputerach + 2 nasze laptopy(firma), woda(grzałka) 4 telewizory (led)i żarówki led. Ja jeździłam na szkolenia dotyczące gubienia ciepła i energooszczędności. Czasem wystarczy zwykła gazeta...wiem śmieszne ale nasłuchałam się tego od człowieka z 30letnim doświadczeniem. I czasem takie tam biorą w łeb. Bo 3 szyby, bo rolet zewnętrzne itd, itp.(niepotrzebna inwestycja, chyba że ktoś chce) Uwierzcie mi ja mieszkam w drugim domu i naprawdę wietrzę codziennie i...mam gorąco nawet jak się nie pali w piecu srednia temperatura jest pomiędzy 22-24 stopnie, a na noc w sypialni otwieram okno i śpimy pod kołdrą letnią, gdzie u nas jest teraz 12-14 stopni w dzień. Także uwierzcie w to że OLIWKA jest ciepłym domkiem i ja mam powiększoną kubaturę i to mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.09.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 A tu kilka zdjęć na dzień przed przeprowadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.09.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dalsze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.09.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 I jeszce troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.09.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wrzucę jeszcze, ale już nie dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 20.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Wandzik super Oliwka, ja Ci zazdroszcze, ze juz mieszkacie. Wrzuc troche wiecej zdjec jak bedziesz miala czas.Pozdrawiam zona szczudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts