Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć !!

Mała prośba do osób rozpoczynających budowę Oliwki w 2012 i 2013 r.

Właśnie załatwiliśmy całą papierologię i rozpoczęliśmy szukanie wykonawcy aby na wiosnę ruszyć z kopyta :) . Jak u was plasowała się wycena robót na budynek ?

Mam na razie dwie wyceny na stan surowy bez okien, ale z położoną dachówką na dachu, wstawionymi oknami dachowymi, orynnowaniem i montażem rur spustowych oraz obróbką kominów (czyli dach praktycznie na gotowo) - ceny w granicach 48 - 49000 zł za robociznę.

Jak to wyszło u was, podobnie czy jest duża różnica ?

Pozdrawiam Czarek

Witam!

My jesteśmy na etapie budowy piętra/poddasza....koszt robocizny SSO z pełnym dachem, drenażem , nadbitką... to 46 tys:) Zaznaczam, że mamy Oliwkę z garażem dwustanowiskowym oraz dodatkowo popdniesioną ściankę kolankową jak i przy wejściu stawiamy słupy:)Uważam że to nie wygórowana cena ...tym bardziej, że to konkretna i solidna firma

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedzi !!!

Dunajka widzę, że cena podobna do naszej. My też mamy garaż dwustanowiskowy, podniesioną ściankę kolankową o jeden pustak, lekko powiększony garaż aby weszła kotłownia, filary z przodu i taras z tyłu wraz z zadaszeniem :)

PS. Gdzie Dunajka budujecie Oliwkę ?

Pozdrawiam Czarek

Wandzik ależ masz klimat w jadalni. Pięknie u Ciebie. Jak ja żałuję, że zrezygnowałam okna tarasowego z łukiem.

mam pytanie odnośnie schodów wylewanych - czy ktoś robił jakiś dodatkowy projekt????

nasz kierbud w piątek przyjechał na budowę i zażyczył sobie zrobienie dodatkowego projektu na schody. czy ktoś z Was ma ścianę fundamentową pod pierwszym stopniem (wg projektu to taka malutka ścianka) przeglądąłam rózne foty przez Was wrzucane i nie spotkałam, żeby ktoś miał. Ponoć jest ryzyko, że płyta nie wytrzyma...

do poniedziałku mam powiedzieć czy zdecydowaliśmy się robić projekt i schody wylewane, czy przechodzimy na schody drewniane.

próbowałąm wkleić fotki, ale nie idą :-( następnym razem może sie uda:-)

Edytowane przez nasza oliwka

mam pytanie odnośnie schodów wylewanych - czy ktoś robił jakiś dodatkowy projekt????

nasz kierbud w piątek przyjechał na budowę i zażyczył sobie zrobienie dodatkowego projektu na schody. czy ktoś z Was ma ścianę fundamentową pod pierwszym stopniem (wg projektu to taka malutka ścianka) przeglądąłam rózne foty przez Was wrzucane i nie spotkałam, żeby ktoś miał. Ponoć jest ryzyko, że płyta nie wytrzyma...

do poniedziałku mam powiedzieć czy zdecydowaliśmy się robić projekt i schody wylewane, czy przechodzimy na schody drewniane.

próbowałąm wkleić fotki, ale nie idą :-( następnym razem może sie uda:-)

My mamy schody wylewane...i pierwsze słysze o jakimś projekcie dodatkowym:.

DSC06867.JPG

Edytowane przez dunajka84

Cześć,

niech wykonawcy dobrze wam przeliczą wysokości stopni lanych schodów, z tego co pamiętam to wychodzą wysokie, my zrobiliśmy jeden więcej na górze i jest ok, korytarz robi się przy klatce wąski więc ścianki działowe trochę przesunięte. Na dole fundament był robiony, taka stopa wylana razem ze schodami.

Pozdrawiam - Daniel

no własnie my też jesteśmy w lekkim szoku:-(

a macie zrobiony ten malutki fundament pod pierwszy stopień?

Wydaje mi się źe masz na myśli po prostu wyższy schodek:) Mamy takowy ze względu na to, że wylewki dojdą:)Ale nie było żadnego specjalnego projektu.

Poniżej blog mojego mężulka:) Tam są zdjęcia na bieżąco wklejane:)

http://www.dunaj81.mojabudowa.pl/

Przy schodach betonowych (wylewanych) taki fundament jest wskazany i jest też w projekcie, bo jakby nie patrzeć schody betonowe trochę ważą i takie obciążenie tylko na płytę i to w jednym miejscu jest nie wskazane. Dodatkowo niektórzy wykonawcy kotwią lub wpuszczają schody w ścianę, która przylega do schodów, ale o tym powinien już zdecydować kierownik budowy.

Co do projektu schodów to w Oliwce schody, które są opisane w projekcie nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem i większość oliwkowiczów, którzy mają betonowe potwierdza, że na etapie budowy zostały zmieniane. Teoretycznie w przypadku schodów każdy stopień na środku powinien mieć jednakową długość wtedy są najwygodniejsze, a poza tym trochę dziwnie wygląda jeśli wszystkie stopnie w ciągu są jednakowe a trzy przy ścianie są w kształcie trójkąta o podstawie 1m. Dlatego jeśli ktoś chce mieć w miarę wygodne schody polecam kontakt z jakimś znajomym stolarzem, który wykonuje schody mają oni programy do projektowania i pewnie za drobną opłatą wykona wam taki projekt jak wam się podoba (i można wybrzydzać), a tak przygotowany projekt wystarczy tylko dać cieślom i gotowe. Należy jednak pamiętać że ten projekt to raczej "wizualny" niż konstrukcyjny i nie wiem czy waszemu kierownikowi wystarczy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Andrzej & Grażyna

Wydaje mi się źe masz na myśli po prostu wyższy schodek:) Mamy takowy ze względu na to, że wylewki dojdą:)Ale nie było żadnego specjalnego projektu.

Poniżej blog mojego mężulka:) Tam są zdjęcia na bieżąco wklejane:)

http://www.dunaj81.mojabudowa.pl/

Dunajka84 w linku który podałaś na zdjęciach z dnia 31.07.2013 widzę że masz fundament pod schody o którym pisze "nasza oliwka"

Pozdrawiam :)

Dunajka84 w linku który podałaś na zdjęciach z dnia 31.07.2013 widzę że masz fundament pod schody o którym pisze "nasza oliwka"

Pozdrawiam :)

Witam,

niestety kierownik nie kazał nam robić tego fundamentu pod schody!!!

teraz pozostają nam jedynie schody drewniane (piszę "niestety", bo marzyłam o takich wylewanych)...

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Witam,

niestety kierownik nie kazał nam robić tego fundamentu pod schody!!!

teraz pozostają nam jedynie schody drewniane (piszę "niestety", bo marzyłam o takich wylewanych)...

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Wiesz dziwi mnie trochę podejście kierownika....bo skoro TY/WY jesteście inwestorami to robicie tak aby Wam było wygodnie:) I według Waszych marzeń:)