dunajka84 17.10.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Cześć !! Mała prośba do osób rozpoczynających budowę Oliwki w 2012 i 2013 r. Właśnie załatwiliśmy całą papierologię i rozpoczęliśmy szukanie wykonawcy aby na wiosnę ruszyć z kopyta . Jak u was plasowała się wycena robót na budynek ? Mam na razie dwie wyceny na stan surowy bez okien, ale z położoną dachówką na dachu, wstawionymi oknami dachowymi, orynnowaniem i montażem rur spustowych oraz obróbką kominów (czyli dach praktycznie na gotowo) - ceny w granicach 48 - 49000 zł za robociznę. Jak to wyszło u was, podobnie czy jest duża różnica ? Pozdrawiam Czarek Witam! My jesteśmy na etapie budowy piętra/poddasza....koszt robocizny SSO z pełnym dachem, drenażem , nadbitką... to 46 tys:) Zaznaczam, że mamy Oliwkę z garażem dwustanowiskowym oraz dodatkowo popdniesioną ściankę kolankową jak i przy wejściu stawiamy słupy:)Uważam że to nie wygórowana cena ...tym bardziej, że to konkretna i solidna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 17.10.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dzięki za odpowiedzi !!! Dunajka widzę, że cena podobna do naszej. My też mamy garaż dwustanowiskowy, podniesioną ściankę kolankową o jeden pustak, lekko powiększony garaż aby weszła kotłownia, filary z przodu i taras z tyłu wraz z zadaszeniem PS. Gdzie Dunajka budujecie Oliwkę ? Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunajka84 17.10.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Śląskie:):) ...My podnieśliśmy o 3 pustaki. i wydłużyliśmy krokwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 18.10.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Śląskie:):) ...My podnieśliśmy o 3 pustaki. i wydłużyliśmy krokwię WITAJ, o ile wydłużyliście krokwie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 18.10.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Witam, chyba kiedyś ktoś pisał - ile byłoby mniej więcej miejsca na lodówkę pod schodami (drewnianymi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piśka 18.10.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 My za ekipę zapłaciliśmy 37 tys. w tym dach (blachodachówka). Też mamy podniesioną o 3 pustaki, do tego trochę rozbudowaną z tyłu i garażem dwustanowiskowym. Ale sam majster potem przyznał, że za mało nam policzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piśka 18.10.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Wandzik ależ masz klimat w jadalni. Pięknie u Ciebie. Jak ja żałuję, że zrezygnowałam okna tarasowego z łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 19.10.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 (edytowane) Wandzik ależ masz klimat w jadalni. Pięknie u Ciebie. Jak ja żałuję, że zrezygnowałam okna tarasowego z łukiem. mam pytanie odnośnie schodów wylewanych - czy ktoś robił jakiś dodatkowy projekt???? nasz kierbud w piątek przyjechał na budowę i zażyczył sobie zrobienie dodatkowego projektu na schody. czy ktoś z Was ma ścianę fundamentową pod pierwszym stopniem (wg projektu to taka malutka ścianka) przeglądąłam rózne foty przez Was wrzucane i nie spotkałam, żeby ktoś miał. Ponoć jest ryzyko, że płyta nie wytrzyma... do poniedziałku mam powiedzieć czy zdecydowaliśmy się robić projekt i schody wylewane, czy przechodzimy na schody drewniane. próbowałąm wkleić fotki, ale nie idą następnym razem może sie uda:-) Edytowane 19 Października 2013 przez nasza oliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunajka84 19.10.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 (edytowane) mam pytanie odnośnie schodów wylewanych - czy ktoś robił jakiś dodatkowy projekt???? nasz kierbud w piątek przyjechał na budowę i zażyczył sobie zrobienie dodatkowego projektu na schody. czy ktoś z Was ma ścianę fundamentową pod pierwszym stopniem (wg projektu to taka malutka ścianka) przeglądąłam rózne foty przez Was wrzucane i nie spotkałam, żeby ktoś miał. Ponoć jest ryzyko, że płyta nie wytrzyma... do poniedziałku mam powiedzieć czy zdecydowaliśmy się robić projekt i schody wylewane, czy przechodzimy na schody drewniane. próbowałąm wkleić fotki, ale nie idą następnym razem może sie uda:-) My mamy schody wylewane...i pierwsze słysze o jakimś projekcie dodatkowym:. Edytowane 19 Października 2013 przez dunajka84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunajka84 19.10.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 A krokwie o ok 25 cm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 20.10.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 A krokwie o ok 25 cm:) dziekuję, my wydłuzyliśmy o 40 i martwiłam się że to bedzie jednak za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 20.10.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 My mamy schody wylewane...i pierwsze słysze o jakimś projekcie dodatkowym:. no własnie my też jesteśmy w lekkim szoku:-( a macie zrobiony ten malutki fundament pod pierwszy stopień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 20.10.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Cześć,niech wykonawcy dobrze wam przeliczą wysokości stopni lanych schodów, z tego co pamiętam to wychodzą wysokie, my zrobiliśmy jeden więcej na górze i jest ok, korytarz robi się przy klatce wąski więc ścianki działowe trochę przesunięte. Na dole fundament był robiony, taka stopa wylana razem ze schodami.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunajka84 21.10.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 no własnie my też jesteśmy w lekkim szoku:-( a macie zrobiony ten malutki fundament pod pierwszy stopień? Wydaje mi się źe masz na myśli po prostu wyższy schodek:) Mamy takowy ze względu na to, że wylewki dojdą:)Ale nie było żadnego specjalnego projektu. Poniżej blog mojego mężulka:) Tam są zdjęcia na bieżąco wklejane:) http://www.dunaj81.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 21.10.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Przy schodach betonowych (wylewanych) taki fundament jest wskazany i jest też w projekcie, bo jakby nie patrzeć schody betonowe trochę ważą i takie obciążenie tylko na płytę i to w jednym miejscu jest nie wskazane. Dodatkowo niektórzy wykonawcy kotwią lub wpuszczają schody w ścianę, która przylega do schodów, ale o tym powinien już zdecydować kierownik budowy. Co do projektu schodów to w Oliwce schody, które są opisane w projekcie nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem i większość oliwkowiczów, którzy mają betonowe potwierdza, że na etapie budowy zostały zmieniane. Teoretycznie w przypadku schodów każdy stopień na środku powinien mieć jednakową długość wtedy są najwygodniejsze, a poza tym trochę dziwnie wygląda jeśli wszystkie stopnie w ciągu są jednakowe a trzy przy ścianie są w kształcie trójkąta o podstawie 1m. Dlatego jeśli ktoś chce mieć w miarę wygodne schody polecam kontakt z jakimś znajomym stolarzem, który wykonuje schody mają oni programy do projektowania i pewnie za drobną opłatą wykona wam taki projekt jak wam się podoba (i można wybrzydzać), a tak przygotowany projekt wystarczy tylko dać cieślom i gotowe. Należy jednak pamiętać że ten projekt to raczej "wizualny" niż konstrukcyjny i nie wiem czy waszemu kierownikowi wystarczy. Pozdrawiam Edytowane 21 Października 2013 przez Andrzej & Grażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 21.10.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Wydaje mi się źe masz na myśli po prostu wyższy schodek:) Mamy takowy ze względu na to, że wylewki dojdą:)Ale nie było żadnego specjalnego projektu. Poniżej blog mojego mężulka:) Tam są zdjęcia na bieżąco wklejane:) http://www.dunaj81.mojabudowa.pl/ Dunajka84 w linku który podałaś na zdjęciach z dnia 31.07.2013 widzę że masz fundament pod schody o którym pisze "nasza oliwka" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 22.10.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dunajka84 w linku który podałaś na zdjęciach z dnia 31.07.2013 widzę że masz fundament pod schody o którym pisze "nasza oliwka" Pozdrawiam Witam, niestety kierownik nie kazał nam robić tego fundamentu pod schody!!! teraz pozostają nam jedynie schody drewniane (piszę "niestety", bo marzyłam o takich wylewanych)... pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunajka84 22.10.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam, niestety kierownik nie kazał nam robić tego fundamentu pod schody!!! teraz pozostają nam jedynie schody drewniane (piszę "niestety", bo marzyłam o takich wylewanych)... pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Wiesz dziwi mnie trochę podejście kierownika....bo skoro TY/WY jesteście inwestorami to robicie tak aby Wam było wygodnie:) I według Waszych marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 22.10.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Wandzik ależ masz klimat w jadalni. Pięknie u Ciebie. Jak ja żałuję, że zrezygnowałam okna tarasowego z łukiem. Dziękuję, jak ktoś tak mówi to można w to uwierzyć bo jak się mieszka to jakoś się tego nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 22.10.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Piśka...No no, u Ciebie jest powalająco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts