mak1975 17.09.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 No i stalo sie oliwka zakupiona juz jest u architekta juz uruchamiam znajomisci w powiecie zeby swzybko pozwolenie bylo wszystkie warunki mam wydane wturnik tez gotowy bardzo bym chcial jeslisli pogoda pozwoli wyciagnac jeszcze w tym roku sciany i przykryc dachem. Mam pytanko ile potrzeba bloczkow fundamentowych na oliwke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 17.09.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 No i stalo sie oliwka zakupiona juz jest u architekta juz uruchamiam znajomisci w powiecie zeby swzybko pozwolenie bylo wszystkie warunki mam wydane wturnik tez gotowy bardzo bym chcial jeslisli pogoda pozwoli wyciagnac jeszcze w tym roku sciany i przykryc dachem. Mam pytanko ile potrzeba bloczkow fundamentowych na oliwke? Troszke zależy ile warstw wam wyjdzie u nas ława wyższa o 10 cm (nie ma chudziaka pod ławą) i wyszło 6 warst bloczków 14 cm (razem 130cm) nasza Oliwka ma duży podwójny garaż, zakupiliśmy 1200szt bloczków zostało ok 150 szt, alewykorzystamyje na taras albo na wejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 17.09.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 No i stalo sie oliwka zakupiona juz jest u architekta juz uruchamiam znajomisci w powiecie zeby swzybko pozwolenie bylo wszystkie warunki mam wydane wturnik tez gotowy bardzo bym chcial jeslisli pogoda pozwoli wyciagnac jeszcze w tym roku sciany i przykryc dachem. Mam pytanko ile potrzeba bloczkow fundamentowych na oliwke? Troszke zależy ile warstw wam wyjdzie u nas ława wyższa o 10 cm (nie ma chudziaka pod ławą) i wyszło 6 warst bloczków 14 cm (razem 130cm) nasza Oliwka ma duży podwójny garaż, zakupiliśmy 1200szt bloczków zostało ok 150 szt, alewykorzystamyje na taras albo na wejście. Czy jest szansa abysmy z żoną przyjechali obejżeć waszą OLIWKE jestesmy tez z zachodniopomorskiego wiec dosc blisko jesli tak to moj nr gg 1972546 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 17.09.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Mam pytanko ile potrzeba bloczkow fundamentowych na oliwke? U nas też ma być garaż dwustanowiskowy i z moich obliczeń wychodzi około 181 bloczków na wartstwę. Pokrywa się to z wiadomością od Adara. Adar, a ile stali poszło w ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 17.09.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Czy ktos z Oliwkowiczów zdecydowal sie moze na wentylacje wymuszoną i zastosowanie rrekurperatora? Jeśli tak to jakie to są koszty i jakiej firmy sprzęt byście polecali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 17.09.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Adar, a ile stali poszło w ławy? Na to pytanko odpowiem jutro, nie pamiętam, wszystko mam w domu, a teraz praca... Czy jest szansa abysmy z żoną przyjechali obejżeć waszą OLIWKE jestesmy tez z zachodniopomorskiego wiec dosc blisko jesli tak to moj nr gg 1972546 oczywiście zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 17.09.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 my sie chyba jednak zdecydujemy na mały wkład z dwoma szybamihttp://www.pawpol.pl/mini_2rh.php[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 17.09.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 my sie chyba jednak zdecydujemy na mały wkład z dwoma szybamihttp://www.pawpol.pl/mini_2rh.php[/img] Aż z ciekawości zajrzałem. Taki szukam ale większy...7 czy 8 kW to chyba mało .......ale dzięki........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 18.09.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 a ile stali poszło w ławy? my zakupiliśmy 320kg prętów 12 i 70 kg - 6, poszło wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 18.09.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 a ja mam zwykły kominek i postawie go pod tak ja narożny , w zasadzie to już stoi i jest podłaczony trzeba go tylko obudować Pstryknij fotke jak to wygląda - najlepiej z rogu salonu. I jaki kupiłeś kominek ? pozdrawiam tarnava 18 KW , stoi pod kątem 45 stopni , musiałem trochę pokombinować z podłaczeniem , ale udało się bez probelmu , teraz muszę go jeszcze zabudować , ale będzie wyglądał fajnie bo będzie widać ogień jak się będzie siedziało na kanapie w salonie . Nie wiem czy znajdę aparat , bo musiałem się z domu wyprowadzić i mieszkamy teraz u teściów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 18.09.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 bo musiałem się z domu wyprowadzić i mieszkamy teraz u teściów. la la la Ale to już było la la la i nie wróci więcej la la la... To samo co i u nas mieliśmy po sprzedaniu mieszkania mieszkać u teściów tylko 3 miesiące a trwało to calutki rok. Ale w gruncie rzeczy nie było tak źle bo teściów mam fajnych no i jak wracałem z budowy ok. 23 to micha czekała codziennie na mnie i to taka spora żeby zięć czasem nie zasłabł. Będzie dobrze! Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 18.09.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 bo musiałem się z domu wyprowadzić i mieszkamy teraz u teściów. la la la Ale to już było la la la i nie wróci więcej la la la... To samo co i u nas mieliśmy po sprzedaniu mieszkania mieszkać u teściów tylko 3 miesiące a trwało to calutki rok. Ale w gruncie rzeczy nie było tak źle bo teściów mam fajnych no i jak wracałem z budowy ok. 23 to micha czekała codziennie na mnie i to taka spora żeby zięć czasem nie zasłabł. Będzie dobrze! Czarek a mój małż juz 5 lat mieszka ze swoim teściem, dogadują się... ale już niedługo i tu jest problem... z jednej strony strasznie chce mi się na swoje, a z drugiej mamy nie ma już 7 lat, mój brat ma dopiero 15 lat - okropny wiek nastolatków, a w miare dogaduje sie tylko ze mną, z ojcem się kłócą, ojciec nie chce mi go dać na wieś i jak tu cieszyć się z budowy... ...no to się wynurzyłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 18.09.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 a mój małż juz 5 lat mieszka ze swoim teściem, dogadują się... ale już niedługo i tu jest problem... z jednej strony strasznie chce mi się na swoje, a z drugiej mamy nie ma już 7 lat, mój brat ma dopiero 15 lat - okropny wiek nastolatków, a w miare dogaduje sie tylko ze mną, z ojcem się kłócą, ojciec nie chce mi go dać na wieś i jak tu cieszyć się z budowy... My jesteśmy mieszczuchami z blokowiska i wiesz mi Dom nabiera całkowicie innego znaczenia jak się go ma i w nim mieszka. Zawsze chcieliśmy mieć dom ze względów przestrzeni życiowej a dostaliśmy niespodziewany prezent.... życzę wam żebyście i wy odnaleźli to coś w Domu i wtedy okaże się że wszystko się ułoży. Z zimnej kalkulacji wynika że skoro dostaliście porządnego kopa to teras już tylko z górki. Więc krótko rzecz ujmując do roboty a La la la samo się będzie na usta cisnąć. ...no to się wynurzyłam... to właśnie tak należy...! Czasami trzeba się oderwać od bloczków betonowych i stali żebrowanej i pogadać o najważniejszych sprawach. La la la A jeśli dom będę miał To będzie bukowy koniecznie, Pachnący i słoneczny. Wieczorem usiądę - wiatr gra ..... la la la Pozdrawiamy Czarek & Klaudia & Julka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 18.09.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ShrekowieBARDZO DZIĘKUJĘ, tego mi trzeba, usłyszeć że będzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 18.09.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 my sie chyba jednak zdecydujemy na mały wkład z dwoma szybamihttp://www.pawpol.pl/mini_2rh.php[/img] Aż z ciekawości zajrzałem. Taki szukam ale większy...7 czy 8 kW to chyba mało .......ale dzięki........... JAkaś norweska firma ma tez takie małe, ale o większej mocy 10 KW, (JOLK lub northstar - tak jakoś) i cenie jeszcze bardzo zabójczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 18.09.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 bo musiałem się z domu wyprowadzić i mieszkamy teraz u teściów. la la la Ale to już było la la la i nie wróci więcej la la la... To samo co i u nas mieliśmy po sprzedaniu mieszkania mieszkać u teściów tylko 3 miesiące a trwało to calutki rok. Ale w gruncie rzeczy nie było tak źle bo teściów mam fajnych no i jak wracałem z budowy ok. 23 to micha czekała codziennie na mnie i to taka spora żeby zięć czasem nie zasłabł. Będzie dobrze! Czarek Czarek !!! Bez takich czarnych wizji . Rok czasu w naszym przypadku to nie możliwe . Juz sie zorientowałem ze to się ciągnie jak nie powiem co , ale w pierwotenj wersji założyłem 2 tyg i przyjmując Twój współczynnik x4 wyjdzie mi 2 miesiące i to jeszcze mogę przyjąć na "klate" . Dziś znowu wezwałem elektryka na drobne zmiany mojej kochanej żonki , która zmieniła z nowu kilka koncepcji i wyszło ze swiatło będzie potrzebne jeszcze tu , tu , tu i oczywiście tam też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 18.09.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Słuchajcie Wy tu chwalicie się swoimi TEŚCIAMI a mi namierzyli ponad 300 m2 dachu.............nieźle namodziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 18.09.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 tarnava 18 KW , stoi pod kątem 45 stopni , musiałem trochę pokombinować z podłaczeniem , ale udało się bez probelmu , teraz muszę go jeszcze zabudować , ale będzie wyglądał fajnie bo będzie widać ogień jak się będzie siedziało na kanapie w salonie . Nie wiem czy znajdę aparat , bo musiałem się z domu wyprowadzić i mieszkamy teraz u teściów. Też myślalam nad takim ustawieniem ale z moich pomiarów wynika, że wkład pod takim kątem się nie mieści. Zakładając, że ściana między salonem a holem ma 123 cm i dobuduje w salonie ściane takiej samej dlugości wkład o głębokości ok. 50cm koliduje mi z kominem- jak to rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 18.09.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 bo musiałem się z domu wyprowadzić i mieszkamy teraz u teściów. la la la Ale to już było la la la i nie wróci więcej la la la... To samo co i u nas mieliśmy po sprzedaniu mieszkania mieszkać u teściów tylko 3 miesiące a trwało to calutki rok. Ale w gruncie rzeczy nie było tak źle bo teściów mam fajnych no i jak wracałem z budowy ok. 23 to micha czekała codziennie na mnie i to taka spora żeby zięć czasem nie zasłabł. Będzie dobrze! Czarek My mamy za to chyba dużo szczęścia w tej kwestii......... Poczatkowo również mielismy wizję mieszkania u teściów po sprzedaży mieszkania, ale to chyba jednak nie byłoby takie proste, łatwe i przyjemne Na szczęście wczoraj udało nam sie znaleźc kupców na mieszkanie, którzy godzą się dac nam od razu połowę pieniędzy i pozwalają nam mieszkać do końca wrzesnia 2008 r. a nawet i do końca przyszłego roku Ogromnie nas to cieszy, szczególnie z tego powodu, że na poczatku marca powiększa nam się rodzinka (będzie nas już czworo) i prace na budowie z pewnoscią wówczas troche spowolnieją. Optymistycznie więc patrzymy w przyszłość i modlimy się, aby wszystko za bardzo nie podrożało i było na miarę naszego budżetu (bo jak juz mieszkanie sprzedamy - to nie będzie więcej co sprzedać ). Pozdrawiamy Oliwkowiczów i wszystkim zyczymy duzo optymizmu!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 18.09.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Słuchajcie Wy tu chwalicie się swoimi TEŚCIAMI a mi namierzyli ponad 300 m2 dachu.............nieźle namodziłem Jeśli chodzi o liczenie dachu - to może panowie byli bardzo zmęczeni jak liczyli U nas tez z dachem było sporo zamieszania. Ciesla z dekarzem tak liczyli i liczyli, że sie przeliczyli - prawie ze wszystkim. . Ciągle cos było nie tak. Kilka razy dziennie coś domawialiśmy albo odmawialiśmy. Koszmar. Za to na koniec my ich ładnie wyliczylismy - i wtedy sie wszystko zgadzało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts