Mac Iek 19.09.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Słuchajcie Wy tu chwalicie się swoimi TEŚCIAMI a mi namierzyli ponad 300 m2 dachu.............nieźle namodziłem Jeśli chodzi o liczenie dachu - to może panowie byli bardzo zmęczeni jak liczyli U nas tez z dachem było sporo zamieszania. Ciesla z dekarzem tak liczyli i liczyli, że sie przeliczyli - prawie ze wszystkim. . Ciągle cos było nie tak. Kilka razy dziennie coś domawialiśmy albo odmawialiśmy. Koszmar. Za to na koniec my ich ładnie wyliczylismy - i wtedy sie wszystko zgadzało . "Obawiam się", że wszystko jest OK. Nad wejściem i tarasem robię dość spore daszki i mam za swoje , więcej więźby, blachy, podbiciówki, rynien itp....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 19.09.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Słuchajcie, czy kotoś z Oliwkowiczów miał problem z montażem okien dachowych?Chodzi oto, że zamówiliśmy okna 78X140 Velux i miały być zamontowane tak jak wskazuje oryginalny projekt. I co ....? Z przodu nie mieszczą sie te dwa okna komibi na długości, bo blacha od daszku frontowego przeszkadza.Czy to u nas tylko czy ktoś jeszcze się z tym miał problem, bo nie wiem kogo obciążyć duchowo i finansowo za te okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 19.09.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Słuchajcie, czy kotoś z Oliwkowiczów miał problem z montażem okien dachowych? Chodzi oto, że zamówiliśmy okna 78X140 Velux i miały być zamontowane tak jak wskazuje oryginalny projekt. I co ....? Z przodu nie mieszczą sie te dwa okna komibi na długości, bo blacha od daszku frontowego przeszkadza. Czy to u nas tylko czy ktoś jeszcze się z tym miał problem, bo nie wiem kogo obciążyć duchowo i finansowo za te okna. Nas ten problem ominął. Kupilismy okna Velux 78 x 118 i osadzalismy je nieco inaczej niż w projeckcie. Poza tym nie mamy okna kombi - tylko wszystkie pojedyncze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.09.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Słuchajcie, czy kotoś z Oliwkowiczów miał problem z montażem okien dachowych? Chodzi oto, że zamówiliśmy okna 78X140 Velux i miały być zamontowane tak jak wskazuje oryginalny projekt. I co ....? Z przodu nie mieszczą sie te dwa okna komibi na długości, bo blacha od daszku frontowego przeszkadza. Czy to u nas tylko czy ktoś jeszcze się z tym miał problem, bo nie wiem kogo obciążyć duchowo i finansowo za te okna. Zacząłbym od cieśli. Akurat jestem na etapie więźby i ustaliśmy wspólnie gdzie i jakie okno dachowe ma być usytuowane, żeby dopasować rozstaw krokiew. Sprawdźcie też czy usytuowanie okien jest dokładnie takie jak w projekcie.....bo jeśli tak to możliwe, że daszek jest za szeroki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 20.09.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Słuchajcie, czy kotoś z Oliwkowiczów miał problem z montażem okien dachowych? Chodzi oto, że zamówiliśmy okna 78X140 Velux i miały być zamontowane tak jak wskazuje oryginalny projekt. I co ....? Z przodu nie mieszczą sie te dwa okna komibi na długości, bo blacha od daszku frontowego przeszkadza. Czy to u nas tylko czy ktoś jeszcze się z tym miał problem, bo nie wiem kogo obciążyć duchowo i finansowo za te okna. ja mam zgodnie z projektem i weszły bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 20.09.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Słuchajcie Wy tu chwalicie się swoimi TEŚCIAMI a mi namierzyli ponad 300 m2 dachu.............nieźle namodziłem w sumie mnie wyszło 260 czy 270 m2 dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 20.09.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 tarnava 18 KW , stoi pod kątem 45 stopni , musiałem trochę pokombinować z podłaczeniem , ale udało się bez probelmu , teraz muszę go jeszcze zabudować , ale będzie wyglądał fajnie bo będzie widać ogień jak się będzie siedziało na kanapie w salonie . Nie wiem czy znajdę aparat , bo musiałem się z domu wyprowadzić i mieszkamy teraz u teściów. Też myślalam nad takim ustawieniem ale z moich pomiarów wynika, że wkład pod takim kątem się nie mieści. Zakładając, że ściana między salonem a holem ma 123 cm i dobuduje w salonie ściane takiej samej dlugości wkład o głębokości ok. 50cm koliduje mi z kominem- jak to rozwiązałeś? u mnie jest nawet 5 czy 10 cm luzu pomiedzy tyłem kominka , a rogiem komina komin mam systemowy , może ty masz murowany z cegieł one są troche większe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.09.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Słuchajcie Wy tu chwalicie się swoimi TEŚCIAMI a mi namierzyli ponad 300 m2 dachu.............nieźle namodziłem w sumie mnie wyszło 260 czy 270 m2 dachu Ale z tego co pamiętam masz garaż dwustanowiskowy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.09.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Co do komina to rzeczywiście z murowanym może być problem bo jest większy od systemowego. Podchodziłem już do tego tematu kilkakrotnie i wydaje mi się, że i z murowanym można sobie poradzić.....u mnie jest możliwość podkucia bo wewnątrz komina mam wkłady ceramiczne........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 20.09.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Słuchajcie, czy kotoś z Oliwkowiczów miał problem z montażem okien dachowych? Chodzi oto, że zamówiliśmy okna 78X140 Velux i miały być zamontowane tak jak wskazuje oryginalny projekt. I co ....? Z przodu nie mieszczą sie te dwa okna komibi na długości, bo blacha od daszku frontowego przeszkadza. Czy to u nas tylko czy ktoś jeszcze się z tym miał problem, bo nie wiem kogo obciążyć duchowo i finansowo za te okna. U nas nie było problemu z zamontowaniem takich właśnie okien wprawdzie od frontu nie mamy daszku, ale mamy takowy od ogrodu... Ale też mieliśmy mały kłopot Kupilismy 2 osobne kołnierze do nich, a później okazało się, że lepiej będzie, jeśli kołnierz będzie podwójny no i nam zostały... ale na szczęście udało się je niedawno zwrócić jacekot napisał: Mac Iek napisał: Słuchajcie Wy tu chwalicie się swoimi TEŚCIAMI a mi namierzyli ponad 300 m2 dachu.............nieźle namodziłem w sumie mnie wyszło 260 czy 270 m2 dachu Ale z tego co pamiętam masz garaż dwustanowiskowy...... My mamy garaż jednostanowiskowy, bez daszku frontowego, ale z całkowitym zadaszeniem tarasu i powierzchnia dachu wyszła 245m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.09.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 My mamy garaż jednostanowiskowy, bez daszku frontowego, ale z całkowitym zadaszeniem tarasu i powierzchnia dachu wyszła 245m2 Tak właśnie myślę, że daszki "robią robotę". Też zadaszam taras (którego jeszcze nie ma ), nie wiem jaką jego część ale 2m od ściany będzie. Do tego dojdzie nie mniejszy nad wejściem - przez spadek działki wyszło mi cztery schody typu "piramida" - do zadaszenia 2 x 4,6 m..........No i się nazbierało.... Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 21.09.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Też myślalam nad takim ustawieniem ale z moich pomiarów wynika, że wkład pod takim kątem się nie mieści. Zakładając, że ściana między salonem a holem ma 123 cm i dobuduje w salonie ściane takiej samej dlugości wkład o głębokości ok. 50cm koliduje mi z kominem- jak to rozwiązałeś? u mnie jest nawet 5 czy 10 cm luzu pomiedzy tyłem kominka , a rogiem komina komin mam systemowy , może ty masz murowany z cegieł one są troche większe ? A właśnie że mam systemowy. Głowie się nad tym kominkiem i nijak mi nie włazi Moje założenia: ściany 123cm/ 123cm, wielkość komina 40,10cm/58,7cm. Jak połącze te dwie ścianki to powstaje ściana ok.173cm ale głębokość do rogu komina to ok.17 cm a wkład ma głębokość najbidniej 45cm + odsunięcie od ściany no i co??? Może to kwestia wkładu bo ja planuje taki "płasoszybowy" i zabudowe całkiem płaską... Jak to u Ciebie się zmieściło nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 24.09.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Też myślalam nad takim ustawieniem ale z moich pomiarów wynika, że wkład pod takim kątem się nie mieści. Zakładając, że ściana między salonem a holem ma 123 cm i dobuduje w salonie ściane takiej samej dlugości wkład o głębokości ok. 50cm koliduje mi z kominem- jak to rozwiązałeś? u mnie jest nawet 5 czy 10 cm luzu pomiedzy tyłem kominka , a rogiem komina komin mam systemowy , może ty masz murowany z cegieł one są troche większe ? A właśnie że mam systemowy. Głowie się nad tym kominkiem i nijak mi nie włazi Moje założenia: ściany 123cm/ 123cm, wielkość komina 40,10cm/58,7cm. Jak połącze te dwie ścianki to powstaje ściana ok.173cm ale głębokość do rogu komina to ok.17 cm a wkład ma głębokość najbidniej 45cm + odsunięcie od ściany no i co??? Może to kwestia wkładu bo ja planuje taki "płasoszybowy" i zabudowe całkiem płaską... Jak to u Ciebie się zmieściło nie mam pojęcia Fakt ja bede miał zabudowe nie w trójkocie tylko w pięcioboku i dlatego nie mam problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 24.09.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 To jest to nam po przekątnej "standardowy" wkład nie chciał wejść, trzeba by było trochę zamurować wjeścia do kuchni, a i tak nadal mi było szkoda tej przestrzeni jadalnia-salon.Pod koniec października mają nam robić kominek, więc i zdjęcia naszego cuda wtedy postaram się wklejić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 24.09.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ja już znalazłam rozwiązanie. Kominek narożny z unoszoną do góry szybą- fajnie wygląda i nie zawali mi połowy salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 24.09.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Wczoraj widzieliśmy Oliwkę- na żywo - 'Maly Jan' nam to umozliwił - za co bardzo dziekujemy. Jesteśmy zachwyceni i przekonani że Oliwka jest naszym wymarzonym projektem. Pozdrawiamy całą Rodzinkę Jana, ' czapki z głów' za wykonanie tak wspaniałej roboty! Ania i Tomek z dziewczynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania N 24.09.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witajcie,mam takie pytanie, czy ktoś z budujących zgodziłby sie pokazać nam swoją Oliwkę? Zdecydowaliśmy sie z mężem na budowę tego domku- mamy nadzieję ruszyć w marcu, i bardzo chcielibyśmy zobaczyć Oliwkę na żywo. PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 24.09.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 My zapraszamy chociaż z Torunia do nas będzie ponad 200km. W tej chwili nasza Oliwka ma położoną więźbę i chętnie się nią wszystkim chwalimy, bo jest naprawdę piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 25.09.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witajcie, mam takie pytanie, czy ktoś z budujących zgodziłby sie pokazać nam swoją Oliwkę? Zdecydowaliśmy sie z mężem na budowę tego domku- mamy nadzieję ruszyć w marcu, i bardzo chcielibyśmy zobaczyć Oliwkę na żywo. Pozdrawiam Ania My też zapraszamy!!! Do nas macie jakieś 180km Pozdrawiem Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 25.09.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Zmieniał ktoś strop na monolityczny? Konstruktor wyliczył mi grubość na 18 cm nad salonem, ale już nad kuchnią doszedł do 25 a przekroje stali dochodzą do fi16. Cos mi to duże wychodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts