ashman 26.09.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Zmieniał ktoś strop na monolityczny? Konstruktor wyliczył mi grubość na 18 cm nad salonem, ale już nad kuchnią doszedł do 25 a przekroje stali dochodzą do fi16. Cos mi to duże wychodzi.... Witajcie, my mamy strop monolityczny na dwoch kondygnacjach (dwoch bo mamy 'dorobiona' piwnice do naszej oliwki). Grubosc standardowa 12cm. Jak cos to pytajcie, jak bede w stanie to odpowiem. Pozdrawiam, Pawel P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 26.09.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Zmieniał ktoś strop na monolityczny? Konstruktor wyliczył mi grubość na 18 cm nad salonem, ale już nad kuchnią doszedł do 25 a przekroje stali dochodzą do fi16. Cos mi to duże wychodzi.... Też mam strop monolityczny monolityczny - 12 cm (szerokość cegły)....na całości. Fakt, że nad salonem mam więcej zbrojenia - dodatkowe "belki" w poprzek. Nad kuchnią to nie bardzo rozumiem...w pobliżu jest klatka schodowa wzmacniana podciągami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiask 27.09.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Witam OLIWKOWICZÓW!!! My z mężem zamierzamy ruszyc z OLIWKĄ na drugi rok (koło maja). Długo zajęło nam szukanie wśród projektów, jednak wreszcie się zdecydowaliśmy. Aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania formalności do pozwolenia na budowę, a trochę ich jest (niestety). W sumie zostały nam już tylko dokonanie zmian w projekcie i prawie gotowe. Jak przed chwilą czytałam, również zmieniamy strop na monolityczny, a jeżeli chodzi o inne zmiany to między innymi taras z boku domu (strona południowo-zachodnia) i troszkę zmian funkcji pomieszczeń. Jeżeli byłaby możliwośc, my także chętnie zobaczymy czyjąś OLIWKĘ "na żywo" )) Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 28.09.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam OLIWKOWICZÓW!!! Witam ...Jeżeli byłaby możliwośc, my także chętnie zobaczymy czyjąś OLIWKĘ "na żywo" )) Rozmawiajcie z Jacolkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 28.09.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Kilka fotek mojej "oliwki". W koło jest spory bałagan. ale już niedługo.http://www.flickr.com/photos/14283375@N06/?saved=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 28.09.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Oj, coś mi z tymi zdjęciami nie wychodzi.http://www.flickr.com/photos/14283375@N06/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 28.09.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Z tym stropem to mnie troche wku...bo taki jest na pozwoleniu na budowe-18 cm, a nad garażem dwustanowiskowym (rozpietość 6.80) nawet 20 cm. Dodatkowo przy kuchni (komin) oraz nad garażem (mam tam właz na góre w stropie) jakieś żebra na 25cm. Nie wiem jak ten konstruktor wyobrażał sobie zrobienie tego tym bardziej, że dodatkowe 7cm (nad garażem 5cm) wystawać ma w góre. Zrobił mi w ten sposób schodki na piętrze.Dodatkowo przez ciężar stropu poszerzył mi wszystkie ławy o 10cm. No jestem zły... Wracając jeszcze do Waszych stropów monolitycznych to przy 12 cm jak idzie zbrojenie i o jakim przekroju? U mnie wszystko w fi12 co 10 bądź 12cm a w żebrach dołem fi16 górą fi12 co 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 28.09.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 No i stanelo sie od 2 tygodni jestesmy formalnie wlascicielami projektu juz lezy w adaptacji. Na dzialeczce juz powycinalismy dzrzewka (owocowe) i czekamy na pozwolenie mam nadzieje ze przebrniemy z nim rownie szybko jak zaltawialismy warunki , ale 1 dylemat mi pozostal nadal z raci iz handluje materialami budowlanymi i mam je wszystkie dostepne bez klopotu niemoge sie zdecydowac z ktorego budowac. w zasadzie biore pod uwage 2 materialy suporex wysokiej dokladnosci na PW pod klej no i tradycyjna ceramike tzn. Wienerbergera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 28.09.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 My mamy za to chyba dużo szczęścia w tej kwestii......... Poczatkowo również mielismy wizję mieszkania u teściów po sprzedaży mieszkania, ale to chyba jednak nie byłoby takie proste, łatwe i przyjemne Na szczęście wczoraj udało nam sie znaleźc kupców na mieszkanie, którzy godzą się dac nam od razu połowę pieniędzy i pozwalają nam mieszkać do końca wrzesnia 2008 r. a nawet i do końca przyszłego roku Ogromnie nas to cieszy, szczególnie z tego powodu, że na poczatku marca powiększa nam się rodzinka (będzie nas już czworo) i prace na budowie z pewnoscią wówczas troche spowolnieją. Optymistycznie więc patrzymy w przyszłość i modlimy się, aby wszystko za bardzo nie podrożało i było na miarę naszego budżetu (bo jak juz mieszkanie sprzedamy - to nie będzie więcej co sprzedać ). Pozdrawiamy Oliwkowiczów i wszystkim zyczymy duzo optymizmu!!!!!!!!!!!! My sprzedalismy mieszkanie ok tygodnia temu z terminem wyprowadzki do polowy lipca 2008 (mam nadzieje ze sie wyrobimy) umowe podpisalismy narazie przedwstepna za 2tyg. bedzie pelna notarialna uzgodnine mamy ze otrzymujemy teraz 100% ustalonej ceny i mieszkanie nie jest juz nasze a jedynie w nim mieszkamy do lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 02.10.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 mam pytanie do tych co juz zadaszyli albo mają przynajmniej mają więźbę, proszę powiedzieć czy słup więźby opiera się na słupie żelbetowym wymurowanym przy wejściu do łazienki czy ma on za zadanie tylko trzymac podciąg dla stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 02.10.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 mam pytanie do tych co juz zadaszyli albo mają przynajmniej mają więźbę, proszę powiedzieć czy słup więźby opiera się na słupie żelbetowym wymurowanym przy wejściu do łazienki czy ma on za zadanie tylko trzymac podciąg dla stropu? Nie jestem fachowcem ale wydaje mi się, że główna rola tego słupa żelbetowego to podpiarcie podciągu. Co do słupów więźby to cieśla poradził, żeby z nich zrezygnować. Robię działówki z bloczków 12 cmi i na nich podparte są płatwie (tak to się chyba nazywa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 02.10.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 mam pytanie do tych co juz zadaszyli albo mają przynajmniej mają więźbę, proszę powiedzieć czy słup więźby opiera się na słupie żelbetowym wymurowanym przy wejściu do łazienki czy ma on za zadanie tylko trzymac podciąg dla stropu? Z tego co mi tłumaczył architekt, słup ten powinien przenosić ciążar dachu po słupie żelbetowym w dół. tka w sumie to wypadł on obok słupa żelbetowego i obciążał strop, a my mamy góę trochę przerobionom to go usuneliśmy przerzucając ten ciężar na ścianę wneki ( nie ma jej w oryginalnym projekcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 02.10.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 mam pytanie do tych co juz zadaszyli albo mają przynajmniej mają więźbę, proszę powiedzieć czy słup więźby opiera się na słupie żelbetowym wymurowanym przy wejściu do łazienki czy ma on za zadanie tylko trzymac podciąg dla stropu? Z tego co mi tłumaczył architekt, słup ten powinien przenosić ciążar dachu po słupie żelbetowym w dół. tka w sumie to wypadł on obok słupa żelbetowego i obciążał strop, a my mamy góę trochę przerobionom to go usuneliśmy przerzucając ten ciężar na ścianę wneki ( nie ma jej w oryginalnym projekcie). jej, ale okaleczyłam ojczysty język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 03.10.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 mam pytanie do tych co juz zadaszyli albo mają przynajmniej mają więźbę, proszę powiedzieć czy słup więźby opiera się na słupie żelbetowym wymurowanym przy wejściu do łazienki czy ma on za zadanie tylko trzymac podciąg dla stropu? Z tego co mi tłumaczył architekt, słup ten powinien przenosić ciążar dachu po słupie żelbetowym w dół. tka w sumie to wypadł on obok słupa żelbetowego i obciążał strop, a my mamy góę trochę przerobionom to go usuneliśmy przerzucając ten ciężar na ścianę wneki ( nie ma jej w oryginalnym projekcie). jeden i drugi słup połozony jest na podciągach , tak jest przynajmniej u mnie a mi właśmie domek ocieplają styropiane i za chwilę ruszą z podbitką oraz tynkiem ., w końcu jest szansa ze będzie ładny domek z zewątrz a wewnątrz ciągle trwają prace , wczoraj do 22 wojowałem ze scianką pomiedzu domem a garażem , a dokładnie na strychu nad garażem . Moi spece wymurowali mi tak sicnakę jak było w projekcie , dosłownie i cześć tej sciany mam z max 25 cm , a końcówkę zrobili z 29cm i nic by to nie przeszkadzało gdby kilka pustaków nie wypadło właśnie w pokoju nad garażem i miałem z tego powodu 4 cm do zniwelowania . Czy u was też tak zrobili ? Normalny bezsens jak dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 03.10.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 a mi właśmie domek ocieplają styropiane i za chwilę ruszą z podbitką oraz tynkiem ., w końcu jest szansa ze będzie ładny domek z zewątrz A zdradzisz jakie kolorki wybraliście dla swojej Oliwki? I ciągle bardzo czekam na zdjęcia kominka... może jednak uda Ci sie zrobić... Nie pamiętam, bo trochę już jest nas na tym forum, czy robiliście u siebie rozprowadzenie z kominka?? jeżeli tak to jak to wyszło? Pozdrawiam Ada i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 03.10.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Jacek jakie tynki będziesz robił (wewnątrz i na elewacji)?Muszę szybko coś wybrać na elewację a nie mogę zadecydować....ciągle się waham mineralny czy akryl .........a może silikon............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 03.10.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Jacek jakie tynki będziesz robił (wewnątrz i na elewacji)? Muszę szybko coś wybrać na elewację a nie mogę zadecydować....ciągle się waham mineralny czy akryl .........a może silikon............ wtracam się my mamy wycenę z tynkiem mineralnym, ale zastanawiam się czy to ma sens skoro i tak ocieplamy styropianem, a i podpytam się o ceny, nam wyceniono m2 ocieplenie (styropian 10 na zakładkę, siatka, klej, tyn mineralny) na niecałe 32zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 03.10.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Mi sąsiad mówił o rozwiązaniu takim że najpierw tynk mineralny a na to farba sylikonowa. Co do cen za tynk to polecam Castoramie mój tynk sylikatowy kosztował tam 148zł za wiadro (cena się chyba nie zmieniła) i co najważniejsze jak kupicie więcej to potem można oddać. Sęk w tym że w żadnym razie nie może go zabraknąć podczas układania. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania N 03.10.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 cześć, mam pytanie do wszystkich budujących, czy orientujecie się czy możliwe jest zrobienie wejścia na strych od strony klatki schodowej, czy musi być tak jak w projekcie tzn wejście z sypialni na górze.z góry dzieki za odpowiedzAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 03.10.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 cześć, mam pytanie do wszystkich budujących, czy orientujecie się czy możliwe jest zrobienie wejścia na strych od strony klatki schodowej, czy musi być tak jak w projekcie tzn wejście z sypialni na górze. z góry dzieki za odpowiedz Ania można kosztem tej sypialni, która styka się z garażem. Niestety bardzo ją to zmniejsza. Poglądowe rysunki znajdziesz na forum w budujemydom.pl Osobiście powiększamy garaż na dwa stanowiska, i wtedy tam na strychu będzie pralnia z wejściem od łazienki i garderoba albo fitnesclub z wejściem od sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts