Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć, mam pytanie do wszystkich budujących, czy orientujecie się czy możliwe jest zrobienie wejścia na strych od strony klatki schodowej, czy musi być tak jak w projekcie tzn wejście z sypialni na górze.

z góry dzieki za odpowiedz

Ania

Jeśli oczywiście mówimy o rozkładanych schodkach strychowych to:

My właśnie tak zrobiliśmy i teraz mamy kłopot bo zimą robi się z tego układu „komin” i fru kasa za gaz poleeeeciała :evil: :lol: . Na tą zimę zamierzam się przygotować :evil: 8) i dobrze to uszczelnić ale jest z tym spory kłopot. Myślę że w projekcie jest to dużo lepiej rozwiązane.

Czarek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć, mam pytanie do wszystkich budujących, czy orientujecie się czy możliwe jest zrobienie wejścia na strych od strony klatki schodowej, czy musi być tak jak w projekcie tzn wejście z sypialni na górze.

z góry dzieki za odpowiedz

Ania

Jeśli oczywiście mówimy o rozkładanych schodkach strychowych to:

My właśnie tak zrobiliśmy i teraz mamy kłopot bo zimą robi się z tego układu „komin” i fru kasa za gaz poleeeeciała :evil: :lol: . Na tą zimę zamierzam się przygotować :evil: 8) i dobrze to uszczelnić ale jest z tym spory kłopot. Myślę że w projekcie jest to dużo lepiej rozwiązane.

Czarek

Wydaje mie się, że mówicie o dwóch różnych rzeczach. Ania N chyba strychem nazywa to pomieszczenie nad garażem.

A ja przy okazji zapytam Cię o strych. Czy z pomieszczenia nad garażem robiłeś wyjście na strych? Też o tym myślałem ale w końcu zarzuciłem ten pomysł.... a po tym co mówisz to chyba dobrze robię.... :roll:

wejścia na strych od strony klatki schodowej, czy musi być tak jak w projekcie tzn wejście z sypialni na górze. Ania

Tylko

może rozstrzygnąć o czym tak naprawdę rozmawiamy.... :lol: :lol:

Wydaje mie się, że mówicie o dwóch różnych rzeczach. Ania N chyba strychem nazywa to pomieszczenie nad garażem.

A ja przy okazji zapytam Cię o strych. Czy z pomieszczenia nad garażem robiłeś wyjście na strych? Też o tym myślałem ale w końcu zarzuciłem ten pomysł.... a po tym co mówisz to chyba dobrze robię.... :roll:

Nie robiłem tam wyjścia. Bo jest tam za mało miejsca żeby je spożytkować. Zresztą sam strych nieużytkowy (nad domem :) ) to jest gigantyczne pomieszczenie. Ale uważam że fajnie by to pomieszczenie wyglądało (nad garażem :) ) gdyby dać tam KG do samej kalenicy z drugiej strony jest to niepotrzebna strata ciepła w tym pomieszczeniu które i tak jest najzimniejsze w całym domu.

Czarek

wejścia na strych od strony klatki schodowej, czy musi być tak jak w projekcie tzn wejście z sypialni na górze. Ania

Tylko

może rozstrzygnąć o czym tak naprawdę rozmawiamy.... :lol: :lol:

Nie robiłem tam wyjścia. Bo jest tam za mało miejsca żeby je spożytkować. Zresztą sam strych nieużytkowy (nad domem :) ) to jest gigantyczne pomieszczenie. Ale uważam że fajnie by to pomieszczenie wyglądało (nad garażem :) ) gdyby dać tam KG do samej kalenicy z drugiej strony jest to niepotrzebna strata ciepła w tym pomieszczeniu które i tak jest najzimniejsze w całym domu.

Czarek

Czyli ten "komin" tyczy się włazu na strych?

Czyli ten "komin" tyczy się włazu na strych?

Tak. Ale może jakoś pokracznie zrozumiałem pytanie?

Czarek

Czarek wybacz ale "nie kumam". W projekcie nie ma wyłazu na strych? Bo ja sobie nie wyobrażam, żeby ze strychu nie korzystać......jest spory. Dlaczego jest problem z ociepleniem tych rozkładanych schodków?

wybacznie, że zadałam mało precyzyjnie pytanie :oops: pisząc strych miałam na myśli pomieszczenie nad garażem. Wybaczcie zamieszanie.

Ania

Nie to ja namieszałam :oops: . Spojrzałem do proj. I pom. nr 7 w projekcie to jest strych. U mnie jest tam podniesiona ścianka kol. I był to dla mnie zawsze jeden z większych pokoi w domu aż do dzisiaj.

Czarek

Ponieważ, to chyba my należymy do tych nielicznych, którzy zmienili układ góry, to opiszę jak to wygląda po zmianach.

żeby zrobic bezpośrednie wejście na strych trzeba zmienić układ klatki schodowej i tzw. sypialni, która staje się małym pokojem ( u nas poprostu gościnnym). Pomieszczenie nad garażem będzie naszą sypialnią.

Zaadoptowaliśmy równiez przestrzeń pomiędzy sufitami, a szczytem domu, robiąc właz ze spuszczanymi schodami, warunek - trzeba ocieplić dach do samych szczytów i oczywiście położyć deski podłogowe. Człowiek lubi chomikować,a nie mamy piwnicy więc miejsce na świąteczne ozdoby i sanki dla dzieci jak znalazł. Po podłodze na tym strychu jest 40 m2.

u nas to tyle.

pozdrawiam

Agnieszka

Czarek wybacz ale "nie kumam".

I słusznie :oops: . Temat tego włazu męczy mnie od tygodnia :x . Przeczytałem schodki..., strych... Przyjąłem to za fakt iż zaznaczony jest ten wyłaz w projekcie. Ale również sprawdziłem i byłem w błędzie. A dodatkowo temat dotyczył zupełnie czego innego. Trochę mi się pochorowało i widać z tego że mam przerzuty na mózg. Miejmy nadzieję że to minie.

Dlaczego jest problem z ociepleniem tych rozkładanych schodków?

Właz na nieużytkowy strych mam umieszczone w korytarzu na poddaszu. Schodki po złożeniu i zamknięciu włazu wystają ponad jętki i nie ma za bardzo na czym oprzeć czegoś co uchroniłoby przed uciekaniem ciepła z domu. Rozwiązaniem pewnie by było ułożenie wełny aż po samą kalenicę ale obawiałbym się tego że ciepło będzie cię przedostawać ponad sufit z KG i tym samym zwiększy się przestrzeń którą musiałbym ogrzewać. Innym najdroższym rozwiązaniem byłoby ułożenie wełny aż do kalenicy i dodatkowo na suficie KG ale to by kosztowało...

Czarek

Czarek wybacz ale "nie kumam".

I słusznie :oops: . Temat tego włazu męczy mnie od tygodnia :x . Przeczytałem schodki..., strych... Przyjąłem to za fakt iż zaznaczony jest ten wyłaz w projekcie. Ale również sprawdziłem i byłem w błędzie. A dodatkowo temat dotyczył zupełnie czego innego. Trochę mi się pochorowało i widać z tego że mam przerzuty na mózg. Miejmy nadzieję że to minie.

Dlaczego jest problem z ociepleniem tych rozkładanych schodków?

Właz na nieużytkowy strych mam umieszczone w korytarzu na poddaszu. Schodki po złożeniu i zamknięciu włazu wystają ponad jętki i nie ma za bardzo na czym oprzeć czegoś co uchroniłoby przed uciekaniem ciepła z domu. Rozwiązaniem pewnie by było ułożenie wełny aż po samą kalenicę ale obawiałbym się tego że ciepło będzie cię przedostawać ponad sufit z KG i tym samym zwiększy się przestrzeń którą musiałbym ogrzewać. Innym najdroższym rozwiązaniem byłoby ułożenie wełny aż do kalenicy i dodatkowo na suficie KG ale to by kosztowało...

Czarek

odkręć schody

a mi właśmie domek ocieplają styropiane i za chwilę ruszą z podbitką oraz tynkiem ., w końcu jest szansa ze będzie ładny domek z zewątrz

A zdradzisz jakie kolorki wybraliście dla swojej Oliwki?

I ciągle bardzo czekam na zdjęcia kominka... może jednak uda Ci sie zrobić...

Nie pamiętam, bo trochę już jest nas na tym forum, czy robiliście u siebie rozprowadzenie z kominka?? jeżeli tak to jak to wyszło?

Pozdrawiam

Ada i Tomek

to pytanie do mojej żony ,

ostatanio na pytanie jaki będzie kolor kuchni usłyszałem beżowy , a w salonie " kawa z mlekie " , bo normalnych kiolorów już nie ma jak słysze śliwkowy , morelowy , khaki czy jak się to pisze to jakoś sobie nie umie tego wyobrazić

Jacek jakie tynki będziesz robił (wewnątrz i na elewacji)?

Muszę szybko coś wybrać na elewację a nie mogę zadecydować....ciągle się waham mineralny czy akryl .........a może silikon............

wtracam się :) my mamy wycenę z tynkiem mineralnym, ale zastanawiam się czy to ma sens skoro i tak ocieplamy styropianem, a i podpytam się o ceny, nam wyceniono m2 ocieplenie (styropian 10 na zakładkę, siatka, klej, tyn mineralny) na niecałe 32zł

A propo wyceny czy wasz wykonawca odlicza okna i otwory drzwiowe od ceny ? Bo mój mnie wczoraj zaskoczył mówić ze okna wlicza w cene ? Czy tak jest ogólnie przyjęte ? Oczywiście nie powiedział mi tego na początku , a ja strzeliłem gafe bo jako już niepoczątkujący budujący powinienem zwórcić na to uwagę .

Jacek jakie tynki będziesz robił (wewnątrz i na elewacji)?

Muszę szybko coś wybrać na elewację a nie mogę zadecydować....ciągle się waham mineralny czy akryl .........a może silikon............

wewnatrz to mam gipsowe , są miekie ale to była oszczedość finansów i kosztów

zewnatrz to jesteśmy chyba na tym samym etapie , własnie się zastanawiam jaki tynk wybrać zastanawiam sie miedzy akrylem , a sylikonowym

Jacek co do wliczania okien przez wykonawców ocieplenia to na razie nie mogę się wypowiedzieć. Na drugi tydzień kryją mi dach i muszę ocieplić tylko te miejsca gdzi będą obróbki blacharskie.......

Co do tynków to dzisiaj pogadałem sobie trochę w siedzibie Greinplastu. Mówią, że najlepsze/najdroższe są tynki sylikatowe........ale już jest za późno żeby je w tym roku kłaść. Wymagają wyższej temperatury i mniejszej wilgotności (najlepiej lata :lol: ) bo zamiast schnąć kisną.

Pytałem też o "patent" podany przez Czarka (czytałem też o nim) tzn. tynk mineralny + farba silikatowa. Moja małżonka celuje jednak w takie kolory (drogie farby), że taniej wyjdzie tynk kolorowy. Chyba skończy się na akrylu.

Główny zarzut do akrylu to mała paroprzepuszczalność. W Greinplaście powiedzieli (i też gdzieś wyczytałem), że na styropianie nie ma to zbytniego znaczenia bo sam styropian ma b. małą paroprzepuszczalność. Ponoć tynki akrylowe bardziej niż silikatowe przyciągają kurz i się brudzą................ale można je też opłukiwać wodą czyli poprostu myć (raz na jakiś czas :wink: ), czego nie można powiedzieć o tynkach mineralnych.............

Ale się naprodukowałem :wink:

[quote name="jacekot

A propo wyceny czy wasz wykonawca odlicza okna i otwory drzwiowe od ceny ? Bo mój mnie wczoraj zaskoczył mówić ze okna wlicza w cene ? Czy tak jest ogólnie przyjęte ? Oczywiście nie powiedział mi tego na początku , a ja strzeliłem gafe bo jako już niepoczątkujący budujący powinienem zwórcić na to uwagę .

U nas też wycenili jakby okien nie było -całe powierzchnie, ale za to nie płacę dodoatkowo za obróbke okien - znaczy u nas parapety z klinkieru i wokól okien tez chce klinkier ułożyć, a wycena, którą podałam dotyczy tylko materiału i wówczas otwory są odlczane.