Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki biały ładny domek , w tych Oliwkach piękne jest to ze niby to ten sam dom , a kaźdy jest inny . I to nawet nie w srodku ale i na zewnątrz . Podwójne okno dachowe po prawej stronie , jeszcze nie widziałem .

Zabudowa poddasza w karton-gipsie przed tynkami , nie polecane przez fachowców , ale moim zdaniem super rozwiązanie . Gdbym dziś jeszcze raz budował zrobiłbym dokładnie tak jak wy .

Nie, nie podnosiliśmy. Warto to jednak zrobić - jedna cegła nie wpłynie na wygląd zewnętrzny, a dużo doda w środku.

JESZCZE JEDNO PYTANIE.

Ile do tej pory kosztowała was Oliwka?

Jestem właśnie przed decyzją o kwocie kredytu...

Dużo, za dużo.

Nie chcę nikogo straszyć i myslę, że wiele osób zbudowało ten domek zdecydowanie taniej, ale nas ta inwestycje wyniesie w granicach 450 tyś. - z wyposażeniem ( kuchnia, łazienki, nie najtańszy kominek), no i jestesmy z Poznania.

W zeszłym tygodniu rozmawialiśmy ze znajomymi z małej miejscowości, z zachodniopomorskiego i co tu duzo mówić - 1 m2 tynków wewnętrznych u nich to 13 zł/ m2, w Poznaniu 22 zł/ m2.

Jaki biały ładny domek , w tych Oliwkach piękne jest to ze niby to ten sam dom , a kaźdy jest inny . I to nawet nie w srodku ale i na zewnątrz . Podwójne okno dachowe po prawej stronie , jeszcze nie widziałem .

Zabudowa poddasza w karton-gipsie przed tynkami , nie polecane przez fachowców , ale moim zdaniem super rozwiązanie . Gdbym dziś jeszcze raz budował zrobiłbym dokładnie tak jak wy .

Nie planujemy tzw. mokrych tynków tylko płyty g-k.

Mamy bardzo mało czasu na wykończeni, a nie chcemy kłaśc niczego na mmokre tynki i moze przede wszystkim nie chcemy wchodzić do mokrego domu z dziecmi. taka moja fobia- kosztowna, ale jest. trochę się już najexdziłam z dzieciakami po szpitalach. ( to tak odbiegając od tematu budowy)

Dużo, za dużo.

Nie chcę nikogo straszyć i myslę, że wiele osób zbudowało ten domek zdecydowanie taniej, ale nas ta inwestycje wyniesie w granicach 450 tyś. - z wyposażeniem ( kuchnia, łazienki, nie najtańszy kominek), no i jestesmy z Poznania.

W zeszłym tygodniu rozmawialiśmy ze znajomymi z małej miejscowości, z zachodniopomorskiego i co tu duzo mówić - 1 m2 tynków wewnętrznych u nich to 13 zł/ m2, w Poznaniu 22 zł/ m2.

to rzeczywiście dużo. a myślałam ze to tani domek...

spodziewaliśmy sie ze na oliwkę z wykończeniem tylko dołu wystarczy mi ok. 250 tys. planuje wykańczać w normalnym standardzie, bez szaleństw.

elektryka, tynki wewnętrzne, kominek nie liczę bo to we własnym zakresie.

...to rzeczywiście dużo. a myślałam ze to tani domek...

spodziewaliśmy sie ze na oliwkę z wykończeniem tylko dołu wystarczy mi ok. 250 tys. planuje wykańczać w normalnym standardzie, bez szaleństw.

elektryka, tynki wewnętrzne, kominek nie liczę bo to we własnym zakresie.

Wtrące się, mimo że mam dopiero za sobą stan surowy. Myślę, że 450 tys. to rzeczywiście dużo i mam nadzieję, że 400 tys. nie przekroczę........ale to wszystko zależy od standardu wykończenia i lokalizacji (tj. cen robocizny w różńych częściach Polski). Ale niestety muszę Was zmartwić - 250 tys. to koszt przy założeniu 100-130 tys. na wykończenie - NIEREALNE (wg. mnie oczywiście :roll: )...............

to bardzo proszę o odpowiedzi innych oliwkowiczów jakie są ich koszty budowy.

bo już dreszczy dostałam na samą myśl. wiele rzeczy będziemy mieć robione tzw. metodą gospodarczą.

U nas na dzień dzisiejszy poszło jakieś 190 tys. Nie zakładamy wydać aż 450 tys., ale szczerze powiedziawszy też myśleliśmy, że Oliwka będzie trochę tańsza w budowie... :-?

Na dzień dzisiejszy mamy stan surowy zamknięty - ale bez drzwi wejściowych :wink: , dziś ekipa zainstalowała nam bramę garażową. Mamy instalację elektryczną, instalację wentylacji mechanicznej, odkurzacza centralnego, kominek... W sobotę weszła ekipa od tynków wew. Ale przed nami jeszcze instalator, posadzki, ocieplenie zew. i cała wykończeniówka... (mam nadzieję, że nas nie wykończy - szczególnie finansowo :) )

A oto nasz domek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/081214281430f5a0.htm

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc4d5fbb42162f54.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e24f1e08ce7fa9c8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00f228b54a1af48b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/189d3ffd84b82204.html

to moze ja tak z innej beczki.....

http://images25.fotosik.pl/102/05e1f72f93fedbc8m.jpg

nie mam aktualnego zdjecia ( od tego czasu troszke zrobilismy) ale na fundamenty zasypane i ocieplone ,lecz bez "chudziaka" poszlo do tej pory dokladnie 17 tysiecy

oczywiscie cala praca wlasna (urlop poszedl sie gwizdac :evil: ) ale oszczednosci zdaje sie spore :D nie mowiac o innych korzysciach :wink: (zona mi schudla :lol: )

pozdrawiam

ps. mam bardzo dokladne zestawienie cenowo/ilosciowe materialow ale je wrzuce jak dziennik budowy zaloze

wszystko zależy od wykończenia i tego co będzie w środku ja już pisłąem ze stan surowy otwarty to u mnie coś około 120- 125 tyś zamknięty to już 145 tyś (ale tu już weszła duża 5m brama garazowa , okna 5 komorowe w zewętrznym kolorze , dwrzi wejściowe drewniane ) . Wykończeniówka to już wg uznania można kupić 2 toalety za 500 zł , albo założyć geberity i kupić sredniej półki i zapłacić 2000 tyś , a nawet i 5000 zł to już rzecz gustu . Dalej koszty są już nieporównywalne . Ja chciałem zmieścić się w 300 tyś i już wiem ze będzie mi bardzo trudno ( i nawet chyba mi się nie uda )

wszystko zależy od wykończenia i tego co będzie w środku ja już pisłąem ze stan surowy otwarty to u mnie coś około 120- 125 tyś zamknięty to już 145 tyś (ale tu już weszła duża 5m brama garazowa , okna 5 komorowe w zewętrznym kolorze , dwrzi wejściowe drewniane ) . Wykończeniówka to już wg uznania można kupić 2 toalety za 500 zł , albo założyć geberity i kupić sredniej półki i zapłacić 2000 tyś , a nawet i 5000 zł to już rzecz gustu . Dalej koszty są już nieporównywalne . Ja chciałem zmieścić się w 300 tyś i już wiem ze będzie mi bardzo trudno ( i nawet chyba mi się nie uda )

zgadzam sie ze wszystko zależy od wykończenia domku, ale pocieszona jestem że stan surowy macie za 120 tys. ja tez tak wyliczałam, oczywiście mniej więcej, bo koszty ukryte zawsze jakieś będą. a swoja drogą to ta nasza oliwka wcale nie taka tania...

Bardzo fajny daszek zazdroszczę ja nie wpadłem na pomysł takiego rozwiązania. Tylko wydajcie parę złoty więcej na drzwi wejściowe i będzie cacko. Jeśli mogę to proszę o parę szczegółowych fotek konstrukcji daszku szczególnie tych pionowych odcinków i sposobu ich montażu. Bo rozumiem że te pionowe odcinki będą widoczne po zrobieniu elewacji. No i kiedyś obiecaliście mi fotki waszych schodów.

My również sporo oszczędzaliśmy ale nie poddawaliśmy się i np. zamiast typowej drewnianej barierki mamy barierkę kutą przez kowala artystę i koszt był niewiele większy. A i tak uważam że najgorsze z całej budowy było dla nas decyzja o samym budowaniu a potem było już z górki.

Czarek

zgadzam sie ze wszystko zależy od wykończenia domku, ale pocieszona jestem że stan surowy macie za 120 tys. ja tez tak wyliczałam, oczywiście mniej więcej, bo koszty ukryte zawsze jakieś będą. a swoja drogą to ta nasza oliwka wcale nie taka tania...[/quote]

nie może być tania , bo ten dom nie jest mały jeśli policzysz powieszchnie netto po podłogach to wychodzi ponad 200 m2 , no to się nie da tanio zbudować takiego domu . Kazdy mert niestety kosztuje , wylewka , tynk ,cegła ,zaprawa , więźba , dachówka ,farba , coś na podłogę , ocieplenie, izolacja .................

to znowu ja :roll:

czy można zobaczy oliwkę gdzieś w okolicach warszawy? albo może być troszkę dalej :)

PRZYGARNIJCIE KROPKA

:cry:

Zapraszamy. Będzie pewnie kłopot u nas z wolnym czasem bo niestety życie nami trochę pomiata ale jakoś damy radę :lol: . A w najlepszym przypadku pokażemy Wam dwie oliwki zupełnie różniące się od siebie. Ta druga ma taras zlokalizowany pod balkonem i wysoką ściankę kolankową. Tel. puszczam na P.W.

Czarek