Adar 15.11.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 No to i ja sie pochwalę i ponarzekam... ponarzekam na śnieg, mieli nam dach układać, a tu śnieg leży na folii i nie da rady, ale mamy już działówki w całym domku, dziś wchodzi elektryk. Jednym słowem postępy widać i miło się patrzy i ciągle zastanwaiem sie kiedy będziemy mogli się rzeprowadzać, warian baardzo optymistyczny wielkanoc, wariant bardziej realny wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 15.11.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 A mnie wczoraj zakład energetyczny uszczęśliwił i mam już prąd na budynku. Mała rzecz a cieszy .......(entuzjazm pewnie przeminie z chwilą płacenia rachunków ). A tak poza tym to dach prawie skończony........niedługo wrzucę jakieś fotki i zobaczycie jak wygląda najwyższa w Polsce Oliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhoberto 15.11.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 No to i ja się pochwalę....Dzisiaj mam ręce jak u Gibona...strasznie cięzkie te belki od stropów Terivy. A te pustaki z keramzytobetonu kruche jak...zaczynam żałować iż nie zrobiliśmy stropu wylewanego.Ale trudno , może w połowie przyszłego tygodnia uda nam się zalać strop.Robert i Asia ze Szczecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 15.11.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 U nas listopad to także pracowity miesiąc... choć nie tak jak byśmy chcieli Tynki zrobione - małe wyprawki w sobotę... Za nami także wylewanie posadzek. Niestety praca "ociepleniowców" soę strasznie ślimaczy... raz są, a 3 dni ich nie ma... już nas zaczynają denerwować na maksa...!!! Czekamy w przyszłym tygodniu na ekipę od kominka... Pozdrawiam ps. u nas śniegu nie ma, ale mróz i owszem... właśnie przed chwilą odczułam wynosząc śmieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 16.11.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 U nas też praca pelną parą- tynki powinny być skończone do piątku a od poniedzialku CO, Wod-Kan itp.. Trzeba zacząć grzać bo tynki schną cieniutko, oj cieniutko No i "kończy się" murowanie ogrodzenia. Pozdrawiam o własnie ten temat pominołem w swojej budowie i teraz mam ogrodzenie takie z stepli ktore strop podtrzymywały i starej siatki od sąsiada . A bramę zbiłem z desek i aby ją otworzyć to się niezle musże na meczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 16.11.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 o własnie ten temat pominołem w swojej budowie i teraz mam ogrodzenie takie z stepli ktore strop podtrzymywały i starej siatki od sąsiada . A bramę zbiłem z desek i aby ją otworzyć to się niezle musże na meczyć . Odrobina wysiłku dla zdrowotności a jakie oszczędności Mnie ogrodzenie totalnie wnerwia- nie wiedzialam, że takie to drogie. Z 3 stron zrobilam siatke a od frontu zachciało mi się klinkieru Dodam, że dzialka to 21 arów, więc jest co grodzić. Jacku pochwal się troszeczke kominkiem. Planowalam takie rozwiązanie ale na papierze milimetrowym nijak mi kominek nie właził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 19.11.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ponoć ma przyjść ocieplenie. Wrzucam więc zdjęcia w tonacji zimowej http://foto2.m.onet.pl/_m/9c537303409786ca77441c53307e41d2,10,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/d528ad70ed2f7b2b03b84e85741d8379,10,19,0.jpg Okna dachowe są..........gdzieś tam pod śniegiem.......musicie mi uwierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 19.11.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Oliwka w zimowej aurze prezentuje sie zacnie No i to podniesienie scianki kolankowej całkiem dobrze wygląda - choc mogłeś wydłużyć jeszcze trochę krokwie. Z czego masz dach ? tzn. jakie pokrycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 19.11.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Oliwka w zimowej aurze prezentuje sie zacnie No i to podniesienie scianki kolankowej całkiem dobrze wygląda - choc mogłeś wydłużyć jeszcze trochę krokwie. Dzięki za słowa otuchy, chociaż już się przyzwyczaiłem. Krokwie są "odrobine" wydłużone...bałem się, że przy jeszcze dłuższych mogą być problemy, zwłaszcza zimą pod naporem śniegu. Z czego masz dach ? tzn. jakie pokrycie ? Blachodachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashman 20.11.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ponoć ma przyjść ocieplenie. Wrzucam więc zdjęcia w tonacji zimowej http://foto2.m.onet.pl/_m/9c537303409786ca77441c53307e41d2,10,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/d528ad70ed2f7b2b03b84e85741d8379,10,19,0.jpg Okna dachowe są..........gdzieś tam pod śniegiem.......musicie mi uwierzyć Witaj, to wcale nie jest najwyzsza oliwka w Polsce My mamy piwnice pod nasza Oliwka, ktora w tylnej czesci budynku jest calkowicie odslonieta - do tego stopnia , ze wejscie do piwnicy jest pod tarasem Od frontu nasz dom jest obsypany ziemia ale z tylu widac trzy kondygnacje. Jak pojade na budowe to zrobie jakies fotki;-) Pozdrawiam, Pawel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.11.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witaj, to wcale nie jest najwyzsza oliwka w Polsce My mamy piwnice pod nasza Oliwka, ktora w tylnej czesci budynku jest calkowicie odslonieta - do tego stopnia , ze wejscie do piwnicy jest pod tarasem Od frontu nasz dom jest obsypany ziemia ale z tylu widac trzy kondygnacje. Jak pojade na budowe to zrobie jakies fotki;-) Pozdrawiam, Pawel. Ale w dół się nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.11.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Mi żona cały czas marudzi żeby jednak dać jedną cegłę w górę. Dziś pogadam z architektem i znając życie podniesiemy minimalnie w górę - choc jakoś specjalnie szczęśliwy z tego powodu nie jestem Bo za dachówke i krokwie wiecej zapłacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 20.11.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Mac Iek - nie jest najgorzej ze scianką kolankową ( tu moze bardziej pasjuje udową... piersiową... ). Daszki uratowały sytuację. Macie chyba najbardziej podobny dom do naszego. Tylko my dopiero będziemy kłaść dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.11.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Mac Iek - nie jest najgorzej ze scianką kolankową ( tu moze bardziej pasjuje udową... piersiową... ). Daszki uratowały sytuację. Nie mam już wyjścia. Izolacja jeszcze go "pogrubi" i powinno być dobrze.....tzn. musi być dobrze Macie chyba najbardziej podobny dom do naszego. Tylko my dopiero będziemy kłaść dachówkę. Nie mówcie mi o dachu bo "białej gorączki" dostaje. Została mi jeszcze obróbka kominów, gąsiory na części głównej budynku i rury spustowe. Z jednej strony ich (fachowców ) rozumiem, że nie chcą w śniegu pracować a z drugiej strony chciałbym ten dach w tym roku skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.11.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A ile Cię wyniosła ta blacha ? Duza jest różnica w stosunku do dachówki ?Bo mi jak na razie najtaniej wyszły : Ceramika : Roben Średzka Falista Plus za ok. 15,5 tys bruttoBeton : Brass Cisar Romańska za ok. 12 tys brutto plus do tego dodatki (okna, membrana, rynny itp) za ok 11 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 20.11.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witamy wszystkich Oliwkowiczów My również (Daniel i Agnieszka) również będziemy budować Oliwkę. Na razie walczymy z papierami, mamy nadzieję, że wszystko uda się załatwić do wiosny przyszłego roku i w maju-czerwcu ruszamy z budową. Chciałem podziękować Jackowi za możliwość obejrzenia domu (byliśmy z 2 mies. temu). Chcemy wprowadzić małe zmiany, po stronie 3 okien zrobić wykusz, co trochę zmieni geometrię salonu i przy okazji powiększy balkon. Budować zamierzam z betonu komórkowego 40 cm bez ocieplenia, czekam na wyceny od wykonawców, jak zobaczę ceny to możliwe, że zmienię technologię . Na razie trochę mnie to wszystko przeraża, ogrom spraw do załatwienia i moja cienka orientacja w tematach budowlanych... Jeżeli mogę prosić o pomoc to potrzebuję rysunek lub zdjęcie wyglądu ścianek przy kominku, bo z planów jakoś małe mi wychodzi i ni jak nie mogę tam zmieścić kominka. A jeszcze jedno będziemy budować w łódzkim między Łaskiem i Pabianicami. W miarę nasuwania się pytań (a mamy na to całą zimę) będziemy Was zamęczać na forum. Pozdrawiamy - Daniel Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.11.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 TypeR witamy w klubie Bikerus blacha mnie wyniosła sporo. Nie chciałem brać najtańszej i dałem się podpuścić na jedną z droższych (Ruukki Pural Mat). Mój dach to ok. 270 m2 - blachodachówka, blacha płaska, rynny stalowe (z tej samej blachy co dach), akcesoria, 7 okien Fakro FTP-V .............. w sumie ok. 29 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 20.11.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Mac Iek - powiedz mi, bo tez mam 7 okien połaciowych, a u ciebie nie bardzo je widac ... - Na jakiej wysokości one są u ciebie, czy można przez nie bez problemu wyglądać?- Dałeś okno w pomieszczeniu nad garazem? a jeśli tak to od której strony (chodzi mi o str. - północ, południe itd...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.11.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 .............. w sumie ok. 29 tys. Spora kwota. Ja planowałem sie zmieścić w 25 tys zł (okien mam 5 - ROTO z seri 7) ale w tej kwocie to zostaje mi Brass albo z lekkim naciagnięciem Roben Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.11.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Mac Iek - powiedz mi, bo tez mam 7 okien połaciowych, a u ciebie nie bardzo je widac ... Mam nadzieję, że jak już "zaludnię" ten domek to kaloryfery pod oknami sprawią, że śnieg ich tak nie będzie zasypywał. Ale na razie to tylko Czarek mógłby się w tym temacie wypowiedzieć. - Na jakiej wysokości one są u ciebie, czy można przez nie bez problemu wyglądać? Są dość wysoko - zostaje jakieś 20-30 cm do planowanego sufitu (moja żona załamana ). Moi spece od dachu przekonywali, że tak będzie najlepiej bo wtedy najwięcej doświetlają pomieszczenia. Twierdzą, że okna dachowe nie są po to żeby przez nie wyglądać........Tak, że przez moje zbyt wiele nie wiedać.......tzn. widać sporo.........raczej spory kawałek nieba Jakbym jeszcze raz robił upierałbym się, żeby jednak było niżej.....zwłaszcza przy tak wysokiej ściance kolankowej. - Dałeś okno w pomieszczeniu nad garazem? a jeśli tak to od której strony (chodzi mi o str. - północ, południe itd...) Okno jest od strony ogrodu tj. zachód (może bardziej płd-zach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts