jacekot 21.11.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 - Na jakiej wysokości one są u ciebie, czy można przez nie bez problemu wyglądać? Są dość wysoko - zostaje jakieś 20-30 cm do planowanego sufitu (moja żona załamana ). Moi spece od dachu przekonywali, że tak będzie najlepiej bo wtedy najwięcej doświetlają pomieszczenia. Twierdzą, że okna dachowe nie są po to żeby przez nie wyglądać........Tak, że przez moje zbyt wiele nie wiedać.......tzn. widać sporo.........raczej spory kawałek nieba Jakbym jeszcze raz robił upierałbym się, żeby jednak było niżej.....zwłaszcza przy tak wysokiej ściance kolankowej. U mnie tez okna dachowe wyszły dość wysoko i też była to kwestia swiatla. Na szczeście ja oraz moja małżonką możemy przez nie wyglądać , dzieci już nie. Trochę dałem ciała z klamką bo mam ją na górze , ja otwieram bezprolemu , ale moja żona już musi sie trochę nagimnastykować . Pociesza fakt że dzieci nie będą mogły same otwierać okien . A dzieciom to potrafią naprawdę dziwne rzeczy wymyślić ,ktoś pisałe ze dzieci przez okna dachowe wychodziły na dach i sobie na min siedziały. Fakt że gdyby te okna były niżej to nie wyglądały by ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 21.11.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ... Fakt że gdyby te okna były niżej to nie wyglądały by ładnie. a CZEMU NIE ŁADNIE?? JA DZIŚ ZAWIZŁAM OKNA NA BUDOWE I MAJA BYC TAK ŻEBY PRZEZ NIE WYGLĄDAĆ -CO DAJE ZARAZ NAD SCIANĄ "PIERSIOWO-KLATKOWĄ" BO U NAS TAK SAMO WYSOKA JAK U Mac Iec. Tylko o te dzieci się boję bo tez małe, kalmka u dołu, mój mąż mówi że urosną - ma rację, ale czy zanim nie urosna nie wymyślą sobie na dachu posiedzieć !!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 21.11.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 My dopiero zaczynamy papierologie i pojawiły się poważne problemy już na samym początku. Energa z miłą chęcią podłączy nam prąd budowlany (właściwy ma być za rok) ale chce za to 14000!!!! Niestety z rozpoczęciem budowy nie możemy tak długo czekać a z drugiej strony nie stać nas na taki drogi wydatek! Czy jest szansa że cokolwiek się zrobi bez prądu? a może ktoś z Was korzystał z agregatu prądotwórczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 21.11.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ...ale czy zanim nie urosna nie wymyślą sobie na dachu posiedzieć !!?? Posiedzieć sobie mogą........tylko żeby nie spadły Stanki za 14 tys. to pewnie kupicie 2 takie agregaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 21.11.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ...ale czy zanim nie urosna nie wymyślą sobie na dachu posiedzieć !!?? Posiedzieć sobie mogą........tylko żeby nie spadły Stanki za 14 tys. to pewnie kupicie 2 takie agregaty nie dwa a z dziesięć takich agregatów jeśli nie masz sąsiadów od których mogłabyś pożyczyć prąd , to agrgat jest dobrym pomysłem , u mnie jak zakładali wodę to wodociągi przyjechały z takim urządzeniem i bez problemu mieli prąd do pracy rozejrzyj się może będziesz miał u siebie w mieście firmę która wypożycza urządrzenia do budowy może bedzie taniej , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 21.11.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 My dopiero zaczynamy papierologie i pojawiły się poważne problemy już na samym początku. Energa z miłą chęcią podłączy nam prąd budowlany (właściwy ma być za rok) ale chce za to 14000!!!! Niestety z rozpoczęciem budowy nie możemy tak długo czekać a z drugiej strony nie stać nas na taki drogi wydatek! Czy jest szansa że cokolwiek się zrobi bez prądu? a może ktoś z Was korzystał z agregatu prądotwórczego? My jesteśmy obecnie na etapie montażu okien. Dotychczas wszystkie prace wykonywane były przez wszyskie ekipy na agreganie prądotwórczym, który pożyczałem od właściciela firmy budowlanej. Jeśli masz możliwość załatwienia takiego agregatu to śmiało można myśleć o budowie. U nas w jednym czasie na agregacie była włączona betoniarka gómówka i wiertarka i było O.K. Jak dotychas koszt paliwa do agregatu wyniósł nas około 500 zł. Ale w chwili obecnej jestem zmuszony do tymczasowego podłączenia się na podlicznik od sąsiada bo ekiba, która ma wykonywac tynki z agregatu stwierdziła, że musi być zrobione podłaczenie na siłę. To samo dotyczy wylewania posadzek z agregatu. Ale jak niedawno podliczyłem to dotychczasowe prace jakie były wykonywane na agregacie dały mi dość duże oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula_i_przemek 21.11.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witamy bardzo serdecznie! Od kilku miesięcy uważnie czytamy Wasze uwagi i czerpiemy pełnymi garściami:) No i zazdrośmy rosnących Oliwek. Teraz nadszedł czas, by się ujawnić i to od razu z prośbą. Nasza Oliwka jest na etapie zero i, choć na razie nie wydaliśmy jeszcze wiele, to naszły nas wątpliwości, czy dobrze zaplanowaliśmy budżet. I tu prośba: czy moglibyśmy prosić o przesłanie kosztorysu? Wiemy, że ceny galopują, ale może chociaż w przybliżeniu się okaże, ile niedoszacowaliśmy;) W naszym projekcie zrobiliśmy takie zmiany: - balkon zamiast samej barierki - troje drzwi tarasowych zamiast trzech okien w salonie - likwidacja okna w garażu - brak przejścia z domu na strych nad garażem, zrobimy tam tylko pół stropu (jak w stodole) i przeznaczymy go na schowek rzeczy różnych, czyt. graciarnię (narty, bomki, koń na biegunach, itp.) Adres: [email protected] Dziękujemy i pozdrawiamy Wszystkich! Ula i Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 22.11.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 My dopiero zaczynamy papierologie i pojawiły się poważne problemy już na samym początku. Energa z miłą chęcią podłączy nam prąd budowlany (właściwy ma być za rok) ale chce za to 14000!!!! Niestety z rozpoczęciem budowy nie możemy tak długo czekać a z drugiej strony nie stać nas na taki drogi wydatek! Czy jest szansa że cokolwiek się zrobi bez prądu? a może ktoś z Was korzystał z agregatu prądotwórczego? My jesteśmy obecnie na etapie montażu okien. Dotychczas wszystkie prace wykonywane były przez wszyskie ekipy na agreganie prądotwórczym, który pożyczałem od właściciela firmy budowlanej. Jeśli masz możliwość załatwienia takiego agregatu to śmiało można myśleć o budowie. U nas w jednym czasie na agregacie była włączona betoniarka gómówka i wiertarka i było O.K. Jak dotychas koszt paliwa do agregatu wyniósł nas około 500 zł. Ale w chwili obecnej jestem zmuszony do tymczasowego podłączenia się na podlicznik od sąsiada bo ekiba, która ma wykonywac tynki z agregatu stwierdziła, że musi być zrobione podłaczenie na siłę. To samo dotyczy wylewania posadzek z agregatu. Ale jak niedawno podliczyłem to dotychczasowe prace jakie były wykonywane na agregacie dały mi dość duże oszczędności. Dziękuję, faktycznie może nie być tak źle bez prądu!!! Skoro na agregacie też da radę pociągnąć budowę.... ale przyznam szczerze że 14000 powaliło mnie z nóg!!! I trochę spanikowałam!! dzisiaj poszukam skąd można taki agregat zdobyć. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 22.11.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 czy ktoś ocieplał ścianę między garażem a domem?? bo właśnie jesteśmy na tym etapie i nie bardzowiemy cozrobić, wykonawca radzi - nie, lepiej dobrze zaiolować dach, ale dodam że my nie mamy garaży mamy hangar - oryginalny garaż został wydłużony i poszeżony, obecnie ma wew. wymiary 7x7m, myślimy żeby wstawic tam jakiś mały grzejniczek, ale to jeszcze niepewne no i nie wiem co z ty ociepleniem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 22.11.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 czy ktoś ocieplał ścianę między garażem a domem??. Ja ocieplac tej sciany nie będę. Zamierzam wstawić grzejnik do garazu - zeby utrzymywał temperature na ok. 8-10 stopni. No ale przy metrazu 7x7m to juz musi byc raczej konkretny grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 22.11.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 my też nie ocieplaliśmy tej ściany - będziemy mieć mały grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 22.11.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Bikerus pytanko odnośnie dachu na ile zostałe wyceniona wieźba ?? w twoim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaijo 22.11.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 No ja wam moge powiedziec co się dzieje u mnie. Miał być ekonomiczny piec na eko-groszek... Kurka a ja mam konstrukcje lokomotywy w pom. gospodarczym rozwin ten temat z lokomotywą ogrzewanie mamy na eko-groszek i pierwotnie piec miał być taki jak u naszych znajomych GREŃ, ale za namoą tatusia ( z zawodu metalurga, więc co nieco o różnych stopach i metalach wie) kupiliśmy FAKORE (żeliwną) no i się zaczeło. Rurki rureczki - ja w swej babskiej głowie inaczej to sobie wyobrażałam ( pomna widoku kotłowni znajomych) i lekko jestem rozczarowana estetycznymi walorami tegoż pieca czyt. FAKORA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 22.11.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Bikerus pytanko odnośnie dachu na ile zostałe wyceniona wieźba ?? w twoim domku? Aktualna wycena troche nieaktualna, bo jednak podniesiemy ścianke kolankową o 1 cegłę - więc będę musiał wydłużyć krokwie o jakies 15-20 cm. Wieczorem wrzucę przybliżoną wycenę. No i mi zostało tylko kilka dni na decyzje w sprawie wyboru dachówki....zaczyna sie robić nerwowo Tniemy koszty czy idziemy w luksusy typu Creaton, Meyer czy Bogen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 22.11.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 czy ktoś ocieplał ścianę między garażem a domem?? bo właśnie jesteśmy na tym etapie i nie bardzowiemy cozrobić, wykonawca radzi - nie, lepiej dobrze zaiolować dach, ale dodam że my nie mamy garaży mamy hangar - oryginalny garaż został wydłużony i poszeżony, obecnie ma wew. wymiary 7x7m, myślimy żeby wstawic tam jakiś mały grzejniczek, ale to jeszcze niepewne no i nie wiem co z ty ociepleniem zrobić. Nam wykonawca polecił polożenie 5cm styropianu na tą ścianę. Dach chyba nieżle zaizolowany 25cm welny no i dajemy jakiś kaloryferek w garażu. Teraz mieszkamy w domku z nieogrzewanym garażem i troche zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 22.11.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Bikerus pytanko odnośnie dachu na ile zostałe wyceniona wieźba ?? w twoim domku? Materiały : (drewno, złączki, gwoździe, klamry, łaty, kontrłaty itp.) - 12 tys zł. Robocizna : niecałe 6 tys zł Cały, kompletny dach z ceramicznym Robenem Plus, oknami wysokosiowymi ROTO, membraną Tyvek Pro wychodzi mi ok. 51 tys zł. Z Braasem Cisar ok. 48 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 22.11.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Bikerus pytanko odnośnie dachu na ile zostałe wyceniona wieźba ?? w twoim domku? Materiały : (drewno, złączki, gwoździe, klamry, łaty, kontrłaty itp.) - 12 tys zł. Robocizna : niecałe 6 tys zł Cały, kompletny dach z ceramicznym Robenem Plus, oknami wysokosiowymi ROTO, membraną Tyvek Pro wychodzi mi ok. 51 tys zł. Z Braasem Cisar ok. 48 tys zł. No to drewno b. podobnie u nas cały dach wieźba, podbitka(błazeria) folia Tyvek Solid, okna dachowe Vellux (7 szt) rynnaPCV Wavin, dachówka Pfleiderer oraz oczywiście wszystkie dodatki i robocizna 57 764 zł (240 m2) - i dachówki zostało jakieś 10m2 na daszek do drewna kominkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 23.11.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Witam,no to jestem po pierwszej wycenie..........Robocizna za fundamenty, ściany, stropy, wieniec..... (całość bez dachu) - 37 tys netto.Firma o tyle dobra że nie martwię się praktycznie o nic, mają swój sprzęt, są autoryzowani przez Xellę, więc materiały na ściany też zamawia, beton na fundamenty czy inne materiały również mogę zamówić po ustaleniu cen więc Vat 7 %Mało to czy dużo....? Czekam jeszcze na cenę od kolejnej ekipy, ale tutaj tylko robota reszta na mojej głowie, czyli kupno wszystkich materiałów, zgranie w czasie dostaw itp.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 23.11.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 No to drewno b. podobnie u nas cały dach wieźba, podbitka(błazeria) folia Tyvek Solid, okna dachowe Vellux (7 szt) rynnaPCV Wavin, dachówka Pfleiderer oraz oczywiście wszystkie dodatki i robocizna 57 764 zł (240 m2) - i dachówki zostało jakieś 10m2 na daszek do drewna kominkowego Czyli u mnie dokładnie tak samo. Jesli bym wybrał Creatona lub Meyer-holsen to musiałbym dołożyc ok 6-7 tys zł za sama dachówkę. Czyli dobiłbym do tych 58 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 23.11.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 (całość bez dachu) - 37 tys netto. Firma o tyle dobra że nie martwię się praktycznie o nic, mają swój sprzęt, są autoryzowani przez Xellę, Mało to czy dużo....? Standardowa cena tego typu ekip. Ani mało ani duzo. Czekam jeszcze na cenę od kolejnej ekipy, ale tutaj tylko robota reszta na mojej głowie, czyli kupno wszystkich materiałów, zgranie w czasie dostaw itp. Jeśli masz dużo wolnego czasu i jesteś w stanie sam załatwiać materiały to wez drugą (w domyśle tańszą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts