Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a nie mówiłam ... :D

dachówka Roben, średzka, miedzina

A ile zapłaciłaś za samą dachówkę ?

Bo mi wyceninili Robena Średzką Kasztanową Plus na 12,6 tys zł - podstawowa za 3,9 zł (netto)

Natknąłem sie na Oliwkę z Nekli koło Poznania :) :

http://images32.fotosik.pl/39/162c87fd1d39eac9med.jpg

Przyznac sie kto ja buduję ??? :p

Wiecej fotek (przypadkowych) w dzienniku "irysy" : http://forum.muratordom.pl/irysy-buduja-dom,t116264.htm

Ale jak ją wypatrzyłeś? Dobry jesteś :D Niedługo gdzie się nie obejrzymy tam będzie jakaś Oliwka :o .......wszędzie Oliwki.......same Oliwki......STRASZNE :wink: :wink: :wink:

Gnazdka i pstryczki elektryczki mi montują , a ja muszę listwy przypodłogowe skończyć i podłogi skończonę , a przyjemnie będzie swiatło sobie zapalić .

CIągle nie mam ciepła i to jest moja bolączka , oczywiście oprócz kominka . W piątek 11 stopni w domu trzy dni palenia kominkiem ( jeszcze bez rozporowadzenia ciepła) i trzecigo dnia 20 stopni w domu ( i prawie jak w domu ) , ale potem dwa dni nie grzane i dziś rano tylko 15 stopni . O tak się podzieliłem z wami moimi wrażeniami z grzenia komnkiem .

Jak już mi się wydaj że coraz bliżej do końca to za chwilę przypominam sobie że np . nie mam jeszcze luster , wiem ze można bez nich żyć , ale jak ?

anusik zajrzałem do Twojego dziennika 8) Możesz, powiedzieć ile kosztowała Cię instalacja odkurzacza centralnego i gdzie masz gniazdka (na zdjęciach widać tylko to na tyle kominka) ?

Jak na razie za instalację OC zapłaciliśmy coś koło 450 zł. Rurki rozłożył mój mąż - więc odszedł koszt instalacji. Jednostki oczywiście jeszcze nie mamy :wink: Jeśli chodzi o gniazdka, to owszem jedno w holu - za kominkiem, na parterze także będzie gniazdko przy samym odkurzaczu, oraz szufelki w kuchni i przy wejściu do domu. Natomiast na poddaszu: jedno na korytarzu, a drugie w naszej sypialni, blisko stryszku - co by od czasu do czasu i tam posprzątać :)

anusik zajrzałem do Twojego dziennika 8) Możesz, powiedzieć ile kosztowała Cię instalacja odkurzacza centralnego i gdzie masz gniazdka (na zdjęciach widać tylko to na tyle kominka) ?

Jak na razie za instalację OC zapłaciliśmy coś koło 450 zł. Rurki rozłożył mój mąż - więc odszedł koszt instalacji. Jednostki oczywiście jeszcze nie mamy :wink: Jeśli chodzi o gniazdka, to owszem jedno w holu - za kominkiem, na parterze także będzie gniazdko przy samym odkurzaczu, oraz szufelki w kuchni i przy wejściu do domu. Natomiast na poddaszu: jedno na korytarzu, a drugie w naszej sypialni, blisko stryszku - co by od czasu do czasu i tam posprzątać :)

Wielkie dzięki anusik. Widzę, że na samodzielnej instalacji można zaoszczędzić. Mi w firmie powiedzieli, że instalacja to ok. 1400 PLN (z materiałami). Jeszcze jedno: jednostkę centralną planujesz umieścić w garżu?

Wielkie dzięki anusik. Widzę, że na samodzielnej instalacji można zaoszczędzić. Mi w firmie powiedzieli, że instalacja to ok. 1400 PLN (z materiałami). Jeszcze jedno: jednostkę centralną planujesz umieścić w garżu?

Tak jednostka w garażu blisko drzwi między kotłownią a garażem.

Tak jednostka w garażu blisko drzwi między kotłownią a garażem.

Też myślę, że to najlepsze miejsce. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam :D

Witam serdecznie „ojca założyciela” niniejszej oliwkowej strony :-)

Mam pytanie do "Oliwkowiczów" , którzy przebrnęli przez etap stanu surowego.Jakie deski okapowe użyliście do wykończenia dachu, czy te z projektu 4cmx30cm, czy inne?

Ja w swojej oliwce deskę okapową dałem tak jak w projekcie. W moim przypadku przy podniesieniu ściany kolankowej niniejsza deska optycznie obniża dach, przez co dom wydaje być zgrabniejszy i taki oliwkowy. Ale widziałem też na żywo rozwiązanie w którym deska okapowa zasłania wszystkie poziome rynny i to wygląda naprawdę rewelacyjnie.

Czarek

Dziękuję Shrekowi za odpowiedź.Ja również mam podniesioną ściankę kolankową i uważam, że taka deska okapowa zmniejszy proporcję dachu do bryły budynku.Niestety mój wykonawca ma odmienne zdanie.Tak w ogóle to podpisałem umowę z firmą w marcu i aktualnie jestem na etapie krokwi.To taka mała przestroga dla innych przy negocjacji terminu wykonania budowy!!!

Witam Oliwkowiczów. Nasz wybór padł na Oliwkę już w zeszłym roku, ale dopiero teraz natknęliśmy się na forum Muratora. Projekt od samego początku był faworytem i takim pozostał.

W tym roku zakupiliśmy dzialkę i prace ruszają po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Cała papierkowa strona jest już na dobrej drodze. Przeczytaliśmy cały wątek i już wiemy na co trzeba zwrócić uwagę. Serdeczne dzięki za cenne wskazówki.

Teraz wielki uśmiech w kierunku do rhoberto i mak1975. Czy istniałaby możliwość obejrzenia Waszych Oliwek. Jesteśmy ze Szczecina i z chęcią obejrzelibyśmy Oliwkę w realu.

Witam Oliwkowiczów. Nasz wybór padł na Oliwkę już w zeszłym roku, ale dopiero teraz natknęliśmy się na forum Muratora. Projekt od samego początku był faworytem i takim pozostał.

W tym roku zakupiliśmy dzialkę i prace ruszają po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Cała papierkowa strona jest już na dobrej drodze. Przeczytaliśmy cały wątek i już wiemy na co trzeba zwrócić uwagę. Serdeczne dzięki za cenne wskazówki.

Teraz wielki uśmiech w kierunku do rhoberto i mak1975. Czy istniałaby możliwość obejrzenia Waszych Oliwek. Jesteśmy ze Szczecina i z chęcią obejrzelibyśmy Oliwkę w realu.