jacekot 11.12.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 dzisiaj mają odpalić mi centralne z piecyka gazowego ciekawe jak to wyjdzie , ale jak się uda pozytywnie to się dzisiaj za ciepełko napije co do okurzacza centralnego to sam robiłem instalecje i koszt wyszedł 350 złotych ( tyle kosztował materiał ) mam trzy gniazdka jedno na dole przy schodach , dwa na górze , jedno w korytarzu przy łazience i jedno w naszej sypilni przy strychu oraz szufelkę w kuchni . Jednostka w pomieszczeniu gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.12.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Dzięki Jacek za informacje dotyczące odkurzacza centralnego. Gratuluje "ciepełka" z piecyka gazowego. Ja zapłaciłem za przyłączenie prądu i na drugi tydzień mam już mieć licznik i będę się mógł uniezależnić od sąsiada.......któremu i tak jestem dozgonnie wdzięczny RadekO witamy! Pozdrowienia dla wszystkich. PS. Ma ktoś bramę garażową Wiśniowskiego? Jakieś reflekcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta i Tom 11.12.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Nadrobienie zaległości, czyli przeczytanie nowych informacji na forum zajęło nam troche czasu... Gratulacje dla Tych wszystkich, Którym sie udało, albo prawie udało zakończyć budowę. My zajeci budową i nie tylko, nie mielismy czasu na odwiedzanie forum. Duże zmiany nastay U nas tez. Aktualnie stoi więźba i czekamy z utęsknieniem na dekarzy. Gwoli uzupełnienia informacji. Stan surowy , po negocjacach, ma sie zamknąć w kwocie 155 000, a nie jak uprzednio ( w maju) 190 000. Ściany postawione z porothermu 30, ściana kolankowa podwyższona o 2 pustaki. Problem z daszkiem nad wejściem, musielismy obnizyć, wydłuzyc i oprzeć na filarach. wyglada całkiem fajnie. Wciąż w środku brakuje schodow,ale sa dziaówki. Poza tym na placu czeka dachówka. Słyszeliście kiedyś o firmie Mayer-Holsen? Nasz dekarz z 35 letnim stażem nie słyszał, więc właśnie taką kupilismy. . Jak skończą dach to robimy przerwę zimową. Pozdrowionka. AiT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 11.12.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Słyszeliście kiedyś o firmie Mayer-Holsen? Nasz dekarz z 35 letnim stażem nie słyszał, więc właśnie taką kupilismy. . Super dachówka. W kolorze Kenijska czerwień po prostu rewelacyjna. Tylko ta cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta i Tom 11.12.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Super dachówka. W kolorze Kenijska czerwień po prostu rewelacyjna. Tylko ta cena my mamy w kolorze stara czerwień - też ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.12.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 dzisiaj mają odpalić mi centralne z piecyka gazowego ciekawe jak to wyjdzie , ale jak się uda pozytywnie to się dzisiaj za ciepełko napije co do okurzacza centralnego to sam robiłem instalecje i koszt wyszedł 350 złotych ( tyle kosztował materiał ) mam trzy gniazdka jedno na dole przy schodach , dwa na górze , jedno w korytarzu przy łazience i jedno w naszej sypilni przy strychu oraz szufelkę w kuchni . Jednostka w pomieszczeniu gospodarczym. No i poszło piecyk pracuje pełną para , prawie wszytsko jak na razie pracuje poprawnie , no może poza dwoma obwodami podłogówki które są chłodniejsze , ale podobno to kwestia zapowietrzanie . Spróbujemy odpowietrzyć . Piec od wczoraj jeszcze się nie wyłaczył bo nie osiągnelśmy zadanej temperatury . Czarek powiedz przez jaki okres wygrzewałeś domek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 12.12.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 No i poszło piecyk pracuje pełną para......... ,Czarek powiedz przez jaki okres wygrzewałeś domek ? No to gratuluje. W końcu mogę z kimś pogadać . Napisz koniecznie jaki piec wybraliście. W sumie trwało to ok. 1-1,5 tygodnia. Na początku to strasznie boli u mnie zużycie gazu było ok. 17,2m3/doba po pewnym czasie spadło do ok. 12m3/doba, ale na przykład teraz nie przekracza 9m3/doba. Pamiętaj o tym że wzrasta zużycie gazu przy uruchomianej cyrkulacji. Jak masz możliwość jej odłączenia to zaoszczędzisz co nieco. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.12.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 No i poszło piecyk pracuje pełną para......... ,Czarek powiedz przez jaki okres wygrzewałeś domek ? No to gratuluje. W końcu mogę z kimś pogadać . Napisz koniecznie jaki piec wybraliście. W sumie trwało to ok. 1-1,5 tygodnia. Na początku to strasznie boli u mnie zużycie gazu było ok. 17,2m3/doba po pewnym czasie spadło do ok. 12m3/doba, ale na przykład teraz nie przekracza 9m3/doba. Pamiętaj o tym że wzrasta zużycie gazu przy uruchomianej cyrkulacji. Jak masz możliwość jej odłączenia to zaoszczędzisz co nieco. Czarek Instalator namówił mnie na Viesia i taki piec własnie mam , dodam że załatwił mi taki rabat od ceny katalogowej że się nie spodziewałem . Zabronił mi powiedzieć ile bo jest jednym z forumowiczów którzy doradzają na tym forum. Ile spalił od wczoraj nie wiem , ale z ciekawości zobacze . Od wczoraj pracuje na pełnych obrotach podnosił temperature od 12 do 18 stopnie , tak że spodziewam się wartości około 20m3 na dobe , mam nadzieje ze nie będzie więcej . Czarek 9m3 z grzeniem wody i domu to bardzo dobry wynik , ja byłbym zadowolony. A powiedz jaką masz nastawiąna temperaturę w domu i czy wszystkie pomieszczenia grzejesz włącznie z garażem ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.12.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Jestem tu nowy i Witam wszystkich budujących OLIWKĘ W końcu podjeliśmy z żoną decyzję co do zakupu tego projektu . od dłuższego czasu zastanawiam się co do wariantu ogrzewania tego domku. Chciałbym w tym temacie określić się jeszcze przed dokonaniem ew zmian adaptacyjnych. Niestety na terenie działki nie ma sieci gazowej co bardzo komplikuje mi podjęcie decyzji co do rodzaju ogrzewania. Na początku poważnie myślałem o połączeniu ogrzewania z butli(propan-butan) z ogrzewaniem kominkowym (np z PW lub DGP) ale po głębszych przemyśleniach stwierdzam, że koszt inwestycji i opłaty za ten rodzaj gazu będą zdecydowanie za wysokie(ale kominek na tak). Może eco groszekz podajnikiem, a w lato elektryka?(nie wiem jak to się sprawdza? no i jaki piec?, jak duża kotłownia potrzebna? uwzględniając, że musi buć jeszcze zasobnik).Pompa ciepła nie wchodzi w rachubę(bardzo duży koszt inwest ok 40 tys) -piec na węgiel? (ekonomicznie najtaniej) ale potrzebne jest miejsce na opał. Może ktoś z Państwa miał podobny dylemat. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 13.12.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Czarek, z tego co pamiętam masz POŚ. Mogę wiedzieć jakiej firmy wybrałeś? No i co jest najistotniejsze w wyborze? na co zwracać uwagę? i gdzie odprowadzasz oczyszczone ścieki (drenaż czy studnia odpływowa)? Zresztą wszystko mnie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 14.12.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Jestem tu nowy i Witam wszystkich budujących OLIWKĘ W końcu podjeliśmy z żoną decyzję co do zakupu tego projektu . od dłuższego czasu zastanawiam się co do wariantu ogrzewania tego domku. Chciałbym w tym temacie określić się jeszcze przed dokonaniem ew zmian adaptacyjnych. Niestety na terenie działki nie ma sieci gazowej co bardzo komplikuje mi podjęcie decyzji co do rodzaju ogrzewania. Na początku poważnie myślałem o połączeniu ogrzewania z butli(propan-butan) z ogrzewaniem kominkowym (np z PW lub DGP) ale po głębszych przemyśleniach stwierdzam, że koszt inwestycji i opłaty za ten rodzaj gazu będą zdecydowanie za wysokie(ale kominek na tak). Może eco groszekz podajnikiem, a w lato elektryka?(nie wiem jak to się sprawdza? no i jaki piec?, jak duża kotłownia potrzebna? uwzględniając, że musi buć jeszcze zasobnik).Pompa ciepła nie wchodzi w rachubę(bardzo duży koszt inwest ok 40 tys) -piec na węgiel? (ekonomicznie najtaniej) ale potrzebne jest miejsce na opał. Może ktoś z Państwa miał podobny dylemat. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Cześć, mam podobny dylemat odnośnie ogrzewania. Projekt jest w trakcie adaptacji. Po rozważaniach został eko-groszek lub elektryczne. Skłaniam się powoli do elektrycznych piecy akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem, podłogówki akumulacyjnej i ewentualne dogrzewania kominkiem. Decyzja dość trudna, bo jeżeli elektryka to można zrezygnować z komina, nie trzeba robić instalacji, z drugiej strony jak będę kiedyś chciał jednak zmienić to komin potrzebny.... W tej chwili w blokach płacę ponad 430 zł czynszu więc gdybym miał tyle płacić w swoim domu za prąd na ogrzewanie zimą to nie było by wielkiej tragedii. Za elektryką przemawia jeszcze wygoda, no bo co gdy np. wyjedziemy na 5 dni, kto nam dołoży do podajnika podczas nieobecności... Odnośnie elektryki, to może macie namiary na firmę w okolicach Łodzi, która zrobiłaby projekt takiej instalacji? Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 14.12.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Czarek, z tego co pamiętam masz POŚ. Mogę wiedzieć jakiej firmy wybrałeś? No i co jest najistotniejsze w wyborze? na co zwracać uwagę? i gdzie odprowadzasz oczyszczone ścieki (drenaż czy studnia odpływowa)? Zresztą wszystko mnie interesuje Bardzo polecam POŚ. Korzystam już ok. roku i jak dotychczas ścieki kosztowały nas nie bagatelną sumę 35zł/rok dla trzy osobowej rodziny nie licząc kota/ów. Mam zamontowany drenaż i wszystko legalnie wsiąka w ziemię. Jest to oczyszczalnia trzy komorowa, bo taka ponoć jest najmniej uciążliwa dla środowiska, ale niestety jest droższa. W mojej wersji dla max 7 osób kosztowała 3000zł bez montażu gdyż postanowiłem w ramach oszczędności zrobić to sam . Projekt i uzgodnienia kosztowały 150zł. Trochę więcej szczegółów technicznych na ten temat pisałem we wcześniejszym poście. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 14.12.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja też mogę się pochwalić sukcesami w budowaniu „wykończeniówce” zamontowałem ściankę (prawie) z KG pod schodami od strony kuchni i ustawiłem szafki (prawie). Z uwagi na to że mamy kompletnego bzika na punkcie półeczek to i tam nie omieszkałem jakieś wcisnąć. Ale co najważniejsze nareszcie mamy piekarnik. Po półrocznej przerwie w pieczeniu to naprawdę fajna sprawa. Teraz jak się spojrzy na kuchnie z tymi zabudowanymi szafkami pod schodami to wychodzi dosyć spora kuchnia. Mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie lokalizacji zlewu. Spod okna przesunęliśmy go max w lewo a pod ociekaczem zlewozmywaka stoi zmywarka 45. Z punktu widzenia użytkowania kuchni to sądzę że był to dobry pomysł. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 14.12.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja też mogę się pochwalić sukcesami w budowaniu „wykończeniówce” zamontowałem ściankę (prawie) z KG pod schodami od strony kuchni i ustawiłem szafki (prawie). Z uwagi na to że mamy kompletnego bzika na punkcie półeczek to i tam nie omieszkałem jakieś wcisnąć. Ale co najważniejsze nareszcie mamy piekarnik. Po półrocznej przerwie w pieczeniu to naprawdę fajna sprawa. Teraz jak się spojrzy na kuchnie z tymi zabudowanymi szafkami pod schodami to wychodzi dosyć spora kuchnia. Mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie lokalizacji zlewu. Spod okna przesunęliśmy go max w lewo a pod ociekaczem zlewozmywaka stoi zmywarka 45. Z punktu widzenia użytkowania kuchni to sądzę że był to dobry pomysł. Czarek Czy moge prosić o jakieś fotki tej zabudowanej pod schodami kuchni W tej zabudowie widzę ratunek dla "małej oliwkowej" kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.12.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Witam serdecznie, wygląda na to, że ten domek spełnia także moje oczekiwania Mam działkę z wjazdem od południa, dotarło do mnie wreszcie, że nie wybuduję takiego domu, o jakim od dawna marzyłam (ze względu właśnie na usytuowanie działki). Jestem o krok od projektu indywidualnego, ale koszt skutecznie nie odstrasza - bagatela, jakieś 15-20 tys. netto... Aż z pomocą forumowiczow trafiłam na OLIWKĘ. Naprawdę ładna jest i wnętrze ma OK, tylko kuchnia mała... Ale tak sobie kombinuję, kombinuję i wykombinowałam, że na pompę ciepła nie potrzebuję pomieszczenia gospodarczego i kuchnię połączę z pomieszczeniem gospodarczym i powinno byc dobrze. Pompę ze zbiornikiem mogłabym ustawić na ścianie przy łazience i ukryć za rozsuwanymi drzwiami. Co o tym sądzicie ? Co prawda nie wiem, jak w praktyce sprawdzi się ustawienie wszystkich szafek w takim długim ciągu (teraz mam ustawione szafki w L). Przed podjęciem decyzji chciałabym jeszcze zrobić wizualizaję domku, ale do tego potrzebuję rzutów z wymiarami. Dlatego proszę szczęśliwych posiadaczy projektu OLIWKA o skany na maila [email protected]. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 16.12.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam,no to decyzje zapadły, ekipy na przyszły rok do stanu surowego zamkniętego wybrane.....Na dzień dzisiejszy robocizna wygląda tak:Od fundamentów po stropy - 24700 brutto za robotę (wszystkie zakupy na mojej głowie)Cieśla - 12 zł/m2Dekarz - 40 zł/m2 - robota za wszystko łącznie z rynnami (dachówka cementowa) Co do cen to rekordzista wyliczył mi robotę za całkowity stan surowy z dachem 80 tys. !!! Zastanawiam się na zakupem Ytonga w Austrii, u nas cena netto za 40-stkę 18,50 zł, w Austrii 12,30 zł netto, więc nawet doliczając koszty transportu powinno wyjść taniej. Macie doświadczenia z zakupem materiałów za granicą?Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 16.12.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam serdecznie Zrobiłam wizualizację parteru, jest OK, ale przed podjęciem ostatecznej decyzji bardzo chciałabym zobaczyć Oliwkę na żywo. Czy ktoś z dolnośląskiego buduje Oliwkę i jest na takim etapie, że widać już rozkład pomieszczeń na górze i na dole ? Bardzo zależy mi na obejrzeniu domku w realu pozdrawiam, życzę powodzenia i sprzyjającej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 18.12.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Czy moge prosić o jakieś fotki tej zabudowanej pod schodami kuchni W tej zabudowie widzę ratunek dla "małej oliwkowej" kuchni Fotki mogę przesłać, ale jest to jeszcze nieskończone i pewnie wykorzystam okres między świąteczny żeby to skończyć. Ale jeśli Ci bardzo zależy to mogę zrobić zdjęcia obecnego stanu, czyli w większości stelaże pod KG i korpusy szafek. Zresztą fronty to penie będziemy mieli dopiero za jakiś czas, bo kasa świeci pustkami. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 18.12.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Witam wszystkich, Byłam dzisiaj w biurze HB Studio i tylko jeden krok dzieli mnie od powiedzenia TAK Bardzo pilnie poszukuję wybudowanej (chociaż częściowo) OLIWKI. Zależy mi na tym, aby przed zakupem projektu zobaczyć domek na żywo. Więc proszę Oliwkowiczów o zaproszenie do waszych pieknych domków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 19.12.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Fotki mogę przesłać, ale jest to jeszcze nieskończone..... Nieszkodzi.........ja bym prosił. (adres wysłałem na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts