Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomysl niekiepski tylko o ile mogę uwierzyć, że ten stół wlezie do Twojej jadalni to nie ma siły coby mi się zmieścił w samochodzie. Czyli pozostaje duża taczka i wygodne obuwie a jak pokonam odległość dzielącą Lublin od Łodzi to Ty zapewne będziesz miał już na podłogach jakieś gustowne pokrycie i co???? :lol:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z dachówka wyglada tak , okienka zabita deskami budowlanymi ala okiennice , co by sniegu nie napadało .

http://www.album.com.pl/aWx56aBx/242964.jpg

Witam, wszystkich. Jestesmy z męzem rowniez zainteresowani budowa Oliwki. Już niedlugo kupimy projekt, ale jedno mnie interesuje. Czy ten salon nie jest kiszkowaty. Wlasnie sie zastanawiam nad poszerzeniem o 1m. Prosze tego Pana, który wysłał zdjęzia o odpowiedz!!

Z gory dziekuję!!

Z dachówka wyglada tak , okienka zabita deskami budowlanymi ala okiennice , co by sniegu nie napadało .

[

Witam, wszystkich. Jestesmy z męzem rowniez zainteresowani budowa Oliwki. Już niedlugo kupimy projekt, ale jedno mnie interesuje. Czy ten salon nie jest kiszkowaty. Wlasnie sie zastanawiam nad poszerzeniem o 1m. Prosze tego Pana, który wysłał zdjęzia o odpowiedz!!

Z gory dziekuję!!

nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "kiszkowaty" , że długi czy ze beznadziejny ?

Ja chyba nie bede biektywny w sowjej wypowiedzi poniewaz mi osobiscie sie podoba i spełnia moje oczekiwania . Ale to jest najlepsze w tym projekcie , co mozna zobaczyc bedac w srodku domu , jak sie stanie w salonie ma sie wrazenie duzej przestrzeni i wizualnie nie widac ze jest długi i troche waski , o to dla tego ze sa do niego dwa szerokie po 2m wejscia z przedpokoju i z kuchni. Jak to bedzie z ustawianiem mebli to dopiero zobaczymy w praniu , ale nie sadze aby był problem . Mam znajomych którzy maja podbny salon tylko troche jeszcze weższy i bez problemu wchodzi wypoczynek 1+2+3 , ale to tez zalezy jaki wypoczynek zamierzasz kupic .

Ale kwestia poszezenia o 1m moze okazac sie dobrym pomysłem , ktoś robił np wykusz aby zmienic kształt salonu.

Witam,

oczywiście chodziło mi o to czy nie jest zbyt wąski. Ale jeżeli mówisz, ze jest duzo przestrzeni to super, bo to byl jedyny "mankament", nad którym sie zastanawialiśmy.

Bardzo dziekuje, a moze mógłbys pare fotek z wewnątrz pokazac?

Robiłem , ale mam kiepski aparat i wyszły bardzo ciemne zdjecia , po cześci tez przez zabite okna.

Witam wszystkich "Oliwkowiczów" a szczególnie Jacka (jacekot)

Planujemy z żoną na wiosnę rozpocząć budowę domku Oliwka. Szperam ostatnio w sieci w poszukiwaniu zdjęć z realizacji. Znalazłem dwa na stronie projektantki HB Studio...tyle że tylko stan surowy otwarty. Przyznam, że ostatnio przez przypadek znalazłem Twój dziennik budowy (mimo, że już wcześniej zaglądałem do Muratora). Od razu wielkie dzięki za wysiłek i chęć dzielenia się doświadczeniami...dla mnie (i jak widzę dla wielu innych) są to b. cenne informacje. My jesteśmy na etapie adaptacji projektu i gdzieś w styczniu powinniśmy dostać pozwolenie na budowę (przynajmniej tak twierdzi nasz architekt). Ciekawią mnie przeróbki w Twojej Oliwce. Napisałeś tylko o poszerzeniu garażu o 2 m, a zauważyłem m.in. przeróbkę drzwi balkonowych na okna (tyma samym brak balkoniku) i kilka zmian jeśli chodzi o okna w salonie, brak daszka nad wyjściem na taras (myśmy go jeszcze nieco wydłużyli). Najbardziej jednak ciekawi mnie brak okien dachowych..w jednej sypialni i łazience były jedynym źródłem naturalnego światła. Też myśleliśmy o częściowej ich redukcji (ponoć koszty) ale zostawiliśmy je w końcu tak jak jest oryginalnie w projekcie. Trzymam kciuki za dalszą realizację budowy i na pewno będę "do Ciebie" zaglądał co jakiś czas. Mam nadzieję, że niedługo też będę mógł się dzielić swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam serdecznie - Maciek

Witam wszystkich miłośników Oliwki, widzę że Oliwka cieszy się dużym zainteresowaniem , ja też postawiłem na ten projekt i nie żałuję , domek jest bardzo fajny i funkcjonalny , właśnie dwa tygodnie temu udało się zadaszyć naszą Oliwkę . Teraz możemy faktycznie ocenić przestrzeń i funkcjonalność w środku. Pozdrawiam

jeżeli chodzi o przeróbki są to małe zmiany okien , wyjście na taras jest w ścianie szczytowej zamiast tych trzech okienek w salonie i wydaje mi sie że jest to lepesze rozwiazanie i wygodniejsze , dodałem też dwa okna dachowe , zlikwidowałem okna w garażu oraz drzwi z tyłu garażu , reszta została tak jak w projekcie i jest dobrze , no podniosłem ściankę kolankową i zrezygnowałem z betonowych schodów w środku , bedą drewniane i chyba to wszystkie zmiany. Pozdrawiam

Witam wszystkich "Oliwkowiczów" a szczególnie Jacka (jacekot)

Planujemy z żoną na wiosnę rozpocząć budowę domku Oliwka. Szperam ostatnio w sieci w poszukiwaniu zdjęć z realizacji. Znalazłem dwa na stronie projektantki HB Studio...tyle że tylko stan surowy otwarty. Przyznam, że ostatnio przez przypadek znalazłem Twój dziennik budowy (mimo, że już wcześniej zaglądałem do Muratora). Od razu wielkie dzięki za wysiłek i chęć dzielenia się doświadczeniami...dla mnie (i jak widzę dla wielu innych) są to b. cenne informacje. My jesteśmy na etapie adaptacji projektu i gdzieś w styczniu powinniśmy dostać pozwolenie na budowę (przynajmniej tak twierdzi nasz architekt). Ciekawią mnie przeróbki w Twojej Oliwce. Napisałeś tylko o poszerzeniu garażu o 2 m, a zauważyłem m.in. przeróbkę drzwi balkonowych na okna (tyma samym brak balkoniku) i kilka zmian jeśli chodzi o okna w salonie, brak daszka nad wyjściem na taras (myśmy go jeszcze nieco wydłużyli). Najbardziej jednak ciekawi mnie brak okien dachowych..w jednej sypialni i łazience były jedynym źródłem naturalnego światła. Też myśleliśmy o częściowej ich redukcji (ponoć koszty) ale zostawiliśmy je w końcu tak jak jest oryginalnie w projekcie. Trzymam kciuki za dalszą realizację budowy i na pewno będę "do Ciebie" zaglądał co jakiś czas. Mam nadzieję, że niedługo też będę mógł się dzielić swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam serdecznie - Maciek

Okna dachowe beda, tylko specjalnie na zime nie zostały załozone . Chciałem spać spokojnie i nie kusić poencjalnych złodziei . Mam już je nawet kupione ,leża sobie na składzie budowlanym i spokojnie czekaja na swoja kolej.

Mam w sumie 5 okien dachowych , dodałem jedno okno w tym pokoju nad salonem gdzie jest wyjście na taras (symetrycznie jak w tym drugim pokoju nad salonem). Ale za to zlikwidowałem okno dachowe w korytarzu na pietrze , w zamian zamknołem korytarz równo z łazienką (nie co ja powiekszając) . Dzwi od górnej łazienki maja być szklane i w miare transparętne przez co beda doświetlać kkorytarz po przez okno dachowe łązienki . Prócz tego w scianie pomiedzy łązienka o klatka schodową , będą dwa razy po dwa rzedy luxferów ktore beda dodatkowo doswietlać klatke za dnia . Ale jak to wyjdzie i czy sie sprawdzi to bede mógł powiedzieć za jakiś czas.

Jacek

Witaj jacekot,

Dzięki za odpowiedź. Ta Oliwka wydaje się być całkiem fajna bo co projekt to nieco inne rozwiązania (teraz jak już kupiłem ten projekt to nie pozostaje nic innego jak chwalić :D ). A chyba o to chodzi, żeby przy zachowaniu funkcjonalności projektu dostować go do własnych potrzeb. My zdecydowaliśmy się w sumie na niewiele przeróbek....kilka było wymuszonych.

Mamy dość wąską działkę (ok. 24 m) i będziemy budować zgodnie z linią zabudowy. Na tej wysokości jest już niedaleko dom i chcieliśmy się od niego maksymalnie odsunąć. Przepisy pozwalają na lokalizację domu min. 4 m od granicy i 3 m w przypadku ściany bez okien. Przeniosłem okno z garażu na tył domu (zamiast tylnych drzwi garażowych) a ze stryszku na dach....dzięki temu udało się zyskać 1 m. Przyznam się, że wahaliśmy się z balkonikiem, bo nie jest on imponujących rozmiarów. Architekt jednak przekonał nas, że warto go zostawić, chociażby ze względu na poręcz, gdzie można np. wietrzyć pościel czy coś w tym rodzaju (powód może prozaiczny ale już tak zostało). Też chcieliśmy dodać okno dachowe do pokoju nad salonem ale jak pewnie wiesz jest problem z tym daszkiem nad tarasem (domyślam się, że z tego powodu z niego zrezygnowałeś). Dzięki jeszcze raz za "odzew". Pozdrawiam