Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgadzam się z Jackiem. Ja w tym pomieszczeniu nad garażem mam okno dachowe 78x140 i nie powiem, że jest jakoś super jasno (tutaj jeszcze trzeba wziąść poprawkę w jakim kierunku jest ono skierowane).

Pytanie do Jacka i Czarka :) Jakiej wielkości radzicie wybrać właz na strych? Warto brać ocieplany (jeśli tak to jaki?)? Bo Czarek coś narzekał, że są tam dość znaczne straty ciepła :roll:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.

A jeśli jesteśmy przy okanch to nikt jeszcze nie poruszył kwestii okna w pomieszczeniu nad garażem . Ja już nie mogę go zmienić , ale mogę powiedzieć ze dziś założyłbym tam większe okno niż to co jest w projekcie(90x90) , tam wyszło super pomieszczenie , do wykorzystania wg własnych potrzeb , ale to okienko jest poprostu za małe , koszt powiększenia to są groszowe sprawy , a na pewno bardziej je doświetli .

Ja tez chciałem wstawic większe okno ale planuje tam zrobic garderobę i stwierdziłem, że jednak to 90x90 wystarczy.

Będziesz miała bradzo podobnie jak ja . Dodatkowe okno dachowe w pokoju nr 4 i brak okna na korytarzu. Oczywiście rodzi się problem czy nie będzie za ciemno w przedpokoju , dlatego w łazience będziemy mieli szklane drzwi , dzrzwi do pozostałych pokoi też są przeszkolne , a na klatce na tej sicianie od łazienki mamy dwa rzędy luksferów wsumie 40 szklanych pustaków i jak na razie wydaje się ze będzie to w zupełności wystarczająco .

A jeśli jesteśmy przy okanch to nikt jeszcze nie poruszył kwestii okna w pomieszczeniu nad garażem . Ja już nie mogę go zmienić , ale mogę powiedzieć ze dziś założyłbym tam większe okno niż to co jest w projekcie(90x90) , tam wyszło super pomieszczenie , do wykorzystania wg własnych potrzeb , ale to okienko jest poprostu za małe , koszt powiększenia to są groszowe sprawy , a na pewno bardziej je doświetli . Jeśli nie będziecie mieć tam strychu i graciarni to proponuje na prawdę zastanowić się nad jego powiększeniem

.

dobry pomysł z tymi luksferami, pewnie my tez tak zrobimy. co do okna w pomieszczeniu nad garażem to tez wydaje mi sie małe, pewnie je powiększymy bo chcemy tam mieć jakieś przytulne pomieszczenie. a czy ktoś z was zostawiał boczne okienko (to na ścianie) w tym pomieszczeniu ?

Zgadzam się z Jackiem. Ja w tym pomieszczeniu nad garażem mam okno dachowe 78x140 i nie powiem, że jest jakoś super jasno (tutaj jeszcze trzeba wziąść poprawkę w jakim kierunku jest ono skierowane).

Pytanie do Jacka i Czarka :) Jakiej wielkości radzicie wybrać właz na strych? Warto brać ocieplany (jeśli tak to jaki?)? Bo Czarek coś narzekał, że są tam dość znaczne straty ciepła :roll:

Ja mam właz 70x120 jeśli dobrze pamiętam , U>1.1 czyli trochę ocieplony , ale i tak zamierzam go docielić welną , ale jeszce nie mam do końca pomysłu bo on jest odrazu ze schodami . Dzięki doświadczeniom Czarka właz umieściłem w naszej sypialni a nie na korytarzu .

Drodzy Oliwkowicze

Czy ktoś będzie ogrzewał oliwkę piecem na eco groszek. Ja zastosuję taki piec ale ciekawy jestem jak dużo zajmuje miejsca w kotłowni. Co prawda sprawdzałem wymiary ptencjalnych takich piecy (na szer i głęb) i porównywałem z wym kotłowni (przy ścianie kominowej) i powinno być ok, ale nie jestem do końca przekonany jak to będzie wygl w praktyce?

Jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wełna do ocieplenia dachu 18cm grubości jest wystarczająca? czy nie jest za cienka? Con o tym sądzicie?

Pozdr

Tomek

Co do włazu na strych nieużytkowy to rzeczywiście nie polecam montować go w korytarzu. Powoduje to efekt komina. Dwa bliźniacze pokoje to pokoje dziecięce (u nas) więc i tam odpada, łazienka z założenia jest złym miejscem, pozostaje jedynie sypialnia tak jak to uczynił Jacek. Co do samej konstrukcji włazu to ja nie spotkałem się z włazem ocieplonym (porządnie) i wydaje mi się że należy to zrobić we własnym zakresie. Co do wielkości włazu to ja kupiłem w Castoramie ale nie wiem jakie ma wymiary. Przed zamontowaniem go na strych wrzuciłem parę płyt OSB 22 i pewnie za jakiś czas zrobię z nich użytek tj. podłogę.

Nawiązać chciałem jeszcze do poprzednich postów w sprawie ścianek działowych na piętrze :roll: :-? . Wydaje mi się że przy zmianie ścianek działowych należało by pamiętać o tym że wskazane jest aby znajdowały się one na podciągach, i z tego co wiem nie powinny one się znajdować na (garach) chyba że będą to ścianki z KG.

Czarek

Ja kiedyś zastanawiałem się nad umieszczeniem włazu w pomieszczeniu nad garażem a następnie w ścianie szczytowej garażowej planowałem zrobić otwór i połączyć dwa strychy nieużytkowe. Niestety było już na to za późno i miałbym pewne obawy co dodatkowego otworu w ścianie nośnej w dodatku przy samej kalenicy.

Czarek

... a tak z innej beczki to od rana montują mi okna, a na drugi tydzień ma wejść elektryk.......ciekawe na ile nam w tyrm roku zima pozwoli......jak dla mnie to do wiosny mogłoby zostać taka pogoda jaka jest dzisiaj :lol:

jak dla mnie tez dzis zaczynaja wiezbe ukladac i czekam na wyceny okien ogrzewanie mam wycenione z kondensatem vaillanta na 15 tys-material robocizna zajmie sie tesciu.

Ile kosztowaly was okna i jakie braliscie?

... a tak z innej beczki to od rana montują mi okna, a na drugi tydzień ma wejść elektryk.......ciekawe na ile nam w tyrm roku zima pozwoli......jak dla mnie to do wiosny mogłoby zostać taka pogoda jaka jest dzisiaj :lol:

jak dla mnie tez dzis zaczynaja wiezbe ukladac i czekam na wyceny okien ogrzewanie mam wycenione z kondensatem vaillanta na 15 tys-material robocizna zajmie sie tesciu.

Ile kosztowaly was okna i jakie braliscie?

Zendow Deceuninck, 5-cio komorowe, dwustronny złoty dąb (z wyjątkiem pom. gospodarczego i garażu), okucia Winkhaus - 9,5 tys.

Z drugiej strony nie widzi mi się właz w sypialni......już widzę jak będę leżał na łóżku i się denerwował patrząć na niego...... :roll:

no właśnie... nie dosyć, że 3 pary drzwi (wliczając garderobę) to jeszcze ten właz :o :-? Mój mąż również twiedzi, że sypialnia to najlepsze miejsce... :-?

Czy ktoś może budował albo chce budować oliwkę z silki?

Naszą Oliwkę postawiliśmy z silikatów... naszych polskich z Niemiec :wink: (miejscowość - chyba na Lubelszczyźnie)...

A u nas trzeci dzień panowie ocieplają poddasze... Od jutra mąż zaczyna walkę z podłogą na strychu :) :) :)

Drodzy Oliwkowicze

Czy ktoś będzie ogrzewał oliwkę piecem na eco groszek. Ja zastosuję taki piec ale ciekawy jestem jak dużo zajmuje miejsca w kotłowni. Co prawda sprawdzałem wymiary ptencjalnych takich piecy (na szer i głęb) i porównywałem z wym kotłowni (przy ścianie kominowej) i powinno być ok, ale nie jestem do końca przekonany jak to będzie wygl w praktyce?

Jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wełna do ocieplenia dachu 18cm grubości jest wystarczająca? czy nie jest za cienka? Con o tym sądzicie?

Pozdr

Tomek

Witam

Skoro nikt nie może mi odpowiedzieć w sprawie pieca i wełny :( to może ktoś mi powie czy zastosował w swoim domku odeskowanie dachu? Jeszcze jest czas ale zastanawiam się. Nie wiem czy warto?

-jak większy jest koszt% w stos do folii?

-jak z akustyką i stratami ciepła?

-czy trzeba by wzmacniać więźbę dachową?

-czy znacznie się wydłuży budowa?

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Tomek :lol:

Jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wełna do ocieplenia dachu 18cm grubości jest wystarczająca? czy nie jest za cienka?

Moim zdaniem za cienka.

w sprawie pieca

Podajnik hałasuje i to dość mocno. Czasem pojawiają sie rezonanse w instalacji.

Trzeba by dobrze zaizolowac akustycznie pomieszczenie gospodarcze.

-jak większy jest koszt% w stos do folii?

Bardzo dobra membrana to 8 zł za m^2.

Dachu masz ok 220 m^2.

Zobacz po ile u ciebie deski plus papa i robocizna - wtedy wyliczysz różnicę.

-jak z akustyką i stratami ciepła?

Akustycznie lepiej przy deskowaniu, sztywność dachu lepsza przy deskowaniu, straty ciepła na podobnym poziomie.

-czy trzeba by wzmacniać więźbę dachową?

Raczej nie

-czy znacznie się wydłuży budowa?

Ok. 3 dni.

pzdr