Mac Iek 09.01.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Zgadzam się z Jackiem. Ja w tym pomieszczeniu nad garażem mam okno dachowe 78x140 i nie powiem, że jest jakoś super jasno (tutaj jeszcze trzeba wziąść poprawkę w jakim kierunku jest ono skierowane). Pytanie do Jacka i Czarka Jakiej wielkości radzicie wybrać właz na strych? Warto brać ocieplany (jeśli tak to jaki?)? Bo Czarek coś narzekał, że są tam dość znaczne straty ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 09.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 . A jeśli jesteśmy przy okanch to nikt jeszcze nie poruszył kwestii okna w pomieszczeniu nad garażem . Ja już nie mogę go zmienić , ale mogę powiedzieć ze dziś założyłbym tam większe okno niż to co jest w projekcie(90x90) , tam wyszło super pomieszczenie , do wykorzystania wg własnych potrzeb , ale to okienko jest poprostu za małe , koszt powiększenia to są groszowe sprawy , a na pewno bardziej je doświetli . Ja tez chciałem wstawic większe okno ale planuje tam zrobic garderobę i stwierdziłem, że jednak to 90x90 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 09.01.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Będziesz miała bradzo podobnie jak ja . Dodatkowe okno dachowe w pokoju nr 4 i brak okna na korytarzu. Oczywiście rodzi się problem czy nie będzie za ciemno w przedpokoju , dlatego w łazience będziemy mieli szklane drzwi , dzrzwi do pozostałych pokoi też są przeszkolne , a na klatce na tej sicianie od łazienki mamy dwa rzędy luksferów wsumie 40 szklanych pustaków i jak na razie wydaje się ze będzie to w zupełności wystarczająco . A jeśli jesteśmy przy okanch to nikt jeszcze nie poruszył kwestii okna w pomieszczeniu nad garażem . Ja już nie mogę go zmienić , ale mogę powiedzieć ze dziś założyłbym tam większe okno niż to co jest w projekcie(90x90) , tam wyszło super pomieszczenie , do wykorzystania wg własnych potrzeb , ale to okienko jest poprostu za małe , koszt powiększenia to są groszowe sprawy , a na pewno bardziej je doświetli . Jeśli nie będziecie mieć tam strychu i graciarni to proponuje na prawdę zastanowić się nad jego powiększeniem . dobry pomysł z tymi luksferami, pewnie my tez tak zrobimy. co do okna w pomieszczeniu nad garażem to tez wydaje mi sie małe, pewnie je powiększymy bo chcemy tam mieć jakieś przytulne pomieszczenie. a czy ktoś z was zostawiał boczne okienko (to na ścianie) w tym pomieszczeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 09.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Zgadzam się z Jackiem. Ja w tym pomieszczeniu nad garażem mam okno dachowe 78x140 i nie powiem, że jest jakoś super jasno (tutaj jeszcze trzeba wziąść poprawkę w jakim kierunku jest ono skierowane). Pytanie do Jacka i Czarka Jakiej wielkości radzicie wybrać właz na strych? Warto brać ocieplany (jeśli tak to jaki?)? Bo Czarek coś narzekał, że są tam dość znaczne straty ciepła Ja mam właz 70x120 jeśli dobrze pamiętam , U>1.1 czyli trochę ocieplony , ale i tak zamierzam go docielić welną , ale jeszce nie mam do końca pomysłu bo on jest odrazu ze schodami . Dzięki doświadczeniom Czarka właz umieściłem w naszej sypialni a nie na korytarzu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 09.01.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 ...Dzięki doświadczeniom Czarka właz umieściłem w naszej sypialni a nie na korytarzu . Dzięki. Ale dlaczego w sypialni a nie w przedpokoju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiac71 09.01.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Mam pytanie czy ktoś z was robił podłogę nad garażem równo z podłogą na poddaszu? i czy ktoś budował z silki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiac71 09.01.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Czy ktoś może budował albo chce budować oliwkę z silki? Chciałabym wyrównać podłogę nad garażem z podłogą na poddaszu. czy ktoś robił taką poprawkę? a może ktoś buduje oliwkę w okolicy choszczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 10.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 kasiac71 My mamy zrównaną podłogę na poddaszu (na parterze też). Uważam, że jest to bardziej wygodne zwłaszcza, że w części pomieszczenia nad garażem zamierzamy mieć garderobę. Pozdrawiam. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.01.2008 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Drodzy Oliwkowicze Czy ktoś będzie ogrzewał oliwkę piecem na eco groszek. Ja zastosuję taki piec ale ciekawy jestem jak dużo zajmuje miejsca w kotłowni. Co prawda sprawdzałem wymiary ptencjalnych takich piecy (na szer i głęb) i porównywałem z wym kotłowni (przy ścianie kominowej) i powinno być ok, ale nie jestem do końca przekonany jak to będzie wygl w praktyce? Jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wełna do ocieplenia dachu 18cm grubości jest wystarczająca? czy nie jest za cienka? Con o tym sądzicie? PozdrTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 11.01.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Pytanie do Jacka i Czarka Jakiej wielkości radzicie wybrać właz na strych? Warto brać ocieplany (jeśli tak to jaki?)? Bo Czarek coś narzekał, że są tam dość znaczne straty ciepła Co do włazu na strych nieużytkowy to rzeczywiście nie polecam montować go w korytarzu. Powoduje to efekt komina. Dwa bliźniacze pokoje to pokoje dziecięce (u nas) więc i tam odpada, łazienka z założenia jest złym miejscem, pozostaje jedynie sypialnia tak jak to uczynił Jacek. Co do samej konstrukcji włazu to ja nie spotkałem się z włazem ocieplonym (porządnie) i wydaje mi się że należy to zrobić we własnym zakresie. Co do wielkości włazu to ja kupiłem w Castoramie ale nie wiem jakie ma wymiary. Przed zamontowaniem go na strych wrzuciłem parę płyt OSB 22 i pewnie za jakiś czas zrobię z nich użytek tj. podłogę. Nawiązać chciałem jeszcze do poprzednich postów w sprawie ścianek działowych na piętrze . Wydaje mi się że przy zmianie ścianek działowych należało by pamiętać o tym że wskazane jest aby znajdowały się one na podciągach, i z tego co wiem nie powinny one się znajdować na (garach) chyba że będą to ścianki z KG. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.01.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzięki Czarek za wyjaśnienie. Teraz sobie przypominam, że już kiedyś o tym pisałeś. Z drugiej strony nie widzi mi się właz w sypialni......już widzę jak będę leżał na łóżku i się denerwował patrząć na niego...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 11.01.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Ja kiedyś zastanawiałem się nad umieszczeniem włazu w pomieszczeniu nad garażem a następnie w ścianie szczytowej garażowej planowałem zrobić otwór i połączyć dwa strychy nieużytkowe. Niestety było już na to za późno i miałbym pewne obawy co dodatkowego otworu w ścianie nośnej w dodatku przy samej kalenicy. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.01.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Myślałem Czarek też o tej garderobie, z której niektórzy rezygnują. Ale tam dach jest tak nisko, że wchodzenie na strych byłoby problematyczne.....poza tym pewnie nie po otwarciu drabinka by się nie zmieściła......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.01.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 ... a tak z innej beczki to od rana montują mi okna, a na drugi tydzień ma wejść elektryk.......ciekawe na ile nam w tyrm roku zima pozwoli......jak dla mnie to do wiosny mogłoby zostać taka pogoda jaka jest dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 11.01.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 ... a tak z innej beczki to od rana montują mi okna, a na drugi tydzień ma wejść elektryk.......ciekawe na ile nam w tyrm roku zima pozwoli......jak dla mnie to do wiosny mogłoby zostać taka pogoda jaka jest dzisiaj jak dla mnie tez dzis zaczynaja wiezbe ukladac i czekam na wyceny okien ogrzewanie mam wycenione z kondensatem vaillanta na 15 tys-material robocizna zajmie sie tesciu. Ile kosztowaly was okna i jakie braliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 11.01.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Ile kosztowaly was okna i jakie braliscie? Ja mam juz kilka wycen na okna PCV plus rolety. Ceny od 15 tys zł do 21 tys zł. Wszystkie ciepła ramka, 5 komorowe, dwustronna okleina, klamki Secustic, zlicowany profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.01.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 ... a tak z innej beczki to od rana montują mi okna, a na drugi tydzień ma wejść elektryk.......ciekawe na ile nam w tyrm roku zima pozwoli......jak dla mnie to do wiosny mogłoby zostać taka pogoda jaka jest dzisiaj jak dla mnie tez dzis zaczynaja wiezbe ukladac i czekam na wyceny okien ogrzewanie mam wycenione z kondensatem vaillanta na 15 tys-material robocizna zajmie sie tesciu. Ile kosztowaly was okna i jakie braliscie? Zendow Deceuninck, 5-cio komorowe, dwustronny złoty dąb (z wyjątkiem pom. gospodarczego i garażu), okucia Winkhaus - 9,5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 11.01.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Z drugiej strony nie widzi mi się właz w sypialni......już widzę jak będę leżał na łóżku i się denerwował patrząć na niego...... no właśnie... nie dosyć, że 3 pary drzwi (wliczając garderobę) to jeszcze ten właz Mój mąż również twiedzi, że sypialnia to najlepsze miejsce... Czy ktoś może budował albo chce budować oliwkę z silki? Naszą Oliwkę postawiliśmy z silikatów... naszych polskich z Niemiec (miejscowość - chyba na Lubelszczyźnie)... A u nas trzeci dzień panowie ocieplają poddasze... Od jutra mąż zaczyna walkę z podłogą na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 12.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Drodzy Oliwkowicze Czy ktoś będzie ogrzewał oliwkę piecem na eco groszek. Ja zastosuję taki piec ale ciekawy jestem jak dużo zajmuje miejsca w kotłowni. Co prawda sprawdzałem wymiary ptencjalnych takich piecy (na szer i głęb) i porównywałem z wym kotłowni (przy ścianie kominowej) i powinno być ok, ale nie jestem do końca przekonany jak to będzie wygl w praktyce? Jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wełna do ocieplenia dachu 18cm grubości jest wystarczająca? czy nie jest za cienka? Con o tym sądzicie? Pozdr Tomek Witam Skoro nikt nie może mi odpowiedzieć w sprawie pieca i wełny to może ktoś mi powie czy zastosował w swoim domku odeskowanie dachu? Jeszcze jest czas ale zastanawiam się. Nie wiem czy warto? -jak większy jest koszt% w stos do folii? -jak z akustyką i stratami ciepła? -czy trzeba by wzmacniać więźbę dachową? -czy znacznie się wydłuży budowa? Proszę o opinie. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 12.01.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wełna do ocieplenia dachu 18cm grubości jest wystarczająca? czy nie jest za cienka? Moim zdaniem za cienka. w sprawie pieca Podajnik hałasuje i to dość mocno. Czasem pojawiają sie rezonanse w instalacji. Trzeba by dobrze zaizolowac akustycznie pomieszczenie gospodarcze. -jak większy jest koszt% w stos do folii? Bardzo dobra membrana to 8 zł za m^2. Dachu masz ok 220 m^2. Zobacz po ile u ciebie deski plus papa i robocizna - wtedy wyliczysz różnicę. -jak z akustyką i stratami ciepła? Akustycznie lepiej przy deskowaniu, sztywność dachu lepsza przy deskowaniu, straty ciepła na podobnym poziomie. -czy trzeba by wzmacniać więźbę dachową? Raczej nie -czy znacznie się wydłuży budowa? Ok. 3 dni. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts