Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to i na mnie nadszedł czas - OLIWKA kupiona !! :D

Teraz czas na zmaganie się z urzędami, ale na razie nie jest źle - mapka się rysuje, wypis niedługo będzie, zapewnienie o energii elektrycznej będzie jutro, badanie gruntu za tydzień, projekt w adaptacji..... a jutro spotkanie z pierwszym potencjalnym wykonawcą :)

Carman

super domek :D :D gratuluję :D Też zamierzamy zrobić podobne wejście.

Czy i ja mogę prosić o informacje na temat tych schodów. Cały czas martwię się, czy będą wygodne. Mój adres [email protected]

Trochę tych zmian wprowadzimy, podniosiemy ściankę o dwa pustaki, poszerzymy garaż o 1 metr, zlikwidujemy balkon i dodamy okno połaciowe w pokoju nad salonem ( w tym od ogrodu) i w łazience, zadaszymy taras, powiększymy łazienkę na górze łącząc ją z połową stryszku.

To chyba czas na mnie.

Projekt zakupiony i w tej chwili u architekta do adaptacji.

Jako, że tymczasowo nie ma mnie w Kraju, a nie chciałem marnować czasu, architek załatwia również za mnie kwitologię. I tak, w tej chwili wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest w urzędzie gminy i czekamy. Jednakże widziałem już projekt decyzji i nie przewiduję problemów.

W najbliższym czasie założę dziennik, to będę mógł przekazać moje doświadczenia.

Póki co, wczytuję się w Wasze posty i pomału zamawaim materiały, gdyż chciałbym zacząć budowę późnym latem lub wczesną jesienią.

W szczególności przyglądam się Twoim postępom Mac Iek, ze względu na bliskość Twojej inwestycji (ja będę budował koło Przemyśla).

Carman. A już myślałem, że to ja pierwszy wpadłem na to, że Oliwka z delikatnymi kolumnami z przodu będzie dobrze wyglądać :) Ja jednak planuję połączyć kolumny z budynkiem czymś w rodzaju drewnianej barierki, co utworzy niejako mały ganeczek. Ale to jeszcze nie postanowione.

Pozdrawiam wszystkich.

... W szczególności przyglądam się Twoim postępom Mac Iek, ze względu na bliskość Twojej inwestycji (ja będę budował koło Przemyśla) ...

Tak strasznie się nie przyglądaj bo mnie zestresujesz :wink: :wink: :wink: A tak w ogóle to do Przemyśla wpadam dosyć często więc będę Ci robił kontrole budowlane :wink: :wink: :wink:

Carman. A już myślałem, że to ja pierwszy wpadłem na to, że Oliwka z delikatnymi kolumnami z przodu będzie dobrze wyglądać Ja jednak planuję połączyć kolumny z budynkiem czymś w rodzaju drewnianej barierki, co utworzy niejako mały ganeczek. Ale to jeszcze nie postanowione.

Nieśmiało zauważę, że ja też mam kolumienki.......nie wnikam czy wcześniej od Carmana ale stoją już kilka miesięcy.... :lol:

Witam i mam pytanko ile wyszlo wam metrów kw. tynków i ile płaciliście za m? Czy ktos robił tynki cem-wap. jezeli tak to czy kozystal z gotowych zapraw czy tynkarze sami robili mieszanke (pytam dlatego ze niby te gotowe maja jakies dodatki których nie daja tynkarze szykujac samemu zaprawe). Jezeli ktos robil kominek z roprowadzeniem ciepłego powietrza to prosiłbym o projekt.

A to kolejne fotki z postepów prac u mnie:

http://images27.fotosik.pl/144/edec2f7cb54550bem.jpg

http://images32.fotosik.pl/114/1a7b2d7c697b7467m.jpg

http://images28.fotosik.pl/144/53f609c18f5b989dm.jpg

ile wyszlo wam metrów kw. tynków i ile płaciliście za m?

U nas wyszło 440m2 - bez tynkowanie ścianek kolankowych - płaciliśmy 26 zł za m2 - niestety w kwesti tynków cem - wap nie pomoę, gdyż robiliśmy gipsowe...

Mam pytanie, czy ktoś z budujących OLIWKĘ nie powiększał wiatrołapu, jeżeli tak, to czy w rzeczywistości nie jest za mały?

Rzeczywiście wiatrołap nie jest największy... :( my na razie nie zdecydowaliśmy sie na jego zamykanie...(ściankę można zawsze podstawić :) ) w domu jest troszkę miejsc, gdzie można pochować garderobę... w szafie na różne sposoby można wieszać rzeczy :D... więc ... nie ma problemu

Mi wydaje się zdecydowanie za mały. Po lewej stronie raczej nie zmieści się normalna szafa. Z tego co widzę po wymiarach jest tam 62 cm a na szafę powinno byc conajmniej 65. Więc chyba na pewno zmniejszę pokój obok, przesunę ściankę i tam wstawię szafę.

My przesunelismy tę scianke w głąb budynku i teraz wejscie do gabinetu na dole i koniec wiatrolapu sa w jednej lini co do gl nie sprawdzalem jeszcze ale mam nadzieje ze po lewej str. zmiesci sie szafa (po lewej bo ja mam lustrzane odbicie Oliwki)