Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Mąż kupił 2000 szt. POROTHERMU 25 na ściany zewnętrzne i działowe. Nie mamy jeszcze projektu ani kosztorysu, więc nie wiem czy to wystarczy czy też nie. Okaże się ... !

Słuchajcie nie wiem o ile większy jest Porotherm 25 od Max'a 220 ale mi tych ostatnich poszło ponad 4 tys. :roll:

Ok, oto dane techniczne POROTHERM 25

Wymiary 250x373x238 mm

Masa ok. 18 kg/szt.

Zużycie 11 szt./m˛

Zużycie zaprawy 16 l/m˛

Klasa wytrzymałości 10 i 15

Współczynnik przenikania ciepła U=1,20 W/m˛K**

**zaprawa zwykła

A oto dla porównania MAX 220

Wymiary:

długość - 288 mm

szerokość - 188 mm

wysokość - 220 mm

masa: ok. 11,7 kg

Zużycie materiałów w szt. na m2 muru

- przy grubości muru 29 cm - 22 szt. pustaków Max 220

- przy grubości muru 19 cm - 15 szt. pustaków Max 220

Więc jakby na to nie patrzył na 1m2 wchodzi mniej POROTHERMU niż MAX'a.[/b]

...Mąż kupił 2000 szt. POROTHERMU 25 na ściany zewnętrzne i działowe. Nie mamy jeszcze projektu ani kosztorysu, więc nie wiem czy to wystarczy czy też nie. Okaże się ... !

Słuchajcie nie wiem o ile większy jest Porotherm 25 od Max'a 220 ale mi tych ostatnich poszło ponad 4 tys. :roll:

Ok, oto dane techniczne POROTHERM 25

Wymiary 250x373x238 mm

Masa ok. 18 kg/szt.

Zużycie 11 szt./m²

Zużycie zaprawy 16 l/m²

Klasa wytrzymałości 10 i 15

Współczynnik przenikania ciepła U=1,20 W/m²K**

**zaprawa zwykła

A oto dla porównania MAX 220

Wymiary:

długość - 288 mm

szerokość - 188 mm

wysokość - 220 mm

masa: ok. 11,7 kg

Zużycie materiałów w szt. na m2 muru

- przy grubości muru 29 cm - 22 szt. pustaków Max 220

- przy grubości muru 19 cm - 15 szt. pustaków Max 220

Więc jakby na to nie patrzył na 1m2 wchodzi mniej POROTHERMU niż MAX'a.[/b]

Nie spodziewałem się, że zużycie Porothermu jest aż o połowe mniejsze :roll: :o

Tak to już jest. Mąż wszytko kalkulował chyba ze 100 x i wybrał POROTHERM! :):)

Zobaczymy jak będzie w rzeczywistości jak zaczniemy budowę! :) :(

Ja buduje z POROTONU Wienerbergera (niemiecki odp POROTHERMU) i poszlo mi 38 palet x 60 szt/pal =2280 szt. ale my podniesliśmy ścianke kolankowa o jedena warstwe i tylna sciane garazu zlicowalismy z sciana budynku tak wiec poszlo przez to troche iecej niz wg projektu bez zmian.

Mak1975 napisał:

Ja buduje z POROTONU Wienerbergera (niemiecki odp POROTHERMU) i poszlo mi 38 palet x 60 szt/pal =2280 szt. ale my podniesliśmy ścianke kolankowa o jedena warstwe i tylna sciane garazu zlicowalismy z sciana budynku tak wiec poszlo przez to troche iecej niz wg projektu bez zmian.

Jaką masz grubość ścian i czym będziesz ocieplał ściany zewnętrzne, styropian czy wełna? i jakie grubości ocieplenia?[/b]

Mam pytanko do Oliwkowiczow tych co maja blizej konca niz ja. Ile wam poszlo welny mineralnej na ocieplenie poddasza i jaka grubosc jej. Czy robiliscie ja na 2 warstwy czy na jedna i ile poszlo płyty gk na pokrycie tego?

U nas wyszły 32 rolki - 15cm wełny (6,25m2 w rolce), 30 rolek - 10cm (3m2 w rolce) 12 rolek - 5cm (6m2 w rolce). Nasze ocieplenie ma 30cm. Robiliśmy 2 warstwy wełny na suficie, a 3 na skosach. Na pokrycie wełny poszło 7 płyt zielonych (tych do łazienki) i 47 zwykłych.

Mam pytanko do Oliwkowiczow tych co maja blizej konca niz ja. Ile wam poszlo welny mineralnej na ocieplenie poddasza i jaka grubosc jej. Czy robiliscie ja na 2 warstwy czy na jedna i ile poszlo płyty gk na pokrycie tego?

U nas wyszły 32 rolki - 15cm wełny (6,25m2 w rolce), 30 rolek - 10cm (3m2 w rolce) 12 rolek - 5cm (6m2 w rolce). Nasze ocieplenie ma 30cm. Robiliśmy 2 warstwy wełny na suficie, a 3 na skosach. Na pokrycie wełny poszło 7 płyt zielonych (tych do łazienki) i 47 zwykłych.

Ile wełny dawaliście pomiędzy a ile na krokwie?

Ile wełny dawaliście pomiędzy a ile na krokwie?

Pomiędzy 20cm, na krokwie 10cm.

ile dawaliscie styropianu na posadzke na poddaszu i jaki? Czy na dole na posadzke styropian 2x5 cm na mijanke bedzie oki?

Na poddaszu daliśmy 3cm styropianu,(bodajże EPS 100 - taki podłogowy) zaś na parterze mamy 3 warstwy - w związku z tym, że mamy poprowadzony po wylewkach prąd, odkurzacz centralny i łatwo to można było tymi 3 warstwami zamaskować - mamy 5cm/5cm/3cm

Witam,

Czy ktoś z Oliwkowiczów ma może pomysł na zabudowanie kuchni w Oliwce? Kuchnia jest niewielka. Zabudowujemy ścianę łączącą kuchnię z salonem, żeby zyskać trochę miejsca. Może ktoś z Was ma zdjęcia z jakimś rozwiązaniem?

Będę wdzięczna za jakiś pomysł :roll:

Pozdrawiam serdecznie.

Alicja

Dzięki za pomysł !!! Nigdy w życiu bym na to nie wpadła. Zaraz zadzwonię do męża i podzielę się tą informacją. Jesteś genialny !!!!! Normalnie nie zasnę dziś snem spokojnym.

Przy okazji, może wiesz co najlepiej pali się w kominku? Slyszałam, że brzozy...