AnetkaS 05.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 AnetkaS - to o jakieś 100 tyś za dużo patrzac chocby po naszej wycenie No też tak mi się wydaje. ten wykonawca co prawda zajmuje się wszystkim, sprzęt, materiały, no wszystko wszystko, i dlatego ten sposób jest droższy od systemu gospodarczego. Ale chyba nie o 100 tyś. No dobra, 70 tyś. Czekam na wycenę jeszcze jednego budowlańca. Zobaczymy, czym ten nas zaskoczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 06.02.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 AnetkaS - to o jakieś 100 tyś za dużo patrzac chocby po naszej wycenie No też tak mi się wydaje. ten wykonawca co prawda zajmuje się wszystkim, sprzęt, materiały, no wszystko wszystko, i dlatego ten sposób jest droższy od systemu gospodarczego. Ale chyba nie o 100 tyś. No dobra, 70 tyś. Czekam na wycenę jeszcze jednego budowlańca. Zobaczymy, czym ten nas zaskoczy..... ten "nasz" tez robi wszystko - wytyczenie domu, nadzór, kierownik budowy, pilnowanie dostaw materiałów itd. z dachem wyjdzie (bez okien i drzwi) około 150tys. Moim zdaniem szukaj dalej. Ja też miałam oferty w stanie developerskim za 580 tys a od jeszcze innego 50 tys za sama robocizne (bez dachu) za stan surowy otwarty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 06.02.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 ArabellaJest to dachówka cementowa Braasa staroniemiecka ciemnobrązowa. Jeżeli ktoś lubi brązy to jest to rzeczywiście ładny i praktyczny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 06.02.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam grono oliwkowiczów! Właśnie kupiłem projekt oliwki i dołączam do szacownego grona.W projekcie planuję kilka zmian.1. Podniesienie ścianki kolankowej o jedne pustak.2. Przeniesienie tarasu na ścianę boczną, wraz z nim oczywiście przeniesienie okna tarasowego.3. Poszerzenie garażu o 2 m, aby wykorzystywać go jako dwustanowiskowy. W związku z tym mam dwa pytania:1. Czy po przeniesieniu okna tarasowego, na ścianę z balkonem, zostawić bez zmian jego wymiar? Waham sie z decyzją, gdyż to okno wydaje mi sie za duże.2. Czy poszerzenie garażu o 2 metry nie powoduje konieczności zastosowania dwóch płatwi, ze względów konstrukcyjnych, jako że dach nad garażem jest konstrukcją płatwiowo-krokwiową, bez jętek? Proszę o pomoc i odpowiedź na moje zapytania. W środę jadę do architekta i chciałbym wcześniej poszerzyć swoją wiedzę i skorzystać z doświadczenia osób, które budowały lub budują OLiwkę. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 06.02.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 ... 1. Czy po przeniesieniu okna tarasowego, na ścianę z balkonem, zostawić bez zmian jego wymiar? Waham sie z decyzją, gdyż to okno wydaje mi sie za duże. 2. Czy poszerzenie garażu o 2 metry nie powoduje konieczności zastosowania dwóch płatwi, ze względów konstrukcyjnych, jako że dach nad garażem jest konstrukcją płatwiowo-krokwiową, bez jętek? Proszę o pomoc i odpowiedź na moje zapytania. W środę jadę do architekta i chciałbym wcześniej poszerzyć swoją wiedzę i skorzystać z doświadczenia osób, które budowały lub budują OLiwkę. Z góry dziękuję. Niestety nie pomogę bo nie robiłem takich zmian ale co do dachu nad garażem to u mnie są jętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 06.02.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam, proszę o podpowiedź, ile Wam wyszło w przybliżeniu m2 ścian zewnętrznych przy pudowie Oliwki z garażem jednostanowiskowym? Trochę się już pogubiłem, w kosztorysie na stronie projektantki wychodzi że jest ok 140 m2 po odjęciu okien. Wycenę od dostawcy dostałem na 206 m2 i twierdzi, że okien się nie odlicza (traktuje jako odpad!!!). Kilka postów wyżej jest zużycie porothermu i tam faktycznie po przeliczeniu wyszło 207 m2. Pytam, bo nie chciałbym zostać z 60 m2 kwadratowymi Ytonga na placu ..... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 07.02.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja liczyłem sam przy kupnie styropianu i mi wyszło ok. 210 m^2. Bardzo podobnie wyszło Tomkowi od Anusik więc chyba obliczenia w miare dobre No i na tyle kupiłem styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 07.02.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja liczyłem sam przy kupnie styropianu i mi wyszło ok. 210 m^2. Bardzo podobnie wyszło Tomkowi od Anusik więc chyba obliczenia w miare dobre No i na tyle kupiłem styro. Też dzisiaj w pracy przeliczyłem na szybko wyszło mi blisko 200 m2, więc kalkulacja na materiały jest w miarę OK. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 07.02.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja liczyłem sam przy kupnie styropianu i mi wyszło ok. 210 m^2. Bardzo podobnie wyszło Tomkowi od Anusik więc chyba obliczenia w miare dobre No i na tyle kupiłem styro. Też dzisiaj w pracy przeliczyłem na szybko wyszło mi blisko 200 m2, więc kalkulacja na materiały jest w miarę OK. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam - Daniel Echh trzeba czytać dokładnie, w kosztorysie jest jak byk napisane 204 m2, po odjęciu otworów, nadproży, wieńców zostaje nie całe 140 m2. Tak więc kupowanie ponad 200 m2 jest sporym nadmiarem, nawet przy podniesieniu scianki kolankowej do 80 cm. Ale dzisiaj jestem w pracy zajęty "tamatami firmowymi"......... Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 07.02.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ... 1. Czy po przeniesieniu okna tarasowego, na ścianę z balkonem, zostawić bez zmian jego wymiar? Waham sie z decyzją, gdyż to okno wydaje mi sie za duże. 2. Czy poszerzenie garażu o 2 metry nie powoduje konieczności zastosowania dwóch płatwi, ze względów konstrukcyjnych, jako że dach nad garażem jest konstrukcją płatwiowo-krokwiową, bez jętek? Proszę o pomoc i odpowiedź na moje zapytania. W środę jadę do architekta i chciałbym wcześniej poszerzyć swoją wiedzę i skorzystać z doświadczenia osób, które budowały lub budują OLiwkę. Z góry dziękuję. Niestety nie pomogę bo nie robiłem takich zmian ale co do dachu nad garażem to u mnie są jętki W projekcie nie ma jętek, zmieniałeś konstrukcję dachu nad garażem? Jeśli tak, to z jakiego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.02.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Pankracek Owszem nie ma jętek w projekcie. Ale wydaje mi się, że nie są one tam potrzebne. Znacznie obniżyłyby wysokość pomieszczenia nad garażem, bo przecież idzie tam płatew, ocieplenie i gips karton i pomieszzczenie będzie bardziej przestronne. Ale również zapytam arch o tą sprawę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.02.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 TypeR Ja kupując cegłę brałem pod uwagę tylko wielkości w kosztorysie. Musiał to przecież robić jakiś odpowiedzialny człek inżynier W najgorszym wypadku jak braknie to dokupię. Po co wydawać kasę na darmo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 07.02.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 TypeR Ja kupując cegłę brałem pod uwagę tylko wielkości w kosztorysie. Musiał to przecież robić jakiś odpowiedzialny człek inżynier W najgorszym wypadku jak braknie to dokupię. Po co wydawać kasę na darmo. Pozdrawiam No ja też liczyłem jak w kosztorysie, tylko po info od dostawcy (dostał projekt do policzenia) przez moment zwątpiłem. Nie lubię takich dostawców, testowanie na ile klient kumaty i potem wciskanie kitów. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 07.02.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ... W projekcie nie ma jętek, zmieniałeś konstrukcję dachu nad garażem? Jeśli tak, to z jakiego powodu? Mój cieśla popatrzył na projekt i stwierdził, że to prosty dwuspadowy dach .......i potem chyba już do niego nie zaglądał A jętki dodał ponieważ przy wysokiej ściance kolankowej zmieniają się wymiary elementów więźby - wydłużają się krokwie i jętki też. Tak w ogóle to miałem już wcześniej zamówioną więźbę i w ostatniej chwili udało mi się wprowadzić poprawki cieśli (chociaż cieszyć nie ma się za bardzo z czego bo drzewa wyszło sporo więcej niż w projekcie ). Przy mojej ściance kolankowej w pomieszczeniu nad garażem dół jętek i tak jest za wysoko....plaunję obniżyć jeszcze sufit ... Ja kupując cegłę brałem pod uwagę tylko wielkości w kosztorysie. Musiał to przecież robić jakiś odpowiedzialny człek inżynier W najgorszym wypadku jak braknie to dokupię. Po co wydawać kasę na darmo... Popieram.....też tak robiłem Fakt, że musiałem dokupować cegły ale to nie żaden problem - no chyba, że znowu będzie taki z cyrk z cenami jak w tamtym roku i każdy miesiąc zwłoki to kupę kasy straty. Nie wiem jak Wy ale nie spodziewam się powtórki takiego "szału"...chociaż jakieś podwyżki na wiosnę pewnie będą . A w odpowiedzialność człeków inżynierów to bym tak przesadnie nie wierzył (sam do nich należę....ale nie ta branża ). Schody miałem szalowane przez starszego, doświadczonego fachowca, który trochę "ponawymyślał" projektantowi i zrobił je po swojemu. Dzięki temu dopieru tu na forum dowiedziałem się o ich niektórych mankamentach. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w dążeniu do celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Mac Iek Pewnie już gdzieś pisałeś, ale przypomnij o ile podniosłeś ściankę ?, oczywiście nad garażem też ?. Ja podnoszę o 1 pust poroth i mam nadzieję, że nie będzie "szopek" z tymi jętkami, a mój arch na to nie zwrócił narazie uwagi Pozdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 07.02.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Pankracek Owszem nie ma jętek w projekcie. Ale wydaje mi się, że nie są one tam potrzebne. Znacznie obniżyłyby wysokość pomieszczenia nad garażem, bo przecież idzie tam płatew, ocieplenie i gips karton i pomieszzczenie będzie bardziej przestronne. Ale również zapytam arch o tą sprawę. Pozdrawiam Dzięki za odpowiedź. Zapytałem, ponieważ w rozmowie z Panią Herbą-Janiak podniosła problem, iż przy poszerzeniu garażu o 2 m, może zajść konieczność zastosowania dwóch płatwi. Ostateczną decyzję pozostawiała architektowi. Ja mam zamiar poszerzyć garaż i obawiam się o wytrzymałość dachu, jeśli zostanie wykonany w technologii przewidzianej w projekcie Oliwki, dla garażu jednostanowiskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 07.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Mój cieśla popatrzył na projekt i stwierdził, że to prosty dwuspadowy dach .......i potem chyba już do niego nie zaglądał A jętki dodał ponieważ przy wysokiej ściance kolankowej zmieniają się wymiary elementów więźby - wydłużają się krokwie i jętki też. Tak w ogóle to miałem już wcześniej zamówioną więźbę i w ostatniej chwili udało mi się wprowadzić poprawki cieśli (chociaż cieszyć nie ma się za bardzo z czego bo drzewa wyszło sporo więcej niż w projekcie ). Przy mojej ściance kolankowej w pomieszczeniu nad garażem dół jętek i tak jest za wysoko....plaunję obniżyć jeszcze sufit Dlaczego ma sie zmienić długość krokwi? Jeśli nie zmieniłeś kątów nachylenia dachu - ja planuję zostawić 40 st- to wymiary powinny zostać bez zmian. Tak mi się wydaje. Chyba, że podniosłeś ściankę kolankową,a zostawiłeś wysokość domu bez zmian, wtedy automatycznie zmieniają się kąty nachylenia dachu i rozmiary krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 08.02.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 .... Dlaczego ma sie zmienić długość krokwi? Jeśli nie zmieniłeś kątów nachylenia dachu - ja planuję zostawić 40 st- to wymiary powinny zostać bez zmian. Tak mi się wydaje. Chyba, że podniosłeś ściankę kolankową,a zostawiłeś wysokość domu bez zmian, wtedy automatycznie zmieniają się kąty nachylenia dachu i rozmiary krokwi. Oczywiście, że przy podniesieniu ścianki kolankowej nie musi się zmieniać długości krokwi. Ale jak się to zrobi to z zewnątrz niweluje się trochę efekt podniesienia ścianki (oczywiście nie można przesadzić z ich długością bo przy długo zalegającym śniegu mogą się połamać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 08.02.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Mac Iek Pewnie już gdzieś pisałeś, ale przypomnij o ile podniosłeś ściankę ?, oczywiście nad garażem też ?... O trzy Max'y....garaż też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 08.02.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Arabella Jest to dachówka cementowa Braasa staroniemiecka ciemnobrązowa. Jeżeli ktoś lubi brązy to jest to rzeczywiście ładny i praktyczny kolor. Śliczna dachówka. Co do okien to jaki macie kolor? Czy te rolety to już razem z oknami czy monuje się je osobno? Ile Was kosztowały okan z roletami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts