Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Inches

Miło, że podoba Ci się nasza dachówka. Jeżeli chodzi o kolor okien i rolet, to jest to orzech. Koszt okien (dwustronny kolor oprócz pokoi dzieci, gdzie od środka są białe) wyniósł 9347 zł, natomiast rolet 5307 zł. Okna są z firmy Drutex, a rolety nie wiem. Zamawiane były oddzielnie, bo Drutex nie miał rolet w ofercie.

Kasia.

.... Dlaczego ma sie zmienić długość krokwi?

Jeśli nie zmieniłeś kątów nachylenia dachu - ja planuję zostawić 40 st- to wymiary powinny zostać bez zmian. Tak mi się wydaje.

Chyba, że podniosłeś ściankę kolankową,a zostawiłeś wysokość domu bez zmian, wtedy automatycznie zmieniają się kąty nachylenia dachu i rozmiary krokwi.

Oczywiście, że przy podniesieniu ścianki kolankowej nie musi się zmieniać długości krokwi. Ale jak się to zrobi to z zewnątrz niweluje się trochę efekt podniesienia ścianki :wink: (oczywiście nie można przesadzić z ich długością bo przy długo zalegającym śniegu mogą się połamać :o )

Dzięki za odpowiedź. To wiele wyjaśnia.

Cały czas się zastanawiam nad typem konstrukcji dachu w przypadku poszerzenia garażu o 2 m.

Inches

Miło, że podoba Ci się nasza dachówka. Jeżeli chodzi o kolor okien i rolet, to jest to orzech. Koszt okien (dwustronny kolor oprócz pokoi dzieci, gdzie od środka są białe) wyniósł 9347 zł, natomiast rolet 5307 zł. Okna są z firmy Drutex, a rolety nie wiem. Zamawiane były oddzielnie, bo Drutex nie miał rolet w ofercie.

Kasia.

Również zastanawiam się nad zakupem rolet. Co Cię przekonało?

Nie mam pojęcia jak to później w praktyce z tymi roletami zewnętrznymi.

Inches

Nie chcę mieć zasłon i rolet wenętrznych, a przy niezasłoniętych oknach nie czułabym się swobodnie. Poza tym zawsze to jakieś utrudnienie dla ewentualnych złodziei. Mechanizm opuszczania i podnoszenia rolet jest prosty, trwa chwilkę, więc nie wydaje mi się żeby były jakieś problemy z ich obsługą w przyszłości.

Witam

Mnie również zainteresowała sprawa rolet. Obecnie mam rolokasety w mieszkaniu w bloku i jestem z nich bardzo zadowolony. Bardzo duże oszczędności ciepła w zimę. Ze wzgl, że to parter to jest poczucie większego komfortu, w lato wspaniała ochrona przed nadmiernym słońcem np przy ogl telewizji, jak mówił jarex nie potrzebne są zasłony, i bez probl z obsł, czy utrud dla złodziei to można polemizować, zasunięte informują, że nikogo nie ma w domu i chyba na złodziei to inne systemy :)

Natomiast chciałbym się dowiedzieć coś więcej od strony tech:

-czy wcześniej trzeba przewidzieć podwyższyć otwór okienny i wyżej umieścić nadproże ?

-czy wtedy nie robią się przypadkiem tzw mostki termiczne nad oknem? (większe straty ciepła),

ja teraz mam skrzynkę, która delikatnie nachodzi mi na szybę okienną co nie za bardzo estetycznie wygl

Pozdrawiam

Tomek

Inches

Nie chcę mieć zasłon i rolet wenętrznych, a przy niezasłoniętych oknach nie czułabym się swobodnie. Poza tym zawsze to jakieś utrudnienie dla ewentualnych złodziei. Mechanizm opuszczania i podnoszenia rolet jest prosty, trwa chwilkę, więc nie wydaje mi się żeby były jakieś problemy z ich obsługą w przyszłości.

Nie chcę podważać funkcjonalności rolet bo wiele osób się na nie decyduje ale co do utrudnienia dla złodzieji to jestem innego zdania. "Poradzić" sobie z taką roletą nie jest chyba wielkim problemem a później wystarczy sobie wejść do takiego domku, zasunąć za sobą roletę, pozaświecać wszystkie światła (żeby zaoszczędzić na baterii i żarówce w latarce :wink: ) i szabrować do woli........ :o

Ale to tylko inny punkt widzenia, osoby która się na rolety nie zdecydowała..........no ale chyba po to jest forum :wink:

Zwykłe rolety nie chronia w żaden sposób przed złodziejami.

Za to chronią przed nadmiernym ciepłem latem i utratą ciepła zimą ;)

Komplet okien (obustronna okleina) Veka/Roto NT i rolet Beclever to u mnie koszt ok 16,5 tys zł brutto.

Tańsze typu Drutex na profilu Iglo czy Aluplascie wychodziły ok. 14 tys zł z roletami.

Jeśli rolety maja byc niewidoczne z zewnatrz trzeba przy murowaniu robic większe otwory okienne. Puszki rolet maja z reguly 16,5 lub 20 cm.

Jeżeli chodzi o złodziei, to oczywiście macie rację. Już dawno czytałam, że dla nich sforsowanie rolet to "bułka z masłem". Nie chodzi mi o zabezpieczenie w czasie wyjazdu wakacyjnego, tylko zwyczajne poczucie większego bezpieczeństwa w czasie snu, a i tak bez alarmu się nie obejdzie. Taka już ze mnie strachliwa osóbka.

Pozdrawiam. Kasia.

Witam

Oto zmiany w projekcie, które postanowiłem dokonać. U mnie będzie piec na eko groszek, więc nastąpiła konieczność przystosowaniai kotłowni z gazowej na opał stały. Może jakieś uwagi szanowni Oliwkowicze ?? :wink:

Zmiany to:

Parter

-poszerzenie garażu o 1 m (garaż 1 stan ale więcej miejsca)

- likwidacja przejścia z kuchni do kotłowni,

-przesunięcie łazienki w głąb w str kotłowni,

-przejście z korytarza do garażu,

-likwidacja drzwi tyl w garażu, może będzie niewielki otwór okienny i luksfery,

-powiękrzenie wiatrołapu (przesunięcie drzwi w głąb holu lub dod dzrzwi wejściowe ale raczej drugie drzwi),

-okna tarasowe w salonie bez łuku i bez daszka nad nimi,

<a href=http://images27.fotosik.pl/155/f3f2552b89d4fd81.gif' alt='f3f2552b89d4fd81.gif'>

Poddasze

-podwyższenie ścianki kol o 1 pust poroth,

-powiękrzenie okna w pok nad garażem,

--powiękrzenie łazienki kosztem korytarza i przeniesienie okna dachowego do pok sąsiedniego. Muszę się przyznać, że tą zmianę ściągnąłem od Jacekota, któremu w tym momencie chciałbym serdecznie podziękować za możliwość obejrzenia jego wspaniałego domku. Moja żona, która podchodziła wcześniej sceptycznie do oliwki to po wizycie u Jacka była zachwycona. :wink:

<a href=http://images26.fotosik.pl/156/2277050ac4787cdc.gif' alt='2277050ac4787cdc.gif'>

Pozdrawiam

Tomek

Witam

Oto zmiany w projekcie, które postanowiłem dokonać. U mnie będzie piec na eko groszek, więc nastąpiła konieczność przystosowaniai kotłowni z gazowej na opał stały. Może jakieś uwagi szanowni Oliwkowicze ?? :wink:

Zmiany to:

Parter

-poszerzenie garażu o 1 m (garaż 1 stan ale więcej miejsca)

- likwidacja przejścia z kuchni do kotłowni,

-przesunięcie łazienki w głąb w str kotłowni,

-przejście z korytarza do garażu,

-likwidacja drzwi tyl w garażu, może będzie niewielki otwór okienny i luksfery,

-powiękrzenie wiatrołapu (przesunięcie drzwi w głąb holu lub dod dzrzwi wejściowe ale raczej drugie drzwi),

-okna tarasowe w salonie bez łuku i bez daszka nad nimi,

Poddasze

-podwyższenie ścianki kol o 1 pust poroth,

-powiękrzenie okna w pok nad garażem,

--powiękrzenie łazienki kosztem korytarza i przeniesienie okna dachowego do pok sąsiedniego. Muszę się przyznać, że tą zmianę ściągnąłem od Jacekota, któremu w tym momencie chciałbym serdecznie podziękować za możliwość obejrzenia jego wspaniałego domku. Moja żona, która podchodziła wcześniej sceptycznie do oliwki to po wizycie u Jacka była zachwycona. :wink:

Pozdrawiam

Tomek

Gdybyś poszerzył garaż jeszcze o 1 m, mógłbyś go wykorzystywać jako dwustanowiskowy.

......

Gdybyś poszerzył garaż jeszcze o 1 m, mógłbyś go wykorzystywać jako dwustanowiskowy.

Nie przewiduję w przyszłości dwóch aut. Poszerzam garaż tylko o 1 m, ponieważ chcę mieć dod miejsce tylko na rowery sanki, narty, opał itp. Poza tym przy posz o 2 m wjeżdźając dwoma sam i tak jest dosyć ciasno i trzeba by o więcej. A może kiedyś jeszcze jakiś bud gospodarczy??

tomek :wink:

Jaka powinna być minimalna szerokość bramy garażowej, w garazu dwustanowiskowym w Oliwce, przy szerokości garażu 5,70, czyli poszerzonego o 2m.

Czy nie będzie za wąski na dwa samochody?

Najlepiej kupić już gotową bramę, nie na zam bo to wyższy koszt. Wydaje mi się, że dobra była by o wym: 4500x2100mm

tomek

Jaka powinna być minimalna szerokość bramy garażowej, w garazu dwustanowiskowym w Oliwce, przy szerokości garażu 5,70, czyli poszerzonego o 2m.

Najlepiej kupić już gotową bramę, nie na zam bo to wyższy koszt. Wydaje mi się, że dobra była by o wym: 4500x2100mm

tomek

4,5 m to bardzo szeroka brama, czy nie wygodniej byłoby zastosować dwie 2,4 metra?

tomek

4,5 m to bardzo szeroka brama, czy nie wygodniej byłoby zastosować dwie 2,4 metra?

Być może lepiej. wszystko zależy od Twoich preferencji. Natomiast pytałeś o szerokość bramy (zrozumiałem 1 bramy :wink: ) przy poszerzeniu o 2 m.

tomek

A propos bram tyle, że ogrodzeniowych :wink:

Czy słyszał ktoś żeby komuś z Waszych znajomych ukradziono siłowniki ? :o

Planuję u siebie zrobić bramę dwuskrzydłową (niestety rozsuwanej się nie da :cry: ) ale otwieranej na zewnątrz. Mój wykonawca "zabił mi ćwieka" pytając czy zdaję sobie sprawę że wtedy siłowniki muszą być po zewnętrznej stronie i może je ktoś ukraść :roll: :roll: :roll:

A propos bram tyle, że ogrodzeniowych :wink:

Czy słyszał ktoś żeby komuś z Waszych znajomych ukradziono siłowniki ? :o

Planuję u siebie zrobić bramę dwuskrzydłową (niestety rozsuwanej się nie da :cry: ) ale otwieranej na zewnątrz. Mój wykonawca "zabił mi ćwieka" pytając czy zdaję sobie sprawę że wtedy siłowniki muszą być po zewnętrznej stronie i może je ktoś ukraść :roll: :roll: :roll:

Wszystko mogą ukraść, niestety. Nie przejmuj się tym tylko montuj tak jak Ci wygodnie. gdybyśmy robili wszystko pod kątem złodziei, to domy byłyby ze stali wysokowytrzymałej.