Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam inny problem :wink:

Nasza działka jest usytułowana w dosyć sporej odległości jakieś ok 100m od budynków najbliższych sąsiadów :roll: . Będę chyba musiał na budowie rozbić jakiś wigwam :lol: bo inaczej to mi wszystko sprzątną. A tu przecierz trzeba będzie przywieźć cegłę itd :roll: Dobrze, że w hurtowni się dogadałem i przetrzymają mi pustaki do maja. Nie mam koncepcji jak tu sobie z tym poradzić. Jak tylko śniegi ustąpią i puszczą lody (których w tym roku jest co nie miara :lol: :lol: ) tom biorę się za ogrodzenie i może załatwią jakiegoś głośno szczekającego pieska :lol:

Mac Iek

o tych siłownikach to nie słyszałem o kradzieżach, ale twój wykonawca na pewno nie był gołosłowny :roll: :roll:

Tomek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Oto zmiany w projekcie, które postanowiłem dokonać. U mnie będzie piec na eko groszek, więc nastąpiła konieczność przystosowaniai kotłowni z gazowej na opał stały. Może jakieś uwagi szanowni Oliwkowicze ?? :wink:

Zmiany to:

Parter

-poszerzenie garażu o 1 m (garaż 1 stan ale więcej miejsca)

- likwidacja przejścia z kuchni do kotłowni,

-przesunięcie łazienki w głąb w str kotłowni,

-przejście z korytarza do garażu,

-likwidacja drzwi tyl w garażu, może będzie niewielki otwór okienny i luksfery,

-powiękrzenie wiatrołapu (przesunięcie drzwi w głąb holu lub dod dzrzwi wejściowe ale raczej drugie drzwi),

-okna tarasowe w salonie bez łuku i bez daszka nad nimi,

Poddasze

-podwyższenie ścianki kol o 1 pust poroth,

-powiękrzenie okna w pok nad garażem,

--powiękrzenie łazienki kosztem korytarza i przeniesienie okna dachowego do pok sąsiedniego. Muszę się przyznać, że tą zmianę ściągnąłem od Jacekota, któremu w tym momencie chciałbym serdecznie podziękować za możliwość obejrzenia jego wspaniałego domku. Moja żona, która podchodziła wcześniej sceptycznie do oliwki to po wizycie u Jacka była zachwycona. :wink:

Pozdrawiam

Tomek

Witam Wszystkich Budujących (zwłaszca Oliwkowiczów)

Też zdecydowalismy sie na ten projekt jest w adaptacji, ruszamy w maju 2008. Wprowadzamy zmiany bardzo podobne jak TomekC73

TomekC73. Czy nie boisz sie że zabraknie Ci miejsca na opał (groszek)?

Czy faktycznie dopuszczasz tak długą rurę od pieca do komina?

Podoba nam sie rozwiazanie z przesunieciem lazienki i zamianą kolejności kanałów w komine, ale czy nie wystapi tu problem z wentylacją kuchni? Da sie to jakos podlaczyc zeby wentylacja nieucierpiała. Ta od wyciagu nad kuchenką - faktycznie jest wymuszona wiec jest" jej wszystko jedno" Ale wentylacja kuchni jako pomieszczenia będzie chyba troche utrudniona. Czy ktos tak już zrobił? Jesli jestescie pewni ze to bedzie dobrze działało to my też tak zrobimy. Na dzis to zminilismy tak jak Ty:

- proste nadproża

- brak daszku nad tarasem

- korytarzyk do garażu-

- graż szerszy o 1,5 m

- garaż dłuższy o 1,8 m (na elewacji tylnej ściana garażu licuje ze ścianą domu, 1,8 dlatego, że dochodzą 3 belki stropowe co 60cm )

- kotłownia powiekszona o przestrzeń zyskaną dzięku przedłużeniu garażu - będzie gdzie trzymać drewno do kominka, węgiel i graty

- okno dachowe przeniesione z pok 3 do 4

- ścianka kolankowa +24cm

- zastanawialismy sie nad przesunięciem komina w głąb łazienki na poddaszu (z uwagi na korytarzyk do garażu na dole )ale bimy sie że komin utrudni komunikacje w łazience

Jak bedziemy miieli rysunki do dołożę jakieś fotki.

pozdrawiam

Mam drugą wycenę, ten wykonawca też załatwiałby wszystko - za 251.000,00 zł. Czy ja buduję tą samą Oliwkę? No dobra, zakładam podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki, poszerzenie garażu o 1 metr i powiększenie daszku nad wejściem o tarasem tak jak w Południowej. I to jest podraża koszt o 100.000,00??

Gaby, skąd są Twoi ludzie. Chyba muszę się z nimi koniecznie skontakotować? albo będę musiała sprowadzać ludzi nie wiem skąd?

Chyba mam doła......

Witam

Oto zmiany w projekcie, które postanowiłem dokonać. U mnie będzie piec na eko groszek, więc nastąpiła konieczność przystosowaniai kotłowni z gazowej na opał stały. Może jakieś uwagi szanowni Oliwkowicze ?? :wink:

Zmiany to:

Parter

-powiękrzenie wiatrołapu (przesunięcie drzwi w głąb holu lub dod dzrzwi wejściowe ale raczej drugie drzwi),

Poddasze

--powiękrzenie łazienki kosztem korytarza i przeniesienie okna dachowego do pok sąsiedniego. Muszę się przyznać, że tą zmianę ściągnąłem od Jacekota, któremu w tym momencie chciałbym serdecznie podziękować za możliwość obejrzenia jego wspaniałego domku. Moja żona, która podchodziła wcześniej sceptycznie do oliwki to po wizycie u Jacka była zachwycona. :wink:

Pozdrawiam

Tomek

Też zdecydowalismy sie na ten projekt jest w adaptacji, ruszamy w maju 2008. Wprowadzamy zmiany bardzo podobne jak TomekC73

Podoba nam sie rozwiazanie z przesunieciem lazienki i zamianą kolejności kanałów w komine, ale czy nie wystapi tu problem z wentylacją kuchni? Da sie to jakos podlaczyc zeby wentylacja nieucierpiała. Ta od wyciagu nad kuchenką - faktycznie jest wymuszona wiec jest" jej wszystko jedno" Ale wentylacja kuchni jako pomieszczenia będzie chyba troche utrudniona. Czy ktos tak już zrobił? Jesli jestescie pewni ze to bedzie dobrze działało to my też tak zrobimy. Na dzis to zminilismy tak jak Ty:

- proste nadproża

- korytarzyk do garażu-

- graż szerszy o 1,5 m

- garaż dłuższy o 1,8 m (na elewacji tylnej ściana garażu licuje ze ścianą domu, 1,8 dlatego, że dochodzą 3 belki stropowe co 60cm )

- kotłownia powiekszona o przestrzeń zyskaną dzięku przedłużeniu garażu - będzie gdzie trzymać drewno do kominka, węgiel i graty

- zastanawialismy sie nad przesunięciem komina w głąb łazienki na poddaszu (z uwagi na korytarzyk do garażu na dole )ale bimy sie że komin utrudni komunikacje w łazience

pozdrawiam

Witam wszystkich Oliwkowiczów

Wasze-Nasze forum sledzę już od początku roku kiedy to zapadła dezyzja na budowanie Oliwki i sprawy potoczyły się bardzo szybko, tj. zakup działki i projektu( w chwili obecnej w adaptacji) jutro idę złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych przyłącza sieci.

Wracając do tematu TomekC73 i Castello w sprawie komina to mój architekt podsunoł pomysł aby przesunąc komin o 50cm bez zmian kolejności kanałów i sprawa załatwiona tj. łązienka przesunięta kosztem kotłowni, wygospodarowane miejsce na korytarz do garażu . Co do zmian to podzielam pomysły Castello.

Pytanko do wszystkich. Czy cena 32.000 zł za wykonanie stan surowego bez dachu to dużo ?- pierwsza rozmowa z potencjalnym wykonawcą.

Pozdrawiam

Mam drugą wycenę, ten wykonawca też załatwiałby wszystko - za 251.000,00 zł. Czy ja buduję tą samą Oliwkę? No dobra, zakładam podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki, poszerzenie garażu o 1 metr i powiększenie daszku nad wejściem o tarasem tak jak w Południowej. I to jest podraża koszt o 100.000,00??

Gaby, skąd są Twoi ludzie. Chyba muszę się z nimi koniecznie skontakotować? albo będę musiała sprowadzać ludzi nie wiem skąd?

Chyba mam doła......

nie dziwię się że łapiesz doła :cry:

odwiedz wszystkie budujące się w okolicy domy i sprawdz ekipy, może akurat mają wolne terminy i stawki niższe....

naszych murarzy ściągnęliśmy z innej budowy...

głowa do góry :D

Witam wszystkich Oliwkowiczów

Wasze-Nasze forum sledzę już od początku roku kiedy to zapadła dezyzja na budowanie Oliwki i sprawy potoczyły się bardzo szybko, tj. zakup działki i projektu( w chwili obecnej w adaptacji) jutro idę złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych przyłącza sieci.

Wracając do tematu TomekC73 i Castello w sprawie komina to mój architekt podsunoł pomysł aby przesunąc komin o 50cm bez zmian kolejności kanałów i sprawa załatwiona tj. łązienka przesunięta kosztem kotłowni, wygospodarowane miejsce na korytarz do garażu . Co do zmian to podzielam pomysły Castello.

Pytanko do wszystkich. Czy cena 32.000 zł za wykonanie stan surowego bez dachu to dużo ?- pierwsza rozmowa z potencjalnym wykonawcą.

Pozdrawiam

My płacimy podobnie, śledząc forum stawki są podobne.

Nasi murarze biorą 30000 za stan surowy otwarty z krokwiami ( nie mamy zadnych większych zmian w projekcie)

pozdrawiamy

Ania i Tomek

Chyba mam doła......

Cześć,

nie poddawaj się, szukaj ekip dalej, może trochę dalej od dużego miasta, jest taniej.

Ja już znalazłem do dachu, więźba robota 3 tys. zł, pozostała robota (dachówka, okna, rynny) 7,7 tys (wychodzi 49 zł za m2 dachu na gotowo). Firma z Łodzi z Al. Włókniarzy za kompletny dach robota - 24, 6 tys. !!!,- też się załamałem i miałem doła. Pytaj znajomych, którzy budowali, trzeba trochę pojeździć po okolicznych budowach, pytać, kto robił, czy inwestor zadowolony itp., trochę czasu to zajmuje, ale warto.

Pozdrawiam - Daniel

Mam drugą wycenę, ten wykonawca też załatwiałby wszystko - za 251.000,00 zł. Czy ja buduję tą samą Oliwkę?.

Troche źle szukasz wykonawcy.

Pytaj tylko o cenę robocizny.

Najlepiej wziąć ekipę, która zrobi cały stan surowy z dachem - wtedy cieśle nie marudza na murarzy, a dekarze na cieśli itp. Łatwiej też wyegzekwowac gwarancję.

A ceny materiałów to dzis loteria - potrafia sie zmienić w ciągu kwartału o 30%, więc tym sie raczej nie przejmuj ;)

Np. we wrzesniu 2007 najlepszy gatunkowo styropian kosztował 245 zł, w styczniu 2008 kupiłem go za 185 zł, co dało globalnie róznicę ok 2 tys zł !!!

Tak samo z Porothermem - jak robiłem kosztorys w czerwcu kosztował 10 zł, a w październiku zapłaciłem za niego 7 zł....to juz ok. 6 tys zł różnicy !!!

Chyba mam doła......

Jak dla mnie to koszmarnie drogo .

Ja miałem wysceny od 19 tyś sama robocizna do 90 tyś takie miałem rozbieżności . Wybrałem ekipę w cale nie najtajszą , ale wydawało mi się ze najbardziej doświadczoną za 25 tyś do stanu surowego , bez dachu . Co najciekawsze najdroższa wycena była 90 robocizna + 140 materiały , ale jak zaczołem rozmawiać z facetem za co te kwoty nie nie bardzo umiał to oszacować i posładać , chyba po prostu z księżyca wzioł te ceny . Myśle ze obecnie koszty robocizny poszły w góre i 30 tyś to taka przyzwoita granica .

A ile mogą kosztować materiały na stan surowy otwarty 100 tyś ( +/- 30% ) ?

Patrzac na kwotę 251 tys wydaje się być przesadzona i to bardzo grubo.

Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie umieścił wyłącznik w pokoju na górze po prawej stronie? Według projektu ma być na kominie :o , ale czy tak można?

Jarek

Z tego co pamiętam to jak tak mam bo drzwi będą otwierać się na ściankę działową z drugim pokojem. W takim wypadku to nie ma raczej wyboru. Nie wiem jaki masz komin. U mnie jest "tradycyjny" z czerwonej cegły a w środku wkłady ceramiczne z otuliną. Nie przypuszczam, żeby były jakieś problemy :roll: . Może coś więcej powiędzą Jacek lub Czarek - szczęśliwi użytkownicy Oliwki :lol:

Na parterze jest podobna sytuacja z włącznikiem do oświetlenia "części jadalnianej" salonu. Też mnie to nie zniechęciło :wink:

Chyba mam doła......

moja ekipa jest z Czernicy ale z tego co wiem buduja tylko w tym rejonie.

Tak zrobię. Pochodzę po budowach i popytam.

W pierwszej wersji chciałam takiego wykonawcę, który zająłby się wszystkim. Ja z racji pracy obawiam się, że nie dam rady sama dopilnować ekipy, dostway materiałów, sprowadzenia sprzętu itp. Ale chyba nie mam wyjścia, bo nie dam 100 tyś więcej za to, że wykonawca sam sobie wszystko zorganizuje, tym bardziej, że oni mają swój sprzęt, upusty w hurtowaniach i tak naprawdę mogli by to zrobić za naprawdę dużo niższą cenę.

Dla porównania podam wyceny tych wykonawców:

I wycena

1) Fundament

M - 23000 zł.

S - 18500 zł.

R - 12500 zł.

Razem 53000 zł.

2) Parter

M - 53000 zł.

S - 17500 zł.

R - 17500 zł.

Razem 88000 zł.

3) Poddasze

M - 20500 zł.

R - 11500 zł.

Razem 32000 zł.

4) Dach

M - 40000 zł.

S - 8000 zł

R - 25000 zł.

Razem 73000 zł.

II wycena

Fundamenty - stan zero 54 427,80

Ściany konstrukcyjne parteru oraz poddasza ,kominy 49 009,24

strop 37 437,36

konsrukcja dachu 24 360,50

pokrycie dachu 57 410,97

ścianki działowe 11 933,87

RAZEM netto 234 579,74

Witam

Zmiany to:

Parter

Poddasze

Pozdrawiam

Tomek

- proste nadproża

- korytarzyk do garażu-

- graż szerszy o 1,5 m

pozdrawiam

Odpowiadając castello;

Nie boję się o to, że braknie mi miejsca na opał. Zamierzam go składować w garażu, który będzie poszerzony o 1m lub max o 1,5m. Worki z groszkiem będą na 4 paletach (zakładając, że opał zakupię na całą zimę :lol: ), ułożonych wzdłuż ściany bocznej garażu. Wymiary palety to 120x80cm.

Na to samo wychodzi jeżeli bym nie potrzebował miejsca na opał bo ogrzewał bym gazem i nie poszerzał bym wogóle garażu, zostawiając wg projektu. Poza tym w przyszłości planuję bud gosp. :wink:

Rury nie dopuszczam zbyt długiej (to tylko rysunek :wink: ),

Z wentylacją w kuchni nie będzie problemu, ponieważ oprócz zmiany kol kanałów cały komin będzie delikatnie przesunięty w stronę kotłowni (fakt na moim rysunku tego nie uwzgl :-? :) ) Co prawda u góry również się trochę przes ale mi to nie przeszkadza :lol:, ale w piąt jeszcze będę się kons z arch zobaczymy co on na to.

Te twoje zmiany całkiem interesujące :wink:

pozdrawiam

tomek

Tak zrobię. Pochodzę po budowach i popytam.

W pierwszej wersji chciałam takiego wykonawcę, który zająłby się wszystkim. Ja z racji pracy obawiam się, że nie dam rady sama dopilnować ekipy, dostway materiałów, sprowadzenia sprzętu itp. Ale chyba nie mam wyjścia, bo nie dam 100 tyś więcej za to, że wykonawca sam sobie wszystko zorganizuje, tym bardziej, że oni mają swój sprzęt, upusty w hurtowaniach i tak naprawdę mogli by to zrobić za naprawdę dużo niższą cenę.

Dla porównania podam wyceny tych wykonawców:

I wycena

1) Fundament

M - 23000 zł.

S - 18500 zł.

R - 12500 zł.

Razem 53000 zł.

2) Parter

M - 53000 zł.

S - 17500 zł.

R - 17500 zł.

Razem 88000 zł.

3) Poddasze

M - 20500 zł.

R - 11500 zł.

Razem 32000 zł.

4) Dach

M - 40000 zł.

S - 8000 zł

R - 25000 zł.

Razem 73000 zł.

II wycena

Fundamenty - stan zero 54 427,80

Ściany konstrukcyjne parteru oraz poddasza ,kominy 49 009,24

strop 37 437,36

konsrukcja dachu 24 360,50

pokrycie dachu 57 410,97

ścianki działowe 11 933,87

RAZEM netto 234 579,74

Anetka wykonawcy kompleksowi zazwyczaj kasują bezlitośnie Ja bym w Twoim przypadku szukał dalej ekipy i znalazł jakiegoś rzetelnego kier bud, któremu może więcej zapłacisz ale za to wszystkiego Ci dopilnuje jak trzeba (musisz pytać ludzi). Za to rezultat końcowych kosztów nie będzie tak wysoki :roll:

Ja podobnie jak inni miałem skrajnie różne wyceny. Skończyło się na, bez więkrzych szczegółów: :wink:

Ekipa od murów:

1) Ławy fund,

-koparka 800 zł,

-wyrów po kopar, chudy bet, zbroj, beetonowanie, deskowanie 1600 zł,

2) murowanie z bloczk na wys 1m (może być wyżej) 1600 zł,

3) ocieplenie, izolacja na zew i wewn fund 800 zł,

4) parter ściany wszystkie 5500 zł

5) strop teriw , deskowania, stęplowania, zbroj, schody, betonowanie, 3200 zł

6) belki pod murłaty 850 zł

7) ściany poddasz wraz z kominami 4600 zł (do wys dachu)

8) ew kier budowy 700 zł

RAZEM 19650 zł st sur otw

Ekipa od dachu

50zł/ m2 komplet

Jeszcze umowy nie podpisałem.

Sprawdzam gości, ale na razie jestem na TAK

pozdr serd

tomek :wink:

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie umieścił wyłącznik w pokoju na górze po prawej stronie? Według projektu ma być na kominie :o , ale czy tak można?

Jarek

Z tego co pamiętam to jak tak mam bo drzwi będą otwierać się na ściankę działową z drugim pokojem. W takim wypadku to nie ma raczej wyboru. Nie wiem jaki masz komin. U mnie jest "tradycyjny" z czerwonej cegły a w środku wkłady ceramiczne z otuliną. Nie przypuszczam, żeby były jakieś problemy :roll: . Może coś więcej powiędzą Jacek lub Czarek - szczęśliwi użytkownicy Oliwki :lol:

Na parterze jest podobna sytuacja z włącznikiem do oświetlenia "części jadalnianej" salonu. Też mnie to nie zniechęciło :wink:

Tez się w tym miejscu zatrzymałem przy elektryce , ja mam komin systemowy , a po tej stronie kanał wentylacyjny , więc na upartego możnaby było się wkuć i założyć puszkę . Ja wybarłem jednak inny wariant , włacznik natynkowy legranda i nic nie musiałem kuć w kominie . Wiem ze właczniki i gnazdka natynkowe są duże i zazwyczaj brzydkie , mnie udało się znależć własnie to legranda , jest ładne i ma grubość około 1,5 może 2 cm i nie wygląda żle . Cena nie jest mała bo około 20 zł , ale ja jestem z tej decyzji zadowolony , zkładając ze na górze mam wszedzie legrandy więc nawe się skomponowało ładnie z resztą właczników .

pozdr

Jacek

Pytanie do jacekot.

Jak w praktyce wygląda użytkowanie garażu w Oliwce, poszerzonego o 2 metry, gdy parkujesz w nim dwa samochody?

Extra !!!

Tylko że mnie się nie udało jeszcze w nim zaparkować nawet jednego samochodu . Bo jeszcze w garazu mam materiały pobudowalne które jeszcze się lub mogą się przydać oraz ne rozpakowanych pudeł z rzeczami z przprowadzki . I to jest ciekawostaka mieliśmy wszysto zapakowane w około 50 pudeł , ropakowaliśmy już około 35 pudełek i w zasadzie wszysko co potrzebne już mamy domu , więc zastanawiam się co jest w pozostałych pudłach . Może po prostu je wyżucić i nie zagracac sobie miejsca .

Ale jak wjadę samochodem to dam znać

pozr

jacek