jacekot 19.12.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 http://foto.m.onet.pl/_m/04a95a5f39d4ec501ef1a37f72b45b23,5,19,0.jpg U kolegi to widze porzadek na działce , nie to co u mnie sajgon. Bardzo ładny domek , ale to samo co u mnie od fronku nie widać prawie wcale kominów . pozdr Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacolek 19.12.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam wszystkich - ale tutaj gwarno ! Mam pytanie do Jacolek czy Twoja Oliwka powstaje w okolicach Mikołowa?, jesli tak to czy byłaby możliwosc zobaczenia jej na żywo (wiosną) z Tychów miałabym bardzo blisko. A jesli mogłabym równiez dostać zdjęcia to byłoby super. Pozdrawiam Witam , tak Oliwka powstaje w Mikołowie w samym centrum;-), jeżeli chodzi o wizje lokalną chyba nie ma z tym problemu , zapraszam serdecznie. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacolek 19.12.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 http://foto.m.onet.pl/_m/04a95a5f39d4ec501ef1a37f72b45b23,5,19,0.jpg U kolegi to widze porzadek na działce , nie to co u mnie sajgon. Bardzo ładny domek , ale to samo co u mnie od fronku nie widać prawie wcale kominów . pozdr Jacek Dziękuję koledze za uznanie w sprawie porządku;-) , a co do kominów to chyba u Oliwki to norma z jednej strony szkoda a z drugiej może dobrze.Pozdrawiam Jacek P.S. link do strony poszedł na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 19.12.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam, pytanko do JacolekCzy rozmiar Twoich okien dachowych jest dokładnie taki sam jak w projekcie? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacolek 19.12.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam, pytanko do Jacolek Czy rozmiar Twoich okien dachowych jest dokładnie taki sam jak w projekcie? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam... Witam , tak, taki sam jak w projekcie 78x140 , mam nadzieję że będą wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 19.12.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam Jacolek,Też mam nadzieję, że będą wystarczające......będę miał takie same. Pytałem bo na Twoim zdjęciu sprawiały wrażenie małych....pewnie to tylko złudzenie.......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 19.12.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam Jacolek, Też mam nadzieję, że będą wystarczające......będę miał takie same. Pytałem bo na Twoim zdjęciu sprawiały wrażenie małych....pewnie to tylko złudzenie....... Pozdrawiam Powiem ze w sumie tez sie nad tym zastanawiamełem , czy rozmiar jest taki jak w projekcie . oliwka ma poprostu duża powierznie dachu i okna wydaja sie małe (choć w rzeczywistaści to naprade duze okna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 19.12.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Musze przyznać ze ostatnio bardzo ozywiła sie grupa osób budujacych lub zamierzajacych budować Oliwke . Bardzo to cieszy ze domek podoba sie wiekszej ilości osób. Jeszcze jakis czas temu miałem wrażenie że tylko ja buduje wg tego projektu . A tu prosze koniec oku i taka niespodzianka .pozdrawiam wszystkich budujacychJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.12.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Przyznaję, że mnie też "ruch" na tym forum cieszy. Pojekt ma z ING, gdzie był i jest w kategorii najczęściej zamawianych. Zacząłem jednak w to wątpić bo długo nie mogłem natrafić na ślady Oliwki...........aż trafiłem tutaj... Pozdrowienia dla Wszystkich.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 20.12.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Jacolek - dziekuje za zdjęciaTez planuje wyjście na taras z boku domu - ze wzgledu na połozenie działki.Bardzo chetnie zobaczę Twoją Oliwke ale już ze zdjęć widzę, że jest to idealny domek dla mojej rodziny.Przypomnę się wiosną to uzgodnimy jakiś dzień, kiedy moglibyśmy podjechać i zobaczyć Wasz domek.Dziękuję i pozdrawiamMikela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 22.12.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Pytanko do "jacekot".Dach od razu planowałeś wykonać z dachówki ceramicznej czy myślałeś też o blachodachówce? Orientujesz się może (mniej więcej) jaka jest różnica kosztów pokrycia Oliwki dachówką i blachodachówką? Pozdrawiam i przy okazji życzę Wesołych Świąt....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 27.12.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam wszystkich Oliwkowiczów!!! Przed samymi Świętami dostałam projekt Oliwki. Po Nowym Roku ląduje u architekta do adaptacji. Zmian nie będzie dużo: obniżę garaż i zrobię zwyczajne okna w łazience i sypialni, przesunę troszeczkę ścianę z kominkiem, tak by powiększyć jadalnie, zlikwiduję okna dachowe. No i pomyślę nad tym powiększeniem łazienki na górze. A na wiosnę budowa START!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 27.12.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam Ewa ja również myślałam o tym aby kosztem strychu nad garazem zyskac dwa normalne okna ale nie wiem czy bryła domu na tym nie ucierpi - nie moge sobie wyobrazic takiej Oliwki. Myslisz o dachu jednospadowym nad garażem ? inaczej to chyba sie nie da.Z drugiej strony taki strych tez dobra rzecz - tym bardziej że można go róznie wykorzystać.A co myslą o tym osoby bardziej zaawansowane w budowie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdan1 28.12.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam, my równiez kupilismy projekt. W Nowym Roku przeprowadzimy małe zmiany w projekcie , a na wiosne, jak nam sie uda papierkowa robote gładko przebrnac zaczynamy budowe. Tak sie cieszymy. My poszerzamy salon o ok 1m. Robimy garaz dwustanowiskowy, a nad garazem sypialnia z garderoba. Ostatnio czytałam fajny artykuł o garazach. Pisano tam, ze przewaznie sa bardzo male, ze przy wjezdzie trzeba lusterka składach, a otwory na drzwi nigdy nie maja rozmarów jak drzwi standardowe, i dlatego trzeba duzo więcej za drzwi garazowe zaplacic. A lepiej od razu wymiar otworu dopasowac do drzwi. (tak mie sie wydaje)To tak tylko pisze, bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem jakie w OLIWCE sa rozmiary garazu. Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczow i zycze Szczęsliwego Nowego Roku i pomyslności na placach budowy. Sobie tez tego zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 28.12.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam Ewa ja również myślałam o tym aby kosztem strychu nad garazem zyskac dwa normalne okna ale nie wiem czy bryła domu na tym nie ucierpi - nie moge sobie wyobrazic takiej Oliwki. Myslisz o dachu jednospadowym nad garażem ? inaczej to chyba sie nie da. Z drugiej strony taki strych tez dobra rzecz - tym bardziej że można go róznie wykorzystać. A co myslą o tym osoby bardziej zaawansowane w budowie ? Pozdrawiam Dokładnie garaż ma być z dachem jednospadowym a bryła chyba nie ucierpi. Podobny dom z dachem jednospadaowym w garażu http://www.dobredomy.pl/?id_project=28 Pewno, że lepiej mieć i strych i okna w łazience, ale to ma być oszczędny domek i z czegoś trzeba zrezygnować, coby kredycik przed emeryturą spłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 28.12.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam, my równiez kupilismy projekt. W Nowym Roku przeprowadzimy małe zmiany w projekcie , a na wiosne, jak nam sie uda papierkowa robote gładko przebrnac zaczynamy budowe. Tak sie cieszymy. My poszerzamy salon o ok 1m. Robimy garaz dwustanowiskowy, a nad garazem sypialnia z garderoba. Ostatnio czytałam fajny artykuł o garazach. Pisano tam, ze przewaznie sa bardzo male, ze przy wjezdzie trzeba lusterka składach, a otwory na drzwi nigdy nie maja rozmarów jak drzwi standardowe, i dlatego trzeba duzo więcej za drzwi garazowe zaplacic. A lepiej od razu wymiar otworu dopasowac do drzwi. (tak mie sie wydaje)To tak tylko pisze, bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem jakie w OLIWCE sa rozmiary garazu. Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczow i zycze Szczęsliwego Nowego Roku i pomyslności na placach budowy. Sobie tez tego zycze W Oliwce chyba brama garażowa ma standardowy wymiar 240cm. Ja oktualnie ma 13cm węższą i daję radę i jeszcze jak sie parkować naumiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.12.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Pytanko do "jacekot". Dach od razu planowałeś wykonać z dachówki ceramicznej czy myślałeś też o blachodachówce? Orientujesz się może (mniej więcej) jaka jest różnica kosztów pokrycia Oliwki dachówką i blachodachówką? Pozdrawiam i przy okazji życzę Wesołych Świąt....... Witam Oczywiscie ze rozważałem na poczatku położenie blachodachówki , w celu zmniejszenia kosztów . Prosty dach , mało odpadów na arkuszach. Robiłem wyceny i faktycznie blacha wychodziła najtaniej ale różnica pomiedzy blacha a dachówka w moim przypadku były na tyle nie duza ze zdecydowałem na dachówke cementowa z IBF (mojego przyjaciela tata pracuej w firmie z dachami wiec serwis i ceny miałem super extra ). Jak sie bedzie sprawdzać , zobaczymy w praniu . Na pewno jesli położyłbym blache zyskałbym na drewnie do wiezby (nie potrzebne takie duże przekroje w sumie poszło 8m3) plus położenie blacha 8 zł m2 a dachówka 16zł za m2 (260 m razy 8 zł daje 2 000 zł na czysto zysku ). Reasumujac mysle ze oszczedności na balchodachówce byłyby rzedu około 4 do 5 tyś zł . W sumie to dobry piec lub kominek z rozprowadzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.12.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam, my równiez kupilismy projekt. W Nowym Roku przeprowadzimy małe zmiany w projekcie , a na wiosne, jak nam sie uda papierkowa robote gładko przebrnac zaczynamy budowe. Tak sie cieszymy. My poszerzamy salon o ok 1m. Robimy garaz dwustanowiskowy, a nad garazem sypialnia z garderoba. Ostatnio czytałam fajny artykuł o garazach. Pisano tam, ze przewaznie sa bardzo male, ze przy wjezdzie trzeba lusterka składach, a otwory na drzwi nigdy nie maja rozmarów jak drzwi standardowe, i dlatego trzeba duzo więcej za drzwi garazowe zaplacic. A lepiej od razu wymiar otworu dopasowac do drzwi. (tak mie sie wydaje)To tak tylko pisze, bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem jakie w OLIWCE sa rozmiary garazu. Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczow i zycze Szczęsliwego Nowego Roku i pomyslności na placach budowy. Sobie tez tego zycze Fakt ze pomieszczenie nad garazem wyszło dość duze , nawet sie nie sadziłem ze az tak , myslałem ze to bedzie taki strych nie ogrzewany na pierdoły . Gdy zobaczyła go moja żonka , stwierdziła ze bedzie to garderoba . W moim przypadku pomieszczenie ma 34m2 po podłodze , w sumie daje to 18m2 powierzni użytkowej . Jeszcze pomysli co tam naprawde bedzie. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.12.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Własnie rozmyslam nad kominkiem i rozprowadzeniem goroacego powietrza (DGP) . Moze ktos juz ma z was projekt albo przerabiał juz ten temat w Oliwce i moze mi cos podpowiedzieć ? Wczoraj spedziłem ponad dwie godziny w firmie od kominków i trochę rozjaśnili mi w głowie . Ciekawa sprawa bo rozprowadzenie goracego powietrza grawitacyjnego jest w takiej samie cenie jak wymuszonego (wentylator) przy założeniu ze chcemy ogrzać wszystkie pomieszczenia łączenie to nad garazem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacolek 28.12.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam, my równiez kupilismy projekt. W Nowym Roku przeprowadzimy małe zmiany w projekcie , a na wiosne, jak nam sie uda papierkowa robote gładko przebrnac zaczynamy budowe. Tak sie cieszymy. My poszerzamy salon o ok 1m. Robimy garaz dwustanowiskowy, a nad garazem sypialnia z garderoba. Ostatnio czytałam fajny artykuł o garazach. Pisano tam, ze przewaznie sa bardzo male, ze przy wjezdzie trzeba lusterka składach, a otwory na drzwi nigdy nie maja rozmarów jak drzwi standardowe, i dlatego trzeba duzo więcej za drzwi garazowe zaplacic. A lepiej od razu wymiar otworu dopasowac do drzwi. (tak mie sie wydaje)To tak tylko pisze, bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem jakie w OLIWCE sa rozmiary garazu. Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczow i zycze Szczęsliwego Nowego Roku i pomyslności na placach budowy. Sobie tez tego zycze Fakt ze pomieszczenie nad garazem wyszło dość duze , nawet sie nie sadziłem ze az tak , myslałem ze to bedzie taki strych nie ogrzewany na pierdoły . Gdy zobaczyła go moja żonka , stwierdziła ze bedzie to garderoba . W moim przypadku pomieszczenie ma 34m2 po podłodze , w sumie daje to 18m2 powierzni użytkowej . Jeszcze pomysli co tam naprawde bedzie. Jacek Witam , u mnie też pomieszczenie nad garażem jest duże , chociaż mam wymiar projektowy jedynie co podniosłem to ścianę kolankową , i wyszło bardzo fajne pomieszczonko ,które w przyszłości zaadaptuję na siłownię i saune Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts