Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich - ale tutaj gwarno !

Mam pytanie do Jacolek czy Twoja Oliwka powstaje w okolicach Mikołowa?, jesli tak to czy byłaby możliwosc zobaczenia jej na żywo (wiosną) z Tychów miałabym bardzo blisko.

A jesli mogłabym równiez dostać zdjęcia to byłoby super.

Pozdrawiam

Witam , tak Oliwka powstaje w Mikołowie w samym centrum;-), jeżeli chodzi o wizje lokalną chyba nie ma z tym problemu , zapraszam serdecznie. Pozdrawiam Jacek

http://foto.m.onet.pl/_m/04a95a5f39d4ec501ef1a37f72b45b23,5,19,0.jpg

U kolegi to widze porzadek na działce , nie to co u mnie sajgon.

Bardzo ładny domek , ale to samo co u mnie od fronku nie widać prawie wcale kominów .

pozdr

Jacek

Dziękuję koledze za uznanie w sprawie porządku;-) , a co do kominów to chyba u Oliwki to norma z jednej strony szkoda a z drugiej może dobrze.Pozdrawiam Jacek

P.S. link do strony poszedł na P.W.

Witam Jacolek,

Też mam nadzieję, że będą wystarczające......będę miał takie same. Pytałem bo na Twoim zdjęciu sprawiały wrażenie małych....pewnie to tylko złudzenie.......

Pozdrawiam

Powiem ze w sumie tez sie nad tym zastanawiamełem , czy rozmiar jest taki jak w projekcie . oliwka ma poprostu duża powierznie dachu i okna wydaja sie małe (choć w rzeczywistaści to naprade duze okna).

Musze przyznać ze ostatnio bardzo ozywiła sie grupa osób budujacych lub zamierzajacych budować Oliwke . Bardzo to cieszy ze domek podoba sie wiekszej ilości osób. Jeszcze jakis czas temu miałem wrażenie że tylko ja buduje wg tego projektu . A tu prosze koniec oku i taka niespodzianka .

pozdrawiam wszystkich budujacych

Jacek

Jacolek - dziekuje za zdjęcia

Tez planuje wyjście na taras z boku domu - ze wzgledu na połozenie działki.

Bardzo chetnie zobaczę Twoją Oliwke ale już ze zdjęć widzę, że jest to idealny domek dla mojej rodziny.

Przypomnę się wiosną to uzgodnimy jakiś dzień, kiedy moglibyśmy podjechać i zobaczyć Wasz domek.

Dziękuję i pozdrawiam

Mikela

Witam wszystkich Oliwkowiczów!!!

Przed samymi Świętami dostałam projekt Oliwki. Po Nowym Roku ląduje u architekta do adaptacji. Zmian nie będzie dużo: obniżę garaż i zrobię zwyczajne okna w łazience i sypialni, przesunę troszeczkę ścianę z kominkiem, tak by powiększyć jadalnie, zlikwiduję okna dachowe. No i pomyślę nad tym powiększeniem łazienki na górze.

A na wiosnę budowa START!!!! :D

Witam

Ewa ja również myślałam o tym aby kosztem strychu nad garazem zyskac dwa normalne okna ale nie wiem czy bryła domu na tym nie ucierpi - nie moge sobie wyobrazic takiej Oliwki. Myslisz o dachu jednospadowym nad garażem ? inaczej to chyba sie nie da.

Z drugiej strony taki strych tez dobra rzecz - tym bardziej że można go róznie wykorzystać.

A co myslą o tym osoby bardziej zaawansowane w budowie ?

Pozdrawiam

Witam, my równiez kupilismy projekt. W Nowym Roku przeprowadzimy małe zmiany w projekcie , a na wiosne, jak nam sie uda papierkowa robote gładko przebrnac zaczynamy budowe. Tak sie cieszymy. My poszerzamy salon o ok 1m. Robimy garaz dwustanowiskowy, a nad garazem sypialnia z garderoba. Ostatnio czytałam fajny artykuł o garazach. Pisano tam, ze przewaznie sa bardzo male, ze przy wjezdzie trzeba lusterka składach, a otwory na drzwi nigdy nie maja rozmarów jak drzwi standardowe, i dlatego trzeba duzo więcej za drzwi garazowe zaplacic. A lepiej od razu wymiar otworu dopasowac do drzwi. (tak mie sie wydaje)To tak tylko pisze, bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem jakie w OLIWCE sa rozmiary garazu. Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczow i zycze Szczęsliwego Nowego Roku i pomyslności na placach budowy. Sobie tez tego zycze :D

Witam

Ewa ja również myślałam o tym aby kosztem strychu nad garazem zyskac dwa normalne okna ale nie wiem czy bryła domu na tym nie ucierpi - nie moge sobie wyobrazic takiej Oliwki. Myslisz o dachu jednospadowym nad garażem ? inaczej to chyba sie nie da.

Z drugiej strony taki strych tez dobra rzecz - tym bardziej że można go róznie wykorzystać.

A co myslą o tym osoby bardziej zaawansowane w budowie ?

Pozdrawiam

Dokładnie garaż ma być z dachem jednospadowym a bryła chyba nie ucierpi. Podobny dom z dachem jednospadaowym w garażu http://www.dobredomy.pl/?id_project=28 Pewno, że lepiej mieć i strych i okna w łazience, ale to ma być oszczędny domek i z czegoś trzeba zrezygnować, coby kredycik przed emeryturą spłacić :wink:

Witam, my równiez kupilismy projekt. W Nowym Roku przeprowadzimy małe zmiany w projekcie , a na wiosne, jak nam sie uda papierkowa robote gładko przebrnac zaczynamy budowe. Tak sie cieszymy. My poszerzamy salon o ok 1m. Robimy garaz dwustanowiskowy, a nad garazem sypialnia z garderoba. Ostatnio czytałam fajny artykuł o garazach. Pisano tam, ze przewaznie sa bardzo male, ze przy wjezdzie trzeba lusterka składach, a otwory na drzwi nigdy nie maja rozmarów jak drzwi standardowe, i dlatego trzeba duzo więcej za drzwi garazowe zaplacic. A lepiej od razu wymiar otworu dopasowac do drzwi. (tak mie sie wydaje)To tak tylko pisze, bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem jakie w OLIWCE sa rozmiary garazu. Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczow i zycze Szczęsliwego Nowego Roku i pomyslności na placach budowy. Sobie tez tego zycze :D

W Oliwce chyba brama garażowa ma standardowy wymiar 240cm. Ja oktualnie ma 13cm węższą i daję radę i jeszcze jak sie parkować naumiałam :D

Pytanko do "jacekot".

Dach od razu planowałeś wykonać z dachówki ceramicznej czy myślałeś też o blachodachówce? Orientujesz się może (mniej więcej) jaka jest różnica kosztów pokrycia Oliwki dachówką i blachodachówką?

Pozdrawiam i przy okazji życzę Wesołych Świąt.......

Witam

Oczywiscie ze rozważałem na poczatku położenie blachodachówki , w celu zmniejszenia kosztów . Prosty dach , mało odpadów na arkuszach. Robiłem wyceny i faktycznie blacha wychodziła najtaniej ale różnica pomiedzy blacha a dachówka w moim przypadku były na tyle nie duza ze zdecydowałem na dachówke cementowa z IBF (mojego przyjaciela tata pracuej w firmie z dachami wiec serwis i ceny miałem super extra ). Jak sie bedzie sprawdzać , zobaczymy w praniu . Na pewno jesli położyłbym blache zyskałbym na drewnie do wiezby (nie potrzebne takie duże przekroje w sumie poszło 8m3) plus położenie blacha 8 zł m2 a dachówka 16zł za m2 (260 m razy 8 zł daje 2 000 zł na czysto zysku ).

Reasumujac mysle ze oszczedności na balchodachówce byłyby rzedu około 4 do 5 tyś zł . W sumie to dobry piec lub kominek z rozprowadzeniem .

Fakt ze pomieszczenie nad garazem wyszło dość duze , nawet sie nie sadziłem ze az tak , myslałem ze to bedzie taki strych nie ogrzewany na pierdoły . Gdy zobaczyła go moja żonka , stwierdziła ze bedzie to garderoba . W moim przypadku pomieszczenie ma 34m2 po podłodze , w sumie daje to 18m2 powierzni użytkowej . Jeszcze pomysli co tam naprawde bedzie.

Jacek

Własnie rozmyslam nad kominkiem i rozprowadzeniem goroacego powietrza (DGP) . Moze ktos juz ma z was projekt albo przerabiał juz ten temat w Oliwce i moze mi cos podpowiedzieć ? Wczoraj spedziłem ponad dwie godziny w firmie od kominków i trochę rozjaśnili mi w głowie . Ciekawa sprawa bo rozprowadzenie goracego powietrza grawitacyjnego jest w takiej samie cenie jak wymuszonego (wentylator) przy założeniu ze chcemy ogrzać wszystkie pomieszczenia łączenie to nad garazem .

Fakt ze pomieszczenie nad garazem wyszło dość duze , nawet sie nie sadziłem ze az tak , myslałem ze to bedzie taki strych nie ogrzewany na pierdoły . Gdy zobaczyła go moja żonka , stwierdziła ze bedzie to garderoba . W moim przypadku pomieszczenie ma 34m2 po podłodze , w sumie daje to 18m2 powierzni użytkowej . Jeszcze pomysli co tam naprawde bedzie.

Jacek

Witam , u mnie też pomieszczenie nad garażem jest duże , chociaż mam wymiar projektowy jedynie co podniosłem to ścianę kolankową , i wyszło bardzo fajne pomieszczonko ,które w przyszłości zaadaptuję na siłownię i saune

:D